Choď na obsah Choď na menu
 


Klusácky zápisník 2014

 

Tesio uhynul na štedrý deň

   Bývalý úspešný slovenský klusák a neskorší plemenník Tesio (Chergon - Evamarian C, Speedy Crown) pár hodín pred štedrým večerom odišiel na večné pastviny. Na sociálnej sieti to oznámila jeho majiteľka a bývalá trénerka Patrícia Follaufová. Šestnásťročný tmavý hnedák dožíval po dostihovej kariére v areáli ATC Biely kôň vo Vlkoch neďaleko Bratislavy.

   Syn nemeckého derby-víťaza Chergona absolvoval podľa Klusáckej databázy Gabriela Petríka od svojich štyroch rokov celkovo 49 vystúpení, z ktorých dokázal rovných desať zápolení vyhrať. Darilo sa mu najmä v Topoľčiankach, Novom Tekove či Bratislave, predovšetkým na kratších tratiach, pričom väčšinou úradoval systémom štart-cieľ. Dva razy sa presadil pod taktovkou bývalého kouča Jaromíra Tihelku, ostatné triumfy dosiahol s Follaufovou v sulke, ktorá ho nepretržite jazdila v dostihoch až do sezóny 2007. Svoje osobné maximum 1:17,5 vyklusal ako šesťročný na dráhe vo Veľkej Chuchli.

   Reprezentant stajne Trotting Center Vlky neskôr pôsobil aj v chove spoločne s poslednými plemenníkmi na Slovensku Mastermind Jagom (Harmonious - Yanneke Sun, Sun Hanover) a V. G. Starsboyom (Cold Comfort - Offender, Bonefish), ktorý na jeseň uhynul vo veku 23  rokov. Z pätice potomkov menovca popredného talianskeho chovateľa plnokrvníkov sa na dráhu dostala len rakúska hnedka Matilda (Mustique), ktorá by sa mala objaviť v dostihovom kolotoči aj v budúcej sezóne.

tesio.jpg

Tesio po triumfe na dráhe v Novom Tekove, ktorá je dnes už rovnako minulosťou.

Foto: facebook.com/patrícia follaufová

 

Klusák na steeplechase dráhe hitom internetu

   Na sociálnej sieti sa v posledných dňoch často objavuje obrázok klusáka s prázdnou sulkou, ako prekonáva živý plot uprostred prekážkovej dráhy na jednom z francúzskych hipodrómov. Podobné scény - žiaľ, nie sú ničím výnimočné ani v stredoeurópskom priestore. 

   Legenda klusáckeho odvetia v Československu Imrich Alkér si spomína, ako sa počas dostihov zbavil vodiča v sulke tlumačovský odchovanec Farao (Labirint - Krona, Otklik) a potom si to namieril na jeden zo skokov na prekážkovej časti dráhy. Trojnásobný derby-víťaz má pritom aj osobnú skúsenosť s klusákom - skokanom. Keď v 80. rokoch trénoval kone v bratislavskom Starom háji, jeho zverenkyňa Norma (Don Camillo H - Nalivka, Park) takmer vyklopila zo sulky mladého ošetrovateľa. Ten ju v snahe zastaviť naviedol na Starohájsky skok pred tribúnou, hnedka sa však nezľakla a cez prekážku skočila. O týždeň neskôr vraj to isté vyparatila aj svojmu koučovi. „Bola to jedna z tých kobýl, čo toho veľa nevedela. Z tej várky, čo mi vtedy poslali z Nového Tekova, sa na dráhe presadi iba Čifuk s Antonínom Vinklárkom,“ dodal Alkér.

   Súčasníci sú asi skôr budú pamätať na extempore sovietskeho pulera Interesa (Tagor - Inercija, Nejlon), ktorého počas jedných dostihov v sezóne 1997 navigoval Ivan Trhan. Ten pri výbehu zo záverečného oblúka obrátil cválajúceho valacha k vonkajšej bariére, ale hnedák sa rozhodol železnú mrežu so živým plotom prekonať. Podľa očitých svedkov zostal reprezentant stajne Tekovia Deák Levice stáť na ohrade, stajníci ho po dostihoch museli vypriahať o oboch strán oplotenia.

klusak_skok.jpg

Francúzsky klusák sa najprv zbavil svojho vodiča, potom si to namieril na skok.                                                                                                                                                             Foto: Paris Turf 

 

Siesta Misi piata vo Viedni za 1:15,8

   Už sedemročná hnedka s českým pasom Siesta Misi (Fazimo - Sine Aspera, Arnie´s Aim) sa poslednú októbrovú nedeľu objavila na dráhe vo viedenskom Krieau. V Tosca Victory Rennen (1600 m, 3r+, 1500 eur, autoštart) aktuálna zverenkyňa Alberta Plscheka ako outsiderka v poli ôsmich koní milo prekvapila piatym miestom vo vynikajúcom kilometrovom tempe 1:15,8.

   V posledných dvoch rokoch len sporadicky štartujúca dcéra premianta bratislavského Dunajského pohára sa držala na bariére okolo piatej pozície a hoci od záverečného oblúka nestíhala, s prehľadom pod taktovkou Haralda Lehnera ubránila posledný honorár. V expresnom tempe 1:13,6 sa presadila v Česku odchovaná o rok mladšia hnedka Joyce Venus (Titan Way - Joyce, Speedy Soma) s Gregorom Krenmayerom.

   Odchovankyňa právnika Milana Šímu zo Šumavy bola v troch a štyroch rokoch zverenkyňou novotekovského kouča Ivana Trhana, pre ktorého vybojovala tri triumfy s rekordom 1:19,6. Sezónu 2012 už absolvovala pod hlavičkou syndikátu ADAMAS - PlayAda Stables a blysla sa najmä koncom augusta, keď šokujúco vyhrala zápolenie v rámci Majstrovstiev Európy amatérov na trávnatom ovále v Slušoviciach, kde ju v solídnom tempe 1:20,8 navigoval neskorší šampión z Mallorky Miquel Vich Capó. Potom sa predstavila až v decembri v Krieau. Tam už ako zverenkyňa Milana Červeňáka zo Schoenfeldu finišovala deviata, ale vo výbornom osobnom rekorde 1:16,7.

   Vlani však Siesta Misi dva razy zmenila majiteľa. Zo stajne Michaely Bělkovej putovala k Jánovi Baluchovi, ktorý ju neskôr predal Srbovi Zoranovi Miloševičovi. Ten mal pre hnedku pripravené dostihy na Balkáne, po dráme na hraniciach sa však kobyla vrátila do Viedne. Tam koncom mája pri jedinom vystúpení v sezóne skončila s Robertom Borghuisom v sulke štvrtá za 1:20,6. Tento rok štartovala tiež iba raz, keď v júnovom Badene obsadila s Michaelom Honnemanom šiestu priečku v tempe 1:21,1.

 siesta.jpg

Siesta Misi vo finiši na zábere vľavo.     Zdroj: www.krieau.at/live stream

 

Pralinka tretia v novom rekorde 1:18,1

   Šesťročná tmavá hnedka Pralinka (Sabbath - Plejáda, Acme Freight) pravdepodobne pri svojom predposlednom štarte vo farbách stajne PlayAda Stables vybojovala v polovici októbra na bravantickom ovále tretiu priečku. Výkonom 1:18,1 o pol sekundy zlepšila svoje doterajšie maximum na dráhe.

   Zverenkyňa Tomáša Klvaňu z Hukovíc neďaleko Nového Jičína nastúpila na štart záverečnej položky programu spojeného s výstavou klusáckych koní o Cenu portálu harness.estranky (1640 m, 3r+, 25 000 Kč, autoštart). Pod vedením amatérky Štepánky Maňáskovej začala tradične opatrne, priestor na progres našla až v záverečnom oblúku a po výbornom finiši zaostala len dva a pol dĺžky od šokujúceho víťaza Cafu Boko (Flirtin Man - Valentina Boko, S.J.´ Caviar) a dlho vedúcej Cocy. Šancu na prípadný premiérový zásah od sezóny 2012 bude mať prvého novembra. Bravantickej derniéry v polovici mesiaca sa už nezúčastní.

 

pralinka.jpg

Pralinka s amatérkou Štepánkou Maňáskovou pred štartom Ceny harness.estranky.sk

                                                                                                    Foto: Martina Hubníková

 

Odišiel slovenský klusácky kráľ V. G. Starsboy

   Druhý októbrový víkend vyhasol život koňa, ktorý sa najvýraznejšie zapísal do novodobej histórie slovenského klusáckeho športu. Vo veku 23 rokov museli v Kalinčiakove pri Leviciach navždy uspať fínskeho tmavého hnedáka V. G. Starsboya (Cold Comford - Offender, Bonefish), dlhoročného reprezentanta stajne Agrofarma Ferrari Želiezovce v majetku Ľudovíta Dóku. Ten informáciu portálu harness.estranky.sk potvrdil.

   Žrebec z chovu rodinného žrebčína Grönforsin talli prišiel na Slovensko vo februári 1995 zásluhou vtedajšieho riaditeľa Žrebčína Nový Tekov Ľudovíta Vaneka ako horúci tromf do derby-sezóny s vizitkou deviatich štartov, štyroch umiestnení a nádejným rekordom 1:18,9. V krajine tisícich jazier ho dokonca jazdil legendárny Jorma Kontio. Zverenec juhoslovanského kouča Ivana Vukova dokázal pre žlto-modré farby vyhrať generálku na modrú stuhu, Ing. Memoriál Antona Kukučku (2600 m), v samotnom derby však pod taktovkou Josefa Kotouča finišoval šiesty. V českom ekvivalente finišoval tretí v predskúške, vo finále ho diskalifikovali.

   Nálepky nespoľahlivého klusáka sa zbavil až po prechode do Želiezoviec pred sezónou 1999, keď ho začal pripravovať ruský tréner Pavlo Morozov. Ten sa s ním zúčastnil prestížnej Preis der Stadt Wien i Badener Meile v Rakúsku, v českej metropole opanovali Cenu primátora hlavného mesta v tamojšom strednotratiarskom rekorde 1:16,3 a neskôr aj obe rozjazdy Stredoeurópskej ceny v novom slovenskom rekorde 1:15,8. Celkovo tri razy vyhral Dunajský pohár v Bratislave a výkonom 1:17,5 držal aj miestny rekord dráhy na trávnatom ovále. Po odchode Morozova do Zajačej Doliny štvornásobného Koňa roka na Slovensku úspešne pripravoval český kouč Ivan Coufal, na sklonku kariéry ešte pracoval pod taktovkou Jaroslava Kopeckého. Podľa Klusáckej databázy Gabriela Petríka absolvoval dovedna 121 štartov, z ktorých dokázal vyhrať až 42 zápolení. Za zmienku stojí aj zisk vo výške 48 539 eur, bol však aj prvým slovenským korunovým miliónárom medzi klusákmi.

   V. G. Starsboy už od prvých sezón v Novom Tekove pripúšťal. Z jeho potomstva sa najviac presadili trojnásobní víťazi Salinas (Sáva, Don Camilo H), Demon L.D. a Diana L.D. či dvojnásobný premiant Dominik L.D. (všetci z kobyly Domika po Logan Kosmos). Najlepší bol ale držiteľ českého Breeeders´Crownu Generál (Geisha, Happy Crown) s rekordom 1:16,3.

 

vg.jpg

Fínsky žrebec V. G. Starsboy a jeho neskorší kouč Ivan Coufal.        Foto: Karel Němec

 

 

V Prahe bude česko-slovenský deň

   Český klusácky spolok, ktorý v tejto sezóne zastrešuje dianie v pražskej Veľkej Chuchli, pripravuje na druhú polovicu októbra míting v duchu spoločnej česko-slovenskej tradície. Až pätica z osmičky plánovaných zápolení bude niesť názov, ktorý súvislí s klusáckym športom na Slovensku. Ten má od júla 2012 po rozhodnutí riaditeľa štátneho Závodiska červenú. Minulý rok sa z iniciatívy stajne PlayAda Stables uskutočnili v Starom háji dvoje dostihy.

   Prvým zo spomínaných testov bude Cena Trotting Slovakia, čiže asociácie, ktorá ešte stále formálne združuje nadšencov tohto športu u nás. Ďalšie zápolenia ponesú názov Cena klusáckych legiend - cena žrebčína Nový Tekov, Cena amazoniek klusáckej databázy trodb.info, Cena Imricha Alkéra a vrchol popoludnia sa pobeží ako Cena Magistrátu hlavného mesta Prahy s podtitulom Memoriál Ondreja Nagya. Je pritom paradox, že dostihy na pamiatku azda najväčšej osobnosti klusáckeho športu v povojnovej histórii Slovenska sa konajú mimo republiky.

  Slovenskej tematike bude venovaný aj Dostihový program. So súhlasom nášho portálu harness.estranky.sk budú prezentované články o spomínanom Bandi-báčim z Nového Tekova, ktorý zomrel začiatkom roka, či vizitka žijúcej legendy Imricha Alkéra. Osobitný priestor dostane história novotekovského žrebčína. V tomto prípade ako dokonalý zdroj poslúžila ročníková práca istej žiačky levického gymnázia Erny Patákovej. Podľa nej bolo začiatkom 60.rokov minulého storočia do Nového Tekova presťahované stádo koní z Topoľčianok. Išlo pritom o rovnaké kone, ktoré predtým pôsobili pod dohľadom Antona Alkéra v Štátnom majetku Bajč neďaleko Nových Zámkov. Do Nového Tekova prišlo najprv 15 kobýl a plemenník z Juhoslávie Jedrenko (Ipoly - Jedrenka, Elsö). V roku 1961 boli z Maďarska importovaní pepiniéri Csapodár (The Skipper - Sandra Sue, Congressional) a Akosztó (Gala Peter - Tilinkó, Colonel K) s vtedy vynikajúcim kilometrovým rekordom 1:24,6. O rok neskôr bol do chovu zaradený King (Danko - Kormoš, Marchepille) a po ňom Ulixes (Justýn - Ulrika II, Nervus Rerum).

   Treba povedať, že v tomto čase mali tekovskí plemenári v rámci republiky jednoznačne navrch. Podobne zameraný tlumačovský žrebčín podľa iných prameňov postihla koncom 60. rokov vlna rozpredávania výborných koní do Viedne. Dobrým ťahom bol nákup amerického pepiniéra Song of Egypt (Victory Song - Egyptian Abbey, Guy Abbey). K nemu čoskoro pribudol taliansky rodák Fuoco (Nike Hanover - Miss Coaltown, Darnley). K obnoveniu krvi došlo po importe šiestich kobýl a plemenníka Kristalla (Lowe Hanover - Kuzina, Zgidnyj) zo spriateleného Sovietskeho zväzu. V Novom Tekove ešte začiatkom 80. rokov udržiavali stádo v počte 20 kobýl a traja žrebci. Ešte pred revolúciou tu v chove pôsobili vlastný odchovanec Jakamarus (Mr. Prexy - Jacopa del Selaio, Safe Mission), nemecký prepadák Bols (Star Rodney - Bruni, Tellheim) a najmä Američan Inferno (Super Bowl - Blaze Lady, Blaze Hanover). Zaujímavosťou je, že v roku 1974 založili v Novom Tekove chov shetlandského poníka.

   Slovenko bude na mítingu zastupovať len predseda Klusáckej asociácie Peter Kajdi. Pôvodne mal dostihy komentovať slovenský hlásateľ Dalibor Skladan. Spomedzi koní sa predstaví napríklad náš bývalý Klusák roka Rudy Pierre v majetku amatérskej jazdkyne Zuzany Sahligerovej, kedysi pripravovaný pod dohľadom Ivana Trhana a Pavla Morozova v Novom Tekove. 

scan-140209-0004.jpg

Výbeh so stajňou novotekovského žrebčína na konci 60. rokov minulého storočia.

Foto: archív Zuzany Sahligerovej

 

Derby deň: úspech Kajdiho, Pralinka tretia v rekorde

   Prvá septembrová sobota prilákala davy divákov na hipodróm v Bravanticiah, kde sa premiérovo konalo České klusácke derby. V rámcovom programe sa darilo aj slovenským majiteľom s klusákmi v domácom tréningu. Skvelý úspech dosiahol hnedák Evian Boko (Make it Happen - Aqua, Super Arnie) zo stajne Trotting Stars inžiniera Petra Kajdiho z Bratislavy. Zástupkyňa PlayAda Stables CZ Pralinka pridala bronz v novom osobnom rekorde.

   Holanďan z lotu ratíškovického kouča Jaromíra Kotáska senzačne opanoval jeden z vrcholov popoludnia Veľkú cenu trojročných Českej klusáckej asociácie (CH, 2140 m, 3r, 80 000 Kč, autoštart), keď výkonom 1:16,7 odrazil rozdielom hlavy atak favorizovanej ruskej hnedky Beautifull Yankee s Mykolom Volfom v sulke. Šesťnásobný premiant sezóny nastúpil po prvom kilometri, pozične výborne vedený svojím trénerom Kotáskom: „V predposlednom oblúku sa nám podarilo útokom zvonka, ale regulérne, zablokovať favoritku. Potom sme mohli šetriť sily na záver,“ konštatoval.

img_3326.jpg

Holanďan v službách Bratislavčana Petra Kajdiho Evian Boko odráža záverečný nápor favorizovanej ruskej rodáčky Beautifull Yankee.                           Foto: Martina Hubníková

  V deviatom zápolení mítingu o Cenu Equi Forum (1640 m, 4r+, 25 000 Kč, autoštart) sa predstavila aj zástupkyňa subjektu PlayAda Stables CZ, už šesťročná tmavá hnedka Pralinka (Sabbath - Plejáda, Acme Freight), ktorú premiérovo pobádala amatérka Štepánka Maňásková. Zverenkyňa inžiniera Tomáša Klvaňu z Hukovíc si v osemhlavom poli pri bariére dlho hľadala miesto na progres, ale po výbornom finiši si odniesla bronz v novom hodnotnom rekorde 1:18,6. Posledný kilometer pritom preletela za 1:16,9.

pral.jpg

Plejádina dcéra Pralinka (celkom vľavo) zo stajne PlayAda Stables CZ získala po skvelom finiši v Cene Equi Forum tretie miesto, iba poldruha dĺžky a hlavu od víťazného Apolla a striebornej Elefandy.                                                                                   Foto Martina Hubníková

 

Dvojica zo Slovenska na českej klusáckej scéne

   Začiatkom augusta si Ondrej Komlóši priviezol do tréningu štvorročnú hnedku Matildu (Tesio - Mustique). Pravnučku kultového Speedy Crowna s rakúskymi papiermi odchovala vo Vlkoch neďaleko Bratislavy bývalá slovenská trénerka Patrícia Follaufová. Nová posila českej stajne Otrokovice by mala figurovať na tréningovej listine Tomáša Klvaňu.

   Rodák z bratislavskej Dúbravky Komlóši sa do dostihového diania vrátil po dlhšej odmlke predvlani zásluhou bravantickej hnedky K Two (Allison Hollow - Kanjer BD, Cobra Lobell), s ktorou nazbieral niekoľko umiestnení. Poslednú zimu strávil prípravou trojročného hnedého valacha Shermana (Orlík - Sunny, Sundown Yankee) z chovu Jiřího Tihelku zo Strážnice. Stingovho synovca však pred začiatkom sezóny vymenil za odchovanca doktora Milana Šímu Zorra Misi (Edu´s Speedy - Zelissa, Furman). Po sérii rozpačitých výkonov ho však z nájmu vrátil a hľadal adevkátnu náhradu. Voľba napokon padla na rakúsku rodáčku, ktorá bola v minulom roku zverenkyňou Milana Červenáka. Pod jeho vedením absolvovala aj svoj jediný životný štart, keď v rakúskom Badene finišovala siedma v tempe 1:24,6 na trati 2100 metrov.

   48-ročný Komlóši začínal pri parkúre a voltíži v bratislavskom TJ Hipológ ZOO. Od roku 1981 začal navštevovať klub Slovkoncert Bratislava, kde pôsobil tréner Gabo Vrábel. Práve tam sa prvý raz v živote zoznámil s klusákmi, ku ktorým ho priviedol Ján Popelka. Ten v súčasnosti pôsobí ako rozhodca pri štarte. Komlóši neskôr prešiel do stajne Agroturist Stupava, kde trénoval kone Juraj Kardelis. „Učil som sa na Karole a Kofole,“ spomína. V ďalšej ére mal tú česť pracovať v stajni Imricha Alkéra, ktorý v tom čase pripravoval rakúske kone Gabriele, Frederiku či Edelgrafa. Tu v sedemnástich rokoch na kozlíku Bostona (Labirint - Bohéma, Volier) absolvoval aj svoje prvé dostihy kariéry. „Viem, že mi museli licenciu podpísať obaja rodičia,“ hovorí muž, ktorý podľa klusáckej databázy Gabriela Petríka naposledy triumfoval v sezóne 1993 zásluhou tlumačovského Suttona (Up In Smoke - Sutana, Labirint). Potom sa znova vrátil do Mariánky ku Kardelisovi, kde pracoval spoločne s Branislavom Blatnickým - neskorším slovenským šampiónom, ktorý od sezóny 2008 pôsobil v Devínskej Novej Vsi, ale pred tromi rokmi zomrel. Komlóši sa usadil v Otrokoviciach.

matilda.jpg

 Tesiova dcéra Matilda sa už pripravuje na svoje prvé vystúpenie v Bravanticiach.

Zdroj: www.facebook.com/ondrej komlóši

 

Dale Qui našiel smrť na Slovensku

   Popredný rakúsky klusácky plemenník Dale Qui (Proven Freight - Daily Vic, Proud Vic) uhynul vo veku necelých tridsiatich rokov krátko po prevoze zo svojho tradičného žrebčína Schoenfeld. Čierneho hnedáka presunul jeho vlastník po predaji a vyprataní priestorov  neďaleko Marcheggu spolu s ďalšími dvomi desiatkami koní na Slovensko ešte vlani v októbri. Podľa našich informácií neprežilo zimu na farme neďaleko Bratislavy viacero klusákov.

   Majiteľ farmy, ktorá sa rakúskych koní ujala, sa nachádza v žalostnej situácii. Rakúsky chovateľ mu totiž údajne neplatí žiadne peniaze prakticky od konca minulého roka. Stádo kobýl a valachov sa nachádza v otvorených ustajňovacích priestoroch s obmedzenými pastvinami spoločne s ďalšími koňmi. Žrebce by mali byť ustajnené samostatne. Na Záhorí však rakúske klusáky nemôžu zostať dlho. Slovenský farmár zvažuje, že začne pred zimou zabíjať najslabšie jedince. Do úvahy preto pridadá odpredaj koní za mäsovú cenu. V súčasnosti sa snažíme skontaktovať s rakúskym chovateľom a dohodnúť možnosti riadneho predaja, ktorý by umožnil legálny prevod koní a ich využitie v chove či na dostihovej dráhe. Následne by sme chceli urobiť identifikáciu koní a stretnutie s potenciálnymi kupcami priamo na mieste. Podľa našich informácií by sa v stáde malo nachádzať približne desať špičkových chovných kobýl a ďalších zhruba sedem koní vo veku od dvoch do štyroch rokov. Harness.estranky.sk prináša aj zoznam "Klusákov v núdzi." Prípadní záujemcovia o kúpu môžu kontaktovať správcu stránok.

Viac info na: https://harness.estranky.sk/clanky/klusaky-v-nudzi.html

dale.jpg

Popredný rakúsky pepiniér Dale Qui bol dlhé roky ikonou žrebčína Schoenfeld.

Zdroj: facebook.com/jarmila čevenáková

 

Na webe je klusácka plemenná kniha Rakúsko-Uhorska

   Známy bádateľ v oblasti histórie klusáckych dostihov na našom území Gabriel Petrík sa opäť blysol novým projektom. Koncom júla odštartoval správca klusáckej databázy aj online Plemennú knihu klusáka na území Rakúsko - Uhorskej monarchie, ktorá zachytáva chov na konci 19. storočia.

  Takzvaná Traber-Zuchtbuch mapuje chovateľské aktivity z rokov 1880 až 1896. Klusácky fanatik Petrík sa rozhodol, že pri dopĺňaní pôvodov koní v jeho výsledkovej databáze pôjde do histórie tak ďaleko, ako to len bude možné. Ako zdroj dát mi poslúžili hlavne jednotlivé národné, ale aj univerzálne databázy prístupné na internete. V niektorých prípadoch, a sem patrí aj Rakúsko-Uhorsko, však boli dostupné údaje nepostačujúce,“ hovorí rodák z Juru nad Hronom, ktorý už roky figuruje ako rozhodca na slovenských dostihoch. Preto musel pátrať po plemenných knihách, ktoré sa nachádzajú v knižničných i súkromných zbierkach. „Podarilo sa mi získať v roku 1897 vydaný prvý zväzok plemennej knihy Rakúsko-Uhorska mapujúci počiatky chovu klusáka,“ dodáva Petrík.

Chovné výsledky zo spomínaného obdobia sa rozhodol sprístupniť v online plemennej knihe. Tá umožňuje vyhľadávanie klusákov podľa mena alebo roku narodenia, dostupný je aj abecedný zoznam potomkov registrovaných v prvom zväzku plemennej knihy. „Databáza čiastočne obsahuje už aj potomkov z ďalších zväzkov plemenných kníh, tieto údaje však ešte nie sú zďaleka kompletné, budem ich však podľa možností dopĺňať,“ tvrdí autor. Podľa jeho odhadov sa v štyroch zväzkoch plemenných kníh nachádza vyše 16-tisíc klusákov. „Neviem, či je reálne ich mať všetkých v online databáze, ale do budúcnosti určite bude v súvislosti s mojimi publikačnými a výskumnými aktivitami snaha o doplnenie aspoň tých významných a niečím zaujímavých potomkov a pôvodov,“ dodáva Petrík.

   Nás teší, že vďaka jeho snahe stopa klusákov na pomyselnej mape Slovenska neustále narastá. Už v minulosti sme upozornili na špičkový chov Huga Sümega v medzivojnovej histórii, ktorý sa podľa Imricha Alkéra nachádzal v  Iliašovciach neďaleko Veľkého Krtíša. Sám Petrík nedávno poukázal na žrebčín v Klátovej Novej Vsi pri Topoľčanoch, kde zásluhou baróna Leopolda Eugena Haupt-Stummera vyrástlo nieľkoľko špičkových koní. Teraz sa dozvedáme, že klusáky sa pred sto dvadsiatimi rokmi chovali napríklad v Moravskom Svätom Jáne, východoslovenskom Čerhove, Kravanoch nad Dunajom či dokonca v Šarovciach neďaleko Želiezoviec. V rodisku poprednej slovenskej amatérky posledných dvoch desaťročí Tünde Trhanovej (jej rodičia Kajtárovci mali v 90. rokoch minulého storočia stajňu JOKA Šarovce) sa totiž chovateľsky angažoval gróf Kalmán Hunyady, po ktorom sú pomenované jedny z najvýznamnejších dostihov u našich rakúskych susedov.

zuchtbuch.jpg 

 

 

  Playboy DS predviedol výkon ako z inej galaxie

   Koncom júla na na klusáckom mítingu v Bravanticiach opäť predstavili obaja potomkovia Plejády (Acme Freight - Perlina, Inferno), inak poslednej odchovankyne Žrebčína Nový Tekov, ktorá sa dostala na dráhu. Šesťročná Pralinka (Sabbath) i o rok mladší Playboy DS (Crysta´s Best) nastupovali na novom ovále z pozície outsiderov, no napriek tomu dokázali zarobiť. Príjemne šokoval najmä Playboy DS, ktorý po nedávnom zlepšení predviedol ďalší progres.

  Hnedý valach, ktorý tento rok reprezentuje stajňu MAF-TK svojho školiteľa a amatérskeho vodiča Tomáša Klvaňu, nastúpil s novou maskou proti štrku a štyrom súperom v Cene Českej klusáckej asociácie (1640 m, 3r+, 20 000 Kč, autoštart) s amatérkou Štepánkou Maňáskovou v sulke. Napriek kolízii so štartovacím autom, ktoré nepochopiteľne pribrzdilo v momente, keď sa k nemu priblížilo pole, sa dokázal mohutný hnedák krátko po náraze postaviť na nohy a akcelerovať. Potomok niekdajšieho najlepšieho dvojročného žrebca Spojených štátov si vypracoval mierny náskok a odvodil takmer poldruha kilometra. Na začiatku cieľovej rovinky už nedokázal akceptovať nástup sparinga Ricky Rouge, ani zvonka útočiaceho víťaza Ain´tches Diamonda (Yankee Matador - Ain´t She Nice, Crown Sweep), ktorý pod vedením Michala Kalčíka predviedol výbornú koncovku a kilometrové tempo 1:18,3. Playboy DS napokon finišoval štvrtý, dĺžku za bronzovým Trevisom, pričom časom 1:19,3 predviedol ďalšie zlepšenie o takmer štyri sekundy.

   Svoje posledné vzopätie spred dvoch týždňov potvrdila o hodinu skôr v Cene Televízie Polar (1640 m, 3r+, 27 000 Kč, autoštart) aj Pralinka, ktorá aktuálne reprezentuje stajňu PlayAda Stables CZ. Trojnásobná premiantka zo Slušovíc, ktorá sa vlani vyložene trápila, rovnako doplatila na podivný štart. Jej prvý nástup za auto rozhodcovia odignorovali, keď čakali na prominentného rakúskeho vodiča Dietera Marza a opakovaný pokus opäť poznačilo pribrzdenie štartovacieho vozidla. Napriek tomu dokázala Pralinka v poli siedmich koní akceptovať tempo na piatej pozícii, keď finišovala časom 1:19,4. „Výkon na hranici možností, navyše ovplyvnený prechladnutím,“ komentoval po dobehu tréner a vodič Klvaňa. Diváci videli v horúcom počasí súčasný dobeh päťročného ukrajinského hnedáka valacha Radiusa (Quatre Juillet - Rosaria du Tijas, Defi d´Aunou) s Marzom a štvorročnej ruskej hnedky Afiny (Nuke It Freddie - Aksioma, Oyster Bar), ktorú pobádal Mykola Volf. Víťazné tempo 1:16,8.

   Ešte trochu štatistiky. Playboy DS je jediným produktom klusáckeho nadšenca Dalibora Skladana z Bratislavy. Aj keď sa narodil s českým suffixom a na Morave, mohol by sa teoreticky považovať za klusáka slovenského chovu. Podobne sú vnímané plnokrvné kone slovenských majiteľov, ktoré behajú v bratislavskom Starom háji dostihy pre kone domáceho chovu a ich majitelia majú aj nárok na chovateľské prémie. Ak je teda Playboy DS podmienečne slovenským produktom s hviezdičkou, zapadá do štatistiky rekordov. Výkonom 1:19,3 sa zaradil do najlepšej dvadsiatky slovenských odchovancov. Tam však podľa rovnakých kritérií patrí aj Vanessa Victoria (Awesome Goal - Vera Venus, Diamond Reo) z chovu Patrície Follaufovej z tréningovej centrály Vlky, ktorá sa narodila s rakúskym pasom a na tamojších dráhach si ako zverenkyňa Milana Červeňáka zaknihovala výkon 1:16,6.

boy_bra.jpg

 Jediný odchovanec Dalibora Skladana, hnedák Playboy DS odbehol Cenu Českej klusáckej asociácie, akoby ho pokropili živou vodou. Zdravotnými problémami limitovaný valach s chuťou odvodil dostihy a zlepšil sa na 1:19,3.              Foto: Martina Hubníková

 

Pralinka sa dostala pod magickú hranicu 1:20,0

   Druhá júlová sobota opäť patrila klusáckemu mítingu v Bravanticiach. Divákom sa predstavila aj šesťročná tmavá hnedka Pralinka (Sabbath - Plejáda, Acme Freight), ktorá túto sezónu reprezentuje stajňu PlayAda Stables CZ.

  Zverenkyňa Tomáša Klvaňu z Hukovíc medzi Novým Jičínom a Ostravou nastúpila v Cene Equi Forum (1640 m, 3r+, 27 000 Kč, autoštart) proti piatim súperom. Po štarte sa snažila udávať smer spoločne s Elefandou, no kilometer pred cieľom nastúpili favoriti a tempo sa zvýšilo, výsledkom čoho bol kvalitný víťazný čas 1:16,4. Cieľovú pásku však ako prvý nečakane preťal trojročný syn víťazky Slovenského derby spred jedenástich rokov Alpro Teč (Profumo Om - Alies, Allison Hollow), keď s Michalom Kalčíkom v sulke odsunul finišom zvonka rozdielom dvoch krátkych hláv na stupne Radiusa a Chironne Scotta. Pralinka, navigovaná svojím trénerom s amatérskou licenciou, doklusala piata v tempe 1:19,2 a svoje životné maximum zlepšila o viac ako dve sekundy.

 

pralinka12.7.2014.jpg

 

Pralinka s Tomášom Klvaňom v nahrievaní pred štartom Ceny Equi Forum v Bravantichach.                                                                                                           Foto: Martina Hubníková

   Na rýchlej dráhe sa k novému osobáku dopracoval aj jej brat Playboy DS (Crysta´s Best), momentálne reprezentujúci stajňu MAF TK. Päťročný hnedý valach obsadil v Cene Českej klusáckej asociácie (1640 m, 3r+, 24 000 Kč, autoštart) v poli štyroch koní tretiu pozíciu v kilometrovom tempe 1:23,1. Pobádala ho amatérka Štepánka Maňásková, pričom na víťazku Euforiu (Muscles Yankee - US Wowie, Frisian Dragon) s Alle Lomanom a druhého Aladina Fab s Jaromírom Kotáskom strácal štyri, repektíve ďalšie tri dĺžky.

 

Slovinci oslavujú 140 rokov klusáckych dostihov

   Zaujímavá správa dorazila zo Slovinska. Tamojší Zväz klusáckych družstiev si koncom augusta pripomína 140. výročie prevádzky dostihov v sulkách. Pri tejto príležitosti usporadúva medzinárodné zápolenie pre kone a jazdcov z ôsmich krajín, ktoré boli kedysi súčasťou spoločnej monarchie. Slovensko nebude mať kto reprezentovať.

  Podľa dostupných zdrojov sa však historicky prvé klusácke zápolenie na území Slovinska konalo až v roku 1875 v Ljutomeri a to na jednosmernej ceste. Dĺžka dráhy pritom dosahovala takmer deväť kilometrov. Slovinci najmä v posledných dvoch desaťročiach predviedli pozoruhodný progres, o čom svedčia solídne výsledky na stredoeurópskych ováloch vrátane Viedne, Budapešti či Bratislavy, ale aj pravidelné nájazdy na západné dráhy.

   24. augusta by sa na hipodróme v tamojšom Ljutomeri mal konať finálový heat pre kone so ziskom do 15-tisíc eur, pričom okrem domáceho kvarteta koní sa predpokladá účasť vybraných dvojíc z Talianska, Rakúska, Maďarska, Srbska, Chorvátska, Českej republiky i Slovenska. V poslednom prípade to však bude problém, keďže Závodisko Bratislava ako hlavná Dostihová autorita SR už od minulého roka neregistruje ani jedného klusáckeho koňa. Predseda Klusáckej asociácie Slovenska - Trotting Slovakia Peter Kajdi však potvrdil, že oficiálne pozvanie zo Slovinska prišlo.

   Teoreticky ešte pripadá do úvahy slovenská účasť o štyri dni neskôr, kedy je v pláne medzištátne stretnutie amatérov spomínaných krajín. Z bývalých aktívnych slovenských vodičov však majú v súčasnosti amatérsku licenciu - zhodne vydanú Českou klusáckou asociáciou so sídlom v Prahe - len Peter Zmeko a Zuzana Sahligerová.

   Mimochodom, Slovensko má napriek ukončeniu klusáckej prevádzky v roku 2012 dlhšiu tradíciu. Podľa bádateľa v tejto oblasti Gabriela Petríka sa vôbec prvé klusácke dostihy na území Slovenska uskutočnili už v roku 1863 v Šuranoch. Na jeseň rovnakého roka sa ďalší klusácky test konal v Borši na východe Slovenska. Vlani sme si pritom na dráhe v Starom háji pripomenuli aj 60. výročie konania úvodného Československého klusáckeho derby, ktoré v Horných Ozorovciach opanoval Justýn s doteraz žijúcim Imrichom Alkérom.

 

Playboy DS sa znova vracia na dráhu

   Po šesťtýždňovej pauze sa do dostihového kolotoča znova zapojí päťročný hnedý valach Playboy DS (Crysta´s Bestc - Plejáda, Acme Freight). Odchovanec PlayAda Stables štartuje už druhú júlovú sobotu v záverečnej ôsmej položke na mítingu v Bravanticiach pri Ostrave.

   Reprezentant stajne Maf TK z neďalekých Hukovíc sa v júni napriek príprave do akcie nedostal, pretože v jeho kategórii sa nezišlo dostatok koní, aby sa dostihy uskutočnili. Teraz nastúpi vlaňajší účastník Ceny 60. výročia Slovenského klusáckeho derby len proti štvorici súperov. Zverenca inžiniera Tomáša Klvaňu povedie v spomínanej Cene Českej klusáckej asociácie (1640 m, 3r+, 24 000 Kč, autoštart) amatérka Štepánka Maňásková, ktorá v sulke rekonvalescenta absolvovala aj poslednú lepšiu prípravu priamo na novom hipodróme v Slezsku. Dvojica sa naposledy na rovnakom mieste predstavila koncom mája, keď bol Playboy DS v expresne rýchlych dostihoch dodatočne diskvalifikovaný zo štvrtého miesta pre prekročenie časového limitu odstupu od víťaza, hoci atakoval vlastný rekord z minulého roka.

   boy.jpg

   V sulke Playboya DS sa predstaví amatérka Štepánka Maňásková.       Foto: MAF TK

   Diváci uvidia v pohotovosti aj prvého potomka Plejády, šesťročnú tmavú hnedku Pralinku. Pomaličky sa zlepšujúca dcéra derby-víťaza spred 25. rokov Sabbatha nastúpi do Ceny Equi Forum (1640 m, 3r+, 27 000 Kč, autoštart) v poli siedmich koní s najnižším štartovým číslom. Pokiaľ bude chcieť zástupkyňa československého projektu PlayAda Stables CZ zopakovať dotované dobehy z posledných štartov, musí zabehnúť životný výkon.

pbds.jpg

Playboy DS z chovu Dalibora Skladana absolvoval poslednú prípravu na bravantickom ovále v spoločnosti veterána Ricky Rouge.                                                      Foto: MAF TK   

  

Dva úspechy Trotting Stars, Pralinka konečne zabrala

   Mesiac jún priniesol na nedávno otvorenom hipodróme v Bravanticiach pri Ostrave dva mítingy, ktoré sa niesli v podobnom duchu. Do listiny víťazov sa dokázali opakovane zapísať až tri kone. Dva plné zásahy získala na severe Moravy aj stajňa Trotting Stars v majetku inžiniera Petra Kajdiho z Bratislavy. Dra razy sa dokázala umiestniť aj Pralinka (Sabbath - Plejáda, Acme Freight), reprezentujúca stajňu PlayAda Stables CZ.

   Pre predsedu Klusáckej asociácie Slovenska - Trotting Slovakia zabrala po fatálnej strate talentovaného Elwina Boko nová akvizícia, trojročný holandský hnedák Evian Boko (Make it Happen - Aqua, Super Arnie), ktorý pod vedením svojho ratíškovického kouča Jaromíra Kotáska vyhral v priebehu dvoch týžňov dvoje dostihy. Koncom mesiaca sa pritom v Memoriáli Ing. Jiřího Šindlera (1640 m, 3r+, 30 000 Kč, autoštart) zrodil prvý súčasný dobeh v krátkej bravantickej histórii, keď dlho vedúceho päťročného hnedáka a sériového víťaza Chironne Scotta (Chironne Dei - Umber Boko, Express Ride) so Zdeňkom Vávrom stihol na cieľovej páske v solídnom tempe 1:17,4 spomínaný Evian Boko. Pre Kotáska, ktorý v ten deň vybojoval hetrik,  to bola navyše premiérová „mŕvolka“ kariéry.

mrtvolka.jpg

 Dramatické finále Memoriálu Ing. Jiřího Šindlera prinieslo dvoch víťazov - v strede dráhy finišujúceho Chironne Scotta a zvonka útočiaceho Eviana Boko. Vpravo idúca Star Fly skončila tretia. Do piatich dĺžok sa zmestilo až osem koní...        Foto: Martina Hubníková

   Dva razy nenašiel v Bravanticiach premožiteľa ani ďalší Kotáskov crack Busby Cartouche (Juliano Star - Sugar Limburgia, Kramer Boy) zo stajne S.Gloria, ktorý vyhral dva diely Zlatého okruhu a v polovici mesiaca stanovil výkonom 1:14,3 nový rekord dráhy na trati 1640 metrov. Najmä prvý míting však poznamenala mimoriadne nízka účasť, čo vyplynulo z termínovej kolízie s podujatím, ktoré sa uskutočnilo v pražskej Veľkej Chuchli.

   Z nízkeho počtu štartujúcich koní profitovala šesťročná tmavá hnedka Pralinka, ktorá tento rok reprezentuje našu stajňu, pomenovanú po jej matke Plejáde. V polovici júna síce v ťažkej konkurencii Ceny klusáckej asociácie (2140 m, 3r+, 20 000 Kč, autoštart) finišovala posledná štvrtá, no tempom 1:22,1 dosiahla nové osobné maximum na strednej trati. Odchovankyňa magistry Stanislavy Maňuchovej, ktorú v neďalekých Hukoviciach pripravuje inžinier Tomáš Klvaňa, získala o štrnásť dní neskôr ďalšie umiestnenie, keď v identicky pomenovanom zápolení o 24-tisíc korún dosiahla na bronz.

pral.jpg

 Tradične nabudená Pralinka zo stajne PlayAda Stables CZ s amatérom Tomášom Klvaňom v sulke pred štartom Ceny českej klusáckej asociácie.                 Foto: Martina Hubníková

 

Josef Kotouč oslávil 71. narodeniny

   Bývalý kouč pražskej filiálky žrebčína Nový Tekov Josef Kotouč v sobotu 14. júna oslávil 71. narodeniny. Upozornuje redakcia Dostihového programu vo Veľkej Chuchli a prináša zaujímavý rozhovor. Pridávame ďalšie informácie.

   Kotouč začínal v roku 1980 pod taktovkou trénera novotekovských klusákov na pražskej dráhe Miroslavom Grégrom, keď predtým absolvoval niekoľko dostihov ako amatér. Medzi jeho prvé kone patrili niekdajší slovenský rekordér časom 1:19,3 Nazaret (Fuoco - Nedotroga, Gost) či premiant tradičnej Ceny Flinta Žirlan (Kristall - Žofinka, Gellért), ktorý tento výkon neskôr tempom 1:19,1 prekonal a až do roku 1994 viedol historickú tabuľku. Famózny ryšiak s Kotoučom v sulke triumfoval aj v maďarskej Oroszházse v tamojšom Dunajskom pohári a ešte ako šestnásťročný dosiahol pre začínajúceho amatéra Branislava Mosnáka štyri triumfy.

   Medzi svoje najobľúbenejšie kone zaradil bývalý majster odborného výcviku vo Veľkej Chuchli aj hnedku Jacolu (Labirint - Jacopa del Sellaio, Safe Mision), ktorá v silnom ročníku opanovala Veľkú cenu dvojročných v Prahe. V pamätnom Československom klusáckom derby v bratislavskom Starom háji v roku 1991 vybojovala striebro za legendárnym belušom Garelom (Meadow Frank - Ghana, Venivici) z ITC Napajedla pred ďalšou novotekovskou zástupkyňou Alténou (Labirint - Antenna, Taľnik).

   O rok neskôr Kotouč obsadil bronz v poslednom federálnom ročníku derby, keď navigoval maďarského rodáka Robiho. Najtesnejším rozdielom triumfoval tlumačovský Polemik (Meadow Frank - Polly, Tillherr) s nedávno zosnulým Františkom Tihelkom, keď posledným krokom predčil ďalšieho legionára v tekovských službách - Rumuna Tulpana (Hans - Tufiga, Gind), ktorého pri svojom životnom výkone pobádal mladý Ivan Trhan.

   Novotekovskí plemenári využili skúsenosti Kotouča aj v roku 1995, keď tamojšieho školiteľa pôvodom z bývalej Juhoslávie Ivana Vukova trápili bolesti chrbtice. Dostal totiž koncom jari do opatery štvorročného fínskeho hnedáka s klasickými ambíciami V. G. Starsboya (Cold Comfort - Offender, Bonefish). Výsledkom bol triumf v predskúške - Memoriáli Ing. Antona Kukučku na 2600 metrov, no v samotnom o dvesto metrov dlhšom Slovenskom derby finišovali na šiestej pozícii, keď na dištančnom medzníku im patril ešte bronz.

   Jubilejný stý triumf dosiahol Kotouč v roku 1998 v sulke nevyspytateľnej Domény (La Pride Blue Chip - Dominique E., Ideal du Gazeau). Po rozpade novotekovskej stajne prešiel do privátnej praxe. V roku 2000 získal zásluhou syna extekovskej Perzie Vin (Inferno) striebro v Českom derby a o sedem rokov neskôr odišiel do dôchodku. V súčasnosti pôsobí na dostihových mítingoch ako rozhodca pri štarte.

 

shawland-noble_ba91.jpg

 Josef Kotouč v sulke kanadského žrebca a neskoršieho plemenníka Shawland Noble počas medzištátneho stretnutia klusákov ČSFR - Rakúsko v Bratislave začiatkom 90. rokov. Obsadili výborné tretie miesto.                                              Foto: Ing. Daniel Skladan

 

Peter Zmeko znova v akcii

   Dva roky a tri týždne po vážnom zranení počas nahrievania na dostihovom mítingu v moravských Slušoviciach sa do dostihovej sulky vrátil Bratislavčan s českou amatérskou licenciou Peter Zmeko. Stalo sa tak na poľskom hipodróme Partynice pri Wroclawe. Jeho návrat sprostredkoval popredný domáci kouč Roman Mateušiak.

   Spomínané zápolenie bolo vyvrcholením medzinárodnej konferencie pod patronátom Vyšegradského fondu, ktorej sa okrem slovenskej delegácie zúčastnili aj zástupcovia Maďarska, Českej republiky a usporiadateľského Poľska. Zmeko jazdil prvú júnovú nedeľu hneď dva kone, trojročného Behemota (Farnese - Oceane Buroise, Akimi) v prvom zápolení diskvalifikovali. Deväťročnú Rive de Clerlande (Laetenter Diem - Go Dancing, Tristan d’Essarts), známu z účinkovania na slušovických ME amatérov 2012, klasifikovali po nádejnom štarte na trinástej pozícii, keď troch súperov pred ňou diskvalifikovali.

   Pôvodne mal ponuku vyskúšat si poľské dostihy na vlastnej koži aj amatér a majiteľ PlayAda Stables Dalibor Skladan. Ten je však aktuálne bez licencie a napokon uprednostnil vopred plánované bežecké súperenie vo Vysokých Tatrách...

 

38.jpg

Rozbehnutú kariéru Petra Zmeka zastavil pád zo sulky v máji 2012. A tiež následné ukončenie klusáckej dostihovej prevádzky na Slovensku.        Foto:Ing. Angelika Skladanová

 

Elwin Boko po smrti

   Trojročný hnedý valach holandského chovu Elwin Boko (Virgil Boko- Zoia Boko, Viking Kronos) zo stajne Trotting Stars v majetku inžiniera Petra Kajdiho odklusal prvý júnový pondelok na nebeské pastviny. Prvotnú fámu portálu harness.estranky.sk potvrdil jeho majiteľ, ktorý je zároveň predsedom Trotting Slovakia - Slovenskej klusáckej asociácie.

   Zverenca ratíškovického kouča Jaromíra Kotáska malo po úteku z tréningovej centrály zraziť auto. Len dva dni predtým dosiahol na dráhe v severomoravských Bravanticiach svoje druhé víťazstvo krátkej kariéry, keď systémom štart-cieľ opanoval výrokom „zadržane ďaleko“ Cenu Sintro Invest (1640 m, 3r+, 24 000 Kc, autoštart), pričom kilometrovým tempom 1:17,0 dosiahol európsky čas, ktorým by sa nemusel pri ďalšom progrese stratiť ani medzi rovesníkmi v rodnom Holandsku, kam bol predbežne hlásený.

   V spomínaných dostihoch sa tretí raz od vážneho lanského zranenia predstavil odchovanec Dalibora Skladana Playboy DS (Crysta´s Best - Plejáda, Acme Freight). Niekdajší zástupca PlayAda Stables finišoval štvrtý s podporou domácej amatérky Štepánky Maňáskovej v novom osobnom maxime 1:23,9. O dve desatiny však v expresne rýchlom zápolení nestihol predpisaný časový limit a bol diskvalifikovaný.

pbds-bravantice.jpg

 Odchovanec Dalibora Skladana Playboy DS (vpravo) bojoval pod vedením amatérky Štepánky Maňáskovej na trati o tretie miesto, nakoniec ho však diskvalifikovali.

                                                                                                  Foto: Martina Hubníková 

 

Jarné klasiky pre Beautiful Yankee a Damaliu

   Tretia májová sobota priniesla na hipodróm Bravantice prvé klasické skúšky. V tradične chladnom počasí a na mokrej dráhe videla hŕstka zmrznutých divákov osem atraktívnych zápolení. Po takmer desiatich mesiacoch pauzy sa do akcie vrátila aj stajňa PlayAda Stables.

   Jarné vrcholy opanovali kobyly. Jarnú cenu trojročných (1640 m, 3r, 80 000 Kč, autoštart) získala po zrýchlení v záverečnom oblúku za expresných 1:15,8 ruská hnedka s americkým pôvodom Beautiful Yankee (Yankee Glide - Breathtaking Tune, Conway Hall) zo stajne Sochor pod vedením ukrajinského kouča Mykolu Volfa. Jarnú cenu štvorročných (1640 m, 4r, 80 000 Kč, autoštart) podľa očakávania brala viacnásobná víťazka z Berlína a účastníčka dostihov vo francúzskom Vincennes Damalia (Opus Viervil - Victory Joe, Park Avenue Joe). Holandská vnučka premianta Ceny Ameriky Jaga de Bellouet, ktorá reprezentuje českú stajňu Euro-Koberce v majetku trénera a amatéra Alleho Lomana, však musela o triumf  tuho bojovať s krajanom Donadonitrass R, výsledkom čoho bolo kilometrové tempo 1:14,9 - iba pol sekundy za absolútnym rekordom dráhy zo začiatku mesiaca. Víťazka Prípravnej ceny Astra Teč finišovala bez tlačenia tretia.

   V úvode mítingu sa v Cene JS Konsorcium (2140 m, 3r+, 30 000 Kč, autoštart) predstavila vo farbách česko-slovenského projektu PlayAda Stables CZ aj šesťročná tmavá hnedka Pralinka (Sabbath - Plejáda, Acme Freight), ktorá síce finišovala posledná desiata, no výkonom 1:22,5 dosiahla svoje strednotratiarske maximum kariéry. Koncové svetlo podržal aj jej o rok mladší polobrat Playboy DS (Crysta´s Best) zo stajne MAF TK v Cene televize Polar (2140 m, 3r+, 30 000 Kč, autoštart), tempom 1:25,9 si ale aj on vyklusal nový osobák na strednej trati.

 

Klusáčka zo Slovenska šokovala Viedeň

   Štvorročná hnedka Lilly Caid (Caid - Lilly Young) prekvapivo vyhrala pred sto rokmi vrcholné klusácke podujatie, Rakúske klusácke derby (3300 m, 4r, 80 000 korún). Stalo sa tak presne 10. mája 1914 na hipodróme v Krieau pri Viedni. Na pozoruhodné výročie upozornil bádateľ Gabriel Petrík vo svojom článku, ktorý zverejnil portál turfsport.eu.

   Autor uvádza, že víťazku, ktorú pripravoval Fred Miler pre stajňu Oswalda von Riedla, odchovali v žrebčíne baróna Leopolda Eugena Haupt-Stummera v Klátovej Novej Vsi pri Topoľčanoch. Barón sa chovu ľahkých záprahových koní venoval od roku 1885, na chov klusáka prešiel o tri roky neskôr. V plemenitbe postupne využíval ruského žrebca Mammutha, nemeckého pepiniéra menom Lumpacius a od začiatku 20. storočia aj amerického plemenníka Senatora A. či Francúza Custera. Po vzniku prvej Československej republiky pôsobil v Klátovej Novej Vsi aj ďalší americký rodák Crito Leyburn.

   Podobné chovateľské ambície pritom neboli v našich zemepisných šírkach na konci 19. storočia vôbec výnimočné. Legenda československého klusáckeho športu Imrich Alkér spomína, ako jeho starý otec Anton Alkér importoval zo Spojených štátov amerických žrebca Marineta, ktorý sa stal základom ich rodinného chovu klusákov na usadlosti neďaleko Šiah.

   Okrem spomenutej Lilly Caid, ktorá kilometrovým tempom 1:28,2 dosiahla štvrtý najrýchlejší čas dovtedajšej histórie, dokázal v Rakúskom derby triumfovať aj ďalší odchovanec baróna Haupt-Stummera Sealskin Francisco (San Francisco - Lady Sealskin) výkonom 1:28,1. Petrík však tvrdí, že kone odchované pri Topoľčanoch dokázali vyhrať mnoho významných zápolení v oboch častiach Rakúsko-Uhorska a samotná Lilly Caid sa výborne prezentovala aj v chove, keď jej ryšavá dcéra Lilly (nar. 1916 po Ernest Axtell) dosiahla na tú dobu vynikajúci rekord 1:23,6 a v nemeckom chove dala dvoch víťazov kultovej Preis von Deutschald (Ludwig Ford 1938 a Ludwig der Zweite 1942). Jej ďalší potomok Coriolanus (Dave Halle) vyhral v roku 1924 rakúske i maďarské derby a dcéra Lilian  (Ispán) sa presadila v chove, keď jej dcéra Licna dala hneď troch víťazov Juhoslovanského klusáckeho derby (Libojka 1958, Liktor 1960 a Likar 1965).

   V tomto kontexte zaujímavo vyznieva skutočnosť, že Závodisko Bratislava roky hovorilo o chýbajúcej tradícii klusáckych dostihov na Slovensku. Dostihová autorita sa totiž odvolávala najmä na úspešné plnokrvné chovy, ktoré na území Slovenska pôsobili v 19. storočí. O niekoľko týždňov si Závodisko pripomenie dvesté výročie konania prvých rovinových dostihov v dnešných Mojmírovciach pri Nitre. Pri tejto príležitosti vypísalo propozície na tri zápolenia, ktoré sa symbolicky pobežia koncom mája na lúke neďaleko vtedajšieho Urmína. Len pre porovnanie, vlani sme si pripomenuli 60. výročie konania Československého klusáckeho derby v Horných Ozorovciach. Na to, aby Dostihová autorita spomienkové zápolenie umožnila, musel prísť impulz od PlayAda Stables a ďalších nadšencov, ktorí konanie dostihov finančne podporili.

 

Na Morave triumf slovenského majiteľa

   Iba dva štarty potreboval na premiérový životný úspech trojročný hnedý valach holandského chovu Elwin Boko (Virgil Boko- Zoia Boko, Viking Kronos) zo stajne Trotting Stars v majetku predsedu Trotting Slovakia - Slovenskej klusáckej asociácie inžiniera Petra Kajdiho. Zverenec ratíškovického kouča Jaromíra Kotáska predviedol na treťom bravantickom mítingu sezóny pod jeho taktovkou kilometrové tempo 1:19,6. 

   Osemčlennú zostavu Ceny JS Konsorcium (1640 m, 3r+, 30 000 Kč, autoštart) ovládol systémom štart-cieľ o sedem a viac dĺžok. Po deväťmesačnej zdravotnej pauze sa pomerne nečakane vrátil do akcie aj bývalý zástupca PlayAda Stables Playboy DS (Crysta´s Best - Plejáda, Acme Freight, ktorý aktuálne reprezentuje hukovickú stajňu MAF TK svojho trénera a amatérskeho vodiča Tomáša Klvaňu. Päťročný hnedák valach z chovu Dalibora Skladana obsadil v cieli siedmu pozíciu a po diskvalifikácii dvoch súperov pre cválanie sa mu črtal ďalší dotovaný dobeh kariéry, no arbitri ho napokon pre nestihnutie jedenásťsekundového maximálneho odstupu od víťaza spolu s ďalším aktérom dodatočne diskvalifikovali. Potomok bývalého najlepšieho dvojročného žrebca Spojených štátov amerických a poslednej odchovankyne novotekovského žrebčína, ktorá sa dostala na dráhu, šiel pri svojom návrate na dráhu tempo 1:28,7.

   Po podmienečnom zastavení klusáckej prevádzky pod Tatrami z iniciatívy riaditeľa štátneho závodiska v júli 2012 sa slovenskí majitelia na dostihoch radovali len sporadicky. V auguste spomínaného roka ešte dokázala prekvapivo vyhrať vtedy päťročná hnedka Siesta Misi (Fazimo - Sine Aspera, Arnie´s Aim) dostihy v rámci ME amatérov v moravských Slušoviciach, keď reprezentovala slovenskú stajňu PlayAda Stables. Vlani sa v pražskej Veľkej Chuchli presadil momentálne deväťročný švédsky hnedák Rudy Pierre (Dajuc - Karola November, Sugarcane Hanover) v majetku Zuzany Sahligerovej a tréningu Jindřicha Klaubenschalka, ktorý však už štartoval za českú stajnu Trot Centre Alet. Opakovane sa dokázali presadiť aj ďalší Kotáskovi zverenci Doctor Schermer (Juliano Star - Dee Schermer, Leonard Hanover) a Västerbo Passad (Joyau d´Amour - White Bow, Armbro Goal) z českej stajne KORA so slovenským majiteľským pozadím.

elwin.jpg

 Elwin Boko víťazí v Cene JS Konsorcium. Foto: facebook/Peter Kajdi

 

Ako sa žilo v Novom Tekove

   Poldruha roka po takzvanom podmienečnom zastavení klusáckej dostihovej prevádzky na Slovensku a absolvovaní historicky posledného mítingu na dráhe v Novom Tekove pri Leviciach areál tamojšieho žrebčína chátra. Vďaka aktivite amatérskej jazdkyne Zuzany Sahligerovej vám však teraz prinášame exkluzívne zábery, ktoré zobrazujú život v bývalom plemenárskom podniku spred päťdesiatich rokov.

   Majiteľka stajne S Club Foxies, ktorá sa okolo novotekovských koní motala odmalička, objavila staré filmy už dávnejšie, a to v priestore stajne, prezývanej Maródka. „Ležali v exkrementoch od myší a plesni. Až teraz sa našiel niekto, kto mi ich pomohol zdigitalizovať,“ uvádza Sahligerová. Podľa rodáčky z Levíc, ktorá v súčasnosti žije v českej metropole, boli na obaloch z diapozitívov údaje o rokoch 1964 až 1967. Keďže ide o obdobie, ktoré presahuje vnímanie súčasného klusáckeho nadšenca, obrátili sme sa na  80-ročného bývalého vodiča a trénera Imricha Alkéra. Pozorné oko žijúcej legendy československého klusáckeho športu okamžite zareagovalo. Trojnásobný derby-víťaz pri pohľade na monitor počítača spoznával dávnych priateľov i rivalov. 

 

scan-140208-0012.jpg

 Univerzálny jazdec na rovinách a prekážkach, neskoršie klusácky vodič a dlhoročný tréner koní žrebčína v Novom Tekove Ondrej Nagy tak, ako ho nepoznáme. (Foto. archív Z.S.)

 

scan-140216-0006.jpg

O desať rokov mladší Ondrej Csizmár neskôr takisto patril medzi špičku československých klusáckych vodičov. Dostihy aktívne jazdil až do roku 1995. Potom pomáhal ošetrovať skoky na novotekovskej dráhe pred každým dostihovým podujatím až do svojej náhlej smrti.

 

scan-140215-0044.jpg

 Tréning novotekovských klusákov v 60. rokoch minulého storočia. Vľavo Nagy, vpravo Csizmár. (Foto: archív Z. Sahligerovej)

 

scan-140220-0016.jpg

Medzi atraktívne disciplíny na novotekovskom ovále nepatrili iba dostihy klusákov, ale aj náročné steeplechase. (Foto: archív Z. Sahligerovej)

 

scan-140220-0023.jpg

Tradičné dostihové mítingy lákali tisícky návštevníkov nielen z okresu Levice takmer päťdesiat rokov. (Foto: archív Z. Sahligerovej)

 

scan-140220-0021.jpg

Kone v Novom Tekove prežili podľa bývalej starostky obce dve svetové vojny, nie však divokú privatizáciu...

 

scan-140219-0004.jpg

Brána pred bývalým žrebčínom stojí dodnes, kone však zmizli v roku 2012.

 

Bravatice na úvod šokovali rekordom 1:14,9

   Klusácky hipodróm v Bravanticiach neďaleko Ostravy je po rokoch výstavby realitou. Potom, čo vlani na jeseň utŕžili organizátori hanbu pre zrušenie mítingu kvôli stĺpu elektrického vedenia uprostred cieľovej rovinky, sa spoločnosti Equi Forum podarilo prvú aprílovú sobotu zorganizovať pilotný míting. Jeho ozdobou bol výkon 1:14,9 v dvojkovej spoločnosti.

   Popoludnie tvorili úvodný „Probestart“ a sedem výlučne klusáckych zápolení, ktoré sledovali v chladnom počasí dve až tri stovky divákov, čo niekoľkonásobne prevyšuje divácku kulisu, akú sme zvykli vídať v Slušoviciach či pražskej Veľkej Chuchli. A to aj napriek tomu, že organizátori nerobili v regióne na úvod sezóny žiadnu osvetu. „Rozsiahlu propagáciu plánujeme spustiť až pred druhým mítingom, ktorý bude 19. apríla,“ avizuje Jiří Svoboda mladší. V priebehu sezóny by tak postupne mali pribudnúť televízne prenosy z dráhy či stávková kancelária.

Samotný okruh, ktorý má byť tento rok dejiskom českých klasík, si pochvaľovali mnohí tréneri. A hoci sa všeobecne očakáva, že dráha si potrebuje „sadnúť“, už teraz priniesla najmä v úvode mítingu expresne rýchle časy. Zrejme aj preto, že po sérii teplých dní prišlo ochladenie, v ktorom sa koňom dobre bežalo a najmä dýchalo. Domáci trojročný hnedák Boccaccio (Carpe Diem - Haria des Champs, Varum d´Ombrée) opanoval vstupnú Cenu obce Bravantice (2140 m, 3r+, 30 000 Kč autoštart) na strednej trati vo veľmi solídnom tempe 1:18,6. O polhodinu neskôr sa na dvojkovej scéne blysol víťazný Unkas (Appleton - Ulanowa, Kantar) výkonom 1:14,9. Za najlepším kilometrovým časom z Prahy tak zaostal len o necelé dve sekundy, a to napriek cválaniu krátko po štarte Ceny VOPA Invest s. r. o. (1640 m, 3+, 30 000 Kč, autoštart).

   Hlavnú položku dňa, Dubnovú cenu Equi Forum (2140 m, 3r+, 50 000 Kč, autoštart), opanoval Jaromír Kotásek v sulke osemročného hnedáka Zazazoo (Passing Renka - Inside, Speedy Soma) pred ďalším svojím zverencom Meteorom JDS, čo boli jediné dva tento rok rozbehané kone v poli. Relatívne pomalé tempo 1:16,1 vyplynulo z nízkeho počtu štartujúcich a taktizovania. Kotásek si celkovo pripísal dva úspechy a dvakrát sa radoval i domáci kouč Jiří Svoboda. Jazdeckou ozdobou dňa boli skúsení matadori z Rakúska Dieter Marz a Michael Honemann.

bravantice.jpg

Dostihový ovál v Bravantivciach meria presne tisíc metrov a dvadsaťpäť centimetrov. Charakterizujú ho dostatočná šírka a veľkoryso klopené oblúky. Foto: Ing. Peter Kajdi                                                     

 

Matka Zirely a Zafíra West Fox po smrti

   Vo veku 28 rokov uhynula koncom marca popredná klusácka chovná kobyla na Slovensku Zindy Reel (Native Reel - Sabine Scotch, Scotch Nibs). Vo svojom profile na sociálnej sieti to uviedla jej posledná majiteľka Marta Dalmadyová z Jabloňoviec v levickom okrese, kde hnedka pochádzajúca zo Švédska dožívala v spoločnosti ďalších klusákov.

   Zindy Reel debutovala v chove Žrebčína Nový Tekov v roku 1995, keď priviedla na svet jedenásťnásobnú víťazku Zindirelu (Logan Kosmos, rekord 1:19,6/km). Postupne ju nasledovali vynikajúca tempárka a strieborná z českej jarnej klasiky Zirela (Super Edition, 1:16,1), bronzový zo slovenskej derby-predskúšky Zirus (Logan Kosmos, 1:22,0) a Zarina (Hard Look, bez rekordu). Po krátkej pauze sa v chove Ladislava Belopotockého na Zajačej Doline objavujú Zizi West Fox (Acme Freight, 1:32,6) a najmä rýchlik Zendnwai West Fox (Super Edition, 1:18,5). Zo želiezovskej éry pod hlavičkou Ľudovíta Dóku pochádzal nebehajúci Zeus L.D. (V. G. Starsboy) a po návrate do stajne West Fox vzniklo mimoriadne užitočné spojenie s talianskym pepinierom Rajon Jetom (Sharif di Iesolo), z ktorého vzišiel hnedák Zafír West Fox. Ten sa dva razy presadil vo Fínsku, kde predvlani výkonom 1:14,7 stanovil nový rekord klusáka slovenského chovu. Jeho mladšia pravá sestra Zafira sa už na dráhu nedostala.

zafir.jpg 

Zafír West Fox sa prezentuje na fínskych dráhach v sulke i pod sedlom. Zdroj: sukuposti.net

 

Stĺp je preč, sezóna štartuje v Bravanticiach

   Dostihová sezóna u našich západných susedov odštartuje v severomoravských Bravanticiach. Informovala o tom internetová stránka Českej klusáckej asociácie (ČKA). Organizátorom bude spoločnosť Equi Forum, za ktorou stojí manželka popredného českého majiteľa a trénera Jiřího Svobodu.

   Dráha neďaleko areálu stajne JS Konsorcium mala prilákať klusáky už vlani na jeseň, dejiskom mali byť hneď semifinálové rozjazdy Českého klusáckeho derby. Vtedy ale organizátori na poslednú chvíľu míting zrušili z bizarných dôvodov. Uprostred cieľovej rovinky sa totiž nachádzal stĺp elektrického vedenia, ktorý prevádzkovateľ dráhy nestihol napriek prísľubu českých úradov odstrániť.  V súčasnosti by už podľa našich informácií nič nemalo brániť štartovému poľu v priamom pohybe do cieľa. Podrobnosti ohľadom prvého dostihového dňa zverejní ČKA v najbližších dňoch.

bravantice.jpg

Klusácky ovál v Bravanticiach by mal spĺňať západné kritéria.         Foto: facebook

 

Odišiel Ondrej Nagy

   Ďalšia smutná správa prišla z Nového Tekova! Vo veku nedožitých 86 rokov zomrel 3. marca bývalý dlhoročný klusácky tréner a vodič tamojšieho žrebčína Ondrej Nagy. Informovala o tom stránka Závodiska Bratislava.

   Legenda československého klusáckeho športu pochádzala z maďarskej Nyíregyházy. Nagy sa pôvodne vyučil za mäsiara v Debrecíne, ale po druhej svetovej vojne sa vďaka presídleniu maďarských Slovákov dostal do levického okresu, kde žil a pôsobil dlhé desaťročia. „Bandy báči“ v 50. rokoch začínal ako dostihový jazdec v rovinových i prekážkových dostihoch, napokon však presedlal ku klusákom. V Plemenárskom ústave Nový Tekov zodpovedal za prípravu klusáckej stajne, sám pritom dosiahol v sulke vyše dvesto triumfov vrátane štyroch v Československom klusáckom derby (1968 - Citadela, 1971 - Čubčik, 1972 - Čo Máš a 1977 - Citát). Podľa databázy štátneho závodiska sa ako tréner presadil približne v šiestich stovkách dostihov. Medzi jeho najúspešnejších zverencov patrili i Kone roka Dunhilla (1979) a Nemecsek (1990 a 1991). Posledný triumf dosiahol v sezóne 1992 na dráhe v Topoľčiankach, kde v veku 64 rokov neplánovane zaskakoval v sulke outsidera Luka. Na dostihoch sa naposledy objavil nasledujúcu jar s Cígeľou v Bratislave. V ďalšom roku odovzdal trénerské žezlo juhoslovanskému koučovi Ivanovi Vukovovi.

   Fanúšik miestneho futbalu a pestovateľ viniča v posledných rokoh ťažko znášal úpadok novotekovského žrebčína, na každoročné letné mítingy chodil čoraz viac sporadicky. Napriek tomu sa dokázal tešiť z úspechov svojho najlepšieho žiaka Ivana Trhana, ktorý popri ňom koniarsky vyrástol a stal sa niekoľkonásobným šampiónom trénerov i vodičov. Zaujímavé je, že k jeho príbuzným patrila manželka Ladislava Belopotockého, ktorý na prelome milénia stál za veľmi úspešnou klusáckou stajňou West Fox. Ondrej Nagy v jednom z rozhovorov pre Dostihový program ešte začiatkom 90. rokov vizionársky predpovedal pád klusáckeho športu na Slovensku: „Z toho, čo sa momentálne okolo koní deje, mi ide od žiaľu puknúť srdce... Bývajú dni, na ktorých vyhrávame dva dostihy a vraciame sa z nich stratoví. Musíme si povedať pravdu. Stajniam sa za sedem až desaťtisíc korún na dostihy neoplatí jazdiť.“ Žiaľ, priepasť medzi dotovaním rovinového a klusáckeho odvetvia sa v posledných rokoch ešte viac prehĺbila...

   Posledná rozlúčka so zosnulým, ktorý by len o pár dní dovŕšil narodeniny (pikantné je, že v rovnaký deň ako Ondrej Nagy sa narodili aj ďalší novotekovskí vodiči Ondrej Čižmár či Milan Major), sa uskutoční v piatok 7. marca o 13. hodine na cintoríne v Novom Tekove. Česť jeho pamiatke!

 

nemecsek_ba89.jpg

Ondrej Nagy v sulke Nemecseka pred štartom Československého klusáckeho derby v roku 1989, kde finišovali na druhom mieste za fenomenálnym Sabbathom.    Foto: Daniel Skladan 

 

Klusáky boli v Bratislave minimálne pred 100 rokmi

   Klusácke dostihy na Slovensku majú tradíciu, hodnú pokračovania. Dokazuje to počin autora internetrovej Klusáckej databázy Gabriela Petríka. Ten na svojom webe www.trott.db.info uverejnil výsledky dostihov, ktoré sa odohrali na zaniknutom bratislavskom klusáckom hipodróme pred takmer sto rokmi!

   Databáza výsledkov slovenských, českých i poľských klusáckych zápolení z poslednýcvh dvoch dekád je bohatšia o sezónu 1920. Jej autor sa zameral na trinásť mítingov, ktoré sa odohrali v mesiacoch máj, jún a október na modernom klusáckom ovále v Petržalke neďaleko dnešného sadu Janka Kráľa. Bratislavský klusácky spolok, ktorý vtedy zastrešoval sulkové odvetvie v neskoršom hlavnom meste, usporiadal dovedna 98 dostihov. Pre zaujímavosť, jeden z najlepších vtedajších vodičov planéty Charlie Mills tu v spomínanej sezóne zaznamenal až 25 triumfov. „V posledných mesiacoch som začal hľadať informácie o histórii klusáckeho športu na území dnešného Slovenska. Vypisujem rôznym ľuďom, vysedávam v knižnici, hľadám na nete, zháňam knihy,“ hovorí neúnavný Petrík, ktorý býval funkcionárom v súčasnej ére klusáckeho športu, kým ho Dostihová autorita SR podmienečne zastavila počas sezóny 2012. Opiera sa pritom o rôzne dobové periodiká, napríklad denník Pressburger Zeitung či maďarské a rakúske časopisy. „Tie výsledky za rok 1920 som robil skúšobne, ale ide to ťažko - vodiči sú často identifikovateľní len priezviskom alebo vôbec, ani prepočty kilometrových časov niekedy nesedia, nemám ani pôvody všetkých štartujúcich koní, tiež to komplikujú preteky dvojzáprahov,“ vyratúva autor projektu všetky problémy, ktoré mu komplikujú náročnú prácu.

Petrík tvrdí, že aspoň čiastočne je zmapovaná história klusáckych dostihov z obdobia Rakúsko - Uhorska vdaka rozličným maďarským publikáciám. „Vychádzajúc z týchto informácií sa dá povedať, že na území dnešného Slovenska boli klusácke dostihy minimálne 40 rokov pred otvorením bratislavského klusáckeho hipodrómu v roku 1903,“ dodáva Petrík. Sám však priznáva, že je iba na začiatku bádania a je pred ním mnoho návštev archívov a knižníc, a to minimálne aj vo Viedni a Budapešti. Napriek tomu, že po takmer 150-ročnej ére viac či menej úspešného rastu klusáckeho odvetvia pod Tatrami je momentálny stav na bode mrazu, ostáva autor a prevádzkovateľ databázy optimista. „Moja aktuálna práca s históriou však neznamená, že považujem súčasnú éru za uzatvorenú.“  

 

bajnok_hubice1952.jpg

 

50. roky priniesli prvé povojnové výkonnostné skúšky klusákov na území Slovenska. Organizovaná dostihová prevádzka však existovala už o desaťročia skôr. 

Reprofoto z albumu Imricha Alkéra Dalibor Skladan

 

Orlík odklusal na nebeské pastviny

   Jeden z najvýkonnejších koní, ktoré kedy úradovali na slovenských dráhach, je po smrti. Fenomenálneho holandského klusáka Orlíka (Incredible Crafts - Wilma Oostland, The Black Douglas) museli koncom januára navždy uspať po vážnych problémoch s artrózou, ktoré derby-víťazovi z roku 2001 komplikovali život. Informáciu priniesol portál gallop-reporter.cz.

   Výnimočný hnedák zahájil kariéru, počas ktorej nazbieral úctyhodných 34 triumfov a bezmála 150-tisíc eur zisku, počas sezóny 1999 na novotekovskom ovále suverénnym prvenstvom „o parník“ a medzi mladými rovesníkmi dominoval aj v nasledujúcich piatich štartoch v Bratislave i Prahe. Ako to už v našich zemepisných šírkach býva, úspech sa príliš necení a tak musel ako riadne importovaný kôň s preukazom o pôvode čeliť šokujúcim podozreniam a úradnej previerke, či nemá v skutočnosti o rok viac. Úvod nasledujúcej sezóny potešil jeho neprajníkov, keď vystúpenie vo Veľkej Chuchli skončilo diskvalifikáciou, potom čo si do jeho sulky odvážne sadol crackov nový spolumajiteľ, vtedy takmer sedemdesiatročný rakúsky amatér Josef Mattes. Ďalšie štarty už zverenec ratíškovického kouča Jaromíra Kotáska pod jeho taktovkou jasne vyhral, no koncom augusta počas českého derby-mítingu pri Vltave až príliš zaujal, keď zosmiešnil starších súperov v tradičnej Cene Európy. V nasledujúcich týždňoch sa objavili informácie o pozitívnom dopingovom náleze, ktorý jeho realizačný tím odmietal. V tele Orlíka mali komisári objaviť morfín, ktorý má v skutočnosti utlmujúce účinky. Disciplinárne orgány potrestali najlepšieho klusáka krajiny spôsobom, ktorý nemá obdobu - a to ročným zákazom štartu na území Českej republiky! V kuloároch sa šepkalo, že skutočným dôvodom bolo zabrániť, aby hegemón nemohol nasledujúci rok štartovať v klasikách, na ktoré si brúsili zuby majitelia spriaznení s vtedajších vedením Českej klusáckej asociácie. Mimochodom, niektorí z tých, čo vtedy ťahali za šnúrky, sa v súčasnom mocenskom zápase o prežitie klusáka u našich západných susedov stavajú do pozície spasiteľov, ktorým ide predovšetkým o fair play.

orlik-1.jpg

   Akokoľvek, zverenec stajne Popcorn Rakúšana Michaela Lechnera sa v najdôležitejšej sezóne kariéry zameral na štarty v Bratislave či Viedni, ale predstavil sa aj v talianskej Cesene a švajčiarskom Avenches. Vavrínový veniec si odniesol zo Starého hája, kde proti výborným maďarským súperom vyhral v rekorde 1:19,2/2800 metrov Slovenské klusácke derby. Koncom roka stihol opanovať domáci St. Leger a oddýchnutý pokračoval vo víťaznom ťažení aj po zime, keď triumfoval v Prahe, Viedni i Miláne. Neskôr pridal aj zásah na starom, dnes už neexistujúcom hipodróme v Budapešti a najmä ako jediný český klusák sa dokázal presadiť vo Francúzsku. Začiatkom roka 2004 zvíťazil na slávnom závodisku Vincennes pri Paríži, ale do listiny víťazov sa zapísal aj v Cagnes sur Mer či Rémach. A čo treba povedať, nikdy mu pritom žiadny iný doping nenašli. Na sklonku kariéry pôsobil aj ako plemenník a na dráhe sa darilo hlavne jeho dcéram, z ktorých vynikli najmä Sněženka či Kavalerie. Mimoriadne úspešné účinkovanie Orlíka v regióne spopularizovalo aj jeho otca Incredible Crafts (Incredible Nevele), ktorý mal v poslednej dekáde na tunajších dráhach viacero potomkov. Podľa citovaného portálu žrebec s rekordom 1:13,7 dožil na majeri Květná u Ivana Coufala. Paradoxne tento muž pred pätnástimi rokmi trénoval kobylku Gitru, ktorá bola večným tieňom famózneho hnedáka a nebyť Orlíka, pripísala by si na konto pár zaujímavých triumfov.

orlik-2.jpg

V roku 2003 sa Orlík vrátil do Bratislavy, aby suverénne vyhral obe rozjazdy Dunajského pohára.

Foto: Karel Němec

 
 

 


Posledné fotografie



Archív

Kalendár
<< apríl / 2024 >>


Štatistiky

Online: 5
Celkom: 444658
Mesiac: 5825
Deň: 365