Choď na obsah Choď na menu
 


Klusácky zápisník 2018

 

JS Solo Dancer si v Bravanticiach vylepšil osobný rekord

   Už sedemročný tmavý hnedák, aktuálne reprezentujúci slovenskú stajňu Cout of Tuscany, sa po viac ako ročnej pauze znova predstavil na hipodróme Bravantice neďaleko Ostravy. Ani tento raz nedosiahol na dotovanú priečku, ale výrazne si vylepšil svoje doterajšie maximum na strednej trati.

   Odchovanec Christiana Scheita s rakúskym pasom nastúpil v Cene TOI TOI (2180 m, 3r+, 25 000 Kč, autoštart) proti sedmičke súperov s číslom jeden ako papierovo najslabší účastník pod taktovkou jedného z najlepších českých vodičov Davida Dobrovolného. Zverenec Mariána Štangela mal síce opäť pomalší úvod dostihov, ale popri bariére sa dokázal pred záverečným kilometrom posunúť na druhé miesto za lídra a neskoršieho víťaza Devil In Disguise (Like A Prayer - Fanciulla, Donerail), keď prvých približne tisícsto metrov zvládol v tempe 1:17,4. Na protiľahlej stene mu však postupne začali dochádzať sily a napokon tak ako dva týždne predtým v Prahe obsadil šiestu priečku, pričom už druhý raz po sebe absolvoval dostihy bez cvalovej chyby. JS Solo Dancer (Dale Qui - JS Step Dance, Awesome Goal) výkonom 1:19,4 takmer o dve sekundy vylepšil svoj strednotratiarsky osobný rekord z januára minulého roka, kedy v kilometrovom čase 1:21,3 finišoval tretí vo Viedni. 

img_7184.jpgJS Solo Dancer v sulke s Davidom Dobrovolným sa v Bravanticiach veľkú časť dostihov pohyboval na druhom mieste, aby napokon finišoval šiesty.

Foto: Martina Hubníková

 

JS Solo Dancer dva razy neuspel v Prahe

   Po dvoch rokoch sa aktuálny reprezentant slovenskej stajne Count of Tuscany predstavil na dostihovej dráhe vo Veľkej Chuchli, kde na konci mája i začiatkom júna absolvoval dva testy na krátkej i strednej trati. Ani v jednom prípade sa žiaľ nedostal na tabuľu.

   Sedemročného tmavého hnedáka JS Solo Dancer (Dale Qui - Step Dance, Awesome Goal) navigoval český vodič David Dobrovolný, inak niekdajší majster Európy žiakov. Zverenec Mariána Štangela najprv nastúpil na štart Ceny farmy Levín (1670 m, 3r+, 25 000 Kč, autoštart), kde po chybe v predposlednom oblúku vyklusal tempo 1:21,2 a finišoval na predposlednej ôsmej pozícii, hoci arbitri ho omylom klasifikovali na siedmej priečke.

   O dva týždne neskôr bojoval odchovanec Christiana Scheita znova v deväťčlennom poli koní proti podobnej zostave Ceny metropolitní televize PRAHA TV (2180 m, 3r+, 25 000 Kč, autoštart) a hoci sa tento raz konečne prezentoval čistým klusom, na viac ako šieste miesto po solídnej koncovke v tempe 1:23,0 nedosiahol.

solo_ch2018.jpg

JS Solo Dancer v sulke s Davidom Dobrovolným na dostihovej dráhe v Prahe.

Foto: Martina Hubníková

 

V Šuranoch sa presadila Koralie Skree

   Po dlhých dvanástich rokoch videli diváci na dostihovom mítingu v Šuranoch aj klusácke zápolenie. Cena 155. výročia konania prvých klusáckych dostihov na území Slovenska (1700 m, 3r+, 800 eur) prilákala päticu účastníkov.

   Takmer šesť rokov od ukončenia pravidelnej klusáckej prevádzky na Slovensku sme si pripomenuli významný míľnik v dostihovej histórii, vďaka ktorému sa na špecifickom šurianskom ovále konali klusácke dostihy. Tradične tvrdá i miestami hrboľatá dráha a pomerne ostrá úvodná zákruta už po nahrievaní vyvolávala obavy trénerov, napriek tomu mohli necelé tri tisícky divákov sledovať korektné zápolenie. Od prvých metrov sa v popredí ukazoval švédsky rodák Edens Je Sole, podporovaný skúseným matadorom Antonínom Vinklárkom, ku ktorému sa čoskoro pridal pri bariére idúci Chester s amatérom Tomášom Klvaňom. Oboch aktérov zo severu Moravy však dokázala na začiatku cieľovej roviny atakovať štvorročná hnedka s rakúskym pasom Koralie Skree (Eilean Donon - Kýza Skree, Uronometro) zo střelickej stajne Skree, ktorá s podporou svojho kouča Jaroslava Dobrovolného zvíťazila isto o dva a štvrť dĺžky pred Edens Je Sole.

   Úspech juhomoravskej centrály zvýraznila tretím miestom víťazkina o rok mladšia polosestra a stajňová družka Kasima Skree s Davidom Dobrovolným, keď zo stupňov vytlačila popri bariére útočiaceho JS Solo Dancera. Reprezentant usporiadateľskej stajne TJ Slávia Šurany v sulke s amatérom Daliborom Skladanom zacválal sto metrov pred cieľom, čo však benevolentnejšie slovenské pravidlá umožňujú. Posledný honorár tak pripadol Chesterovi, ktorý sa nevyhol chybe pri točení do cieľovej roviny.

   Za zmienku stojí aj čas víťaznej Koralie Skree 1:22,9. Rýchlejšie dokázali v Šuranoch bežať len štyria víťazi, pričom rekord dráhy drží výkonom 1:21,4 Zindirela, ktorá triumfovala s Pavlom Morozovom v auguste 2002. Zmienku si zaslúži aj neskorší Kôň roka Rick Beuckenswyk, ktorý sa s rovnakým vodičom presadil v máji 2004. Treba však povedať, že všetci účastníci Ceny 155. výročia konania prvých klusáckych dostihov na území Slovenska tento rok debutovali a preto ich výkony treba brať s rezervou.

mini-mms_9451a.jpgVýbornou koncovkou triumfovala Koralie Skre, ktorá pokorila dlho vedúceho Edens Je Sole (pri bariére). Bronzový stupienok ukoristila Kasima Skree na úkor domáceho reprezentanta JS Solo Dancera, ktorý zacválal počas súboja o tretí honorár. Dobeh po aktívnom úvode doplnil Chester.

FOTO: Ing. Miroslav Majerčík

 

VÝSLEDKOVÁ LISTINA PRE DOSTIHY KLUSÁKOV - ŠURANY 6.5.2018

Cena 155. výročia konania prvých klusáckych dostihov na území Slovenska

(klusáky, 3r+, 800 eur, 1700 m, letmý štart)

poradie meno vek, farba, pohlavie stajňa vodič čas
1./1. Koralie Skree (A) 4 hda. Stáj Skree Jaroslav Dobrovolný 1:22,9
2./2. Edens Je Sole (S) 5 hd.val. Stáj Hanka Antonín Vinklárek 1:23,1
3./3. Kasima Skree (A) 3 hda. Stáj Skree David Dobrovolný 1:23,8
4./4. JS Solo Dancer (A) 7 tm.hd.val. TJ Slávia Šurany am. Dalibor Skladan 1:25,3c
5./5. Chester (CZE) 5 hd.val. Stáj Hukovice am. Tomáš Klvaňa 1:26,1c
 

 

Na mítingu v Šuranoch sa predstavia klusáky

   Po päťročnej pauze sa na Slovensku znova uskutoční zápolenie klusákov. Prvú májovú nedeľu by sa na tradičnom dostihovom dni v Šuranoch mali okrem poníkov v sulkách predstaviť aj kone, ktoré boli do sezóny 2012 tradičnou súčasťou slovenského dostihového kalendára.

   Závodisko Bratislava by malo na toto podujatie dodatočne vypísať propozície v najbližších dňoch. Dostihy si symbolicky pripomenú 155. výročie konania prvých klusáckych dostihov na území Slovenska, ktoré sa podľa bádateľa Gabriela Petríka konali práve v Šuranoch. Práve na tamojšej dráhe sme minulý rok odštartovali seriál pre poníky v sulkách Slovak Mini Trotter Cup 2017. Miniklusáky nebudú chýbať ani tento raz, šéf miestneho TJ Slávia Karol Cagáň však navrhol, aby sa do akcie aspoň symbolicky zapojili aj klusácke kone. „Viem si predstaviť aj veľké dostihy klusákov v Šuranoch,“ avizoval vedúci úseku dostihovej prevádzky na Závodisku Ján Valtýni. Podľa našich informácií už o účasť prejavili záujem viaceré realizačné tímy zo Slovenska, Rakúska i Českej republiky.

Propozície dostihov:

Cena 155. výročia konania prvých klusáckych dostihov na území Slovenska - 1700 m
800 € (400 - 200 - 120 - 80)
Pre 3-ročné a staršie kone so ziskom do 1600 €.
Letmý štart.
Zápisné 16 €, oznámenie štartujúcich koní 16 €.

 
 

 


Posledné fotografie



Archív

Kalendár
<< február / 2024 >>


Štatistiky

Online: 2
Celkom: 437137
Mesiac: 3317
Deň: 95