Choď na obsah Choď na menu
 


Klusácky zápisník 2024

 

Vyvrcholenie sezóny v Topoľčiankach pre Bucephala Misi

Záverečný štvrtý test provizórnej klusáckej sezóny 2024 sa konal tretiu júlovú nedeľu na dráhe neďaleko Národného žrebčína Topoľčianky. V horúcom počasí sledovala asi tisícka divákov už tradičný Memoriál Ing. Juraja Deáka (klusáky 2200 m, 3r+, 1000 eur, méty), v ktorom sa na vytrvaleckej trati predstavila pätica koní.

Z očakávaného súboja českého favorita Bucephala Misi (Steakhouse) a jediného slovenského zástupcu Top Secreta J (Eilean Donon) napokon nebolo nič, pretože zhruba štyristo metrov pred cieľom sa zástupca PlayAda Stables/HTC Drženice zaplietol do hromadnej kolízie troch koní, v ktorej hrala hlavnú úlohu dvojica českej stajne O. K. v majetku trénera Ondřeja Kozla. Od štartu vedúca Barunka Misi pod tlakom zacválala a zozadu do nej vrazila Jiva Pro v sulke s dvojnásobným víťazom Veľkej pardubickej Lukášom Matuským, ktorý využil svoje bohaté skúsenosti z prekážkových dostihov a vybalansoval zdanlivo neriešiteľnú situáciu, amatérka Barbora Šebestová však zo sulky vypadla a skončila v nitrianskej nemocnici...

  Cesta ku štvrtému triumfu sezóny sa tak otvorila pre vlaňajšieho derby víťaza, ktorého pre Stáj Skree znova viedol David Dobrovolný, tento raz v pomalšom tempe 1:30,8. Platonický záver slovenského rekordéra na strednej trati prišiel po zacválaní neskoro. Za zmienku znova stojí výrok Dostihovej komisie, ktorá po vypočutí zranenej amatérky nezistila cudzie zavinenie, ostatných aktérov incidentu sa pritom neunúvala ani len vypočuť. Mesiac dozadu však boli arbitri oveľa viac horliví, keď skúseného vodiča Pavla Morozova potrestali pre nadmerné použitie biča likvidačnou sankciou...

Topoľčianky, nedeľa 21. júla 2024

Memoriál Ing. Juraja Deáka (klusáky, 3r+, 2200 m, 1000 eur, méty)

poradie meno vek, farba, pohlavie stajňa vodič čas
1./1. BUCEPHALOS MISI (CZE) 5 hd. val. Stáj Skree (CZE) David Dobrovolný 1:30,8
2./2. TOP SECRET J (A) 8 tm. hd. val.

PlayAda Stables/ H.T.C. Drženice

am. Dalibor Skladan 1:31,0
3./3. JIVA PRO (UA) 5 hda. Stáj O. K. Lukáš Matuský 1:33,2
4./4. MARSHALL MISI (CZE) 6 hd. val. Stáj Skree (CZE) Jaroslav Dobrovolný 1:38,7c
ZN BARUNKA MISI (CZE) 6 hda. Stáj O.K.(CZE) am. Barbora Šebestová  

 

Derby-víťaz ovládol aj Memoriál Imricha Alkéra

V poradí tretím zápolením pomerne krátkej klusáckej sezóny na Slovensku bol Memoriál Imricha Alkéra (klusáky 2000 m, 3r+, 1000 eur, méty), v ktorom proti sebe nastúpilo päť koní zo slovenských i českých stajní. Dostihy tak ako minulý rok ovládol Bucephalos Misi (Steakhouse), reprezentujúci moravskú Stáj Skree, navigovaný trénerom Davidom Dobrovolným. Ten vraj legendárnemu trénerovi a vodičovi, po ktorom bolo spomienkové zápolenie pomenované, sedával ako dieťa na kolenách...

Víťazstvo spred roka si teda pri favorizovanej kvóte 14:10 zopakoval päťročný hnedák valach z chovu doktora Milana Šímu, vlaňajší premiant júlového klusáckeho derby v Bratislave, ktorý má za sebou za posledné dve sezóny na konte už sedem triumfov z osmičky vystúpení na trávnatých ováloch. Dvojkilometrovú porciu zvládol so štyridsaťmetrovým prídavkom pri štarte z mét v solídnom tempe 1:23,2 na kilometer. Aj tento raz mu najviac oponoval jeho premožiteľ spred roka Top Secret J (Eilean Donon), ktorého pre domácu stajňu PlayAda Stables/HTC Drženice viedol amatér s trénerskou licenciou Dalibor Skladan. Keďže osemročný tmavý hnedák štartoval z méty 2060 metrov, dosiahol najrýchlejší kilometrový čas spomedzi všetkých klusákov - 1:23,0. Vo finále však ako tretí favorit strácal šesť dĺžok.

Bronz z Topoľčianok si zopakovala víťazova polosestra Barunka Misi (San Pellegrino), ktorú pre českú Stáj O. K. viedla amatérka Barbora Šebestová. Do českého tréningu po dostihoch presmerovaný ukrajinský rodák Romeo Pro (Montpellier) zo stajne Luna Racing Team sa so slovenským publikom rozlúčil štvrtou priečkou, sulke mal svojho trénera Pavla Morozova. Dobeh uzavrela jeho krajanka Jiva Pro (Paddy du Buisson), ktorú pre Stáj O. K. pobádal Jaroslav Dobrovolný.

 

klusaky_matus_horniak.jpg

Bucephalos Misi s Davidom Dobrovolným ovládol Memoriál Imricha Alkéra v Starom háji.

FOTO: ZÁVODISKO/Matúš Horniak

Bratislava - Starý háj, sobota 29. júna 2024

Memoriál Imricha Alkéra (klusáky, 3r+, 2000 m, 1000 eur, méty)

poradie meno vek, farba, pohlavie stajňa vodič čas
1./1. BUCEPHALOS MISI (CZE) 5 hd. val. Stáj Skree (CZE) David Dobrovolný 1:23,2
2./2. TOP SECRET J (A) 8 tm. hd. val.

PlayAda Stables/ H.T.C. Drženice

am. Dalibor Skladan 1:23,0
3./3. BARUNKA MISI (CZE) 6 hda. Stáj O.K.(CZE) am. Barbora Šebestová 1:25,5
4./4. ROMEO PRO (UA) 5 r. val. Luna Racing Team Pavlo Morozov 1:28,4
5./5. JIVA PRO (UA) 5 hda. Stáj O.K. (CZE) Jaroslav Dobrovolný 1:27,9

 

Pod Tríbečom sa v dramatickej koncovke zrodil český úspech

Takmer dva roky nevideli priaznivci klusáckych dostihov žiadne zápolenie na malebnom vidieckom hipodróme v Topoľčiankach neďaleko Národného žrebčína. Úvodnú júnovú sobotu sa však v rámci tradičného mítingu konal pod Tríbečom aj Memoriál JUDr. Róberta Deáka (klusáky 1800 m, 3r+, 1000 eur, méty), v ktorom si zmeralo sily päť koní zo slovenských i českých stajní. Dostihy napokon na mäkkej dráhe skončili podľa papierových predpokladov.

Víťazstvo spred troch týždňov z bratislavského Starého hája si zopakoval päťročný hnedák valach Bucephalos Misi (Steakhouse), reprezentujúci moravskú Stáj Skree, keď v sulke s trénerom Davidom Dobrovolným dokázal pomerne rýchlo zlikvidovať predpísané štyridsaťmetrové manko. Vlaňajší derby-víťaz sa na začiatku protiľahlej steny usadil na priebežnej druhej pozícii a vo finiši odrazil v priemernom tempe 1:26,2 neskorý nápor osemročného tmavého hnedáka Top Secret J, ktorého pre domácu stajňu PlayAda Stables/HTC Drženice pobádal tréner s amatérskou licenciou Dalibor Skladan.

Na stupne sa podľa očakávania dobrou koncovku dostala aj šesťročná hnedka Barunka Misi z českej Stáje O.K., navigovaná amatérkou Barborou Šebestovou, keď v cieľovej rovine predstihla štart-cieľ vedúceho päťročného ukrajinského ryšiaka Romea Pro. Jej stajňová družka Jivo Pro nastupovala po zranení, napriek tomu dokázala zaujať nástupom v záverečnom oblúku, po cvalovej chybe však uzavrela poradie.

  Čiernou škvrnou dostihov však bol verdikt Dostihovej komisie, ktorá "odmenila" výkon skúseného Pavla Morozova likvidačnou sankciou vo výške 200 eur za nadmerné použitie biča. Zástupca domácej stajne Luna Racing Team pritom zarobil len 70 eur, voči čomu sa majiteľka Viera Madarászová logicky odvolala na Hlavnú dostihovú komisiu.

  Naopak, príjemným spestrením dostihového popoludnia bola účasť niekdajšieho klusáckeho vodiča Ondreja Jankoveho, ktorý trinásteho mája oslávil 80 rokov a v Topoľčiankach odovzdával ceny účastníkom detskej Pony ligy. Jankove kedysi šesť rokov pôsobil v žrebčíne Nový Tekov a v roku 1967 senzačne získal v pražskej Veľkej Chuchli triumf v Československom klusáckom derby v sulke Ulána (King - Uršula). „Bolo to vtedy veľké prekvapenie, Ulán nikdy predtým na dráhe nevyhral a víťazstvo sa očakávalo od tlumačovskej dvojice, ktorú viedli pán tréner Valouch a jeho manželka,“ spomínal rodák z maďarskej Nyíregyházi, ktorý žije v Hronskom Beňadiku. Ulán však dokázal v pamätnom ročníku triumfovať na rozmočenej dráhe v tempe 1:34,8 na trati 2800 metrov...

buce_top.jpg

Bucephalos Misi s Davidom Dobrovolným v sulke víťazí v Memoriáli JUDr. Róberta Deáka na dráhe v Topoľčiankach.

FOTO: Miro Abík

small.jpg

Bucephalos Misi odráža útok Top Secret J.

FOTO: Ľudovít Vanek

Topoľčianky, sobota 8. júna 2024

Memoriál JUDr.. Róberta Deáka (klusáky, 3r+, 1700 m, 1000 eur, méty)

poradie meno vek, farba, pohlavie stajňa vodič čas
1./1. BUCEPHALOS MISI (CZE) 5 hd. val. Stáj Skree (CZE) David Dobrovolný 1:26,2
2./2. TOP SECRET J (A) 8 tm. hd. val.

PlayAda Stables/ H.T.C. Drženice

am. Dalibor Skladan 1:26,3
3./3. BARUNKA MISI (CZE) 6 hda. Stáj O.K.(CZE) am. Barbora Šebestová 1:29,0
4./4. ROMEO PRO (UA) 5 r. val. Luna Racing Team Pavlo Morozov 1:29,1
5./5. JIVA PRO (UA) 5 hda. Stáj O.K. (CZE) Jaroslav Dobrovolný 1:31,4c

 

Bucephalos Misi nenašiel premožiteľa ani po zime

Úvodné dostihy klusáckej časti sezóny pod Tatrami skončili podľa očakávania triumfom vlaňajšieho slovenského derby - víťaza Bucephala Misi (Steakhouse), reprezentujúceho moravskú Stáj Skree. Päťročný hnedák valach v sulke s trénerom Davidom Dobrovolným opanoval Memoriál Ondreja Nagya (klusáky 1800 m, 3r+, 1000 eur, méty) pod záštitou syna legendárneho novotekovského trénera a starostu obce Nový Tekov Ladislava Nagya. A to napriek vstupnému štyridsaťmetrovému manku.

Odchovanec doktora Milana Šímu zo Šumavy rýchlo zmazal predpísaný prídavok a od polovice trate zvonka sekundoval lídrovi Hemlig Västerbo s Jindřichom Klaubenschalkom, ktorý takisto rýchlo eliminoval propozíciami stanovenú dvadsaťmetrovú stratu a nadiktoval selektívne tempo. Bucephalos Misi sa však na konci záverečného oblúka dostal do vedenia a zvíťazil pri výroku zadržane 16 dĺžok vo výbornom kilometrovom čase 1:20,6. Nadviazal pritom na štyri minuloročné prvenstvá zo Starého hája.

Striebro silnou koncovkou získal jeho premožiteľ z júlového Memoriálu JUDr. Róberta Deáka, dlho sa vzadu vezúci veterán Top Secret J vo farbách PlayAda Stables/HTC Drženice s amatérom Daliborom Skladanom. Na stupne sa dostal aj druhý slovenský zástupca Romeo Pro zo stajne Luna Racing Team pod vedením skúseného Pavla Morozova, ktorý odvodil úvodné stovky metrov a priebežne stále operoval okolo tretieho miesta. Vyššie spomínaný švédsky rodák Hemlig Västerbo v koncovke zhasol, dobeh uzavrela debutujúca Kovida Skree, ktorá pod taktovkou Jaroslava Dobrovolného doplatila na cválanie pri vybiehaní na protiľahlú stenu.

bucephalos_ciel.jpg

Bucephalos Misi s Davidom Dobrovolným víťazí v Memoriáli Ondreja Nagya.

FOTO: Mária Horníková

Bratislava - Starý háj, sobota 18. mája 2024

Memoriál Ondreja Nagya (klusáky, 3r+, 1800 m, 1000 eur, méty)

poradie meno vek, farba, pohlavie stajňa vodič čas
1./1. BUCEPHALOS MISI (CZE) 5 hd. val. Stáj Skree (CZE) David Dobrovolný 1:20,6
2./2. TOP SECRET J (A) 8 tm. hd. val.

PlayAda Stables/ H.T.C. Drženice

am. Dalibor Skladan 1:21,3
3./3. ROMEO PRO (UA) 5 r. val. Luna Racing Team Pavlo Morozov 1:24,2
4./4. HEMLIG VASTERBO (S) 5 hda. Stáj Alet (CZE) Jindřich Klaubenschalk 1:23,5
5./5. KOVIDA SKREE (CZE) 4 ra. R. S. AQUATECH CZ (CZE) Jaroslav Dobrovolný 1:26,5c

 

bucephalos_dekoracia.jpg

 

 
 

 


Posledné fotografie



Archív

Kalendár
<< júl / 2024 >>


Štatistiky

Online: 22
Celkom: 465184
Mesiac: 6964
Deň: 358