Choď na obsah Choď na menu
 


Klusácky zápisník 2023

Top Secret J uzavrel sezónu v rakúskom Ebreichsdorfe

Slovenský klusák Top Secret J (Eilean Donon) zo stajne PlayAda Stables/H.T.C Drženice sa vo štvrtok 26. oktobra zúčastnil prestížneho mítingu na kilometrovom ovále Magna Racino nedaleko Ebreichsdorfu. Zverenca trénera s amatérskou licenciou Dalibora Skladana viedol pri jeho záverečnom vystúpení v sezone domáci catchdriver Carsten Milek.

Sedemročný tmavý hnedák valach nastúpil v Royal Jet Memorial (2140 m, 3-14r, 3500 eur, autoštart) ako najväčší outsider v poli desiatich koní s eventuálkou 955:10 na prípadné víťazstvo. Po štarte v druhom rade sa ocitol na bariére v druhom slede a po úvodnom kole mu patrila blízka ôsma priečka. "Je škoda, že strácal najmä v oblúkoch," referoval po dobehu Milek, ktorý dokázal odchovanca Jiřího Svobodu v závere druhého kola zmobilizovať a spolu napokon získali honorovanú siedmu priečku, ked v kilometrovom tempe 1:17,7 predstihli trojicu súperov.

Vzhľadom na skutočnosť, že sa jednalo o dostihy sponzorované francúzskou spoločnosťou PMU, bolo nutné pri podaní prihlášky prostredníctvom Závodiska Bratislava uviesť, či je slovenský kôň okutý na predné, zadné alebo všetky nohy. Kedže realizačný tím o tejto skutočnosti nevedel, organizátori podmienili jeho účasť okutím na všetky štyri končatiny a koňa niekoľko desiatok minút pred štartom okul Slovák pôsobiaci v Rakúsku Milan Červeňák.

Top Secret J však všetky štarty v tomto roku absolvoval bez zadných podkov. Napriek tomu dokázal podať bojovný výkon a sezonu ukončil s vizitkou desiatich vystúpení, z ktorých dosiahol jeden triumf, tri striebra, dve bronzové priečky a dalšie dve honorované umiestnenia, pričom výkonom 1:16,1 na kilometer vybehol nový osobný rekord a km. časom 1:16,2 zároveň vytvoril nový slovenský rekord na strednej trati.

Link na video a výsledky dostihov v Ebreichsdorfe:

http://race.anigma.at/2023_10_26/2023_10_26_02_01.mp4

https://www.aroc.at/index.php/rennen/ansicht-renntag?id=2483

eb_se.jpg

Top Secret J (vpravo) finišuje v Royal Jet Memorial na závodisku Magna Racino.

FOTO: Eduard Risavy

 

Top Secret J vyklusal nový osobný rekord

V závere sezóny si aktuálne jediný reprezentant Slovenska v klusáckom odvetví Top Secret J (Eilean Donon) zmeral sily s českou elitou na dráhe v Bravanticiach, kde koncom júla pri svojom úvodnom vystúpení mimo trávnatého starohájskeho oválu pokoril slovenský strednotratiarsky rekord, keď výkonom 1:16,2 na kilometer vyrovnal osobné maximum spred troch rokov. Aj tento raz prepisoval osobné štatistiky, hoci na tabuľový dobeh pod taktovkou ukrajinského legionára Pavla Morozova nestačil.

Sedemročný tmavý hnedák valach zo stajne PlayAda Stables/H.T.C. Drženice pôsobil po šiestich týždňoch od posledného vystúpenia na dráhe v Budapešti trošku ťažkopádne, v Cene obce Bravantice (1640 m, 3r+, 22 500 Kč, autoštart) sa však stretla silná dvojková zostava. O svižné tempo sa staral Kadet Misi so Slovákom Ondrejom Komlóšim, ktorého od polovice trate atakoval favorizovaný holandský rodák Leroy W so Zuzanou Vávrovou. Oboch však v cieľovej rovinke zatienil sériový premiant z Bratislavy Bucephalos Misi (Steakhouse), reprezentujúci Stáj Skree, ktorého zveril tréner Jaroslav Dobrovolný synovi Davidovi. Víťaz augustového Slovenského klusáckeho derby dosiahol vynikajúci čas 1:14,7 na kilometer, keď pri kvote 50:10 presvedčivo zdolal najväčšieho favorita. Pre bronz si výbornou koncovkou doletel další český odchovanec Perceval s Elenou Salkovič-Volf.

Top Secret J z bravantického chovu Jiřího Svobodu dokázal pri outsiderskej eventuálke 100:10 zbehnúť záverečný kilometer vo výbornom tempe 1:15,8 a celkovo dosiahol životný výkon 1:16,1. Na ohrozenie štvrtej Masady a najmä piateho Kadeta Misi to však tesne nestačilo. Pre zverenca trénera s amatérskou licenciou Dalibora Skladana to bolo teda druhé nehonorované vystúpenie za sebou, od začiatku sezony dosiahol okrem prvenstva v Starom háji aj ďalších šesť dotovaných umiestnení vrátane striebra v Dunajskom pohári. Realizačný tím by chcel otestovať formu na klusáckom ovále v rakúskom Ebreichsdorfe. Pripomíname, že absolútny slovenský rekord fenomenálneho V. G. Starsboya z roku 1999 má hodnotu 1:15,8 na kilometer.

  secret_brav_finis3.jpg

Bucephalos Misi (vľavo) nadviazal v Cene obce Bravantice na štyri triumfy z Bratislavy.

FOTO: Karla Hubníková

 

Top Secret J neuspel v Budapešti

Po sérii veľmi dobrých výkonov na slovenských a českých dráhach a predčasnom ukončení aktuálnej klusáckej kampane pod Tatrami vycestoval Top Secret J (Eilean Donon) prvú septembrovú nedeľu do Budapešti. Na univerzálnej dostihovej dráhe v Kincsem parku sa konal prestížny trojdňový míting, ktorý v piatok zahájili zápolenia chrtov a v sobotu pokračoval rovinovým mítingom, kde nechýbala ani svetová džokejská hviezda Frankie Dettori. Klusáky dostali zelenú až na tretí deň a okrem 109. ročníka prestížnej Hungaria Díj bol na programe aj tradičný Marschall Jozsef Emlékverseny. Slovenský zástupca napokon nastúpil na tretí vrchol dňa, medzinárodne obsadený Fekete Lászlo Emklékverseny (1800 m, 3r+, 700 000 HUF, autoštart).

Sedemročný tmavý hnedák valach mal tak ako pri vyrovnaní slovenského strednotratiarskeho rekordu v Bravanticiach i augustovom dvojnásobnom medailovom zápise v bratislavskom Dunajskom pohári v sulke skúseného Pavla Morozova. Dvojici však nevyšiel optimálne štart z druhej rady a reprezentant stajne PlayAda Stables/H.T.C. Drženice absolvoval úvodné kolo v strede desaťhlavého poľa bez priestoru na progres a to ako šiesty najčastejšie tipovaný kôň kurzom 247:10. Na konci protiľahlej steny ho skúsil 62-ročný matador Morozov posunúť do vonkajšej stopy, ale po tomto manévri sa zverenec Dalibora Skladana prepadol na konečnú deviatu priečku, ktorú obsadil v kilometrovom tempe 1:17,4. Víťazný My Dyla LV (Timoko) šiel pod vedením Laszloa Kolozsiho o sekundu rýchlejšie.

siko_kp_parad.jpg

Slovenský Top Secret J v sulke s Pavlom Morozovom v Budapešti.

FOTO: REKA PETER

siko_kp.jpg

Top Secret J sa na závodisku Kincsem park držal väčšinu trate na piatom mieste.

FOTO: REKA PETER

 

Bucephalos Misi vyhral aj derby, Jerry ovládol Dunajský pohár

Slovenské klusácke derby (2600 m, 4r, 4000 eur, letmý štart) sa druhú augustovú nedeľu stalo korisťou štvorročného Bucephala Misi (Steakhouse), ktorý tak pod taktovkou Davida Dobrovolného nadviazal na tri tohtoročné triumfy na bratislavskom dostihovom ovále v Starom háji. Druhý vrchol sezóny s dvomi rozjazdami Dunajský pohár (1700 m, 3r+, 2400 eur, letmý štart, prémiový heat) ovládol v nabitej konkurencii vlaňajší dvojnásobný derbista Jerry (Wine and Blues) s Ivanom Coufalom. Nestratil sa ani slovenský zástupca Top Secret J (Eilean Donon), ktorý pod vedením Pavla Morozova vybojoval striebro a bronz.

O modrú stuhu napokon po zranení slovenského zástupcu Romea Pro bojovala len pätica klusákov. Solídne tempo udával mohutný bravantický odchovanec Joker J´ Eso, v záverenčnom oblúku vytrvaleckej porcie však aj za cenu rozdávania metrov nastúpil zverenec Jaroslava Dobrovolného Bucephalos Misi a pod vedením jeho syna Davida získal pre Stáj Skree derby-triumf v kilometrovom čase 1:24,3. Rakúsky zástupca Look At Me v majetku Slovákov Jarmily a Milana Červenákovcov stratil pred finišom priebežnú striebornú pozíciu a Carsten Milek v jeho sulke dlho hľadal priestor, aby napokon útokom zvonka odsunul na bronzový stupienok favorizovanú Moriah Boko s Pavlom Vávrom. Poradie doplnili odchovanci Jiřího Svobodu, bez záverečného zrýchlenia idúci Joker J´ Eso a Coufalova Janinn J´ Eso, ktorá od polovice len s problémami akceptovala tempo dostihov a pri točení do cieľovej rovinky zvonka zacválala.

  Sprievodný vrchol programu i celej klusáckej sezóny prilákal kvalitnú sedmičku koní z Českej republiky, Rakúska i domáce želiezko v ohni. Obe rozjazdy Dunajského pohára napokon pre seba rozhodol viac ako 13 mesiacov neporazený český odchovanec Jerry, reprezentujúci Stáj Květná v majetku svojho chovateľa a kouča Ivana Coufala, ktorý bol v sulke päťročného hnedého valacha. V prvom prípade zvíťazil v tempe 1:19,4 a keďže bočil do stredu dráhy, nechal na bariére vyniknúť s najnižším štartovým číslom idúceho slovenského outsidera Top Secret J, ktorý pod taktovkou skúseného Pavla Morozova hrdinsky vzdoroval ešte päťdesiat metrov pred cieľom. Bronz pri výpadku cieľovej kamery pridelili rozhodcovia dvom klusákom, českému matadorovi Inaccessible Grou s Veronikou Poršovou a rakúskemu plemenníkovi JS Tolstoyovi s Carstenom Milekom, ktorý trochu doplatil na nerovnú jazdu víťaza. Spolufavorit Elixir de Charnie zacválal pri prebiehaní cez pieskový pás zhruba štyristo metrov pred cieľom.

  Druhá rozjazda bola ešte rýchlejšia a priniesla najlepší výkon, dosiahnutý na slovenských dráhach pri sporadickom organizovaní klusáckych dostihov za posledných desať rokov. Jerry triumfoval v kilometrovom tempe 1:18,6 pred JS Tolstoyom z rakúskej Stall Dante u. J. Scheit, bronz na bariére veľmi tesne ubránil slovenský Top Secret J, reprezentujúci subjekt PlayAda Stables/H.T.C. Drženice.

derby_dobeh_pole.jpg

Bucephalos Misi víťazí v Slovenskom klusáckom derby, Look At Me získal útokom zvonka striebro pred favorizovanou Moriah Boko, dlho vedúci Joker J Eso pri bariére napokon zoslabol.

FOTO: Anton Martinec

dp_dobeh_jerry_secret.jpg

Vlaňajší dvojnásobný derby-víťaz a držiteľ českej trojkoruny Jerry víťazí pod vedením Ivana Coufala v prvej rozjazde Dunajského pohára, slovenský Top Secret získal pri bariére druhú priečku.

FOTO: Anton Martinec

dp2_dobeh_jerry.jpg

Jerry stredom dráhy vybojoval triumf aj v druhej rozjazde Dunajského pohára, za ním strieborný JS Tolstoy z Rakúska, pri bariére finišuje na treťom mieste domáci Top Secret J. Do záberu sa zmestili aj štvrtý Inaccessible Grou (vpravo) a piaty Eliir de Charnie (druhý zľava).

FOTO: Anton Martinec

Bratislava - Starý háj, nedeľa 13. augusta 2023

Slovenské klusácke derby (klusáky, 4r, 2600 m, 4000 eur, letmý štart)

poradie meno vek, farba, pohlavie stajňa vodič čas
1./1. BUCEPHALOS MISI (CZE) 4 hd. val. Stáj Skree (CZE) David Dobrovolný 1:24,3
2./2. LOOK AT ME (A) 4 hd. Stall DANTE (AT) Carsten Milek 1:24,8
3./3. MORIAH BOKO (S) 4 hda. Vávra Chropyne2 (CZE) Pavel Vávra 1:24,9
4./4. JOKER J´ ESO (CZE) 5 tm. hd. val. Ecurie JS (CZE) Jiří Svoboda 1:25,2
5./5. JANINN J´ ESO (CZE) 4 hda.

Stáj Kvetná (CZE)

Ivan Coufal 1:27,0c

Dunajský pohár (klusáky, 3r+, 1700 m, 2400 eur, letmý štart), I. rozjazda

poradie meno vek, farba, pohlavie stajňa vodič čas
1./1. JERRY (CZE) 5 hd. val. Stáj Kvetná Ivan Coufal 1:19,4
2./2. TOP SECRET J (A) 7 tm. hd. val. PlayAda Stables/H.T.C. Drženice Pavlo Morozov 1:19,8
3./3. JS TOLSTOY (A) 10 hd. Stall Dante u. J. Scheit (AUT) Carsten Milek 1:20,0
3./3.
INACCESSIBLE GROU (NL)
8 hd. val. S. Gloria (CZE) Vweronika Poršová 1:20,0
5./5. FLY SPIRIT (CZE) 8 hd. val. Ecurie JS (CZE) Jiří Svoboda 1:21,0
6./6. ELIXIR DE CHARNIE (F) 9 tm. hd.

Stáj Skree (CZE

Jaroslav Dobrovolný 1:21,6c
7./7. EMBARGO D UKRAINE (F) 9 r. val. Vávra Chropyne Zdenek Vávra 1:22,2c
 

Dunajský pohár (klusáky, 3r+, 1700 m, 2400 eur, letmý štart), II. rozjazda

poradie meno vek, farba, pohlavie stajňa vodič čas
1./1. JERRY (CZE) 5 hd. val. Stáj Kvetná Ivan Coufal 1:18,6
2./2. JS TOLSTOY (A) 10 hd. Stall Dante u. J. Scheit (AUT) Carsten Milek 1:18,8
3./3. TOP SECRET J (A) 7 tm. hd. val. PlayAda Stables/H.T.C. Drženice Pavlo Morozov 1:19,0
4./4.
INACCESSIBLE GROU (NL)
8 hd. val. S. Gloria (CZE) Vweronika Poršová 1:19,0
5./5. ELIXIR DE CHARNIE (F) 9 tm. hd. Stáj Skree (CZE) Jaroslav Dobrovolný 1:19,0
6./6. FLY SPIRIT (CZE) 8 hd. val. Ecurie JS (CZE) Jiří Svoboda 1:21,0
7./7. EMBARGO D UKRAINE (F) 9 r. val. Vávra Chropyne Zdenek Vávra 1:19,9

 

Romeo Pro nebude na štarte Slovenského klusáckeho derby

   Potenciálny slovenský zástupca v súboji o vavrínový veniec napokon bude druhú augustovú v Bratislave chýbať. Štvorročný ryšiak valach ukrajinského chovu Romeo Pro (Montpelier) sa zranil a tento rok sa na dráhe už neobjaví. Na sociálnej sieti to uviedol jeho spolumajiteľ Ján Madarász.

   Reprezentant stajne Luna Racing Team Viery a Jána Madarászovcov má problémy s medzikostným svalom na zadnej nohe, následkom čoho bol poslednú júlovú sobotu škrtnutý z dostihov v Bravanticiach, kde mal reálne šancu bojovať o prvý triumf po importe z Ukrajiny. S najväčšou pravdepodobnosťou sa podrobí operácii na veterinárnej klinike v Brne.       

   Odchovanec Oleksandra Vorobija prišiel na Slovensko vlani koncom jesene, jeho prípravu prevzal niekdajší slovenský šampión Pavlo Morozov, neskôr ho majitelia presunili na Moravu k Jaroslavovi Dobrovolnému. Tento rok absolvoval sedem štartov v Bravanticiach, Bratislave i Prahe. Tri razy bol druhý a následne trikrát obsadil bronzovú pozíciu. Neumiestnil sa až pri poslednom vystúpení v polovici júla v Bravanticiach. 

   Slovenské klusácke derby je na programe v petržalskom Starom háji v nedeľu 13. augusta.

romeodrzenice.jpg

Romeo Pro s Pavllom Morozovom počas prípravy v Drženiciach.

FOTO: Dalibor Skladan

 

Top Secret J vytvoril v Bravanticiach nový slovenský rekord

Sedemročný tmavý hnedák valach Top Secret J (Eilen Donon) využil dlhšiu dostihovú prestávku na Slovensku, aby sa poslednú júlovú sobotu predstavil na hipodróme Bravantice na severe Moravy. Aktuálne jediný klusák v slovenskom tréningu, reprezentant stajne PlayAda Stables/H.T.C. Drženice, nastúpil proti piatim českým súperom v záverečnom bode programu, Cene zemědělce Zděnka Vávry (2140 m, 3r+, 22 500 Kč, autoštart).

   Zverenec Dalibora Skladana sa pod taktovkou Pavla Morozova dostal krátko po štarte do vedenia a diktoval pomerne ostré tempo, ktoré začal v druhej polovici dostihov stupňovať dvojnásobný vlaňajší derby-víťaz Jerry s Ivanom Coufalom. Na favorita zaútočil v cieľovej rovine holandský rovesník Leroy W so Zuzanou Vávrovou v sulke, ale zástupca stajne Květná jeho nápor odrazil v kvalitnom tempe 1:15,0. Bronz s odstupom trinástich dlžok napokon tesne vybojovala Masada s amatérkou Klárou Jelínkovou, odchovanec Jiřího Svobodu Top Secret J však výkonom 1:16,2 prepísal slovenské historické tabuľky, keď veľmi tesne prekonal takmer štvrťstoročie platný strednotratiarsky rekord legendárneho klusáka V. G. Starsboya.

  Fenomenálny fínsky rodák v službách želiezovskej stajne Agrofarma Ferrari dosiahol v máji 1999 práve pod vedením Morozova suverénny triumf v Cene primátora hlavného mesta Praha na trati 2190 metrov, keď v tempe 1:16,3 na ťažkej dráhe deklasoval českú klusácku elitu na čele s dvojnásobným derby-víťazom Limonom. Úspech slovenských koní vtedy podčiarkol štvrtým miestom další Morozovov zverenec Olster, ktorého pobádala jeho manželka s amatérskou licenciou Iryna Lyskova.

topsecretbrav.jpg

Top Secret J zo slovenskej stajne PlayAda Stables/H.T.C. Drženice odvodil pod taktovkou Pavla Morozova väčšinu dostihov.

FOTO: Karla Hubníková

 

Top Secret J prekvapil triumfom v Bratislave

V sobotu prvého júla boli v bratislavskom Starom háji na programe ďalsie dva dostihy klusáckej sezóny na Slovensku. Po dvoch predchádzajúcich triumfoch Bucephalosa Misi (Steakhouse) sa dávali zverencovi Jaroslava Dobrovolného z českej stajne Skree najväčšie šance, ale v prvej rozjazde prémiového hetau pod názvom Memoriál JUDr. Róberta Deáka (1700 m, 3+, 600 eur, méty) prišlo pomerne nečakané víťazstvo slovenského reprezentanta Top Secret J (Eilen Donon) s outsiderským kurzom 10,4:1 v doposiaľ najlepšom tempe sezóny 1:22,6 na kilometer, pričom rýchlejšie dokázali od zavedenia provizórnej prevádzky pod Tatrami v roku 2021 klusať len víťaz lanského Dunajského pohára Kane Fortuna (1:22,0) a suverén z Topoľčianok In Drive In You (1:22,2).

   O tempo sa v úvode dostihov staral vďaka najvýhodnejšej vstupnej pozícii do českého tréningu presťahovaný ukrajinský rodák Romeo Pro s Pavlom Morozovom zo slovenskej stajne Luna Racing Team, ktorému od úvodného oblúka asistovala Acount Merci s amatérom Tomášom Klvaňom. Dvojicu zo severomoravskej centrály Ecurie JS však v polovici dlhej steny zastavilo cválanie a následná diskvalifikácia. K Romeovi Pro sa tak pridal favorizovaný tréningový partner Bucephalos Misi, ktorý zaviedol šesťčlenné pole do cieľovej roviny. Tam však rezolútne nastúpil popri bariére na priebežnú tretiu priečku s najväčším prídavkom sa posúvajúci sedemročný hnedý valach Top Secret J zo stajne PlayAda Stables/H. T. C. Drženice, ktorý s podporou trénera s amatérskou licenciou Dalibora Skladana dostal hlavu dopredu. Za tretím Romeom Pro finišovala Barunka Misi s Ondřejom Kozlom pred Imosom s Jiřím Svobodom, ktorý mal od polovice záverečného oblúka problémy s čistými chodmi a v druhej rozjazde ho dokonca postihla diskvalifikácia.

Po hodine a pol prišlo repete v Memoriáli Ing. Juraja Deáka (1700 m, 3+, 600 eur, méty), ale Dobrovolného zverenci Romeo Pro a Bucephalos Misi si tento raz režírovali dostihy v pokojnejšom tempe, takže druhý menovaný pod taktovkou trénerovho syna Davida našiel za dištančným medzníkom ešte dosť síl na odrazenie záverečného ataku Top Secreta J v kilometrovom čase 1:24,0. Za strieborným Top Secretom J zviedli znova súboj o bronz Romeo Pro a Barunka Misi, pričom kobyla tento raz prehrala len o hlavu. V celkovom poradí prémiového heatu sa zrodila československá remíza, so ziskom 17 bodov si celkový triumf i najväčší podiel dotácie 600 eur podelili Bucephalos Misi a Top Secret J, Romeo Pro skončil s 10 bodmi tretí.

 

 

cielfotoba.jpg

Top Secret J o hlavu víťazí v Memoriáli JUDr. Róberta Deáka.

FOTO: www.zavodisko.sk

memdeakbucefal.jpg

V druhej rozjade pod názvom Memoriál Ing. Juraja Deáka oplatil Bucephalos Misi porážku Top Secret J.

FOTO: Ing. Angelika Skladanová

 

Bratislava - Starý háj, sobota 1. júla 2023

Memoriál JUDr. Roberta Deáka (klusáky, 3r+, 1700 m, 600 eur, méty)

poradie meno vek, farba, pohlavie stajňa vodič čas
1./1. TOP SECRET J (A) 7 tm. hd. val. PlayAda Stables/H.T.C. Drženice am. Dalibor Skladan 1:22,6
2./2. BUCEPHALOS MISI (CZE) 4 hd. val. Stáj Skree (CZE) David Dobrovolný 1:23,6
3./3. ROMEO PRO (UA) 4 r. val. Luna Racing Team (CZE) Pavlo Morozov 1:25,2
4./4. BARUNKA MISI (CZE
 
5 hda. Stáj O. K. Ondřej Kozel 1:25,1
5./5. IMOS (CZE) 5 tm. hd. val. Ecurie JS (CZE) Jiří Svoboda 1:29,7
6./DN ACCOUNT MERCI (A) 5 hda.

Ecurie JS (CZE)

am. Tomáš Klvaňa disk.

 

 

 

Bratislava - Starý háj, sobota 1. júla 2023

Memoriál Ing. Juraja Deáka (klusáky, 3r+, 1700 m, 600 eur, méty)

poradie meno vek, farba, pohlavie stajňa vodič čas
1./1. BUCEPHALOS MISI (CZE) 4 hd. val. Stáj Skree (CZE) David Dobrovolný 1:24,0
2./2. TOP SECRET J 7 tm. hd. val. PlayAda Stables/H.T.C. Drženice am. Dalibor Skladan 1:23,3
3./3. ROMEO PRO (UA) 4 r. val. Luna Racing Team (CZE) Pavlo Morozov 1:26,0
4./4. BARUNKA MISI (CZE
 
5 hda. Stáj O. K. Ondřej Kozel 1:25,0
5./DT IMOS (CZE) 5 tm. hd. val. Ecurie JS (CZE) Jiří Svoboda disk.
6./DN ACCOUNT MERCI (A) 5 hda.

Ecurie JS (CZE)

am. Tomáš Klvaňa disk.

 

 

Bucephalos Misi ovládol aj Memoriál Imricha Alkéra

Po víťazstve v úvodných klusáckych dostihoch na Slovensku, ktoré sa konali v bratislavskom Starom háji v polovici mája, sa štvorročný hnedák Bucephalos Misi (Steakhouse) dokázal presadiť aj v druhej skúške sezóny pod názvom Memoriál Imricha Alkéra (3r+, 2000 m, 1200 eur, méty). Pod vedením Davida Dobrovolného predviedol tretiu júnovú nedeľu výrazne kvalitnejší kilometrový čas ako naposledy.

   O zrýchlenie sa v hendikepovom zápolení postaral štvorročný tmavý hnedák Joker J´ Eso, ktorý pod vedením trénera a majiteľa Ecurie JS Jiřiho Svobodu udával tempo po štarte z výhodnejšej prvej méty. Dvesto metrov pred cieľom však syn vynikajúceho Boccaccia a polobrat vo francúzsku na grupovej scéne v monté bodujúcej Hannah stratil podkovy, následne krátko zacválal a chybu zopakoval i na páske, a tak ho arbitri diskvalifikovali. Atakom zvonka sa presadil vyššie spomínaný reprezentant stajne Skree od trénera Jaroslava Dobrovolného, v minulosti spolupracovníka legendárneho Imricha "Imi báčiho" Alkéra v centrále Střelice - a to v tempe 1:25,2 na kilometer.

Najrýchlejšie dostihy však predviedol slovenský zástupca Top Secret J, ktorý nastupoval s prídavkom štyridsiatich metrov. Zástupca stajne PlayAda Stables/H. T. C. Drženice predviedol pri druhom štarte po vynútenej poldruharočnej zdravotnej pauze zlepšenie, hoci ho amatér Dalibor Skladan v závere nemusel tlačiť, pretože zaregistroval administratívny posun na striebornú pozíciu. Bronz napokon pripadol druhému slovenskému klusákovi v poli Romeovi Pro s Pavlom Morozovom v sulke, ktorý doposiaľ získal pre stajňu Luna Racing Team tri strieborné umiestnenia. Dobeh tak ako pred mesiacom uzavrela Frajerka Misi, ktorú pre Stáj Tečovice viedol jej kouč Ondřej Kozel.

alker2023harness.jpg

Bucephalos Misi s Davidom Dobrovolným víťazí pred cválajúcim Joker J´ Eso. Stupne napokon obsadili slovenské kone Top Secret J a Romeo Pro.

FOTO: Angelika Skladanová

Bratislava - Starý háj, nedeľa 18. júna 2023

Memoriál Imricha Alkéra (klusáky, 3r+, 2000 m, 1200 eur, méty)

poradie meno vek, farba, pohlavie stajňa vodič čas
1./1. BUCEPHALOS MISI (CZE) 4 hd. val. Stáj Skree (CZE) David Dobrovolný 1:25,2
2./DC JOKER J´ ESO 4 tm. hd. Ecurie JS (CZE) Jiří Svoboda disk.
3./2. TOP SECRET J (A) 7 tm. hd. val.

PlayAda Stables/ H.T.C. Drženice

am. Dalibor Skladan 1:24,6
4./3. ROMEO PRO (UA) 4 r. val. Luna Racing Team Pavlo Morozov 1:26,5
5./4. FRAJERKA MISI (CZE) 5 hda. Stáj Tečovice (CZE) Ondřej Kozel 1:27,0

 

 

 

Romeo Pro získal druhé miesto aj v Prahe

   Po tretí raz v prebiehajúcej dostihovej sezóne finišoval štvorročný ryšiak Romeo Pro na striebornej pozícii. Po moravských Bravanticiach a Bratislave sa tak stalo prvú junovú nedeľu aj v pražskej Veľkej Chuchli. Reprezentanta slovenskej stajne Luna Racing Team manželov Viery a Jána Madarászovcov viedol český tréner a vodič Jaroslav Dobrovolný.

   Ukrajinský rodák nastúpil v Cene pražského magazínu (1670 m, 3r+, 20 000 Kč, autoštart) ako druhá papierová šanca s eventuálkou 23:10 a väčšinu dostihov diktoval v päťčlennom poli solídne tempo. Od záverečného oblúka však nestačil na finiš nemeckého hosťa, tmavého hnedáka valacha menom Avici (Little Arrow), ktorý pri svojom neskorom debute v piatich rokoch s Robertom Pletschacherom zvíťazil v kilometrovom tempe 1:19,2. Romeo Pro po druhý raz v tejto sezóne vylepšil svoje osobné maximum, aktuálne na hodnotu 1:19,5. Najbližšie by sa mal znova predstaviť pred tribúnami v bratislavskom Starom háji, kde bude 18. júna na programe Memoriál Imricha Alkéra na trati 2000 metrov.

rome_drzenice.jpg

Romeo Pro s trénerom Pavlom Morozovom počas prípravy v Drženiciach.

FOTO: Dalibor Skladan

 

Bucephalos Misi opanoval Memoriál Ondreja Nagya

   Prvé dostihy na slovenských dráhach v aktuálnej sezóne ovládol papierový spolufavorit Bucephalos Misi (Steakhouse - Yasmine Blou, Super Tilly), ktorého však stávkujúci diváci v bratislavskom Starom háji poslali v sobotu 20. mája na štart Memoriálu Ondreja Nagya (klusáky 1800 m, 3+, 1200 m, méty) vo vyrovnanom päťčlennom poli koní paradoxne s najvyššou kvótou 60:10. Dostihy pomenované na počeť legendárneho novotekovského trénera a vodiča tak získal symbolicky odchovanec jeho dlhoročného priateľa Milana Šímu zo Šumavy, ktorý mal koncom 90. rokov svoje prvé klusáky v tréningu práve v Novom Tekove.

   Štvorročný hnedák valach zo stajne Skree od trénera Jaroslava Dobrovolného zo Střelíc pri Brne dokázal v cieľovej rovine vystupňovať tempo a útokom z priebežného druhého miesta odrazil nápor rovesníka s ukrajinským pasom Romea Pro, ktorému poskytoval vstupnú dvadsaťmetrovú výhodu. Zástupca slovenskej stajne Luna Racing Team pod vedením Pavla Morozova si tak zopakoval nedávne striebro z českých Bravantíc. Na stupne sa útokom zvonka dostal aj rekonvalescent Top Secret J, ktorý nastupoval na dráhu po vyše poldruharočnej zdravotnej prestávke a ktorého pre domácu stajňu PlayAda Stables/H.T.C. Drženice viedol pri predpísanom štyridsaťmetrovom vstupnom manku tréner s amatérskou licenciou Dalibor Skladan.

   Spolufavoritka a premiantka lanského júnového testu z Bratislavy Frajerka Misi s Ondřejom Kozlom v sulke v tesnom finiši doplatila na obiehanie metrov v záverečnom oblúku. Jej tréningová družka z moravských Tečovíc Barunka Misi pod taktovkou debutujúcej amatérky Barbory Šebestovej od polovice trate prekvapivo neakceptovala tempo, hoci bolo kvôli taktizovaniu na špici veľmi pomalé a výkonom 1:31,8 skôr pripomínalo časy, ktoré pri svojich štyroch triumfoch v sulke dosiahol Ondrej Nagy v Československom klusáckom derby...

bucefal_romo.jpg

FOTO: Anton Martinec

 

Bratislava - Starý háj, sobota 20. mája 2023

Memoriál Ondreja Nagya (klusáky, 3r+, 1800 m, 1200 eur, méty)

poradie meno vek, farba, pohlavie stajňa vodič čas
1./1. BUCEPHALOS MISI (CZE) 4 hd. val. Stáj Skree (CZE) David Dobrovolný 1:31,8
2./2. ROMEO PRO (UA) 4 r. val. Luna Racing Team Pavlo Morozov 1:33,0
3./3. TOP SECRET J (A) 7 tm. hd. val.

PlayAda Stables/

H.T.C. Drženice

am. Dalibor Skladan 1:31,0
4./4. FRAJERKA MISI (CZE) 5 hda. Stáj Tečovice (CZE) Ondřej Kozel 1:32,0
5./5. BARUNKA MISI (CZE) 5 hda. Stáj O. K. am. Barbora Šebestová 1:35,5

 

 

 

Ukrajinský import Romeo Pro strieborný v Bravanticiach

   Premiérové vystúpenie ryšiaka, ktorý cez zimu prišiel po náročnej ceste z Kyjeva na Slovensko, dopadol prvú májovú sobotu nad očakávanie. Štvorročný valach Romeo Pro (Montpelier), ktorého prípravu zastrešil niekdajší slovenský šampión Pavel Morozov, sa predstavil na dostihovom mítingu v Bravanticiach na severe Moravy a v poli šiestich koní nestačil iba na nemeckú zástupkyňu Nott Eck (Express Bourbon).

   Do augustového Slovenského klusáckeho derby smerujúci zástupca stajne Luna Racing manželov Viery a Jána Madarászovcov nastúpil v Cene Českej klusáckej asociácie (klusáky 1640 m, 3r+, 22 500 Kč, autoštart) pod taktovkou skúseného moravského trénera a vodiča Jaroslava Dobrovolného a väčšinu trate diktoval solídne tempo, na začiatku cieľovej roviny však pri stávkovej kvóte 39:10 ako druhá papierová šanca poľa nedokázal zachytiť nástup debutujúcej favoritky. Napriek tomu výkonom 1:20,1 na kilometer zlepšil svoje vlaňajšie maximum z ukrajinskej metropoly a potvrdil, že sa neustále zlepšuje. Polobrata ukrajinského derby-víťaza Romansa z chovu Oleksandra Vorobjova by teraz mali vidieť aj diváci v bratislavskom Starom háji...

 

romeocr.jpg

FOTO: Karla Hubníková

 
 

 


Posledné fotografie



Archív

Kalendár
<< február / 2024 >>


Štatistiky

Online: 2
Celkom: 443053
Mesiac: 5861
Deň: 293