Choď na obsah Choď na menu
 


Dostihy v Novom Tekove

 

Na klusáky chodili tisíce ľudí z Levíc a okolia

   Deväťdesiate roky minulého storočia priniesli oživenie dostihovej prevádzky v Novom Tekove. V areáli tamojšieho žrebčína sa síce konali pravidelné mítingy aj v predošlej dekáde, no posledný rok fungovania starého režimu sa klusácke dostihy bežali výlučne na dráhach v bratislavskom Starom háji a Topoľčiankach.

   Odstavené autá lemovali cestu z Nového Tekova do Malých Kozmáloviec, ďalšie zaparkovali na okrajoch neďalekých polí a lúk. Na dvoch kovových tribúnach s drevenými lavicami sa tlačili aj tri tisícky návštevníkov. Rómovia z neďalekých obcí dokonca prišli na dostihy konských povozoch. Tak vyzeral hipodróm v Novom Tekove na začiatku 90. rokov. Nový riaditeľ žrebčína Ľudovít Vanek, ktorý vystriedal na poste šéfa Antona Kukučku, sa snažil pritiahnuť na klusáky rozličné atrakcie. Nechýbali mažoretky, zápolenia poníkov s deťmi v sedlách, tombola s hlavnou cenou v podobe vlečky konského hnoja či štáb Slovenskej televízie. Okrem dostihov v sulkách, ktoré boli prioritou, boli súčasťou programu spravidla aj dva rovinové testy na krátkej dištancii s jedným oblúkom a tradičná steeplechase na trati zhruba 3600 metrov. Inokedy mohli turfmani sledovať družobné dostihy koní na rovine i v sulkách, neskôr tiež propagačné klusácke zápolenia či dokonca dostihy klusákov pod sedlom.

   Pred unimobunkou s provizórnou stávkovou kanceláriou sa tvorili nekonečné rady. Niektorým divákom sa už ani neušiel Dostihový program, ktorý vydávalo štátne Závodisko. A tak najmä miestni tipovali iba podľa srdca. „Žirlan na víťazstvo,“ apeloval podgurážený šesťdesiatnik na pracovníčku kancelárie. „Ten dneska vôbec nebehá,“ vysvetľovala trpezlivá pani. „Žirlaaan!,“ nedal sa odbiť chlap. Inak sa na dostihoch v Novom Tekove dali vyhrať pomerne slušné peniaze. Najmä keď domáci nadšenci tipovali zverencov Ondreja Nagya, realita však veľmi často do popredia dostávala moravské stajne. Napríklad za triumf Pata s Ivanom Coufalom v jednom z vrcholom bral výherca za desať vsadených až dvesto korún, čo bol vtedy slušný peniaz.

bullet-skal.jpg

   23. septembra 1990 sa po niekoľko ročnej pauze otvorili brány dostihového areálu v Novom Tekove. Na programe bolo sedem dostihov, z toho tri klusácke. V úvodnej Cene Levitexu (1600 m, 3r+, 8000 Kčs, méty) sa v tempe 1:31,4 presadil reprezentant KP Nový Tekov Draho (Proven Freight - Fantase, Erbprinz) z moravskej pobočky Antonína Vinklárka, ktorý osemročného ryšiaka rakúskeho pôvodu osobne kočíroval. Stupne doplnili Bystrý s Bedřichom Hradilom z JZD Kvasice a Doktor s amatérom Jaromírom Kotáskom z JZD Ratíškovice. Štvrtú pozíciu obsadila šalianska Žolka s amatérom Jozefom Rosívalom a posledný honorár bral kvasický Bafuco s amatérom Ivanom Coufalom. Najlepšia spomedzi koní v domácom tréningu bola trojročná hnedka Dobra (Bols - Dunhilla, Marradi), v sulke s Milanom Majorom dobehla ôsma.

   V druhom klusáckom zápolení o Cenu ONV Levice (1600 m, 3r+, 10 000 Kčs, méty) vybojovala triumf štvorročná belka Pola (Labirint - Polly, Tillherr) z lotu Quida Neuberga zo stajne JZD Kvasice pod vedením Bedřicha Hradila. Domáci zástupca Glažan s Vinklárkom stačil za výdatnej podpory publika na striebro, bronz v poli deviatich koní z Československa, Maďarska a Juhoslávie obsadila ratíškovická Rona. Šaliansky Žart, ktorý finišoval v prvých dostihoch na šiestej pozícii, sa dokázal zlepšiť a doklusal piaty. V Novom Tekove pripravovaná trojročná hnedka Gabi Meadow pod taktovkou Ondreja Nagya sa nevyhla diskvalifikácii.

   Najväčším lákadlom však bola Cena ŠPP KP Nový Tekov (1600 m, 3r+, 16 000 Kčs, méty), v ktorej sa pri škrte juhoslovanskej víťazky Dunajského pohára spred dvoch rokov Iny II stretla osmička koní. Najviac síl mal vo finiši čerstvý derby-víťaz Harem Prince (Fort Sumpter - Harem Prinzessin, Proud Vic), ktorého pre stajňu SPP Tlumačov-ZN a kouča Jaromíra Tihelku navigoval v tempe 1:31,8 Václav Crla. Veľké poradie doplnili Maďarka Yro Prophet z MGTSz Orosháza a veterán Ganko z JZD Ratíškovice, ktorého pre začínajúceho trénera Kotáska viedol skúsený Jaroslav Mrva. Zvyšné honoráre brali nevyspytateľný beluš Gary a domáci hnedák Nifol s Ondrejom Csizmárom, ktorý bol v predchádzajúcvej sezóne s osemnástimi štartami vôbec najaktívnejším klusákom na slovenských dráhach. Sklamaním bolo až šieste miesto úradujúceho Koňa roka Sabbatha, ktorý po chybe predstihol iba desaťročného želiezovského veterána Ifiúra a diskvalifikovaného Nemecseka, do ktorého domáci vkladali veľké nádeje.

ericsson.jpg

   Vrcholom popoludnia bola prekážková Cena PZN Levice (steeplechase 3600 m, 5r+, 30 000 Kčs), ktorú opanoval päťročný hnedý valach Sejm s Jiřím Paulinom zo stajne PZN Levice, ale v moravskom tréningu Jiřího Suchánka. Druhú priečku obsadil maďarský hosť Piramis s amatérom Kissom pred motešickým Čásekom v sedle s mladučkým Jaroslavom Brečkom. V trinásťhlavom poli sa cieľa dočkali ešte Radial zo Šale, Lobster z JRD Topoľčianky a víťazov sparing Leporello. Druhý stípel pre polokrvné kone o Cenu Milexu Levice na 3600 metrov ovládla štvorročná Nena zo Slovosiva Holíč, ktorú tréner Kantek nasedlal pre žiaka Radka Vraja. Šurianska Vambora skončila druhá. V dvoch rovinových testoch na 1400 metrov sa do listiny víťazov zapísali zástupcovia úspešnej stajne PZN Levice od kouča Suchánka Pireus a Častava. Oboch motešických odchovancov pilotovala džokejka Marie Zobalová.

   22. septembra 1991 hostil Nový Tekov osem dostihov, z toho polovicu klusáckych. Úvodnú Cenu Okresnej správy spojov Levice (1800 m, 3r+, 8000 Kčs, méty) ovládla systémom štart-cieľ o zadržaných 10 dĺžok zverenkyňa Jozefa Rosivala zo stajne SOUP Šaľa Žolka (Labirint - Žola Bola, Ulixes), ktorú v kilometrovom čase 1:29,0 viedol amatér Karol Hlinka. Päťročnú čiernu hnedku druhým miestom istila o rok mladšia stajňová družka Galafa. Z pätice PP Nový Tekov najlepšie skončil tretí ryšiak Janez s Jaroslavom Kopeckým. Lok s Hubertom Janákom a Nojar s Pavlom Petrom doplnili tabuľu.

   Domáci sa dočkali až v Cene PD Kalná nad Hronom (1600 m, 2r, 10 000 Kčs, méty), kde mali v jedenásťhlavom balíku sedemčlennú prevahu. Zo zverencov Ondreja Nagya mal napokon najviac síl ryšiak Luk (Inferno - Lenuška, Provemn Freight) s Pavlom Petrom, ktorý napriek dvadsaťmetrovému prídavku zdolal Durala s Ondrejom Csizmárom i šalianskeho Žela s Gyopösom. Tabuľu doplnili Harmén z moravskej stajne Hanka a ďalší domáci zástupca Žiak.

   Klusácky vrchol o Cenu kozmetiky De Miclen Levice (1900 m, 3r+, méty) získal rozdielom jednej a štvrť dĺžky juhoslovanský hosť Nepal B (Taiaut II - Nita) zo stajne Pik Ada. Deväťročný hnedák vedený vodičom M. Merkovitym zdolal zo základu štartujúcich Epikara i Žarta. Štvrtá napriek štyridsaťmetrovému prídavku finišovala veteránka Florenza. Posledný honorár si podelili Glažan a Sordina.

  saturn.jpg

   Kvalita sa stretla v Cene Št. podniku pre chov koní Nový Tekov (1800 m, 3r+, 16 000 Kčs, méty), ktorú pomerne prekvapivo opanovala päťročná ryška Essia (Hanko - Ester, Tillherr) z Hřebčinca Tlumačov od trénera Quida Neuberga, vedená Václavom Crlom. Domáca hviezda Alténa s Jindřichom Klaubenschalkom v sulke finišovala druhá pred kolegom Žirlanom, ktorý pod vedením amatéra Hlinku doplatil na dvadsaťmetrový prídavok. To isté platilo pre piatu Gabi Meadow, ktorú pred seba nepustil veterán Navaro. Maďarské kone Prise Mon a Oszinte i juhoslovanská Adrijana sa na tabuľu nedostali.

   Stípel pre polokrvníkov získal pre stajňu Tekovia-D-Levice talentovaný Krokus s Jaroslavom Brečkom. Hlavnú steeplechase v emotívnom súboji ukoristil vlachovický Very na úkor levického Reasona. Kouč Suchánek však bodoval v šprintérskej rovine zásluhou albertovského Bazalta. Strednotratiarsku rovina ovládol neskoší elitný prekážkar Vera Vary z PD Topoľčianky.

   19. apríl 1992 mal byť pôvodne termín pre dostihový deň v Šamoríne. Napokon sa však dianie presunulo na Pohronie, ale diváci videli iba dva klusácke testy. V úvodnej Cene PD Kalná nad Hronom (1600 m, 3r+, 10 000 Kčs, méty) nadviazali na úspech spred roka zástupcovia SOUP Šaľa z lotu Jozefa Rosivala. Poctivú Žolku s Imrichom Alkérom tento raz predstihla tmavá hnedka Galafa (Fuoco - Glazunja, Legion), ktorú v tempe 1:28,3 pobádal jej tréner vybavený žiackou jazdeckou licenciou. Úspech zeleno-bielo-hnedých farieb zvýraznil piatou priečkou Žart s L. Gyöpösom. Na tabuľu sa dostali aj moravské kone Migor a Esty. Najlepšie z tekovských obstála v tucte účastníkov siedma Agnesa s Kopeckým.

   Ten sa postaral o úspech Žrebčína Nový Tekov v Cene GM Kovostav Levice s. r. o. (1600 m, 3r+, 12 000 Kčs, méty) v sulke päťročného ryšiaka Janez (Zaunkönig - Jagela, Gellért). Nagyov zverenec v kvalitnom kilometrovom čase 1:24,0 vybavil kyjovskú Mislu i ratíškovického Ganka. Úspech domácich podčiarkli tabuľovým dobehol Glažan s Epikarom z moravskej filiálky žrebčína.

   V Cene starostkyne Obecného úradu Nový Tekov (dostihy sa tak skutočne volali) pre začínajúcich stíplerov sa blysla senická Smena s Brečkom. Hlavnú steeplechase vyhrala osemročná tmavá hnedka Zornička z rovnomennej stajne pod Romanom Heldom, keď do cieľa prišli len dva kone. Na hladkých tratiach sa presadili Lenes, Rejna, ale najmä Liniment, neskorší víťaz niekdajšieho prekážkového vrcholu pod Tatrami Veľkej ceny Bratislavy na 5500 metrov.

   20. septembra 1992 sa dostihy do Nového Tekova vrátili s veľkou pompou, keď na programe bolo až šesť zápolení pre klusácke kone. Chronologicky sa ako prvý v Cene Sempolu, závod Bajka-Levice (1600 m, 2r, 12 000 Kčs, méty) presadil začínajúci Ság (Meadow Frank - Sanaga, Labirint), ktorého pre ZD Kvasice viedol v tempe 1:34,7 jeho kouč Bedřich Hradil. Druhá skončila Esika Skal z ITC Napajedla pred domácim belušom Akvarelom s Kopeckým. Neskorší slovenský rekordér Lidren pod vedením Milana Majora si pri domácej premiére vyslúžil diskvalifikáciu.

   Trinásť koní na atypickej dištancii, to bola Cena Poľnonákupu Tekov, š. p. Levice (1900 m, 3r+, 16 000 Kčs, letmý štart). Za 1:24,7 sa predsadil s číslom jedna štartujúci Ermín (Labirint - Erri, Tillherr) s Crlom zo stajne Equus od trénera Jana Demeleho. Nečakané veľké poradie doplnili Misla s amatérom Zdeňkom Pařízkom a Šenkýř s amatérom Josefom Složilom. Rakúsky veterán v službách stajne Reise Kaiser Elmar finišoval s Ondrejom Nagyom štvrtý, spolufavorit Essling získal piaty honorár. Za tabuľou skončili domáce nádeje Žirlan a Nemecsek, ale aj Danita Iran či čerstvý derby-víťaz Polemik a indisponovaný tekovský rýchlik Janez. Oveľa horšie však dopadla nová posila stajne Mostry Senica od trénera Antona Mlčúcha - beluš Sordy totiž v ostrej zákrute kilometer pred cieľom narazil do vnútornej drevenej bariéry, vyklopil Jaroslava Mrvu a musel byť utratený.

   Výborný výkon podala v Cene Levického mäsového priemyslu (1600 m, 3r+, 14 000 Kčs, letmý štart) už deväťročná juhoslovanská hnedka Ina II (Quentoin Hill - Ivona, Princ Never) zo stajne PIK ADA,ktorá v sukle so svojím chovateľom Dušanom Blažinom po boji odrazila nápor Složilovej Švédky Capity a dosiahla novodobý rekord tekovskej dráhy 1:23,7. Bronz obsadil jej krajan Mannlicher, keď zdolal slávnejšieho sparinga Garela, derby-víťaza z minulej sezóny. Posledný honorár brala Sorenta. Domáci skončili v tucte účastníkov mimo zorného uhla, najlepšie siedmy rakúsky matador Draho, švédska rodáčka v modro-žltých farbách Vintage Me deviata, vlastná odchovankyňa Gabi Meadow desiata a ďalšia posila zo Škandinávie Dame Sund posledná dvanásta.

   Úspech „Bandi-báčiho“ trénerskeho úseku však prišiel v Cene Hydromeliorácie a. s. Kalná nad Hronom (1800 m, 3r+, 14 000 Kčs, méty) zásluhou štvorročného tmavého hnedáka Hita (Toporas - Hebrea, Bucur). Elegantný rumunský import s Jaroslavom Kopeckým v sulke útokom zozadu predčil výkonom 1:27,5 kyjovského snaživca Migora i koryčanského veterána Navara. Tekovské vzopätie potvrdili tabuľovým dobehom aj Cígeľa s amatérom Kaiserom a Mibon s Majorom.

   Cenu Atómových elektrární Mochovce (1800 m, 3r+, 12 000 Kčs, méty, I. oddelenie) absolútne ovládli kone spoza rieky Moravy. Triumf si odniesla štvorročná ryška Ciklina (Kristal - Cidlina, Gellért) zo stajne Hanka, ktorú pre trénera Vinklárka navigoval amatér Pavel Vávra. Stupne doplnili jej stajňová družka Esty a Big Boy z Moravie Otrokovice.

   Double Žrebčína Nový Tekov zabezpečil v záverečnej Cene Západoslovenského riaditeľstva pôšt Bratislava (1800 m, 3r+, 12 000 Kčs, méty, I. oddelenie) trojročný hnedák Dural (Inferno - Dunhilla, Marradi) s amatérom Karolom Hlinkom, matka ktorého bola kedysi klusáckym Koňom roka na Slovensku. Veľké poradie doplnili Harmén so Zdeňkom Vávrom a Bormeda s Ivanom Trhanom.

   Súčasťou programu mala byť Cena Old Boys pre „starých pánov“ v sulkách pri príležitosti dostihovej rozlúčky úspešného rumunského jazdca P. Burlakuho. Účasť dokonca prisľúbil aj fínsky vodič Alan Korpi či jeho krajan Kaarlo Wiesner, no napokon sa dostihy konali bez nich. Namiesto Rumuna nakoniec nastúpil na trať maďarský hosť László Nagy. Triumfovali domáci zástupcovia Lokál a Ondrej Nagy.

   Jedinú steeplechase ovládli zverenci trénera Baráčka zo Státního statku Hrušovany, odkiaľ pochádzal aj neskorší trojnásobný premiant Veľkej pardubickej Peruán. Zvíťazil štvorročný hnedák Tolar s Miroslavom Bezděkom v sedle, jeho kolega Oran finišoval tretí.

 

(c) Dalibor Skladan 2015

   

   

   

 

 
 

 


Posledné fotografie



Archív

Kalendár
<< február / 2024 >>


Štatistiky

Online: 5
Celkom: 437149
Mesiac: 3314
Deň: 98