Choď na obsah Choď na menu
 


Klusácky zápisník 2013

 

V roku 2013 sa na Slovensku narodil len jeden klusák

   Napriek negatívnemu titulku bol uplynulý rok v chove klusáka na Slovensku lepší ako ten predchádzajúci. Vyplýva to z posledného vestníka, ktoré na svojom portáli zverejnilo Závodisko Bratislava. Dostihová autorita zaregistrovala jedno žriebä. Vlani, keď oznámila zrušenie klusáckej dostihovej prevádzky, nehlásili chovatelia pod Tatrami ani jeden prírastok.

   O zápis do plemennej knihy sa postaral májový tmavý hnedák Dorian (V. G. Starsboy - Domika, Logan Kosmos), ktorého zaregistrovala spoločnosť ADRE Energ so sídlom v Trávniku neďaleko Komárna. Jeho matka, pochádzajúca z novotekovského žrebčína, pritom v minulosti reprezentovala stajňu a chov želiezovskej Agrofarmy Ferrari Ľudovíta Dóku. Pred dvoma rokmi Závodisko zaznamenalo takisto jeden prírastok zásluhou hnedáka s rakúskymi koreňmi Pan Albert (Mastermind Jago - Prinzessin Vic, Dale Qui) z chovu spoločnosti SEEDSTAR AGRO zo Šoporne. Tá si rok predtým zaknihovala ďalšie dve žriebätá po holandskom premožiteľovi slovenského klusáckeho kráľa V. G. Starsboya Mastermind Jagovi, no Lopez (Limesa, Super Edition) ani Pierre (Prinzessin Vic, Dale Qui) sa na dráhu nedostali. Tretím slovenským produktom v roku 2010 bola ich pateritná sestra, tmavá hnedka a pravnučka vynikajúcej Švédky Zindy Reel Zaria (Zajra, V. G. Starsboy) súkromného chovateľa z Banskej Bystrice Miloslava Pavlíka.

   Posledným slovenským odchovancom, ktorý sa dostal aspoň do tréningu, bol podľa našich informácií bývalý zverenec Zuzany Magdinovej Lanfranco (Mastermind Jago - Limesa, Super Edition), narodený ešte v roku 2009. Krátku dostihovú kariéru absolvovali oba kone, narodené v chovateľskom roku 2008, novotekovská Celestýna (Zoning America - Cígeľa, Inferno) i želiezovský Dominik L. D. (V. G. Starsboy - Domika, Logan Kosmos).

   Príliš veľa optimizmu však neprináša ani pohľad na aktuálny zoznam žriebät anglického plnokrvníka, ktorých bolo tento rok sedemnásť. Na prelome milénia pritom Dostihová autorita evidovala chovateľov, ktorí dokázali sami vyprodukovať na Slovensku desiatky koní. Na tie pritom poberali dotácie, no mnohé z nich sa testovania na tunajších dráhach nedočkali a boli exportované do zahraničia. Takéto príspevky pre chovateľov sú minulosťou.

   Zaujímavé však je, že podľa zmluvy zverejnenej na internete dostalo Závodisko Bratislava, ktoré zo zákona testuje chov anglického plnokrvníka a klusáka,  tento rok od Ministerstva pôdohospodárstva SR dotáciu na činnosť Dostihovej autority vo výške 857-tisíc eur. Jej šéf Marián Šurda pritom v poslednom vydaní Dostihového programu vyhlásil, že v súčasnej dobe treba bojovať o každého jedného zaregistrovaného koňa. Zastavením klusáckej prevádzky prišlo Závodisko o 14 dovtedy zaregistrovaných koní, väčšina z nich skončila v českých a moravských tréningových strediskách. 

 

sup-do-voziku.jpg

Väčšina slovenských žriebät sa do tréningu nikdy nedostala. Na ilustračnom zábere je odchovankyňa Stanislavy Maňuchovej Pralinka (CZE), ktorá dosiahla na dráhe tri triumfy.

 

Ivan Vukov: hektická sezóna a bronz v srbskom derby

    Od polovice 90. rokov minulého storočia patril rodák z Vojvodiny na severe juhoslovanských hraníc k najvýraznejším postavám slovenského klusáckeho športu. Začiatkom sezóny 1994 angažoval mladého trénera vtedajší šéf žrebčína v Novom Tekove Ľudovít Vanek. Víťaz tradičných domácich skúšok ako Subotická míľa či Somborské noviny dosiahol počas úvodnej kampane pod Tatrami na striebro v šampionátoch trénerov i vodičov. Prvú položku by pritom ľahko vyhral, keby reprezentanti modro-žltých farieb nemuseli z administratívnych dôvodov absolvovať úvodné týždne sezóny ako zverenci trénera levickej Koopery Otta Suchovského.

   V nasledujúcich rokoch pritom "Ivica" získal niekoľko titulov medzi trénermi i vodičmi na slovenských dráhach, v rodnej Subotici sa v sulke Lidrena (Inferno - Lidó, Prevailing Way) postaral o zlepšenie slovenského rekordu a zásluhou V. G. Royal Mana (Grundy´s Cohnection - Only You, Smoking Windswept) dosiahol aj na dva tituly Koňa roka. Jeho zverencom sa pritom darilo aj na dráhe v pražskej Chuchli: spomínaný fínsky hnedák finišoval tretí v ťažkej konkurencii Slovenského klusáckeho derby a striebro vyťažil z českého ekvivalentu. Vukov podľa Klusáckej databázy Gabriela Petríka absolvoval v priebehu ôsmich sezón 298 štartov, z ktorých 59 vyhral. Po roku 2001 sa však expartner univerzálnej a veľmi úspešnej amatérky Zuzany Magdinovej z povedomia slovenských priaznivcov vytratil.

   Niekoľko sezón strávil v talianskych stajniach ako pracovný jazdec, ale pred časom sa vrátil do rodného Srbska, kde je klusácky šport na kvantitatívne vyššej úrovni ako povedzme v Česku. Tento rok prestal koučovať a v dostihoch pôsobil výlučne ako catchriver bez vlastných koní v tréningu. „Fakt som bol zničený, cez týždeň moja robota, víkendy dostihy. Už som len čakal, kedy skončí sezóna,“ povedal pre harness.estranky.sk Vukov. Povolanie voľného vodiča má však podľa takmer dva metre vysokého štyridsiatnika aj svoje úskalia. On sám mal pritom najmä v minulosti pre svoju postavu problémy, v roku 1996 vynechal pre bolesti chrbtice niekoľko kľúčových týždňov sezóny. „Je to super, obliecť si dres a len cez víkend si zajazdiť trošku, ale po čase už to prestáva byť sranda. Strašne veľa koní mi ponúkali jazdiť. Neboli to vždy špičkové kone na víťazstvo, často sa mi ani nechcelo do sulky sadnúť. Jazdil som vždy päť-šesť koní a bolo to namáhavé.“ Napriek tomu sa v auguste zásluhou hnedky Natalie E blysol tretím miestom v Srbskom klusáckom derby, ktoré sa behá v Belehrade na trati 2600 metrov. „Kobylka bola totálny outsider, to ma fakt potešilo. Teraz nabijem baterky do novej sezóny a na jar ideme na to,“ dodal Vukov. V aktuálnom rebríčku vodičov na juhoslovanských dráhach mu patrí medzi 157 menami lichotivá piata priečka so ziskom pätnástich triumfov.

vukov-despotovo-vmiesto-vojderb.jpg

Natalia E a Ivan Vukov obsadili v októbri vo Vojvodinskom derby na dráhe Despotovo piate miesto kilometrovým časom 1:21,8/2600 metrov.    Foto: facebook.com/ivan vukov

 

Charming Oreau triumfovala v ankete i na dráhe

   Klusáckym Koňom roka u našich západných susedov sa na základe ankety českých trénerov stala štvorročná holandská hnedka Charming Oreau (Eilen Donon - Oreau Hendrika, Buvetier d´Aunou). Zástupkyňa stajne Eurokoberce s. r. o. dokázala v jesennej časti sezóny opanovať klasické Derby i St. Leger. Druhú decembrovú nedeľu sa zverenkyňa Alleho Lomana po prvý raz predstavila v dostihoch proti elite starších koní a s podporou amatérky Aleny Čemusovej dokázala trimfovať systémom štart-cieľ.

   Charming Oreau dosiahla prvenstvo u sedemnástich z dvadsiatich šiestich voliteľov a celkovo získala 58 bodov, čím o dvadsať bodov predčila osemnásobného premianta z tejto sezóny Busby Cartouche. Toho dokázala pokoriť aj pri prvom vzájomnom porovnávaní síl v pražskej Veľkej Chuchli, keď rozdielom piatich dĺžok v tempe 1:17,6 získala šiesty diel Zlatého okruhu pod názvom Veľká cena KR Ostrava (2180 m, 3r+, 40 000 Kč, autoštart). Zverenec Jaromíra Kotáska tento raz doplatil na pomalší úvod, vo finiši však odrazil atak tréningového druha Zazazoo i veterána I Can Fly Diamanta. Na tabuľu sa ešte dostal tempár Sir Viking.

   V chladnú nedeľu triumfovala i bronzová z ankety Astra Teč (Up di Poggio - Alies, Allison Hollow) zo stajne Tečovice od trénera Romana Chrastinu, keď pod taktovkou levínskeho catchdrivera Michala Kalčíka triumfovala v Breeders Crowne trojročných HOPR TRADE CZ (2180, 3r, 40 000 Kč, autoštart) výkonom 1:22,7. Pre termínovú kolíziu prilákal tradičný handicapový súboj kobýl rozličného veku o Cenu Vatagy (1670 m, 3+k, 25 000 Kč, méty) len štvoricu uchádzačiek, medzi ktorými v tempe 1:20,1 dominovala trojročná holandská vranka Damalia (Opus Viervil - Victory Joe, Park Avenue Joe). Vnučku hrdinu Prix d´Amerique Jaga de Bellouet navigovala pre stajňu Euro-Koberce s. r. o. a kouča Lomana amatérka Čemusová. Zaujímavé je, že v sezóne 1999 sa v spomínanej Cene Vatagy presadila novotekovská rodáčka Zirela zo stajne West - Fox Levičana Ladislava Belopotockého.

 

Legenda odišla do klusáckeho neba

   Jeden z popredných aktérov československého klusáckeho športu František Tihelka zomrel po ťažkej chorobe v utorok 26. novembra vo veku 73 rokov. Informovala o tom internetová stránka Českej klusáckej asociácie. Bližšie okolnosti neuvádza. Príbuzní a priatelia sa s menovaným rozlúčia v sobotu v Otrokoviciach pri Zlíne.

   František Tihelka pochádzal zo sedliackej rodiny, ktorá mala odjakživa veľmi blízko ku koňom. Jeho mladší brat Jaromír bol dlhoročným úspešným koučom štátneho žrebčína v Tlumačove, po revolúcii sa mu darilo aj ako privátnemu trénerovi v Napajedlách. Ako amatér na dostihoch účinkoval i jeho ďalší brat Karel. Bratranec Jiří zo Strážnice je zase uznávaným chovateľom, ktorý dal českému chovu rekordérku Sněženku. Františka Tihelku si slovenskí priaznivci klusáckych dostihov pamätajú ako školiteľa družstevných koní z Koryčian a Kudlova, ktoré na prelome 80. a 90. rokov minulého storočia žali úspechy nielen na starohájskej dráhe. Stačí spomenúť kone ako Navaro (Hanko - Nalivka, Park), Florenza (Venivici - Krona, Otklik), Dio (Labirint - Dia, Gellért)  či Gary (Labirint - Ghana, Venivici). V posledných sezónach vždy dobre naladený matador figuroval ako rozhodca pri štarte na slušovických klusáckych dostihoch. Česť jeho pamiatke!

 

mrva_tihelka.jpg

František Tihelka (vpravo) tvoril spolu s Jaroslavom Mrvom v posledných dvoch sezónach nezabudnuteľný tím štartérov na dostihoch v Slušoviciach.         Foto: Martina Hubníková

 

Dlhá smrť nezmenila pomer síl

   Na sklonku českej klusáckej sezóny sa žiadny zázrak nekonal: čerstvá derby-víťazka Charming Oreau (Eilen Donon - Oreau Hendrika, Buvetier d´Aunou) opanovala podľa očakávania aj posledný klasický test St. Leger (chovateľské dostihy, 2715 m, 4r, 60 000 Kč, autoštart). Holandská hnedka zo stajne Euro-Koberce s. r. o. si znova poradila z výborným zástupcom domáceho chovu Meteorom JDS.

   Zverenkyňa svojho majiteľa Alleho Lomana však tento raz pod taktovkou amatérky Aleny Čemusovej nepôsobila v chladnom jesennom počasí natoľko suverénne, no v druhej polovici náročnej trate bolo zrejmé, že sa zopakuje repete zo súboja o vavrínový veniec a to bez podstatného pričinenia ostatných koní. Vtedy bronzového Voyou Renku však teraz v koncovke predčila ďalšia zástupkyňa domáceho chovu Rubby Blue, ktorá sa na rozdiel od derby vyvarovala cvalovej vložke. Zlepšenie oproti dvom týždňom dozadu predviedla i piata Colet la Brousse. 

   Ďalší skvelý úspech dosiahol mladý vodič David Dobrovolný v sulke osemročného hnedáka valacha Sir Vikinga (Sir Isaac - Otilda Staro, Union Shark), keď v sulke zástupcu stajne Skree opanoval piaty diel seriálu Zlatý okruh (štandardné dostihy, 2715 m, 3r+, 40 000 Kč). Spoľahlivý zverenec jeho otca Jaroslava Dobrovolného z chovu doktora Ladislava Vojáčka triumfoval systémom štart-cieľ, keď v záverečnom kilometri dokázal vystupňovať pomalé úvodné tempo. Náročná sezóna sa prejavila v prípade favorizovaného Busby Cartouche, ktorý v poslednej tretine trate strácal iskru, a tak na Jaromíra Kotáska znova zostala druhá pozícia. Tretiu priečku získal po solídnej koncovke akoby živou vodou pokropený veterán I Can Fly Diamantna úkor vzadu sa vezúceho Zazazoo a Petra Pana. Vytrvalecky preverená Agita vo finiši stratila sľubnú pozíciu.

 

Charming Oreau potvrdila v derby svoju pozíciu

   21. ročník Českého klusáckeho derby (2180 m, 4r, 300 000 Kč, autoštart) v netradične neskorom termíne podľa očakávania opanovala štvorročná hnedka holandského chovu Charming Oreau (Eilen Donon - Oreau Hendrika, Buvetier d´Aunou), ktorú pre stajňu Euro-Koberce s. r. o. navigoval jej krajan, majiteľ a tréner s amatérskou licenciou Alle J. M. Loman. A to veľmi ľahko o sedem dĺžok v kvalitnom kilometrovom tempe 1:17,6.

   Premiantka rovného tuctu zápolení dominovala svojim rovesníkom už v bažanťom veku, kedy sa v rekordom čase 1:15,2 presadila aj v holandskej Wolwege. Loman v jej sulke nenechal nič na náhodu a kobylu poslal do vedenia podobne ako v októbrovej predskúške už po trištvrte kilometri. Dovtedy vedúci zástupca domáceho chovu Meteror JDS sa usadil na druhej pozícii a na rozdiel od semifinálovej jazdy dokázal suverénke sympaticky vzdorovať. Vzdialený bronz obsadil ďalší zverenec Jaromíra Kotáska Voyou Renka, ktorý patril ku špičke ročníka už vlani, no potom sa znenápadnil počas svojho francúzskeho turné. Štvrtú priečku obsadila Poesia Baciata a posledný honorár bral v tesnom finiši ďalší Holanďan Cafu Boko, ktorý najtesnejším rozdielom odrazil atak stajňového kolegu a ďalšieho českého odchovanca Apolla. Náladová Rubby Blue prehrala už na štarte, Colet la Brousse dokončila bez výraznejšieho momentu.

   Rovnaký realizačný tím ovládol aj generačnú Veľkú cenu trojročných HOPR TRADE CZ (2180, 3r+, 60 000 Kč, autoštart), kde sa za 1:18,3 po boji presadila nevyspytateľná holandská hnedka Doutje (Love You - US Wowie, Frisian Dragon) a pod taktovkou Filipa Lajnera potvrdila vysokú triedu na úkor stajňovej družky Damalie. Česká rodáčka Astra Teč finišovala tretia pred Donadonitranss R a kolegyňou Sambou Teč.

   Holandský chov kraľoval aj v oboch rozjazdách Stredoeurópskej ceny (1670 m, 3+, 90 000 Kč, autoštart) zásluhou vlani strieborného koňa zo slušovického derby Busby Cartouche (Juliano Star - Sugar Limburgia, Kramer Boy). Zástupca stajne S.Gloria z Kotáskovho lotu pod vedením svojho ratíškovického kouča dokázal, že sa vypracoval na vrchol v kategórii starších českých klusákov, keď vyhral v tempách 1:17,8 a 1:16,3. Rýchlejšiu rozjadzu pritom celý čas sám režíroval a tento rok má na konte už osem triumfov a tri druhé miesta. V celkovom hodnotení prekvapilo striebro tempára Sir Vikinga a najmä bronz veterána I Can Fly Diamanta. Poľská matadorka Nitisa Josselyn sa snažila zatraktívniť domáce pole koní, no v dostihoch nehrala význámnú úlohu.

 

Niekdajšia tekovská nádej skončila na jatkách

   Osudy klusáckych koní bývajú rôzne. Život rodáčky z Nového Tekova Ultima Thule (River Shannom - Unibella, Flight Song) skončil rovnako, ako to býva v prípade jatočných zvierat. V najnovšej verzii internetového vestníka Českej klusáckej asociácie sa objavila informácia, že jej posledný majiteľ - Příbramská uzenina a. s. - poslal hnedku na porážku vo veku 22 rokov.

      Ultima Thule sa narodila v roku 1991 ako jedno z prvých žriebät, ktoré boli výsledkom importu nových klusáckych kobýl do žrebčína v Novom Tekove po otvorení hraníc. Vtedajšie vedenie plemenárskeho podniku na čele s inžinierom Ľudovítom Vanekom od kobyly veľa očakávalo, no zverenkyňa Ondreja Nagya a následne aj Ivana Vukova v modro-žltých farbách veľa vody nenamútila. Vo veku dvoch a troch rokov dosiahla len niekoľko umiestnení, pričom pod minútu tridsať klusala až vo svojom poslednom vystúpení v Prahe.

   Výraznejšie sa začala presadzovať v nasledujúcich troch sezónach, keď zmenila majiteľa i školiteľa. Postupne dosiahla šesť triumfov pod vedením Jaroslava Richtera, Jiřího Balcara a Moniky Kalčíkovej. Svoje osobné majimum stiahla na 1:22,3 na kilometer. Bola mimoriadne vyťažená, veď napríklad vo veku šiestich rokov absolvovala až 22 prevádzkových vystúpení. Do chovu však podľa oficiálnych databáz nikdy nešla.

   Jej matka Unibella sa pritom vo fínskom chove Kaarla Wiesera prezentovala dvoma víťazmi. Jej najlepší potomok z roku 1988 Andras Romario (The Bear) dosiahol na dráhe štrnásť triumfov a osobný rekord 1:16,5 so ziskom vyše 10-tisíc eur. V československom a následne i rýdzo slovenskom chove však Fínka totálne prepadla. Na dostihovú dráhu sa okrem Ultima Thule už nikto nedostal. Jej ďalšia dcéra Storm Wind (Barbeque) sa však v chove odprezentovala rekordérkou dvojročných slovenských odchovancov Soreou (Hard Look), ktorá v opatere Michala Kalčíka zvládla Prahu za 1:21,4. V ďalšej sezóne však zhasla. Príliš sa nedarilo ani jej bratovi Soreo Wind (1:40) či polosestre Syvi (Acme Freight, 1:22,0).

 

Imrich Alkér oslávil osemdesiatku

   Legenda československého klusáckeho športu Imrich Alkér sa v piatok 25. októbra dožíva vzácneho jubilea. Bývalý skvelý tréner a vodič na poslednom dostihovom mítingu sezóny v bratislavskom Starom háji oslávil v kruhu rodiny a priateľov 80. narodeninny.

   Imrich Alkér sa narodil 25. októbra v maďarskom Balassagyarmate neďaleko slovenských hraníc v rodine šľachtica a známeho chovateľa koní Antona Alkéra. Rodinu postihli po druhej svetovej vojne Benešove dekréty a prišla o značnú časť svojho majetku. Mladý Alkér nemohol študovať na vysnívanej veterine, vyučil sa však za zootechnika, aby mohol byť bližšie ku koňom. Z rovinových a prekážkových dostihov postupne presadol do sulky, kde nazbieral pozoruhodné výsledky vrátane troch triumfov v Československom klusáckom derby (1953, 1981 a 1983). Presadil sa nielen ako klusácky vodič, ale predovšetkým ako skvelý školiteľ najmä problémových koní. Po zmene milénia mu však Dostihová autorita SR odmietla vydať trénerskú licenciu, pretože na rozdiel od desiatok iných neabsolvoval slávny kurz v Boskoviciach...

   Podľa českého Klubu stovkárov má Alkér na konte 117 prvenstiev, no on sám hovorí o vyše dvoch stovkách. Presadil sa v Maďarsku, Sovietskom zväze či dokonca v Nemecku: za jedno popoludnie na budapeštianskej dráhe dokázal naraz nazbierať tri triumfy a jedno druhé miesto. A keďže sa v dostihovej sulke objavil ešte aj ako 71-ročný, patrí svojím spôsobom medzi svetové rarity. V posledných rokoch „Imre-báči“ trpí zdravotnými problémami, sťažuje sa na neznesiteľné bolesti nôh i rakovinu prostaty. Hovorí, že ho viacerí rodinní príslušníci sklamali. Ale pri spomienke na kone sa vždy dostáva do nálady. O histórii dostihov dokáže hovoriť s neuveriteľnou presnosťou a encyklopedickými znalosťami. „Neviem, či som bol dobrý jazdec. Hovorili, že som mal iba šťastie. Ale mať toľkokrát tak veľa šťastia pri takom veľkom množstve zlých koní?“, pýta sa jubilant pri poslednom telefonickom rozhovore.

   Redakcia harness.estranky oslávencovi úprimne gratuluje!

  

 

Tečovické mladé pušky útočia

   Druhú októbrovú nedeľu pokračoval na hipodróme v pražskej Veľkej Chuchli ďalší klusácky míting. Tento raz pod spoločnou taktovkou znesvárených občianskych združení Českej klusáckej asociácie a Českého klusáckeho spolku. Na rad sa konečne dostali i štátom dotované klasické testy či štedro proponované zápolenia francúzskych klusákov. Svelú formu medzi najmladšími ročníkmi potvrdili zverenci tečovického kouča Romana Chrastinu.

   Najlepší výkon chladného popoludnia nečakane predviedla už v úvodných dostihoch odchovankyňa Jaroslava Chrastinu Astra Teč (Up di Poggio - Alies, Allison Hollow), ktorú pre stajňu Tečovice opätovne navigoval levínsky školiteľ Michal Kalčík. Hnedá dcéra slovenskej derby-víťazky opanovala Letnú cenu trojročných (1670 m, 3r, 40 000 Kč, autoštart) vo výbornom tempe 1:17,6 a s prehľadom pokorila expresne finišujúcu Holanďanku Doutje, ktorá pre chybu nenadviazala na predošlú sériu suverénnych triumfov. Snaživý Magicmatch JDS stačil v koncovke len na bronz, ktorý najtesnejším rozdielom nestihol uchmatnúť premiant jarnej ceny Donadonitranss R.

   Rovnaký chovateľský tím sa presadil aj o polhodinu neskôr v Breeders Crowne dvojročných (1670 m, 2r, 40 000 Kč, autoštart) zásluhou hnedáka Alpro Teč (Profumo Om - Alies, Allison Hollow), ktorý prešiel do stajne FVE-Relay-J.O.Levín. Aktuálne má na konte dva triumfy a tri striebra z piatich vystúpení. S podporou svojho nového opatrovateľa a čerstvého otca Kalčíka vyhral v tempe 1:20,1 pred niekdajším tečovickým sparingom Salet Tečom. Zvyšní traja aktéri strácali na moravských rodákov priepastné dĺžky.

   Pikantériou bol nezáujem o ďalší diel Zlatého okruhu Equi Forum (2180 m, 3r+, 40 000 Kč, autoštart), kde sa v poli troch koní za falošných 1:23,5 presadil šesťročný švédsky rodák Kaizer Jamacan (Rotation - Champagne Royale, Royal Prestige) zo stajne JS Konsorcium v sulke s bravantickým majiteľom-trénerom Jiří Svobodom. Dobeh doplnili jeho starší kolega I Can Fly Diamant a vlaňajší klusácky kráľ Zazazoo.

   Exkluzívne double napriek zlyhaniu favorizovanej Doutje dosiahol aj holandský chovateľ, tréner a amatérsky vodič Alle Loman, stojaci za značkou Euro-koberce s. r. o. Desaťročný český rekordér a začínajúci plemenník Ocean Al (Sugar Candor - Otherwisemeadow, Keller Lobell) potvrdil nárast formy od konca pripúšťacej sezóny a s prehľadom získal Breeders Crown starších (2180 m, 5r+, 40 000 Kč, autoštart). Hnedák si kilometrovým časom 1:19,8 poradil s výrazne mladším Unkasom, ktorý prešiel po odchode svojho bývalého kouča Jaromíra Tihelku do stajne bratov Vávrovcov.

   V takmer zimnom počasí odbehnutá Letná cena štvorročných (2180 m, 4r, 40 000 Kč, autoštart) priniesla očakávaný triumf holandskej hnedky Charming Oreau (Eilean Donon - Oreau Hendrika, Buvetier d´Aunou). Azda najtriedovejšia zástupkyňa ročníka predviedla tempo 18,9. Priaznivcov domáceho chovu potešil disponovaný výkon strieborného Meteora JDS.

   V závere mítingu milo prekvapil druhým triumfom kariéry v slabšej spoločnosti trojročný český hnedák so švédskym menom aj koreňmi Viking Cub (Chips and Fish - Vanessa Tilly, Vip Tilly), ktorý v solídnom čase 1:19,1 opanoval Cenu ČKA (1670 m, 3r+, 20 000 Kč, autoštart). Reprezentanta rodinnej stajne Dobruských navigoval Josef Dobruský mladší, vyzbrojený amatérskou licenciou.

 

astra_kalcik.jpg

Astra Teč s Michalom Kalčíkom ovládla Letnú cenu trojročných.

 Foto: Martina Hubníková, zdroj: Facebook/Michalka Chrastinová

 

Rudy Pierre triumfoval v Prahe

   Bývalý dvojnásobný Klusák roka na Slovensku Rudy Pierre (Dajuc - Karola November, Sugarcane Hanover) dosiahol predposlednú septembrovú nedeľu na pražskom hipodróme vo Veľkej Chuchli konečne na víťazstvo. Pod vedením svojho nového kouča Jindřicha Klaubenschalka podľa očakávania opanoval pre neho propozične veľmi priaznivú Cenu Mangold Finance (1670 m, 3r+, 20 000 Kč, méty).

   Bývalý reprezentant Ivana Trhana z Nového Tekova pritom na triumf čakal viac ako dva roky, presnejšie od konca augusta 2011. Vtedy pod taktovkou svojho stáleho ruského vodiča Pavla Morozova vybojoval svoj deviaty triumf na slovenských dráhach. Osemročný hnedý valach so švédskym suffixom využil výhodný štartový post a v českej metropole predviedol tempo 1:19,7. Cestu za triumfom mu však uľahčil favorizovaný Winterboy, ktorý v cieľovej rovine zacválal.

   Darilo sa aj druhej bývalej akvizícii levickej stajne S - Club Foxies inžinierky Zuzany Sahligerovej vo farbách Trot Centre Alet. Päťročná ryška talianskeho chovu Orma Holz obsadila pod vedením rovnakého jazdca druhú priečku v Cene FVE EMI Energy (1670 m, 3r+, 20 000 Kč, autoštart). Zostala pritom na štíte trojročného hnedáka Viking Cub (Chips and Fish - Vanessa Tilly, Vip Tilly), v sulke ktorého sa po piatich rokoch presadil amatér Josef Dobruský junior.

   Ďalším koňom so slovenským majiteľským pozadím sa toľko nedarilo. Temperamentný trojročný holandský hnedák valach Doctor Schermer obsadil bronz v Cene Relay 1 (1670 m, 3r+, 20 000 Kč, autoštart), zatiaľ čo jeho sparing Västerbo Passad nenadviazal na sériu dvoch tohtoročných triumfov a po druhý raz v kariére si vyslúžil diskvalifikáciu pre cválanie v cieľovej rovine. Jeho kouč Jaromír Kotásek však v sulke progresívneho Busby Cartouche (Juliano Star - Sugar Limburgia, Kramer Boy) opanoval v tempe 1:15,2 Veľkú cenu Prahy (1670 m, 3r+, 40 000 Kč, autoštart). Päťročný hnedý valach zo stajne S.Gloria pridal k troch tohtoročným triumfom a rovnakému počtu druhých miest ďalší zásah. Jeho premožiteľ z vlanajšieho derby Bob Harley finišoval druhý.

   Pikantériou dňa bolo stiahnutie všetkých štyroch koní stajne JS Konsorcium zo štartových listín a sťažnosť proti štartu spomínaného derby víťaza. Jiří Svoboda sa od arbitrov pochopenia nedočkal a za neodôvodnené stiahnutie veterána I Can Fly Diamanta z dostihov si vyslúžil sanckiu. Ďalšiu tisícku mu naparili pre nevhodné chovanie.

 

rudy-p.jpg

 

Rudy Pierre sa dočkal triumfu od augusta 2011, kedy suverénne opanoval starohájsku Cenu Satana. S Pavlom Morozovom v sulke pritom dosiahol na slovenských hipodrómoch až deväť prvenstiev.                                                                     Foto: Karel Němec, www.canonprofi.eu

 

Playboy DS ukončil kariéru

   Tri vystúpenia na troch hipodrómoch a s troma spôsobmi štartu v priebehu mesiaca a pol. Taká bola premiérová sezóna štvorročného valacha Playboya DS, ktorý dosiahol tri umiestnenia bez jedinej cvalovej chyby, pričom nikdy nebol klasifikovaný horšie ako štvrtý.

   Žiaľ, reprezentant stajne PlayAda Stables s najväčšou pravdepodobnosťou v sľubne rozbehnutej kariére pokračovať nebude.  Začiatkom septembra to oznámil hnedákov kouč Tomáš Klvaňa, ktorý pripravuje aj Playboyovu o rok staršiu polosestru Pralinku. Urasteného potomka amerického pepiniéra Crysta's Besta a novotekovskej kobyly Plejády opätovne zradil medzikostný sval na zadnej nohe. Odchovanec Dalibora Skladana s českým suffixom bol pôvodne hlásený do všetkých klasických zápolení vrátane Breeders Crownu. 

playboy_praha_foto-holubcova.jpg

Playboy DS s amatérkou Štepánkou Maňáskovou v Prahe Veľkej Chuchli.

Foto: Barbora Holubcová 

 

Pozdrav z konského raja: Lester žije ako kráľ

   Nedávno sme si ukázali, ako trávi svoj dostihový dôchodok v Rakúsku bývalý reprezentant PlayAda Stables, už deväťročný hnedák valach Sting (Sabbath - Space Pearl, Near Me). Začiatkom augusta sme sa informovali, čo je nové u nášho ďalšieho penzistu Lestera (Mastermind Jago - Limesa, Super Edition), ktorého vlani na jar kúpila Márbit Szabó z Tekovských Lužian v levickom okrese.

   Odchovanec Imricha Borosa z Tvrdošoviec odišiel do predčasného dostihového dôchodku pri avizovanom ukončení klusáckej prevádzky na Slovensku. Stihol však ešte vlani nazbierať šesť štartov v Bratislave, Slušoviciach i Novom Tekove, kam si v rámci oficiálnej derniéry odskočil z neďalekej farmy, aby bez špeciálneho tréningu a s prehľadom vyhral oba heaty pre naslabšiu garnitúru. O tom, že je synovec bývalého slovenského rekordéra Lidrena stále vo výbornej kondícii, svedčia i fotografie, ktoré nám majiteľka šesťročného tmavého hnedáka poslala. Potomok holandského žrebca Mastermind Jaga, ktorý po svojom importe do Česka dokázal zdolať i tunajšieho kráľa V. G. Starsboya (mimochodom, Lester sa narodil v rovnaký deň ako slávny želiezovský express - 18. marca), má k dispozícii nový, ešte väčší výbeh, kde trávi mnoho času. Zdá sa, že syn vynikajúcej tempárky Limesy, ktorá stále drží rekord na topoľčianskej dráhe, prekypuje energiou. Za to patrí novým majiteľom obrovská vďaka!

 

lester_luzany.jpg

Lester stojí majestátne vo svojom novom výbehu.

 

 

lester_klus.jpg

Synovec vynikajúceho Lidrena nezabudol, že je americký klusák...

 

 

lester_detail.jpg

Tmavý hnedák je v Tekovských Lužanoch očividne šťastný.

 

 

lester_divoch2.jpg

V krásnej prírode vyzerá Lester ako skutočný divoký kôň.     Foto: Márgit Szabó

 

 Pražský maratón: Meteor JDS favoritom derby

   V nedeľu 10. augusta sa brány areálu vo Veľkej Chuchli po druhý raz v sezóne otvorili klusáckej dostihovej verejnosti. Česká klusácka asociácia (ČKA) aj konkurenčný Český klusácky spolok (ČKS) sa dohodli na usporiadaní spoločného projektu, výsledkom ktorého bolo až dvanásť zápolení. K deviatim položkám, na ktoré po iniciatíve ČKS avizovane prispel pražský magistrát, pribudli aj dva ročníkové testy a jedny dostihy Trotteur Francais pod taktovkou ČKA. Hoci prezentácia mítingu navodzovala atmosféru znepriatelených strán, keď jednotlivé občianske združenia prezentovali štartové listiny "svojich" zápolení osobitne, samotné dostihy napokon priniesli pekný športový zážitok.

   Vynikajúcu kvalitu naznačila Cena 40. narodenín Petra Pandy Kyzlinka (1670 m, 3r+, 20 000 Kč, autoštart), kde po výbornej taktickej jazde Davida Dobrovolného nadviazal na lanskú sériu slušovických triumfov už osemročný Sir Viking (Sir Isaac - Otilda Staro, Union Shark) zo stajne Skree, ktorého spolumajiteľom je práve patrón dostihov Petr Kyzlink. Zverenec Jaroslava Dobrovolného predviedol na mokrom ovále expresné tempo 1:16,6 a profitoval z toho, že strieborný Busby Cartouche sa pred oblúkom pri internáte dostal do tretej stopy.

   Jaromír Kotásek si však všetko vynahradil v Prípravnej cene štvorročných (2180 m, 4r, 30 000 Kč, autoštart), ktorú za 1:18,1 odkontroloval hnedák Meteor JDS (Eilean Donon - Margit Boko, Super Bowl) zo stajne SJINV.com. Stupne v chudobnom štartovom poli doplnili Cafu Boko a víťazka Ceny 60. výročia ČSKD Rubby Blue. Ratíškovický kouč sa presadil aj v Cene Magistrátu hlavného mesta Prahy (2180 m, 3r+, 30 000 Sk, autoštart) zásluhou sedemročného hnedáka Zazazoo (Pasing Renka - Inside, Speedy Soma). Vo Francúzsku nedávno pôsobiaci reprezentant stajne Jokr bratislavskej rodiny Jonatovcov ubránil po nástupe v polovici trate triumf v čase 1:19,4 pred dobre finišujúcim matadorom I Can Fly Diamantom. Bronz v tesnom finiši ubránila Jenny Mc Murtie s Michalom Kalčíkom. Kotáskov hetrik zavŕšil o pol hodinu neskôr ex-tekovský Västerbo Passad (Joyau d´Amour - White Bow, Armbro Goal) zo stajne KORA. Osemročný švédsky hnedák valach tradične silnou koncovkou tempom 1:21,1 opanoval Cenu Killi (2180 m, 3r+, 20 000 Kč, autoštart) pred Regentom s Mykolom Volfom.

   Kôň v majetku sponzora dostihov sa presadil aj v dobre obsadenej Prípravnej cene trojročných VKV Odbyt s. r. o. (1670 m, 3r, 30 000 Kč, autoštart), ktorú po dramatickej koncovke vyhral v kilometrovom čase 1:19,1 holandský čierny hnedák Donadoni Transs R (Ken Warkentin - The Best Fanatic, Armbro Goal). Zástupca stajne Vávra Chropyně 2 zdolal pod taktovkou svojho kouča Zdeňka Vávru na trati aktívnejšieho Magicmatcha JDS i ďalšiu domácu odchovankyňu Astru Teč, ktorej neprospel nástup do tretej stopy.

   zazazoo.jpg

Cenu Magistrátu hl. mesta Prahy vyhral Zazazoo pred I Can Fly Diamantom.

donadoni.jpg

Prípravnú cenu trojročných prekvapivo získal Donadonitranss R, navigovaný Zdeňkom Vávrom. Stupne doplnili českí odchovanci Magicmatch JDS a Astra Teč.  Foto: internet

 

 

Playboy DS vezie z Prahy štvrté miesto

   Aj tretí štart kariéry v priebehu necelého mesiaca dokázal premeniť odchovanec Dalibora Skladana Playboy DS (Crysta´s Best - Plejáda, Acme Freight) na dotované umiestnenie. Štvorročný hnedý valach, ktorého v Hukoviciach neďaleko Nového Jičína pripravuje Tomáš Klvaňa, obsadil pri svojom debute na klusáckom hipodróme v Prahe štvrtú pozíciu. V sulke ho pobádala amatérka Štepánka Maňásková, ktorá 10. augusta oslávila 25. narodeniny.

   Urastený reprezentant stajne PlayAda Stables nastúpil v druhej položke mimoriadne dlhého klusáckeho popoludnia, ktorou bola propozične priaznivá Cena Relay 1 (1670 m, 3r+, 20 000 Kč, autoštart) v poli šiestich koní s najvyšším číslom v prvej rade a od úvodných metroch sa držal pri bariére na konci hlavnej skupiny koní na približne štvrtom mieste. V záverečnom okruhu síce nezachytil nástup víťaznej trojročnej hnedky Dace Beuckenswyk (Urban Beuckenswyk - Naja Beuckenswyk, Exito Frisiana) s Elenou Volf, no na protiľahlej stene predbehol cválajúceho lídra Lucky Money. Keďže vo finiši zaváhal aj na striebornej pozícii idúci Vacho de Ba s Jaromírom Kotáskom, reprezentant červe-bielych farieb sa posunul na štvrtú celkovú pozíciu. Na bronzového Wiga Misi strácal necelé tri dĺžky. Víťaz dosiahol kilometrové tempo 1:22,7. Playboy DS sa zlepšil na 1:25,0.

 

praha-boy.jpg

praha-boy2.jpg

Cena Relay 1, ako ju zachytila online kamera na závodisku vo Veľkej Chuchli.

 

 

Ďalší rekord portálu PlayAda Stables

   Návštevnosť portálu www.harness.estranky.sk v minulom mesiaci vďaka našim čitateľom dosiahla opätovne nový rekord. Môže za to tradične blog Klusácky zápisník, ako aj angažovanie na spomienkových dostihoch v Bratislave.

   Počet zobrazení našich stránok viac ako dvojnásobne prekonal predchádzajúce júnové maximum, keď presiahol cifru 4-tisíc. Teší tiež skutočnosť, že portál PlayAda Stables získal nových čitateľov, keďže sme zaznamenali výrazný nárast unikátnych prístupov ku stránkach, teda podľa jednotlivých IP adries. Z rekordných vyše 300 užívateľov z júna 2013 na aktuálnych viac ako 500 jedinečných prístupov. Čitateľov tradične najviac zaujímalo spravodajstvo na blogu Klusácky zápisník 2013, ale priaznivcov si našli aj zoznam aktualít či články o histórii slovenského kluáckeho športu či jeho legende Imrichovi Alkérovi. Ďakujeme za priazeň.

 

 

web2.jpg

 

Pozdrav z Rakúska: Sting si užíva penziu

   Bývalý kľúčový reprezentant stajne PlayAda Stables s muzikantským menom Sting si od mája minulého roka užíva predčasnú penziu. Dôvodom bolo zastavenie klusáckej prevádzky na Slovensku. Potomok československého derby-víťaza Sabbatha a medzinárodnej víťazky so švédskymi koreňmi Space Pearl sa má veľmi dobre. Dôkazom sú fotografie, ktoré nám poslala jeho súčasná živiteľka Eva Kračalíková.

   Dnes deväťročný hnedák valach v máji minulého roka pri avizovanej rozlúčke s dostihovými oválmi vyhral najtesnejším rozdielom slušovickú Cenu Mopos Comunication (1700 m, 3r+, 25 000 Kč, letmý štart) pred neskorším suverénom českého Breeders Crownu starších koní Generálom. Následne sa vrátil do malebného moravského mestečka Strážnice k svojmu chovateľovi Jiřímu Tihelkovi. Ten v súčasnosti opatruje aj Stingovu matku Space Pearl i sestru Sunny. Valach napokon skončil v dočasnej opatere Češky, žijúcej neďaleko rakúskeho mesta Tulln, aby robil spoločnosť ďalšiemu vyslúžilému klusákovi Gironovi. „Sting sa má dobre a sme s ním na sto percent spokojný,“ vyhlásila Kračalíková, ktorá veterána využíva najmä na rekreačné jazdenie pod sedlom. Podľa fotografií, ktoré nám koncom júla poslala, dokázal polobrat vynikajúcej Sněženky v priebehu jedenástich mesiacov pribrať. Nuž, posúďte sami...

 

sting-_a.jpg

Deväťročný hnedák valach Sting svaly dostihového koňa nestratil, ale očividne pribral.

 

 

 

sting_b.jpg

Bývalý zverenec Dalibora Skladana zmenil v priebehu roka aj vizáž.

 

 

 

sting_c.jpg

Letný zostrih Stingovi očividne uľahčuje výhľad z boxu.      Foto: Eva Kračalíková

  

Unzen a Rubby Blue triumfovali v Bratislave

   Po vyše roku sa do bratislavského Starého hája nakrátko vrátil klusácky šport. A to hneď dvomi zápoleniami. Dostihový comeback pri príležitosti 60. výročia konania prvého Československého derby pútal pozornosť médií. Klusácke zápolenie sa dokonca dostalo na titulku Dostihového programu i cieľovú podkovu. Dostihy, ktoré v extrémne horúcom počasí sledovali stovky divákov, navyše poriadne zamotali hlavy tipérom.

   Úvodná Cena Trotteur Francais II. (2600 m, 3r+, 2500 eur, méty) pod záštitou Českej klusáckej asociácie bola premiérovým testom pre výlučne francúzske kone na slovenských dráhach. Vďaka profesorskému výkonu si udržal pri treťom vystúpení v Petržalke svoju neporaziteľnosť inak náladový päťročný vraník Unzen (Hermes de Pericard - Miy Akejima, Renoso), ktorý po trinástich mesiacoch nadviazal na triumf v poslednom starohájskom zápolení minulej sezóny. Zástupca stajne Kora Ratíškovice, ktorého navigoval jeho kouč Jaromír Kotásek, využil výhodný vstupný post a systémom štart-cieľ odkontroloval celé dostihy. Na rozdiel od nedávnej slušovickej galopády sa dokázal vyhnúť akémukoľvek zaváhaniu a vyhral solídnym tempom 1:26,0 na dráhe, ktorá bola miestami tvrdá a miestami hlboká po rannom zavlažovaní. Medailový dobeh získali po dobrom výkone v Poľsku rozbehaní zverenci Bedřicha Nováka Uka Helena a Rob des Picanes.

   Ostro sledovaná Cena 60. výročia Československého klusáckeho derby (1800 m, 3r+, 1000 eur, méty) sa začala až na tretí pokus a odhalila jeden z dlhodobých miestnych problémov, pričom pri druhom neúspešnom štarte narazil Un Voyou de Beu do nášho Playboya DS. Na trať sa však v rozťahanom úvode vydalo všetkých deväť aktérov. Pomerne prekvapivo sa po dvoch rokoch dokázala zapísať do listiny víťazov štvorročná tmavá hnedka Rubby Blue (New York Giant - Ruleta Skal, Sabbath). Dcéra slovenskej derby-víťazky z roku 2002 sa predrala na čelo pelotónu ešte pred vybiehaním na protiľahlú stenu a po taktickom výkone svojho chovateľa, majiteľa, trénera i amatéra Jiřího Svobodu bodovala pre jeho stajňu JS Konsorcium v kilometrovom čase 1:26,9. Striebro dobrou koncovkou vybojoval Magicmatch JDS pred aktívnym Espace Giantom. O ďalšom poradí rozhodli arbitri, keď pre nadmerné cválanie prevažne v cieľovej rovine diskvalifikovali trojicu koní, zemiaková medaila sa tak ušla aj so stratou finišujúcemu Playboyovi DS zo stajne PlayAda Stables.

   Atmosféru klusáckych súbojov umocnil svojou prítomnosťou jeden z nestorov tohto športu v bývalom Československu a víťaz derby z roku 1953 v sulke Justýna Imrich Alkér, ktorý úspešným aktérom odovzdal čestné ceny.

 

2013-07-28-03-028.jpg

Cenu 60. výročia Československého klusáckeho derby opanovala štvorročná Rubby Blue, ktorú navigoval jej chovateľ, majiteľ a tréner Jiří Svoboda. Foto: Karel Nemec

 

 

2013-07-28-03-054.jpg

  

Čestné ceny prvým trom umiestneným vodičom odovzdal víťaz prvého ročníka Československého klusáckeho derby, legendárny Imrich Alkér, ktorý prišiel do Starého hája napriek zdravotným problémom.        Foto Karel Nemec, www.canonprofi.eu

 

V nedeľu štartuje sezóna v Prahe, Morava ju ignoruje

   Poslednú júlovú nedeľu pokračuje česká dostihová sezóna. Prvý raz po zimnej pauze sa klusácke dianie presúva do pražskej Veľkej Chuchle a premiérovo bude organizátorom Český klusácky spolok (ČKS), ktorí tvoria prevažne nespokojní bývalí členovia Českej klusáckej asociácie (ČKA). Dostihový deň sa žiaľ koná v rovnaký deň ako klusácke zápolenia v Bratislave, čo sa negatívne odrazilo na jednotlivých štartových listinách.

   Keď sme sa v polovici júna obrátili na Závodisko v Bratislave s možnoťou organizovať spomienkový test k 60. výročiu Československého klusáckeho derby, nebola ešte známa česká termínová listina. Neskôr sa objavila altetnatíva, že tamojšia prevádzka bude pokračovať na dráhe v Levíne. Pôvodný termín však hovoril o sobote 27. júla. Až potom organizátori spomenuli presun miesta i dátumu českého dostihového dňa. „V našom výbore sme se zhodli, že plánovaný dostihový deň v Prahe nebudeme kvôli dostihom v Bratislave presúvať, prinieslo by nám to značné komplikácie,“ odkázal starohájskym organizátorom ČKS prostredníctvom webu ČKA. V Bratislave sa napokon objavilo na štartových listinách dvoch dostihov spolu 15 koní. V Prahe uvidia diváci sedem zápolení, pričom v piatich z nich by sa malo objaviť len päť koní. Moravské stajne totiž mieria do Petržalky a niektorí tréneri, ktorých sme pozývali, majú v súčasnosti kvôli prebiehajúcej žatve starostí nad hlavu. V Chuchli sa tak predstavia výlučne realizačné tímy zo západných a stredných Čiech. To, či však bude dráha po povodniach naozaj v stave, aby bolo možné na nej usporiadať dostihy, rozhodnú zrejme len niekoľko hodín pred mítingom traťoví komisári.

rudy_nemec.jpg

Rudy Pierre, ktorý v uplynulých rokoch pod taktovkou Pavla Morozova kraľoval na slovenských hipodrómoch, sa v nedeľu predstaví pod vedením nového kouča Jindřicha Klaubenschalka.                                                                                 Foto: Karel Nemec, www.canonprofi.eu 

 

Na dostihoch v Bratislave aj moderátori TV JOJ

   Súčasťou 12. dostihového dňa aktuálnej sezóny bude aj autogramiáda osobností TV JOJ. Účasť v Starom háji na nedeľu prisľúbili moderátori spravodajstva Ján Mečiar, Monika Bruteničová, Juraj Hajdin a Michal Farkašovský.

   Spoločenským vrcholom podujatia bude Cena 60. výročia Československého klusáckeho derby s deviatimi účastníkmi, ktorá štartuje o 15:45. Autogramiáda je naplánovaná na medzi 15:05 a 15:20. Úvod mítingu o 15. hodine zaobstará zápolenie francúzskych klusákov so šesticou aktérov. Dovedna bude na programe desať dostihov, nebudú chýbať ani steeplechase a prútené prekážky.

 

boj_boj.jpg

 

V Cene 60. výročia Československého klusáckeho derby by sa mal predstaviť aj štvorročný hnedák Playboy DS (vpravo), ktorý pri svojom nedávnom debute vybojoval tesnú tretiu priečku za Chirone Scot a Qwality Twin (vľavo).                                                    Foto: Monika Špendlíková

 

Dodatočné prihlášky: v Starom háji až 17 klusákov

   Záujem o jednorazové konanie klusáckych dostihov na centrálom slovenskom hipodróme v bratislavskom Starom háji sa zvyšuje. Na prihláškach do Ceny 60. výročia Československého klusáckeho derby je k pondelku už desať koní! Termín dodatočných prihlášok využil k doplneniu zoznamu prihlásených koní tréner Jaroslav Dobrovolný.

   Šéf strediska z moravských Střelíc dohlásil za zvýšený poplatok 48 eur štvorročnú holandskú hnedku Colet la Brousse a aktuálne má v desaťčlennom balíku koní, ktoré sa zamerajú na trofej od legendy československého klusáckeho športu Imricha Alkéra, už trio zverencov. Dva kone prihlásil ratíškovický lodivod Jaromír Kotásek a dvojicu klusákov pripravuje aj Tomáš Klvaňa, ktorý sa aktuálne premiestnil z dočasných Bravantíc do novobudovanej tréningovej centrály v Hukoviciach pri Novom Jičíne. Po jednom zástupcovi majú na prihláškach tréneri Jiří Svoboda, Bedřich Novák a Ondrej Komlóši, ktorý sa do rodnej Bratislavy vracia v sulke po dlhých dvadsiatich rokoch.

   V historicky prvom zápolení Trotteur Francais je stále prihlásených sedem koní. Štartová listina bude známa v utorok. Mimochodom, dva klusácke dostihy počas jedného mítingu naposledy videli priaznivci v Starom háji pred dvomi rokmi. Bola to však jednorazová akcia. Dve zápolenia v sulkách počas jediného dňa vymizli z Bratislavy počas sezón 2008 a 2009, čo sa dramaticky odrazilo na kvantite zúčastnených trénerov a koní. Mimochodom, v roku 2008 vypísalo Závodisko Bratislava 35 klusáckych dostihov, v Petržalke sa z toho uskutočnilo šesťnásť podnikov. Vlani to bolo na Slovensku iba dvadsať testov, z toho len šesť zápolení na centrálnom hipodróme. Naposledy počuli diváci v Petržalke tradičnú klusácku znelku 23. júna minulého roku minútu pred cenou Västerbo Gangstera.

 

boj.jpg

Playboy DS sa na Cenu 60. výročia ČSKD pripravuje už v novej centrále v Hukoviciach.

 

 

O klusáky v Bratislave je veľký záujem

   Prihlášky na 12. dostihový deň prebiehajúcej slovenskej dostihovej sezóny oslovili trénerov a majiteľov klusáckych koní. V dvoch zápoleniach by sa mohlo poslednú júlovú nedeľu predstaviť starohájskemu publiku až 16 klusákov. Vyplýva to zo zoznamov prihlásených koní, ktoré zverejnili Závodisko Bratislava a Česká klusácka asociácia.

   O štart v Cene 60. výročia Československého klusáckeho derby (1800 m, 3r+, 1000 €, méty) prejavilo záujem deväť koní výlučne v českom tréningu. Nechýbajú však medzi nimi klusáky v slovenskom majetku. Okrem víťaza z nedávnych Slušovíc Doctora Schermera, ktorého z polovice vlastní bratislavský amatér Peter Zmeko, smeruje do Petržalky aj Playboy DS. Reprezentanta stajne PlayAda Stables by mala v dostihoch sprevádzať aj staršia polosestra Pralinka. O triumf by však mali bojovať iné kone, predovšetkým suverén spred týždňa Magimatch JDS či jeho sparing Doctor Schermer. Ratíškovický kouč Jaromír Kotásek, ktorý v nedeľu ovládol slušovický hipodróm, sa pritom bude môcť zrejme oprieť o spoluprácu s miestnym catchdriverom Pavlom Morozovom.

   Druhé zápolenie Trotteur Francais (2600 m, 3-5k a 4+vž, 2600 m, 2500 €, méty) prilákalo zatiaľ sedem záujemcov. S najväčšími šancami vidíme víťazku slušovického testu pre francúzske kone Uka Helenu či v podobných zápoleniach na rakúskej pôde etablovaného veterána Ramree. Pozornosť si však zaslúži aj nevyspytateľný Unzen, ktorý vyhral vlani v júni posledné klusácke zápolenie v Starom háji. Napriek určitým signálom a propagácii sa na prihláškach do oboch bratislavských dostihov žiaľ zatiaľ neobjavili kone v rakúskom či poľskom tréningu.

 

Derby-spomienka o viac peňazí, v akcii zrejme aj Francúzi

   Cena 60. výročia Československého klusáckeho derby, o usporiadanie ktorej sa stajňa PlayAda Stables už od začiatku jari usiluje, sa pobeží o vyššiu sumu, ako sa pôvodne čakalo. Príspevok na konanie dostihov sa podarilo zabezpečiť aj Klusáckej asociácii Slovenska - Trotting Slovakia. Oslovila totiž spoločnosť Arguss s. r. o., ktorá pravidelne sponzorovala mítingy v Novom Tekove.

   Trojročné a staršie klusáky by sa tak v nedeľu 28. júla mali pobiť o dotáciu tisíc eur. To je suma, o akú sa v súčasnosti napríklad nebehá ani v Nemecku. Keďže slovenskí majitelia kone u Dostihovej autority SR tento rok neregistrovali (viď nižšie), dostihy budú vypísané výlučne pre zahraničných účastníkov, pričom očakávame najmä záujem trénerov spoza rieky Moravy.

   Česká klusácka asociácia sa pritom podľa našich informácií predbežne dohodla so Závodiskom Bratislava na usporiadaní dostihov okruhu Troteur Francais pre kone výlučne francúzskeho chovu. O tieto dostihy by zase mohli mať záujem napríklad aj poľskí tréneri, ktorí sa doposiaľ Starému háji vyhýbali.

Propozície k dostihom nájdete na našej stránke, ale aj na webe Závodiska Bratislava:

http://www.zavodisko.sk/sk/propozicie/propozicie-dostihov.html?id_den=157

 

Kotásek ovládol Slušovice, Playboy DS tretí

   Prvý výlučne klusácky míting českého dostihového kalendára 2013 na dráhe v moravských Slušoviciach opanoval v nedeľu 14. júla ratíškovický tréner a vodič Jaromír Kotásek, ktorý sa v siedmich zápoleniach dovedna postavil na štart päťkrát, pričom štyri razy odchádzal ako víťaz. Najhodnotejší výkon popoludnia predviedol jeho päťročný zverenec Busby Cartouche (Juliano Star - Sugar Limburgia, Kramer Boy) zo stajne S.Gloria.

   Vlani v Českom klusáckom derby strieborný suverén júnového testu z rakúskeho Ebreichsdorfu ľahko rozdielom piatich dĺžok zdolal päticu súperov v Zlatom okruhu I. (2300 m, 3r+, 50 000 Kč, letmý štart), keď na strednej trati vyklusal kilometrové tempo 1:19,5. Druhý finišoval líder I Can Fly Diamant a tretiu pozíciu ukoristila najtesnejších rozdielom Jenny Mc Murtie, ktorá v cieľovej rovinke priletela z poslednej pozície. 

   Presadili sa aj kone so slovenským majiteľským pozadím. V Cene Jackpot Dream (2300 m, 3r+, 20 000 Kč, letmý štart) bodoval za 1:25,4 systémom štart-cieľ trojročný holandský hnedák valach Doctor Schermer (Juliano Star - Dee Schermer, Leonard Hanover) zo stajne Kora Ratíškovice, za ktorým stojí okrem kouča aj bratislavský amatér Peter Zmeko. Nechytateľný finiš predviedol v Cene Dostihy Slušovice o. s. (1700 m, 3r+, 20 000 Kč, letmý štart) osemročný švédsky hnedák valach Västerbo Passad (Joyau D´Amour - White Bow, Armbro Goal), ktorý pri sezónnom debute zastavil stopky na hodnote 1:19,8. Bývalého zverenca Ivana Trhana má Kotásek v prenájme od amatérky Barbory Holubcovej z Nového Tekova.

   Dva razy dokázali vyhrať aj zverenci domáceho trénera Romana Chrastinu. Premiérový test dvojročiakov celkom ovládli zástupcovia stajne Tečovice Salet Teč (Lets Go - Sahara Teč, Grimaldi) a Alpro Teč. Na záver popoludnia sa presadila trojročná Astra Teč (Up di Poggio - Alies , Allison Hollow).

   Stajňa PlayAda Stables vo vlastníctve Dalibora Skladana zameriavala svoju pozornosť na životnú premiéru vlastného odchovanca Playboya DS (Crysta´s Best - Plejáda, Acme Freight). Urastený štvorročný hnedák valach sa v deň výročia dobitia Bastily dokázal pekne pobiť o výsledok, keď v poli piatich koní získal blízku tretiu priečku. Predmetnú Cenu JS Konsorcium (1700 m, 3r+, 20 000 Kč, letmý štart) ovládol jeho holandský rovesník Chirone Scot (Chirone Dei - Umber Boko, Express Ride) zo stajne Leopoldov pod vedením Jaromíra Tihelku. O jeden a štvrť dĺžky späť finišovala trojročná dcéra Qwantanamery Qwality Twin, ktorá sa po galopáde v záverečnom oblúku vrátila na druhú priečku. Potiahla však dopredu aj spočiatku opatrne idúceho Playboya DS, ktorý pod vedením svojho kouča Tomáša Klvaňu debutoval v tempe 1:30,4 a na striebro strácal len tri štvrte dĺžky. Záverečný kilometer pritom zvládol najrýchlejšie z poľa za 1:28,2. Jeho polosestra Pralinka bola v ďalšom rámcovom zápolení diskvalifikovaná.

playboy_sl.jpg

Playboy DS obsadil pri svojom debute v Slušoviciach tretiu priečku. V sulke mal svojho trénera a amatérskeho vodiča Tomáša Klvaňu.             Foto: Petra Štefaníková

 

Harlekýna po smrti

   Smutná správa prišla z Moravy. V piatok 12. júla odklusala na nebeské pastviny 8-ročná vranka Harlekýna, ktorá dlhé roky reprezentovala našu spriaznenú stajňu MAF TK. Informáciu priniesol chovateľ, majiteľ a tréner v jednej osobe Tomáš Klvaňa. Príčinou úhynu bolo zauzlenie čriev. Nepomohol ani rýchly prevoz z Bravantíc na veterinárnu kliniku v Brne.

   Tréningová partnerka nášho Playboya DS sa dokázala výraznejšie presadiť najmä vlani, keď v siedmich rokoch predviedla po vzore svojej matky Hareny (Super Edition) výrazný progres a na dotáciách vybehala viac ako za predchádzajúce štyri sezóny dohromady. Opanovala dva slušovické testy z trinástich štartov, dva razy finišovala druhá a dva razy tretia. Dcéra jednej z najrýchlejších kobýl českej histórie si v roku 2011 zaknihovala rekord 1:20,9.

   Postupne sa vypracovala na zrejme najvýraznejšieho v Česku odchovaného potomka Sundown Yankee (Speedy Crown) - spoločne s Larnacou (sedem triumfov v kariére) a polosestrou nášho Stinga Sunny, ktorá zvíťazila dva razy a dosiahla kilometrové tempo 1:16,7. Od amerického plemenníka, ktorý dorazil k našim západným susedom s výbornými referenciami z Holandska, sa však čakalo trochu viac.

   Harlekýna ešte 5. júla finišovala druhá v otváracích dostihoch sezóny na slušovickom ovále. V jej sulke bola stabilná partnerka s amatérskou licenciou Štepánka Maňásková. Video z dostihov nájdete na tejto stránke:

http://www.dostihyslusovice.cz/sezony/sezona-2013/dostihy-05-07-2013/

 

Orma Holz diskvalifikovaná v Berlíne

   Bývalá zverenkyňa trénera Ivana Trhana z Nového Tekova Orma Holz (Lejacque d´Houlbec - Eleanor Bi, Supergill) sa prvý raz predstavila na dostihovej dráhe po minuloročnom zranení a následnom presune do Čiech. Pod taktovkou nového kouča Jindřicha Klaubenschalka nastúpila vo štvrtok 11. júla na mítingu v Berlíne - Karlshorste v Preis der DIGITOTE Software GmbH Deutschland (2000 m, 3r+, 800 eur, autoštart).

   Mimoriadne scestovaná ryška talianskeho chovu, ktorá sa do slovenského tréningu dostala cez Slovinsko zásluhou bývalého juhoslovanského kouča novotekovského žrebčína Ivana Vukova, finišovala v poli desiatich koní ako šiesta šanca totalizátora na ôsmej pozícii. Nemeckí arbitri ju však následne diskvalifikovali pre vysokú stratu na víťazného štvorročného valacha Poison Spin, ktorý zvládol trať v tempe 1:19,2. Podľa portálu mishano.com sa od úvodu dostihov prepadala a do cieľa doklusala s výraznou stratou. Zástupkyňa stajne S-Club Foxies vlani zarobila len dvakrát pri siedmich pokusoch, no zaujala výbornou mechanikou pohybu. Teraz by sa propozične zmestila aj do plánovej bratislavskej Ceny 60. výročia Československého klusáckeho derby, ktorá je na programe v nedeľu 28. júla. Majiteľka Zuzana Sahligerová však predbežne avizuje, že zrejme uprednostní sobotné zápolenie na Levíne pri Prahe, kde po slušovickej anabáze štartuje ďalšia etapa českého klusáckeho kalendára pre sezónu 2013.

 

orma_holz.jpg

ORMA HOLZ (I) počas tréningu v Novom Tekove.

 foto: Barbora Holubcová

 

Červenák skončil v Schönfelde, žrebčín zmenil majiteľa

   Slovenský klusácky tréner a vodič Milan Červenák, ktorý niekoľko sezón úspešne pôsobil u našich rakúskych susedov, od prvého júla nie je súčasťou tamojšej dostihovej prevádzky! To, čoho sa zasvätení obávali niekoľko mesiacov, teraz oficiálne potvrdila na sociálnej sieti Červenákova manželka Jarmila. Dôvodom je predaj žrebčína Schönfeld, za ktorým stál bývalý rakúsky diplomat a podnikateľ Johann Scheit.

   Popredného rakúskeho chovateľa a dlhoročného majiteľa Gestüt Schönfeld neďaleko Marcheggu len asi pätnásť kilometrov od slovenských hraníc v posledných sezónach sprevádzali finančné problémy. Tie pred dvoma rokmi vyvrcholili predajom časti vyše storočného objektu, ktorý ohraničovali rozsiahle výbehy a najmä dva a polkilometrová piesková dráha. Minoritným vlastníkom sa stal popredný rakúsky tréner a vodič Franz Konlechner, no celý areál žrebčína sa teraz dostal do rúk istého tureckého podnikateľa s realitami. Scheitove kone museli k prvému júlu areál opustiť. Rovnako dopadli klusáky iných majiteľov, ktoré mal Červenák v tréningu. Ide asi o dve desiatky koní.

   Manželia Milan a Jarmila Červenákovci sú tak ďalším slovenským párom, ktorí museli dočasne pôsobenie v klusáckej dostihovej stajni ukončiť. Vlani koncom júla uzavreli podobnú etapu života Ivan a Tünde Trhanovci, ktorí úspešne pôsobili v Novom Tekove. V sezóne 2003 zase po ukončení spolupráce so stajňou West-Fox odišli do Národného žrebčína v Topoľčiankach manželia Pavlo Morozov a Iryna Lyskova.

   Rodák zo Sečoviec Červenák sa u našich juhozápadných susedov etabloval od roku 1999. Už v nasledujúcej sezóne sa podpísal pod úspech trojročnej Last Dance S, ktorá počas svojej mimoriadne krátkej kariéry vyhrala deväť z dvanástich štartov. Opanovala Frank Stronach Derby aj Cenu trojročných kobýl. O rok neskôr v Derby ako víťazka rozbehu finišovala druhá, no po dostihoch jej diagnostikovali zlomeninu kostičky na pravej prednej nohe. So ziskom 79-tisíc eur odišla do chovu. Jej kouč potom pôsobil najmä ako podkúvač a tréner, v dostihovej sulke sprevádzal najmä začínajúce kone. V posledných sezónach pre neho vyhral množstvo zápolení najmä renomovaný nemecký catchdriver Rudolf Haller.

   Malebný areál pri rieke Morave, ktorý sa vzdušnou čiarou nachádza len pár kilometrov od stajne Adamas v Devínskej Novej Vsi, patril k obľúbeným destináciám švédskeho trénera Nilsa Enqvista. Jeho hviezdny zverenec Opal Viking sa na Schönfelde opakovane pripravoval počas svojho stredoeurópskeho turné, pretože rušná atmosféra hipodrómu Krieau vo Viedni mu vraj nerobila dobre. Pre nás je cťou, že v sezóne 2011 niekoľko týždňov ladil formu pri Marcheggu aj kľúčový reprezentant stajne PlayAda Stables Sting.

 lisa-slovakia.jpg

LISA SLOVAKIA: Jarmila a Milan Červenákovci so svojou odchovankyňou na pastve.

 

 

Slušovice sa hlásia o slovo, v akcii aj Playboy DS

   Po troch klusáckych zápoleniach, ktoré sa na centrálnom moravskom hipodróme uskutočnili v rámci cvalového mítingu na deň Jána Husa, bude v polovici júla slušovická dráha dejiskom rýdzo klusáckeho popoludnia. Na programe je dovedna sedem dostihov a do akcie sa premiérovo zapoja aj účastníci Zlatého okruhu, chýbať však bude vlaňajší suverén Zazazoo.

   O dotáciu 50-tisíc korún sa pobije šesť adeptov, pričom potešiteľná je skutočnosť, že na Moravu vysiela svojich zástupcov aj kouč Michal Michal Kalčík z Levína, ktorý vlaňajšie slušovické podniky ignoroval. V hlavnom zápolení sa predstaví niekdajšia klasička Jenny Mc Murtie. Ratíškovický lodivod Jaromír Kotásek si po návrate z francúzskeho turné sadne do sulky nedávneho rakúskeho premianta Busby Cartoche, vlani strieborného z derby. Chýbať nebudú ani veteráni Winterboy či I Can Fly Diamant a tiež Ocean Al, ktorý sa za výhodných podmienok pre chovateľov už chystal na kariéru plemenníka. V akcii však budú aj ďalšie kone, ktoré už avizovane mierili do chovu, napríklad lanská sériová víťazka Box Wine. V jej sulke sa tento rok premiérovo predstaví zamestnanec Národného žrebčína Topoľčianky Pavlo Morozov, ktorý by mal v rámci popoludnia s českou licenciou odjazdiť troje dostihov. Zaujímavé je, že povedie aj trojročnú Quality Twin - inak dcéru svojej niekdajšej zverenkyne zo Zajačej Doliny pri Leviciach Qwantanamery. Z bývalých zverencov novotekovského kouča Ivana Trhana nebude bez šance ani koncovkár Västerbo Passad. Nás však bude zaujímať najmä debut Playboya DS, ktorý reprezentuje stajňu PlayAda Stables. Na štartovej listine sa už dva razy objavil vlani, no premiéru polobrata trojnásobnej víťazky Pralinky brzdili problémy s medzikostným svalom. V jeho sulke sa objaví moravský tréner s amatérskou licenciou Tomáš Klvaňa. 

playboy_july.jpg

Potomok Crysta´s Besta a Plejády PLAYBOY DS sa pripravuje na životnú premiéru.

 

 

Klusáky sa do Bratislavy vrátia už v júli!

   PlayAda Stables sa od začiatku roka 2013 pohráva s myšlienkou podporiť usporiadanie klusáckych dostihov, ktoré by si pripomenuli 60. výročie konania úvodného Československého klusáckeho derby v roku 1953. Závodisko Bratislava ako Dostihová autorita nie je proti. Tak sa zdá, že klusáky by sa do Starého hája mali vrátiť už poslednú júlovú nedeľu.

   Závodisko na návrh doplniť propozície dostihov o klusácke zápolenie zareagovalo kladne. Na dvanástom dostihovom dni sezóny počítalo s usporiadaním siedmich cvalových zápolení, ktoré by sa teraz doplnili jedným klusáckym testom pre slabšiu garnitúru koní. Naša iniciatíva vyplýva z názoru, že výkonnejšie kone v českom tréningu, kam vlani viacerí majitelia svoje kone presmerovali, majú šancu štartovať v zahraničí. Naopak pre začínajúce kone, pokiaľ nemajú napríklad rakúsky suffix, sa dostihy na zoznámenie hľadajú ťažko. A keďže slušovická alternatíva sa objavila len nedávno, na rad prišli aj rokovania s bratislavským závodiskom. V najbližších dňoch by sme chceli zverejniť návrh propozícií. Prosíme realizačné tímy - pokiaľ všetko dopadne podľa prísľubov - o maximálnu súčinnosť a dobrú účasť. Viacerí diváci na tribúnach sa totiž pýtajú, kedy klusákov na Slovensku uvidia. Tak nech to stojí za to. Poďakovanie patrí aj víťazovi prvého derby z Ozoroviec pri Bánovciach nad Bebravou Imrichovi Alkérovi, ktorý prisľúbil, že príde aktérom odovzdať čestné ceny osobne. A to napriek zdravotným problémom, ktoré 79-ročnú legendu československého klusáckeho športu sužujú. Uvidíme sa v Bratislave, priatelia!

 

Portál PlayAda Stables láme rekordy

   Vďaka Vám vážení čitatelia dosiahla spravodajská časť portálu harness.estranky.sk v uplynulom mesiaci jún 2013 svoje historické maximum. Naše klusácke stránky zaznamenali rekordnú návštevnosť od svojho spustenia v decembri 2011.

   Hlavným "ťahúňom" tejto sezóny je pochopiteľne Klusácky zápisník 2013. Počet zobrazení stránok PlayAda Stables v máji i júni prekročil číslo 1850. Oveľa výraznejšie však rastie štatistika unikátnych prístupov jednotlivých IP adries, ktorá presiahla 330 individuálnych návštevníkov. Budeme sa preto snažiť prinášať ďalšie správy, ktoré majú spoločného menovateľa - chov a využitie klusáka na Slovensku.

webb.jpg

 

Vanessa Victoria triumfovala v Badene

   Päťročná hnedka Vanessa Victoria z chovu Patrície Follaufovej sa po roku dočkala svojho druhého životného zásahu na rakúskej pôde, keď pod taktovkou svojho školitela Milana Červeňáka vybojovala po solídnej koncovke rozdielom krku triumf v Preis der Firma Haushan Aufzüge GmbH (2100 m, 3r+, 1500 eur, autoštart) na historickom hipodróme v dolnorakúskom Badene, kde predviedla kilometrové tempo 1:18,7.

   Pre rakúsku Stall Dante v žrebčíne Schoenfeld neďaleko Marcheggu pri slovenských hraniciach pripravovaná dcéra Awesome Goal a Very Venus (Diamond Reo) dosiahla premiérový zápis vlani v júli na identickom ovále pod vedením Rudolfa Hallera. Teraz ju osobne navigoval kouč pochádzajúci zo Sečoviec, ktorý už druhé desaťročie pôsobí u našich juhozápadných susedov. Vanessa Victoria v sezóne 2011 po štyroch zoznamovacích štartoch bez umiestnenia dosiahla vlani obdivuhodnú bilanciu, keď sa zo šestnástich vystúpení iba raz nedostala na tabuľu a okrem spomínaného triumfu finišovala päťkrát na striebornej pozícii, vrátane rozlúčkového vystúpenia v bratislavskom Starom háji.

   Debut si poslednú júnovú sobotu odkrútila ďalšia odchovankyňa Patrície Follaufovej z Vlkov pri Bratislave, trojročná hnedka Matilda (Tesio - Mustique), ktorá finišovala siedma za 1:24,6. V rakúskom tréningu je tiež jej štvorročný pravý brat Marcus Aurelius.

vanessa.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VANESSA VICTORIA v boxoch na dráhe v Badene.

Zdroj: facebook/patricia follaufova

 

Česko zaháji sezónu v Slušoviciach 

   Po mesiacoch čakania a naťahovania sa dvoch subjektov o právo organizovať klusácke zápolenia u našich západných susedov prišla zásadná správa. Česká klusácka asociácia na svojej webovej stránke informovala, že 5. júla budú súčasťou cvalového mítingu v Slušoviciah aj tri testy sulkového odvetvia. Organizátorom je doposiaľ neznáme občianske združenie Equi Forum.

    14. júla by sa do moravskej dostihovej metropoly mali klusáky vrátiť formou klasického mítingu, aké sme poznali v minulej sezóne. Či pôjde o ojedinelý jav, alebo trvalú prevádzku do konca sezóny, sa zrejme ukáže až neskôr. Doterajšie pokusy o otvorenie sezóny medzi Českým klusáckym spolkom (ČKS) a Českou klusáckou asociáciou ČKA) stroskotali. ČKA vyčítala ČKS, že jej členovia majú na svedomí insolvenčné konanie, ktoré klusácku autoritu finančne paralyzovalo a dočasne vyradilo z boja o štátne dotácie. Najnovší potenciálny organizátor Equi Forum vznikol začiatkom roku 2010. Sídlo má v Ostrave-Porube na rovnakej adrese ako firma JS Konsorcium bývalého prezidenta ČKA a popredného majiteľa Jiřího Svobodu.

 

Zomrel Miroslav Grégr 

    Smutná správa prišla koncom mája z Českej republiky. Vo veku 78 rokov zomrel po problémoch so žlčníkom legendárny tréner s moravskými koreňmi Miroslav Grégr, ktorý od konca 60. rokov pôsobil ako kouč pražskej filiálky žrebčína Nový Tekov. Informáciu ako prvá priniesla stránka trotalet.com.

    Jedna z najvýraznejších postáv československého klusáckeho športu sa do povedomia  dostala už v sezóne 1954 vďaka reprezentantom štátneho majetku Olomouc. Grégr, v koniarskej komunite známy skôr pod prezývkou „Cyro“, sa po tlumačovskej anabáze presunul do hlavného mesta bývalej federácie, kde niekoľko desaťročí pôsobil ako vodič a tréner priamo na hipodróme vo Veľkej Chuchli. Jeho tréningový úsek neskôr prebral Josef Kotouč. Päťkrát sa zapísal do listiny víťazov Československého klusáckeho derby. V rokoch 1963 až 1965 dominoval v Starom háji prostredníctvom koní z SPÚ Tlumačov, konkrétne Gyi Lowam, Vojná a Edgar. V rokoch 1976 a 1978 priviedol k vavrínovému vencu aj dvojicu z Plemenárskeho ústavu Nový Tekov Kvaltu a Časa. Na prelome 80. a 90. rokov minulého storočia sa z jeho zverencov blysla najmä Alténa, ktoré je doposiaľ rekordérkou trojročných kobýl českého i slovenského chovu na dlhých tratiach.

   Priateli a známi sa s ním rozlúčili v posledný májový deň. Česť jeho pamiatke!

 

 

Česko hľadá reprezentantov na FEGAT-Cup 

 

   Česká klusácka asociácia (ČKA), ktorá je spolu s ďalšími pätnástimi krajinami členom Európskej federácie amatérskych vodičov (FEGAT), rieši v súčasnosti dilemu, koho pošle na júlový šampionát do Dánska. V hre boli predovšetkým skúsení amatéri Alena Čemusová a Alle Loman, ktorí vlani obsadili prvenstvo v ženskej a mužskej kategórii na českých dráhach.    

   Zatiaľ čo holandský majiteľ a tréner sa ospravedlnil pre pracovnú zaneprázdnenosť, niekoľkonásobnú účastníčku vrcholných európskych podujatí chce ČKA vyslať na Majstrovstvá Európy amatérskych jazdkýň. Reprezentačnú vlajku tak výkonná sekretárka a aktívna amatérka Helena Pokorná ponúkla ostrieľanému Bedřichovi Novákovi, ktorý sa však v júlovom termíne chystá na dovolenku. Aj ďalší v poradí Tomáš Klvaňa ponuku odmietol, a tak dostal šancu reprezentovať našich západných susedov majiteľ stajne PlayAda Stables Dalibor Skladan, ktorý musel tento rok pre obštrukcie zo strany Závodiska š. p. Bratislava požiadať o českú liceniu.

   Problém, ktorý však sprevádza akékoľvek chúťky vyskúšať si účasť v dvoch zápoleniach na dánskom ovále v Aalborgu, spočíva v zaplatení členského poplatku federácie. ČKA sa v súčasnosti zmieta vo finančných problémoch, ktoré sprevádzajú spory s konkurenčným Českým klusáckym spolkom a insolvenčný návrh, smerujúci na pražský súd. Prípadný účastník by tak musel zo svojho vrecka zaplatiť nielen klasické komerčné náklady, ale aj tisícpäťstoeurový ročný členský poplatok.

 

Pozdrav z Malorky: derby pre favorita

 

   Španielsky klusácky šport bol pre našinca doposiaľ tabu, hoci určitý prielom do vedomia českého i slovenského fanúšika urobil amatér Miquel Vich Capó z Malorky. Ten vlani v Slušoviciach vybojoval titul amatérskeho šampióna. A napriek tomu, že baleárska prevádzka pochopiteľne zaostáva za svojim francúzskym vzorom i škandinávskou tradíciou chovu klusáka, 96-tisícová dotácia tamojšieho derby vzbudzuje obrovský rešpekt a zároveň hovorí za všetko.

 

   Mimoriadne priestraný hipodróm Son Pardo v hlavnom meste Palma de Mallorca je posiaty jemným pieskom na kamennom podloží a ulahodí oku každého fajnšmekra. Zľava ho lemujú masívne hory, na opačnej strane zase svietia obľúbené pláže západných turistov. Napriek tomu by ste však britských či nemeckých divákov v areáli hľadali ťažko. Megabilboard s názvom vrcholu sezóny a fotografiou vlaňajšieho premianta pri výjazde z diaľnice je azda jediný, ktorý sme cestou z východného pobrežia našli. Aj keď je baleársky klusácky šport silno naviazaný na francúzsky chov, cestou prílišnej internacionalizácie sa zrejme nechystá. Faktom však je, že na tunajšie derby i niektoré zimné mítingy môžu uzatvárať stávky aj fanúšikovia z krajiny Galského kohúta. Sporadicky dostávajú šancu na dráhe vyslúžilci francúzskej a švédskej proveniencie, neraz s vynikajúcou minulosťou. Aj preto má tamojší rekord hodnotu 1:11,8.

   Tisícmetrový ovál obsahuje viaceré zahrievacie okruhy a tri tunely, z ktorých sa dá prejsť do neďalekých stajní. Tam sa však dostanete aj pešo priamo z hľadiskovej časti. Dlhá miestna tribúna je mimoriadne praktická ( z nej by si mali brať príklad megalomansky vychovaní lídri dostihového športu na území bývalého Česko-Slovenska), jej prízemie pohlcuje všetko potrebné od príjemných reštaurácií s voľnými lóžami (!) až po stávkové pokladne. Na jej streche nájdete nekonečné rady betónových lavíc, z ktorých máte celý areál ako na dlani. Počas zvyšku roka však podobne ako tribúny v strednej Európe zívajú prázdnotou. Derby je však výnimkou, ktorá prilákala obrovskú masu divákov. Podľa niektorých odhadov ich mohlo byť v čase Gran Premi až desaťtisíc! A to sa v Palme de Mallorca konajú dostihy už od soboty. Ranný míting prerušuje v nedeľu o trinástej hodine tradičná siesta, klusácke zápolenia  potom pokračujú o štvrtej popoludní až do neskorého večera. Na programe sú tiež dostihy poníkov v sulkách a tak sa zdá, že Španieli majú otázku prílevu budúcich zanietencov vyriešenú dobre.  

 

Amora de Font milujú masy

   Jubilejný 80. ročník Gran Premi Nacional de Trot (2150 m, 3r, 96-tisíc eur, autoštart) prilákal na štart maximálne možný počet  šestnástich účastníkov, ktorí museli postupne prejsť kvalifikačným sitom. Koniec koncov, za 600-eurové zápisné by sa uchádzačov o prestížnu trofej našlo viac ako dosť. V krajine registrujú približne šesť stoviek klusákov v tréningu a vlani sa tam narodilo ďalších asi tristo žriebät, pričom len pred piatimi či šiestimi rokmi to bolo takmer päťsto prírastkov. Dvojročné kone môžu behať od júna. Baleárska klusácka federácia organizuje dostihy na Malorke, Ibize i Menorke. Najväčší ostrov má k dispozícii okrem tridsaťštyriročného oválu Son Pardo aj dráhu v druhom najväčšom meste Manacore, kde vraj sídli viacero renomovaných trénerov.

   Už spomínaný francúzsky vplyv sa prejavuje aj v diváckom sektore. Registrujeme tri hlavné skupiny, ktoré desiatky minút pred štartom hlasno trúbia a volajú na slávu svojim štvornohým bohom. Jedným z nich je Varenneho syn Austin West, no v aktuálnom derby-ročníku vyčlievajú najmä dve mená: hnedák Amor de Font (so zárobkom 14 432 eur) a hnedka Aina de Font (17 354 eur). Do jej sulky je povolaný miestny hviezdny catchdriver J. A. Riera, ktorý reprezentuje významný dostihový klan, veď na štarte sú až traja vodiči s rovnakým priezviskom. No práve úvod dostihov dvojici nevyšiel, za piskotu tribún sa kobyla v rozťahanom úvode nevyhla galopáde a vyššie spomínaný potomok S. J.´Phota dokonale využil výhodu najnižšieho vstupného postu. Amor de Font (v sulke G. Andreu) navyše tempom 1:16,5 vyrovnáva svoje doterajšie maximum. Stupňe dopĺňajú Aquiles Duran (1:16,9) a Apolo de Font (1:17,1).

   Tieto dostihy sa behajú nepretržite od roku 1934 a na rozdiel od mnohých vrcholov kontinentálnej Európy sa konali aj počas druhej svetovej vojny či pre nás turbulentnej sezóny 1968. Prvý víťaz Trini II zvládol 2500-metrovú trať v kilometrovom tempe 1:52,4. Ako prvá klusala pod minútu tridsať až Quiralda v roku 1972 (pre porovnanie v Československom klusáckom derby to bola o desať rokov neskôr Poljana, behalo sa však na tráve). Pod magických 1:20/km zabehol dištanciu upravenú na 2200 metrov až Brixon de France v roku 1997. Rekord výkonom 1:15,3 drží Trebol z roku 2010. Dejiskom derby je od sezóny 1979 závodisko Son Pardo, predtým sa behalo na starej dostihovej dráhe, ktorá bola priamo v centre vychyteného letoviska. Posledných päť sezón je súčasťou mítingu Gran Premi aj Veľká cena kobýl.

  

Spanilá jazda Amelie

   Tri razy bol počas príjemného popoludnia v akcii aj v úvode spomínaný európsky šampión Miquel Vich Capó, ktorý vlani v Slušoviciach zabezpečil zásluhou Siesty Misi štvrtý triumf sezóny pre stajňu PlayAda Stables. Na našu hnedku sa skromný syn miestneho trénera neustále vypytuje, čo poteší. Domáci sa o ňom vyjadrujú len superlatívoch, aj preto dostáva zrejme viac šancí ako ostatní amatéri, ktorí počas derby-dňa samostatné dostihy vyhradené nemali. V parádnom svetle sa však ukázala zástupkyňa stajne ďalšieho člena víťazného realizačného tímu z Mallorky, ktorý vlani naplno bodoval v Slušoviciach. Ricard Garcia Pou, ktorý u našich západných susedov pôsobil ako tlmočník, podniká v cestovnom ruchu a trojročná hnedka Amelie reprezentuje jeho stajňu Quadra 7 Mallorca.com. Dcéra Prime Prospecta pri svojom piatom životnom vystúpení dosiahla veľmi ľahko druhý triumf, keď pod taktovkou svojho manacorského kouča B. Llobeta predviedla bez výraznejšieho pobádania tempo 1:20,8. To, že napreduje, si zjavne všimla veľká časť tipujúcej verejnosti. Za symbolické dve vsadené eurá sme brali len tri eurá a štrnásť centov. „Ak by sme ju nechali bežať v derby pre kobyly, zrejme by prišla druhá či tretia a dosiahla by možno čas 1:18,0 až 1:18,5. Ale my sme ju nechceli zbytočne zaťažovať, nebolo by to dobré smerom do budúcnosti,“ hovorí Garcia, ktorý je aktívny v baleárskej amatérskej asociácii a sám v minulosti odjazdil zhruba 150 dostihov. Takého láskavého majiteľa zrejme nemal starší francúzsky klusák, ktorého sme na poludnie našli na pláži Palma de Mallorca zapriahnutého v drožke. 

   Mimochodom, organizácia. Za dvojdenný Dostihový program so štartovými listinami a farebnú prílohu Gran Premi od vás nikto nepýta ani cent. S českou trénerskou či jazdeckou licenciou sa do areálu dostanete aj s rodinou. Po treťom zápolení popoludnia už chodia diváci von aj dnu bez povšimnutia. Vstup do stajní nestráži nikto. Žrebec vyviazaný pred boxom bez dozoru ošetrovateľa by asi u kontinentálnych trénerov vzbudil rozpaky, tu to ale netrápi nikoho. Veterinárne prehliadky sú však súčasťou dostihovej prevádzky. Malý tréningový ovál oproti hipodrómu sa v priebehu niekoľkých hodín mení na parkovisko. Autá sa kvôli vrcholu sezóny predierajú kameňmi i trávou, parkuje sa dokonca päťdesiat metrov od výjazdu na diaľničný obchvat mesta. Naši strážcovia zákona by si už dávno zgustli. Ale na Mallorke nie je náhoda, ak sa na vás cestou z hipodrómu vyrúti zapriahnutý kôň, ktorý sa snaží dostať k vlastnému prepravnému vozidlu. Skrátka, to musíte radšej raz zažiť, ako to ešte raz celé napísať... 

 
draha.jpg

 

SON PARDO: Priestranný ovál otvorili v roku 1979.

 

 stajne.jpg

 STAJNE: Väčšinou sú plné len počas dostihových dní.

 

 ricard-amelie.jpg

 

RICARD GARCIA POU: V pozadí neskoršia víťazka Amelie.

 

miquel.jpg

 ŽIADANÝ: Miquel Vich Capó bol neustále v pohotovosti.


trbuna.jpg

 TRIBÚNA: Má svoje roky, ale nič jej nechýba.


vitaz.jpg

 CENTRUM ZÁUJMU: Každého víťaza čaká dekorácia.


hlasatel.jpg

 

DOMÁCI HLÁSATEĽ: Nie je taký hlučný, ale nič mu neujde.


parkovisko.jpg

PROVIZÓRIUM: Malá dráha sa mení na ad hoc parkovisko.

 

 dsc03758.jpg

 PRACUJÚCI PENZISTA: Starší francúzsky klusák vozí na pláži turistov.

 

  

Neistý rok v znamení jubilea

   Český i slovenský klusácky šport oslavujú. A to napriek tomu, že rok 2013 znamená pre klusákov na Slovensku stratu pravidelnej dostihovej prevádzky a situácia v susednom Česku je totálne neistá. Čoskoro si totiž pripomenieme 60. výročie konania úvodného ročníka Československého klusáckeho derby, ktoré sa konalo na trati  2420 metrov v Ozorovciach neďaleko Bánoviec nad Bebravou.

   Dostihy s najdlhšou tradíciou na území Slovenska sa premiérovo konali už v roku 1952, no vtedajšia komunistická moc neumožnila „buržoázny“ názov derby, a tak skúška niesla pomenovanie Cena sulky. V nej sa zásluhou hnedky Märy (Ajax -Maryša, Dalibor) sa presadil mladučký, iba osemnásťročný vodič Imrich Alkér, ktorý v 50. rokoch pôsobil nemenej úspešne ako jazdec na rovinách a v prekážkových zápoleniach.

   Alkér si triumf v „modrej stuhe“ zopakoval i o rok neskôr, tento raz v sulke favorizovaného Justýna (Bajnok II. - Justy, Marchepile). Nebolo to však vôbec jednoduché. „Bol som nesmierne nervózny,“ spomína na tento deň dnes 79-ročný dôchodca, ktorý žije v bratislavskej Rači. Na jeho víťazstvo s Justýnom vraj boli totiž uzavreté obrovské stávky. „Štátny handicaper Kaplan sa chcel vsadiť s olomouckým trénerom Kolátorom o celú výplatu, že Justýn vyhrá,“  hovorí Alkér. Favorit dostihov sa však tesne pred svojim najdôležitejším štartom kariéry takpovediac zašliapol. „Mali sme s otcom obrovské starosti, aby sme zohnali vosk, ktorým by sme mu narušenú pätku zalepili.“  Napokon sa však Justýn na dráhu dostal a svojim súperom nedal žiadnu šancu. „Ani neviem, ako sa to podarilo,“  dodáva s odstupom šiestich desaťročí Alkér, ktorému sa podarilo nazbierať takmer dve stovky triumfov. Derby-víťazstvo si potom zopakoval zásluhou Satana a Didy začiatkom 80. rokov minulého storočia.

   Mimochodom, klasická Cena sulky sa počas sezóny ´52 výnimočne konala pre trojročné kone. Dôvodom bol fakt, že sa v roku 1948 v celom Československu narodili len dve klusácke žriebätá a pre derby štvoročných koní by sa nenašlo dosť aktérov. Aj preto napríklad Iva (Jedrenko - Sonnenschein, E. Colorado)) skončila druhá v oboch ročníkoch. Chov klusáka na Slovensku sa po vojne rozvíjal pomaly. Jeho základ podľa spomienok pána Alkéra položili štyri kobyly v majetku Huga Sümega, ktorý sa venoval klusákom vo svojej usadlosti v Illéspuszte pri Slovenských Ďarmotách vo veľkokrtíšskom okrese. Išlo o kobyly Carmen (predtým sa volala Siess H.V.M.), Kormoš (Lady Axtelle), Šárku a Justy, ktoré sa podľa legendy podarilo zachrániť z rúk sovietskych vojakov. Tí sa mali po ukončení druhej svetovej vojny presúvať do vlasti aj s množstvom koní, no keďže mladé klusáčky neboli stavané na takú dlhú cestu, napokon ich nechali tak. Po znárodnení pripadli stajni ŠM Bajč, kde zakladali tamojšie chovné stádo.

 

Klusáky sa do Bratislavy možno vrátia

   Slovenská dostihová sezóna 2013 štartuje v apríli po prvý raz bez klusákov. Napriek tomu, že Závodisko, š. p., Bratislava (ZB) vlani pristúpilo k zastaveniu klusáckej prevádzky, nie je vylúčený návrat sulkového odvetvia do Starého hája. Vyplýva to z rokovania Dostihovej autority s predstaviteľmi Klusáckej asociácie Slovenska.

   Aj bratislavské Závodisko v najnovšom vydaní vestníka na svojej internetovej stránke spomína možnosť zorganizovania jedného dostihového dňa na dráhe v Novom Tekove. Podmienkou však je, aby KAS zabezpečila finančné prostriedky. Riaditeľ ZB Marián Šurda o tom hovoril na stretnutí zástupcom HDK a DK pred začiatkom sezóny. Zároveň zopakoval prísľub, ktorý dal predstaviteľom KAS, že nevidí problém, aby sa v jesennej časti sezóny konalo pár dostihov na dráhe v Starom háji, pokiaľ to propozície dovolia.

   Mimochodom, práve na jeseň uplynie 60 rokov od konania 1. ročníka Československého klusáckeho derby, ktoré sa bežalo na ozorovských lúkach pri Bánovciach nad Bebravou. Preto sme prišli s myšlienkou, aby sa v jesennom termíne uskutočnili pamätné dostihy pod záštitou spomínaného mesta. Jeho primátor však doteraz na túto eventualitu nereagoval.

 

České klusácke déja vu

   Sezóna 2013 u našich západných susedov pomaly klope na dvere, no rovnako ako začiatkom minulej jari nadobúdajú priaznivci klusáckeho odvetvia pocit, že pražskému oválu sa dostihy vyhnú. Minimálne v prvej polovici sezóny. Potenciálny organizátor a propagátor myšlienky vrátenia prevádzky na centrálny hipodróm sa totiž nie a nie dohodnúť s Dostihovou autoritou, ktorá sa usporiadania mítingov vo Veľkej Chuchli vzdala.

   Český klusácky spolok (ČKS) síce s ohľadom na predchádzajúce rokovania zaslal Českej klusáckej asociácii (ČKA) návrhy spoločnej zmluvy, organizačných opatrení i propozícií, no tie postrádali akýkoľvek zmysel pre konsenzus. Zmluva navyše vo viacerých oblastiach navodzovala právne vákuum, ktoré by sa jednotlivé znepriatelené tábory zrejme nebáli použiť proti sebe. Namiesto urovnania konfliktu by tak v prípade začiatku sezóny vznikol ešte hlbší problém, na ktorý by pravdepodobne doplatili samotní účastníci dostihov. ČKA v priebehu niekoľkých týždňov reagovala návrhom opatrení, ktoré sú zase evidentne proti srsti „oranžovému“ krídlu. A napokon sa nezdráhala zverejniť bleskovú telefonickú anketu s majiteľmi a trénermi zaregistrovaných koní, kde sa drvivá väčšina vyjadrila proti uvedeným propozíciám. A keďže toto  „žlté“ jadro doposiaľ jednoznačne nepredstavilo svoju tohtoročnú koncepciu organizovania dostihov, klusáckym stajniam v Česku i na Morave zostáva po atypicky dlhej zimnej príprave len čakať. Ibaže by sa objavila nová alternatíva. Ale o tom už nabudúce...

 

Stalin zabil milióny ľudí, ale aj klusáka

   Začiatkom marca si pripomíname 60. výročie smrti sovietskeho diktátora Josifa Vissarionoviča Stalina, ktorého kritici obviňujú, že v dôsledku svojej krutovlády pripravil o život milióny vlastných občanov. Málokto však vie, že po svojej smrti bizarne ovplyvnil aj život slovenského klusáckeho športu.

   Jeho pamätník Imrich Alkér nás upozornil na kurióznu udalosť, ktorá sa odohrala presne pred šesťdesiatimi rokmi. Po skone „Džugašviliho“ museli v celkom východnom bloku povinne smútiť milióny ľudí. Aj v Československu na viacerých pracoviskách nariadili počúvať v rozhlase niekoľkohodinový prenos z pohrebu. Tak sa stalo, že na Štátnom majetku Bajč presne v tej chvíli uhynul na koliku starý puler Principál, ktorý patril k širšej špičke klusákov pod Tatrami. „Všetci sme boli povinne pri najbližšom rozhlase, v areáli zostal len jediný nočný strážnik. Nemal kto koňovi pomôcť,“ povzdychol si prvý víťaz Československého klusáckeho derby z roku 1953. Principál mal za sebou dlhoročnú dostihovú minulosť. Podľa Alkéra patril istému redaktorovi Pravdy Rozínovi, v roku 1948 ho však „zoštátnili“ a potom behal za farby ŠM Bajč. Vraj to býval veľmi problematický klusák. „Jožko Chmela si s ním však ako jediný dokázal poradiť,“ dodal Alkér.

 

Závodisko Bratislava sa zrieklo klusákov

   V polovici februára sa tréneri a majitelia tradične chystajú registrovať svoje kone pred nastávajúcou sezónou. Aj keď bolo zrejmé, že tá klusácka na Slovensku pokračovať nebude, zostávajúci nadšenci sa ocitli na sklonku zimy v náročnej situácii. Závodisko Bratislava ako organizácia, ktorá zo zákona zodpovedá za testáciu chovu plnokrvníka a klusáka na dostihovej dráhe, totiž interným pokynom odmietlo registrovať pre rok 2013 čokoľvek, čo sa sulkového odvetvia týka. Mnohí z nás tak museli skúšať šťastie v zahraničí.

   Čudný počin Dostihovej autority síce nikdy nepresiahol charakter kuloárnej informácie, no aktivity Závodiska nám nepriamo potvrdili v prostredí Českej klusáckej asociácie. „Dali nám zo Slovenska vedieť, že žiadne licencie pre klusáky nebudú vydávať, či môžu uchádzačov poslať k nám,“ zaznelo začiatkom februára v Prahe. To, či výbor ČKA vydávanie licencií povolí, však nebolo vopred isté. Voči krokom Závodiska medzitým oficiálnou cestou protestoval predseda Klusáckej asociácie Slovenska Peter Kajdi, ktorý v liste riaditeľa varoval, že je spomínaný krok v rozpore s Dostihovým poriadkom a že zahraničné dostihové autority nemôžu vydávať licencie nerezidentom. Závodisko napokon od svojej pozície ustúpilo a rozhodlo sa „registrovať klusácke kone a všetky typy licencií - a to výhradne pre štarty v zahraničí.“ V ústrety však Slovákom vyšla napokon aj ČKA, ktorá tak do svojej prevádzky zrejme získa niekoľko amatérskych vodičov i koní. A Závodisko Bratislava, vyhovárajúce sa v posledných sezónach na nedostatočné finančné zázemie pre ekonomickú krízu, sa bude musieť v snahe o zachovanie prevádzky a ďalšie zveľaďovanie rovinového odvetvia obísť bez niekoľkých tisícok eur, ktoré v minulosti získavalo z registračných poplatkov od prívržencov klusáckeho športu.

 

Playboy DS mieri do českých klasík

   Čoskoro štvorročný hnedý valach Playboy DS, ktorý by mal reprezentovať stajňu PlayAda Stables svojho chovateľa Dalibora Skladana, je hlásený do štyroch významných dostihov sezóny 2013 u našich západných susedov. Momentálne čaká na registráciu.

   Polobrat trojnásobnej slušovickej premiantky Pralinky sa doposiaľ na dráhe neobjavil. Vlani začiatkom jari podstúpil kastráciu, od leta ho zase kvárilo zranenie pohybového aparátu. Realizačný tím ho však stále ponechal na prihláškach do Českého klusáckeho derby a St. Leger. Tiež by sa mohol objaviť v dvoch častiach Breeders Crownu pre štvorročné kone, kde sa kedysi dokázal umiestniť jeho starší stajňový druh Sting.

   Otcom Playboya DS je americký žrebec Crysta´s Best, v ktorý v roku 1990 vyhral 10 z devätnástich dostihov, pričom najtesnejším rozdielom získal Breeders Crown. Zarobil takmer 320-tisíc USD, na míľovej trati si zaknihoval výkon 1:13,5/km a bol vyhlásený za najlepšieho dvojročného žrebca sezóny. V najviac sledovanom ročníku absolvoval Hambletonian Stakes, zlepšil sa na 1:11,6 a pre štvoricu svojich majiteľov vybehal ďalších vyše 217-tisíc dolárov.

   Bývalý zverenec Dicka Richardsona sa prostredníctvom zlatého olympijského medailistu Alvina Schockemoehla dostal do Nemecka, kde začal kariéru plemenníka. Cez Nórsko sa následne dostal do Českej republiky. Z plejády jeho potomkov doposiaľ vynikli v Nemecku odchovaní Wonderfull As (1:12,8 - zisk 194 997 eur), My Best Friend (1:13,5 - zisk 33 694 eur), Princess As (1:14,2 - zisk 24 974 eur), Van Best (1:14,4 - zisk 28 010 eur), Heisthebest (1:14,6 - zisk 37 003 eur), Crystas May (1:14,7 - zisk 34 295 eur) či Dothebest (1:15,0 - zisk 216 151 eur). V Česku sa dobre zapísali Thebestofwaikiki (1:16,9 - zisk 13 063 eur), Itchus Star (1:16,6 - zisk 9 394 eur) a Roswitha Skal (1:16,0 - zisk 11 648 eur).

 
 

 


Posledné fotografie



Archív

Kalendár
<< február / 2024 >>


Štatistiky

Online: 1
Celkom: 437128
Mesiac: 3316
Deň: 93