Choď na obsah Choď na menu
 


Klusácky zápisník 2022

 

Galéria víťazov klusáckych dostihov na území SR v roku 2022

vitazi_2022_small.jpg

 

Klusácka sezóna 2022 na Slovensku

   Po dlhých desiatich rokoch sa niekoľkým nadšencom z privátnej sféry podarilo v spolupráci so Závodiskom, š. p., Bratislava zorganizovať viac menej pravidelnú dostihovú prevádzku pre klusácke kone. Tie zmizli zo slovenského dostihového kalendára po roku 2012 z dôvodu klesajúceho počtu koní  v slovenskom tréningu. V roku 2013 sa v Bratislave uskutočnili len dve klusácke zápolenia, ďalšie spomienkové v sezóne 2018 na dráhe v Šuranoch a akousi prvou lastovičkou boli tri dostihy klusákov, ktoré sa v roku 2021 konali postupne v Topoľčiankach a bratislavskom Starom háji.

   Aktuálne bolo do propozícií zaradených dovedna sedem dostihov na dištancii od 1700 do 2600 metrov, pričom klusácka časť dostihovej sezóny 2022 odštartovala v polovici mája v Bratislave, kde sa dva razy presadili zverenci Jaromíra Kotáska z moravskej stajne Team Kotásek & FFF Stables, pod vedením holandského majiteľa a jedného z hlavných podporovateľov podujatia Lauresom Gerardom Rinkesom. V Memoriáli JUDr. Róberta Deáka (2000 m, 3r+, 1200 m, méty) sa presadil štvorročný švédsky hnedák valach Little Star Boko a Memoriál Ondrea Nagy (2400 m, 3r+, 1500 eur, letmý štart) opanoval šesťročný americký hnedák Union Forces. Moravský úspech sa zrodil v Starom háji aj v polovici júna, keď Memoriál Ing. Richarda Mühla, CSc. (2000 m, 3r+, 1200 m, méty) ovládla štvorročná hnedka Frajerka Misi, ktorú pre Stáj Tečovice viedol Jaroslav Dobrovolný.

   Po dlhých šestnástich rokoch mohli priaznivci vidieť aj dve tradičné zápolenia, ktoré mali kedysi medzinárodný charakter. Slovenské klusácke derby (2600 m, 4r, 4000 m, letmý štart) prilákalo sedmičku českých koní, z ktorých mal v závere najviac síl Jerry, reprezentujúci Stáj Květná, v sulke s majiteľom a trénerom Ivanom Coufalom. Skúsený 58-ročný matador sa konečne dočkal úspechu v derby, kvalitu však jeho vlastný odchovanec potvrdil aj výhrou v českom ekvivalente či úspechom v klusáckom St. Leger na konci sezóny v Prahe. Dunajský pohár (1800 m, 3r+, 2000 m, letmý štart) sa stal korisťou päťročného nemeckého hnedého valacha Kane Fortunu zo stajne Viktoria s razantnou podporou Pavla Vávru.

   Veľmi dobrú úroveň mali pred zaplnenou diváckou kulisou začiatkom septembra dva dostihy v Topoľčiankach. V dramatickej koncovke sa najtesnejším rozdielom presadil kvalitný štvorročný hnedák valach s francúzskym pasom In Drive With You, ktorý dokázal opakovane uspieť aj na nemeckých dráhach. Zástupcu stajne Team Kotásek & FFF Stables viedol v Memoriáli Ing. Juraja Deáka (1700 m, 3r+, 1200 eur, méty) Laurens G. Rinkes. Rovnakú drámu priniesol aj Memoriál Imricha Alkéra (1800 m, 3r+, 1500 eur, méty), kde sa rozdielom nosa presadil sedemročný hnedák valach Fly Spirit z moravskej Ecurie JS, ktorého navigoval niekdajší slovenský šampión Pavel Morozov. Zamestnancovi Národného žrebčína Topoľčianky nadšene tlieskali asi dve tisícky divákov...

   Treba povedať, že od roku 2018 nebol na Slovensku zaregistrovaný žiadny klusák, viacerých dostihov sa však zúčastnili dvaja reprezentanti česko-slovenského syndikátu Hukovice – PlayAda Stables, ktorí sa pripravujú na Morave. Na rozdiel od vlaňajších dostihov v Topoľčiankach tento raz na najvyššie priečky nedosiahli. V jednotlivých zápoleniach sa však predstavili viacerí vodiči s väzbou na Slovensko: bratislavský rodák Ondrej Komlóši, spomínaný Pavel Morozov či už medzičasom dvojnásobný víťaz Veľkej pardubickej Lukáš Matuský. Dobrou správou pre priaznivcov je, na Slovensko bude importovaný trojročný ryšiak Romeo Pro, ktorého z Ukrajiny angažoval Ján Madarász, stojaci za dostihovou stajňou Rebeca Racing. V priebehu zimy očakávame príchod ešte minimálne jedného klusáka do slovenského tréningu spoza rieky Moravy. Rokovania so sponzormi a Dostihovou autoritou Slovenskej republiky naznačujú, že rovnaký počet dostihov by mali diváci sledovať aj v roku 2023.

 

Najstarší slovenský klusák uhynul v 33 rokoch

   Tento rok uhynuli pravdepodobne dva najstaršie klusácke kone, ktoré dožívali na Slovensku. Začiatkom jari skončila svoju pozemskú púť vo veku 33 rokov Postila. Začiatkom jesene zase do konského neba odklusal jej rovesník Big Boy. Na sociálnej sieti o tom informovala jeho dlhoročná majiteľka Silvia Poláková.

   Ryšiak Big Boy sa narodil v roku 1989 na objekte Skály v Zemskom žrebčinci Tlumačov na Morave. Od roku 1991 do sezóny 2001 absolvoval dovedna 122 štartov, z ktorých 10 premenil na víťazstvo a získal ďalších 71 dotovaných miest. Bývalý zverenec Ivana Coufala dosiahol v najviac sledovanom derby - ročníku tri triumfy, ale vystúpeniu medzi elitou sa vyhol. Keď mal šesť rokov, kúpila žrebca s rekordom 1:20,0 na kilometer slovenská amatérka a neskoršie aj trénerka Silvia Poláková, ktorá mu neďaleko Bratislavy poskytla láskyplný domov. Dvojica spolu zvíťazila v sezóne 1998 v Starom háji, posledné dostihy spolu absolvovali ešte v roku 2001, keď mal ryšiak dvanásť rokov. „Bol divoký, roky sme sa spolu preťahovali. Odkedy som ho kúpila, sedeli z ním len dvaja cudzí ľudia, Nemka a Maďar v medzinárodných dostihoch amatérov v Bratislave. V ostatných som ho viedla, trénovala a ošetrovala sama. S aktívnou pomocou mojich detí,“ spomína Poláková. Od roku 2001 až do posledného dňa som ho mala doma. Uhynul mi v náručí na našej poslednej rannej prechádzke na lúke pri našom dome. Zoslabnuté srdiečko sa už nevládalo rozbúchať. Ryšavý statočný bojovník zaspal navždy s hlavou v mojom náručí,“ vyznala sa jeho majiteľka. Zaujímavé je, že Big Boy uhynul na jej narodeniny. Následne ho nechala spopolniť v konskom krematóriu v rakúskom Grazi, aby ho mala naďalej doma. „Nebol výnimočný výkonmi, ale spoľahlivosťou a charakterom a výnimočným zmyslom pre humor. Dokázal neskutočné veselé kúsky, veď sa aj narodil prvého apríla,“ dodáva Silvia Poláková.

big_boy_new--2-.jpg

koláž z fotografií S. Polákovej na FB

 

Triumf Pavla Morozova v Topoľčiankach po 11 rokoch

   Záverečné zápolenia klusáckej časti dostihovej sezony na Slovensku sa uskutočnili vo štvrtok 1. septembra na výborne pripravenej dráhe v Topoľčiankach v rámci sviatočného mítingu. Oba testy venované pamiatke výrazných osobností slovenského klusáckeho športu tak priniesli dramatické súboje i neobvykle rýchle časy, a to napriek riedkemu štartovému poľu.

   V Memoriáli Ing. Juraja Deáka (klusáky 1700 m, 3r+, 1200 eur, méty) vypadla zo súboja o prvenstvo napredujúca rakúska rodáčka Last Lloyd, v sulke ktorej oznámil amatér Tomáš Klvaňa dve minúty pred štartom defekt a vzhľadom na vzdialenosť ustajňovacích priestorov od dráhy musel z dostihov odstúpiť. Na prvej méte tak osamotene zostala štvorročná Account Merci z českej stajne Ecurie JS, ktorú pri svojej premiére na Slovensku navigoval srbský vodič Milorad Jovanovič. Dcéra niekdajšej víťazky Slovenského klusáckeho derby Alies vydržala v solídnom tempe až do cieľovej roviny, kde zvonka zaútočil vlaňajší sériový víťaz In Drive With You, ktorého pre Team Kotásek & FFF Stables navigoval holandský majiteľ Laurens G. Rinkes. Nedávny premiant z Berlína však zhruba stopäťdesiat metrov pred cieľom zacválal a doposiaľ vedúci srbský vodič nadobudol presvedčenie, že ho postihne diskvalifikácia. Pravidlo, ktoré platí vo všetkých vyspelých klusáckych krajinách, však na Slovensku nikdy zavedené nebolo a tak Jovanovič vyviazol so sankciou za nedostatočnú podporu koňa...

   Znova rozhýbaný In Drive With You napokon rozdielom nosa zvíťazil, o rozruch sa však postaral aj pri slávnostnej dekorácii, keď vyklopil zo sulky svojho majiteľa. Vzdialenú tretiu pozíciu získal jeho stajňový kolega Little Star Boko s trénerom Jaromírom Kotáskom, ktorý sa nevyhol cválaniu v úvodnom oblúku, rovnako ako štvrtý Chester zo stajne Hukovice - PlayAda Stables. Obhajcu lanského triumfu znova navigoval víťaz Veľkej pardubickej Lukáš Matuský, tento raz sa však klusalo výrazne rýchlejšie. Víťazné tempo 1:22,2 na kilometer patrí k najlepším na topoľčianskej dráhe, rekord časom 1:19,3 drží Fedor Mill z roku 2006 pod vedením amatérky Iryny Lyskovej (nemeckého rodáka neoficiálne pre stajňu KMD Parcours Team pripravoval legendárny Imrich Alkér).

   Aj druhé klusácke zápolenie pod názvom Memoriál Imricha Alkéra (klusáky 1800 m, 3r+, 1500 eur, méty) poznamenala redukcia štartového poľa, pre zranenie absentoval talentovaný Joker J´ Eso. Tempa v poli štyroch koní sa tak ujal snaživý Kadet Misi zo stajne HoPe Otrokovice, v sulke so Slovákom Ondrejom Komlóšim. Po falošnej úvodnej polovici dostihov sa o zrýchlenie postaral mierny favorit Samson Misi zo stajne Team Kotásek & FFF Stables. Nedávny víťaz českého Breeders Crownu pod taktovkou Laurensa G. Rinkesa zaútočil na konci protiľahlej steny. Jeho stajňový druh Lucky Blue naopak začal strácať a s podporou málo skúsenej vodičky Beáty Kokyovej rezignoval na štvrtú pozíciu.

   V cieľovej rovine bolo všetko otvorené, s prídavkom nastupujúci Fly Spirit zaútočil zvonka a s dôraznou podporou Pavla Morozova zvíťazil najtesnejším rozdielom v tempe 1:24,3 na kilometer. Reprezentant bravantickej Ecurie JS, ktorý v minulosti dosiahol šesť triumfov na francúzskych hipodrómoch, tak pre svojho trénera Jirího Svobodu zabezpečil prvý triumf v sezóne. Niekdajší šampión trénerov i vodičov na slovenských dráhach Morozov, ktorý sa po skončení pravidelnej klusáckej prevádzky pod Tatrami objavoval v sulkách skôr sporadicky, sa z triumfu dokonca radoval po dlhých siedmich rokoch (v Bravanticiach vyhral počas sezóny 2015 v sulke Svobodovho Quantity of Charge klasický Breeders Crown trojročných). Na dráhe Národného žrebčína Topoľčianky, kde spolu s manželkou Irynou Lyskovou v posledných rokoch pôsobia, zvíťazil naposledy pred dlhými jedenástimi rokmi zásluhou novotekovského Rudy Pierra.

Topoľčianky 1. september 2022 - VÝSLEDKY DOSTIHOV

Memoriál Ing. Juraja Deáka (klusáky, 3r+, 1700 m, 1200 eur, méty)

poradie meno vek, farba, pohlavie stajňa vodič čas
1./1. IN DRIVE WITH YOU (F) 4 hd. val. Team Kotásek&FFF Stables Laurens G. Rinkes 1:22,2c
2./2. ACCOUNT MERCI 4 hda. Ecurie JS Milorad Jovanovič 1:24,2
3./3. LITTLE STAR BOKO(S) 4 hd. val. Team Kotásek&FFF Stables Jaromír Kotásek 1:24,4c
4./4. CHESTER (CZE) 9 hd. val. HUKOVICE-PlayAda Stables Lukáš Matuský 1:25,0c
N LAST LLOYD (A) 6 čhda. HUKOVICE-PlayAda Stables am. Tomáš Klvaňa  

 
Memoriál Imricha Alkéra (klusáky, 3r+, 1800 m, 1500 eur, méty)
poradie meno vek, farba, pohlavie stajňa vodič čas
1./1.  FLY SPIRIT (CZE) 7 hd. val. Ecurie JS Pavlo Morozov 1:24,3
2./2. SAMSON MISI (CZE) 6 hd. val. Team Kotásek&FFF Stables Laurens G. Rinkes 1:25,2
3./3. KADET MISI (CZE) 8 tm. hd. val. Stáj HoPe Otrokovice Ondrej Komlóši 1:25,6
4./4. LUCKY BLUE (CZE) 7 hd. val. Team Kotásek&FFF Stables Beáta Kokyová 1:28,0 c
N JOKER J´ ESO 3 tm. hd. Ecurie JS am. Tomáš Klvaňa  

 

last_brav_fotofinis.jpg

LAST LLOYD zo syndikátu Hukovice-Play Ada Stables obsadila v sobotu 6. augusta v Bravanticiach veľmi tesné štvrté miesto, keď ju zo súboja o triumf vyradilo zacválanie po štarte.

 

Jerry zabezpečil prvý derby triumf pre Ivana Coufala

   Posledný júlový deň vyvrcholil na dostihovej dráhe v bratislavskom Starom háji tohtoročný seriál pre klusácke kone, ktorý organizuje Závodisko, š. p. spolu so zástupcami súkromného sektoru. Asi dve tisícky divákov videli klusáky v akcii po tretí raz v prebiehajúcej sezóne. Po dlhých štrnástich rokoch sa do dostihového kalendára vrátilo tradičné Slovenské klusácke derby (2600 m, 4r, 4000 eur, letmý štart), žiaľ po škrte maďarského zástupcu bojovalo o vavrínový veniec sedem koní z výlučne českých stajní.

   V mimoriadne vyrovnanej zostave mohla o triumf pomýšľať štvorica, ktorá doposiaľ podávala najvýraznejšie výkony na dráhach v pražskej Veľkej Chuchli či Bravanticiach na severe Moravy. Skúsenosti s trávnatým oválom však mali paradoxne traja papierovo najslabší účastníci, v apríli na bratislavskom ovále strieborný Imos (Jiří Svoda, Ecurie JS) či tunajší premianti z mája a júna Little Star Boko (Jaromír Kotásek, Team Kotásek & FFF Stables) a Frajerka Misi (Ondřej Kozel, Stáj Tečovice).

   Dostihy napokon odvodil rešpektovaný holandský rodák Leroy W, ktorého pre stajňu Vávra Chropyně pilotoval jeho tréner Zdeněk Vávra. Po relatívne pomalšej úvodnej polovici však zavelil do útoku český rodák Jerry, reprezentujúci Stáj Květná, ktorého navigoval jeho chovateľ, majiteľ i tréner Ivan Coufal. Ostrieľaný 58-ročný matador, ktorý mal na konte mnoho triumfov v klasických dostihoch i umiestnení v derby, veľmi túžil uspieť v najdôležitejšej skúške kariéry a dočkal sa! Jeho zverenec udržal prvenstvo pred spolufavoritom Luthierom Boko, ktorého pre Team Kotásek & FFF Stables posúval majiteľ Laurens G. Rinkes z priebežného posledného miesta až v záverečnom oblúku.

   Na bronzovú pozíciu sa napokon prepadol aktívny Leroy W, jeho tréningový partner Ideal Majyc (Pavel Vávra, Stáj Viktoria) skončil piaty, keď ho dobrým finišom predčil Little Star Boko. Imos a najmä Frajerka Misi v závere zoslabli. Za zmienku stojí solídne tempo víťaza 1:23,6 na trávnatom ovále, ktorý dva dni pred dostihmi kropil pomerne výdatný dážď. Ak by sa behalo na pôvodnej derby-dištancii 2800 metrov, víťaz by zrejme dosiahol čas na úrovni 1:24,1 a zaradil by sa medzi priemerné ročníky v histórii Slovenského klusáckeho derby, ktoré sa pravidelne konalo v sezónach 1993 až 2008.

   Dunajský pohár (1800 m, 3r+, 2000 eur, letmý štart), ktorý býval od 80. rokov minulého storočia doménou starších elitných klusákov na míľovej trati, sa v poli piatich koní stal korisťou päťročného hnedého valacha s nemeckým pasom Kane Fortuna, ktorý pod vedením Pavla Vávru rezolútne nastúpil už krátko po štarte a prvenstvo ubránil napriek záverečnému bočeniu od vnútornej bariéry. Zverenec Zdeňka Vávru, ktorý reprezentuje Stáj Viktoria, vyklusal kilometrové tempo 1:22,1.

   Na triumf mohli pritom dosiahnuť aj zverenci Jaromíra Kotáska. Inaccessible Grou s jeho podporou však rozdal príliš veľa metrov útokom zvonka a Give Me Five v sulke s majiteľom Laurensom G. Rinkesom chýbala po nedávnom importe zo Švédska výbušnosť. Šesťnásobný premiant z francúzskych dráh Fly Spirit (Jiří Svoboda, Ecurie JS) v koncovke vycúval z priebežného druhého miesta na štvrté. Papierovo najslabší účastník Kadet Misi (Stáj HoPe Otrokovice), navigovaný rodákom z Bratislavy Ondrejom Komlóšim, sa postupne popri bariére vytrácal a napokon obsadil posledný honorár.

jerry_orez.jpg

Jerry s Ivanom Coufalom odráža v Slovenskom klusáckom derby neskorý nápor Luthiera Boko s Laurensom G. Rinkesom.

FOTO: Mária Horníková

kane_orez.jpg
Kane Fortuna s podporou Pavla Vávru štart-cieľ ovládol Dunajský pohár.
FOTO: Mária Horníková
 
Bratislava 31. júl 2022 - VÝSLEDKY DOSTIHOV
Dunajský pohár (klusáky, 3r+, 1800 m, 2000 eur, letmý štart)
poradie meno vek, farba, pohlavie stajňa vodič čas
1./1. KANE FORTUNA (D) 5 hd. val. Stáj Viktoria Pavel Vávra 1:22,0
2./2. INACCESSIBLE GROU (D) 7 hd. val. S. Gloria Jaromír Kotásek 1:22,1
3./3. GIVE ME FIVE (F) 6 r. val. Team Kotásek&FFF Stables Laurens G. Rinkes 1:22,2
4./4.  FLY SPIRIT (CZE) 7 hd. val. Ecurie JS Jiří Svoboda 1:23,1
5./5. KADET MISI (CZE) 8 tm. hd. val. Stáj HoPe Otrokovice Ondrej Komlóši 1:24,4

Slovenské klusácke derby (klusáky, 4r, 2600 m, 4000 eur, autoštart)

poradie meno vek, farba, pohlavie stajňa vodič čas
1./1.  JERRY (CZE) 4 hd. val. Stáj Květná Ivan Coufal  1:23,6
2./2. LUTHIER BOKO (NL) 4 hd. val. Team Kotásek&FFF Stables Laurens G. Rinkes 1:23,6
3./3. LEROY W (NL) 4 hd. val. Vávra Chropyně Zděnek Vávra 1:24,0
4./4. LITTLE STAR BOKO(S) 4 hd. val. Team Kotásek&FFF Stables Jaromír Kotásek 1:24,2
5./5. IDEAL MAJYC (F) 4 č. hd. Stáj Viktoria Pavel Vávra 1:24,4
6./6. IMOS (CZE) 4 tm. hd. val. Ecurie JS Jiří Svoboda 1:24,6
7./7. FRAJERKA MISI (CZE) 4 hda. Stáj Tečovice Ondřej Kozel 1:28,5

Bravantice: Last Lloyd bronzová v rekorde na strednej trati

   Po smoliarskom vystúpení v polovici júna na hipodróme v bratislavskom Starom háji, ktoré malo byť vrcholom prvej časti sezóny, sa šesťročná čierna hnedka s rakúskym pasom Last Lloyd prezentuje sériou solídnych výkonov na severe Moravy, len pár kilometrov od miesta, kde sa pripravuje pod taktovkou trénera a amatéra Tomáša Klvaňu. 

   Dva týždne po striebre v Bravanticiach v novom osobnom rekorde sa zástupkyňa československého dostihového syndikátu Hukovice - PlayAda Stables blysla ziskom bronzu, keď svoje doterajšie strednotratiarske maximum zlepšila o vyše dve sekundy na úroveň 1:18,0. V Cene Moravsko-slezského dostihového spolku (2140 m, 3r+, 25 000 Kč, autoštart) sa s vysokým štartovým číslom postupne posúvala v poli ôsmich koní zo šiestej pozície až na tretiu, no v záverečnom oblúku ju pribrzdil manéver zvonka rezolútne nastupujúceho neskoršieho víťaza Jumba (Conway Fortuna) v sulke so Zdeňkom Vávrom, po ktorom strácala na dovtedy vedúceho Rosehills Zorra asi tri dĺžky, ktoré jej vo finiši chýbali v boji o druhú priečku.

finis_small.jpg

FOTO: Karla Hubníková

 

Do Bratislavy smeruje silný maďarský súper

   Slovenského klusáckeho derby (2600 m, 4r, 4000 eur, letmý štart), ktoré by sa malo uskutočniť v nedeľu 31. júla, sa možno zúčastní jeden z najlepších koní maďarského derby-ročníka, hnedák Charming Boy (Zola Boko). Informáciu portálu harness.sk potvrdil dostihový riaditeľ budapeštianskeho závodiska Kincsem Park Zoltán Smulovics.

   Zverenec Tibora Hajnala zo stajne Napsugár & My Lake i. sa začiatkom júna zúčastnil tradičného Nemzeti Díj (1960 m, 3-4r, 1 500 000 HUF, méty), kde proti mladším súperom finišoval v solídnom čase 1:18,0 na tretej pozícii ako najlepší spomedzi koní, čo dávali trojročným koňom vstupnú výhodu. „Zatiaľ to nie je oficiálne, ale jeho tréner mi vravel, že by radi skúsili dostihy v Bratislave,“ prezradil Smulovics s tým, že realizačný tím sa mal rozhodnúť podľa toho, ako Charming Boy zvládne súboj o maďarskú modrú stuhu. Ten však prvú júlovú sobotu v 108. ročníku Maďarského klusáckeho derby (2500 m, 4r, 7 000 000 HUF, autoštart) po aktívnom priebehu a zacválaní na začiatku cieľovej roviny finišoval v poli dvanástich koní tempom 1:20,1 až na jedenástej pozícii, keď trénera v jeho sulke vystriedal vodič Csaba Lakatoš. Práve on by mohol žrebca navigovať aj pri prípadnom vystúpení v Starom háji.

charming_boy1_small.jpg

ZDROJ FOTO: Zoltán Smulovic, Kincsem Nemzeti Kft.

 

Bravantice: Last Lloyd druhá v novom rekorde

   Po dvoch vyložene negatívnych vystúpeniach z troch štartov aktuálnej sezóny sa Last Lloyd, reprezentujúca československý dostihový syndikát Hukovice - PlayAda Stables, konečne vyvarovala cvalovej chyby a len šesť dní po smoliarskom vystúpení v Bratislave, kde ju poškodili hneď na štarte, bojovala v Bravanticiach na severe Moravy o premiérové víťazstvo kariéry.

   Napokon však s kurzom 10:1 ako najväčšia outsiderka v šesťhlavom poli finišovala druhá za favoritom Marianom Boko. Šesťročná tmavá hnedka s rakúskym pasom si s podporou svojho hukovického trénera s amatérskou licenciou Tomáša Klvaňu výrazne zlepšila osobný rekord, keď v Cene Horse Sports, s. r. o. (1640 m, 3r+, 22 500 Kč, autoštart) dosiahla tempo 1:17,5 na kilometer.

   Od importovania do Českej republiky v lete 2020 dosiahla dcéra derby-víťaza Abano As dovedna už sedem dobehov na stupňoch, z toho tri striebra a štyri bronzové umiestnenia, ale na zlatý zápis stále čaká. Vo svojom rodisku u našich juhozápadných susedov pritom získala bývalá zverenkyňa Franza Konlechnera z chovu nebohého Fritza Kohela maximálne tri piate miesta a rekord 1:19,9 na kilometer.

img_2647.jpg

FOTO: Karla Hubníková, https://floraafauna.rajce.idnes.cz/Bravantice_25.6.2022/

 

Frajerka Misi triumfovala na strednej trati

   Ďalšie kolo klusáckych dostihov na Slovensku, organizované v spolupráci so štátnym Závodiskom v nedeľu 19. júna na dráhe v bratislavskom Starom háji, malo pôvodne pozostávať z dvoch testov. Dvojkový Memoriál Imricha Alkéra sa však s najväčšou pravdepodobnosťou uskutoční v náhradnom termíne. Diváci tak videli len trojkový Memoriál Ing. Richarda Mühla, CSc. (klusáky 2000 m, 3r+, 1200 eur, méty).

   Rozhodujúcim momentom sa však ukázal príliš rýchly úvod dostihov (pôvodne mali ísť kone na méty krokom), na ktorý doplatili kobyly s dvomi najnižšími číslami, keď sa rozhodca pri štarte dostal príliš blízko do kontaktu s málo skúsenou Account Merci, ktorá následne poškodila Last Lloyd a tú následne arbitri diskvalifikovali pre nadmerné cválanie. Dostihy režírovali zverenkyne moravského kouča Ondřeja Kozla Frajerka Misi a Barunka Misi chovu Dr. Milana Šímu, ktorý mal od konca 90. rokov minulého storočia veľmi úspešnú centrálu v Novom Tekove. V závere sa od poľa odpútala spoľahlivá štvorročná hnedka Frajerka Misi (Steakhouse - From Heaven, From Above), vedená Jaroslavom Dobrovolným, keď využila viaceré zaváhania súperov a získala druhý triumf kariéry. Striebornú priečku až štrnásť dĺžok späť vybojovala napriek vstupnému prídavku Havana Misi s Pavlom Vávrom pred favorizovaným víťazom podobného májového testu Little Star Boko, ktorého navigoval Jaromír Kotásek, keďže Account Merci s Pavlom Morozovom sa po nádejnom posune na druhú pozíciu nevyhla galopáde sto metrov pred cieľom.

memorial_muhla_frajerka.jpg

Frajerka Misi z chovu Dr. Milana Šímu predviedla pod taktovkou Jaroslava Dobrovolného najlepšiu koncovku.

FOTO: Anton Martinec

frajerka_misi_dekoracia_martinec.jpg

Čestné ceny odovzdala majiteľovi stajne Tečovice Jaroslavovi Chrastinovi Patrícia Follaufová, dcéra Richarda Mühla.

FOTO: Anton Martinec

Bratislava 19. jún 2022 - VÝSLEDKY DOSTIHOV

Memoriál Ing. Richarda Mühla, CSc. (klusáky, 3r+, 2000 m, 1200 eur, méty)

poradie meno vek, farba, pohlavie stajňa vodič čas
1./1. FRAJERKA MISI (CZE) 4 hda. Stáj Tečovice Jaroslav Dobrovolný 1:23,7
2./2. HAVANA MISI (CZE) 5 ra. Vávra Chropyně 2 Pavel Vávra 1:23,5
3./3. LITTLE STAR BOKO(S) 4 hd. val. Team Kotásek&FFF Stables Jaromír Kotásek 1:25,2
4./4. BARUNKA MISI (CZE) 4 hda. Stáj O. K. Ondřej Kozel 1:25,3c
5./5. ACCOUNT MERCI (A) 4 hda. Ecurie JS Pavlo Morozov 1:27,6c
DN LAST LLOYD (A) 6 čhda. HUKOVICE-PlayAda Stables am. Tomáš Klvaňa disk.


JS Tolstoy má prvého potomka, narodil sa vo Vlkoch

V utorok 26. mája 2022 priviedla vo Vlkoch neďaleko Bratislavy na svet svoje druhé žriebä málo otestovaná rakúska hnedka Matilda (Tesio). Otcom žrebčeka, ktorému chovateľka Patrícia Follaufová predbežne vymyslela mená Mr. Surprise, respektíve Mystic Fast, je mimoriadne úspešný JS Tolstoy (Allgiers Hall). Držiteľ osobného rekordu 1:13,1 v majetku Jarmily a Milana Červeňákovcov, ktorí už niekoľko desaťročí pôsobia u našich juhozápadných susedov, doposiaľ vyhral 14 dostihov v Rakúsku a zarobil takmer 27-tisíc eur. Hnedák, ktorý bol ako žriebä evakuovaný na Slovensku, ako plemenník v podstate iba začína, toto je jeho prvý potomok.

mystic_.jpg

FOTO: FB Patrícia Follaufová

REPORTÁŽ Z DOSTIHOV V BRATISLAVE - FOTO ANTON MARTINECmem_deak_po_starte_web.jpg

Po štarte Memoriálu JUDr. Róberta Deáka sa na čele dostihov usadila Slza z českej stajne Ecurie JS pod vedením Pavla Morozova, zamestnanca Národného žrebčína Topoľčianky, nasledovaná stajňovým druhom Imosom...

mem_deak_finis_web.jpg

V polovici cieľovej roviny Slza pri bariére stále odolávala náporu Imosa, ktorý navyše na krátko zacvlálal, z priebežného tretieho miesta zaútočil favorizovaný Little Star Boko. Last Lloyd sa po zaváhaní na štarte dotiahne na pole a finišuje zvonka...mem_deak_ciel_web.jpg

... Little Star Boko v závere odchádza od súperov.

mem_nagy_po_starte_web.jpg

Úvodnú míľu vytrvaleckého Memoriálu Ondreja Nagya napálil Fly Spirit, ktorého navigoval jeho chovateľ, majiteľ a tréner Jiří Svoboda...

mem_nagy_finis_web.jpg

... na začiatku cieľovej roviny prevzal vedenie Elixir De Charnie s Jaroslavom Dobrovolným...

mem_nagy_ciel_web.jpg

... v koncovke mal však najviac síl favorizovaný Union Forces, ktorého pobádal Laurens G. Rinkes pre Team Kotásek & FFF Stables. 

union_forces.jpg

Čestné ceny Laurensovi G. Rinkesovi, ktorý bol v sulke premianta, odovzali Ladislav Nagy a Ladislav Pisch, starostovia obcí Nový Tekov a Malé Kozmálovce.

FOTO: Anton Martinec

Bratislava 21. máj 2022 - VÝSLEDKY DOSTIHOV

Memoriál JUDr. Róberta Deáka (klusáky, 3r+, 2000 m, 1200 eur, méty)

poradie meno vek, farba, pohlavie stajňa vodič čas
1./1. LITTLE STAR BOKO(S) 4 hd. val. Team Kotásek&FFF Stables Laurens G. Rinkes 1:29,3
2./2. IMOS (CZE) 4 tm. hd. val. Ecurie JS Jiří Svoboda 1:29,6c
3./3. SLZA (A) 4 hda. Ecurie JS Pavlo Morozov 1:29,9
4./4. LAST LLOYD (A) 6 čhda. HUKOVICE-PlayAda Stables am. Tomáš Klvaňa 1:30,2c
N IN DRIVE WITH YOU (F) 4 hd. val. Team Kotásek&FFF Stables Jaromír Kotásek  

Memoriál Ondreja Nagya (klusáky, 3r+, 2400 m, 1500 eur, letmý štart)

poradie meno vek, farba, pohlavie stajňa vodič čas
1./1. UNION FORCES (US) 6 hd. Team Kotásek&FFF Stables Laurens G. Rinkes 1:23,1
2./2. ELIXIR DE CHARNIE (F) 8 tm. hd. Stáj Skree Jaroslav Dobrovolný 1:23,5
3./3. EMBARGO D´UKRAINE 8 r. val. Vávra Chropyně Zdeněk Vávra 1:23,9
4./4. INACCESSIBLE GROU (D) 7 hd. val. S. Gloria Jaromír Kotásek 1:24,1c
5./5.  FLY SPIRIT (CZE) 7 hd. val. Ecurie JS Jiří Svoboda 1:24,8

Bratislava 19. máj 2022

FAVORITMI SÚ ZVERENCI J. KOTÁSKA S HOLANDSKÝM

MAJITEĽOM L. G. RINKESOM V SULKE

V sobotu 21. mája sa začína aj klusácka časť dostihovej sezóny pod Tatrami. Diváci v Starom háji uvidia dve z celkového počtu sedem dostihov, ktoré sú v roku 2022 naplánované v spolupráci so štátnym podnikom Závodisko a súkromným sektorom. Žiaľ, na rozdiel od vlaňajška neprejavili záujem o bratislavské klusácke zápolenia kone v rakúskom tréningu, takže na štartovej listine bude dovedna desiatka výlučne českých klusákov. V jedinom prípade bude v akcii zástupca československého subjektu, čierna hnedka s rakúskym pasom Last Lloyd (Abano As), ktorá reprezentuje stajňu Hukovice - PlayAda Stables. Po dlhých deviatich rokoch sa na centrálnom slovenskom hipodróme objaví niekdajší šampión tunajších trénerov i vodičov Pavlo Morozov.

Po desiatich rokoch, odkedy došlo k podmienečnému ukončeniu klusáckej prevádzky na Slovensku, bude súčasťou programu Memoriál JUDr. Róberta Deáka. Dostihy nesú meno bývalého amatérskeho vodiča, ktorý v roku 2001 predčasne ukončil sľubnú kariéru. Spomedzi piatich koní by mal dominovať lanský sériový víťaz francúzskeho chovu In drive With You (Magnificent Rodney)z Teamu Kotásek & FFF Stables, ale bez šance nebude ani jeho stajňový druh z lotu ratíškovického trénera Jaromíra Kotáska, švédsky rodák Little Star Boko (Yarrah Boko), ktorý bude mať o 40 metrov výhodnejšiu pozíciu na štarte a v jeho sulke bude holandský majiteľ Laurens G. Rinkes.

Vlani v Topoľčiankach mal premiéru Memoriál Ondreja Nagya, ktorý nesie meno jednej z najvýraznejších postáv povojnovej histórie slovenského klusáckeho športu. Teraz by pokojne zniesol aj podtitul Veľká cena vytrvalcov, pretože na trati 2400 metrov sa stretne pätica vskutku elitných koní na čele s Union Forces (Cantab Hall). Reprezentant Teamu Kotásek & FFF Stables je držiteľom na európske pomery jedinečného rekordu 1:08,7 na kilometer, ktorý dosiahol vo svojom americkom rodisku. Cestu za triumfom mu však môžu skomplikovať niekoľkonásobný premiant z francúzskych dráh Fly Spirit (Quick Wood) z Ecurie JS, ktorého povedie jeho moravský chovateľ, majiteľ i tréner Jiří Svoboda.

V tejto súvislosti je možno vhodné pripomenúť, že rekord starohájskej dráhy na trati 2400 metrov drží holandský žrebec Our Secret (Hans Boshoeve) zo stajne Masterfood nitrianskeho podnikateľa Jana Maastrigta, ktorý v roku 2004 pod vedením rakúskeho kouča Roberta Dietera Metzlara opanoval spomínanú Veľkú cenu vytrvalcov v kilometrovom tempe 1:18,4.

mem_r_deak.jpg

mem_nagy.jpg

Pralinka má prvého potomka, dostal meno Pankrác

Zakladateľke našej stajne Plejáde sa 12. mája narodil vnuk, keď jej dcéra Pralinka, inak trojnásobná víťazka na českých dráhach zo sezón 2011 a 2012, priviedla na svet hnedáka, ktorý dostal príznačné meno Pankrác. Jeho otcom je rakúsky derby-víťaz Tosca Victory. Žrebec zostáva v opatere na severe Moravy u trénera Tomáša Klvaňu, ktorý pripravoval Pralinku i Plejádu.

FOTO: Štepánka Maňásková

pankrac.jpg

Legendárna Postila uhynula, mala 34 rokov

Vo veku 34 rokov uhynul najstarší klusák na území Slovenska, hnedka POSTILA (Meadow Frank - Pointa, Hanko). Odchovankyňa žrebčína v moravskom Tlumačove absolvovala začiatkom 90. rokov krátku a vôbec nie úspešnú dostihovú kariéru, keď ju pre Stáj Belvedere pripravoval legendárny tréner Imrich Alkér. Neskôr však našla milujúci domov a uplatnenie. Informáciu potvrdila jej majiteľka Marta Dalmadyová, u ktorej Postila v Jabloňovciach žila takmer dve desaťročia.

postila.jpg

Team Kotásek&FFF Stables
 
 

 


Posledné fotografie



Archív

Kalendár
<< apríl / 2024 >>


Štatistiky

Online: 7
Celkom: 444666
Mesiac: 5833
Deň: 367