Choď na obsah Choď na menu
 


Klusácky zápisník 2016

 

JS Solo Dancer vybojoval v Krieau štvrtý honorár

   Na druhý sviatok vianočný sa päťročný tmavý hnedák JS Solo Dancer (Dale Qui - JS Step Dance, Awesome Goal) zo stajne PlayAda Stables opäť predstavil na klusáckom dostihovom mítingu vo Viedni. Valach s rakúskym pasom získal pri svojom treťom štarte v Krieau doposiaľ najlepší výsledok, keď v tempe 1:19,2 finišoval štvrtý.

   Stall Dante Jarmily a Milana Červeňákovcov momentálne reprezentujúci odchovanec Christiana Scheita nastúpil neskoro večer do Prix Dragueur (1600 m, 3r+, 1500 eur, autoštart) tradične pod vedením Johanna Lichtenwörthera, ktorý jeho prípravu v Breitensee neďaleko slovenských hraníc trénersky zastrešuje.Tmavý hnedák, ktorý štartoval s kvótou 1272:10 ako druhý najväčší outsider v poli desiatich koní, sa dokázal napriek skrumáži v úvodnom oblúku, kde cválalo viacero súperov, posunúť na predbežnú piatu pozíciu. Na protiľahlej stene sa popri bariére posunul na štvrtú priečku, ktorú ubránil až do cieľa. Inkasoval 120 eur a vyklusal tempo 1:19,2 na kilometer, pričom ten úvodný šiel podľa časomiery svojho vodiča okolo minúty šestnásť.

   Z víťazstva sa tešil Hubert Brandstätter junior v sulke trojročného hnedáka Donatello Venus (Charmy Skeeter), ktorý bol spolufavoritom dostihov a triumfoval zadržane v expresnom tempe 1:16,0. Arbitri klasifikovali v cieli len päticu koní, šiesteho diskvalifikovali, pretože nestihol dištančný medzník, a ďalších štyroch pre nadmerné cválanie.

fot479e--1-.jpgJS Solo Dancer pred štartom Prix Dragueur na hipodróme Krieau vo Viedni.

Foto: Dalibor Skladan

 

JS Solo Dancer piaty vo Viedni za 1:18,9

   O veľmi pekný výsledok na rakúskej klusáckej sa druhú decembrovú nedeľu postaral päťročný JS Solo Dancer (Dale Qui - JS Step Dance, Awesome Goal) zo stajne PlayAda Stables. Valach s rakúskym pasom vybojoval pri svojom druhom vystúpení v Krieau piaty honorár a časom 1:18,9 výrazne zlepšil svoje doterajšie maximum.

   Aktuálne domácu Stall Dante Jarmily a Milana Červeňákovcov reprezentujúci tmavý hnedák sa dva týždne po diskvalifikácii zo štvrtého miesta postavil na štart Prix Caid Griff (1600 m, 3r+, 1500 eur, autoštart). V sulke mal po druhý raz v kariére Johanna Lichtenwörthera, ktorý trénersky zastrešuje jeho prípravu v Breitensee neďaleko slovenských hraníc. Odchovanec Christiana Scheita štartoval v poli trinástich koní ako najväčší outsider v kvótou 591:10 opäť z druhého radu.

   Po viacerých skrumážach v úvode dostihov sa pelotón rozdelil na dve skupiny. JS Solo Dancer bez problémov akceptoval svižné tempo na chvoste prvého balíka zo šiestej pozície, postupne sa posúval do druhej stopy, no v záverečnom oblúku stratil kontakt s čelom dostihov. V cieľovej rovine bojoval o piatu priečku, v závere ho však ešte predstihol bronzový Flower Venus, ale arbitri tento raz z druhého miesta diskvalifikovali favorizovaného Donatella Venus. JS Solo Dancer tak získal posledný piaty honorár a takmer o päť sekúnd zlepšil svoj osobný rekord 1:23,7 z minuloročných Bravantíc. V tempe 1:17,2 triumfoval trojročný hnedák Alaba (Alesi Om) s Petrom Schwarzlmüllerom.

fotd37a.jpgfote696.jpg

JS Solo Dancer pred štartom v Krieau a neskôr na chvoste unikajúcej šesťčlennej skupiny zhruba 600 metrov pred cieľom. Koláž: Dalibor Skladan

 

JS Solo Dancer prišiel o štvrté miesto v Krieau

   Ani pri piatom štarte sezóny sa päťročnému tmavému hnedákovi JS Solo Dancerovi (Dale Qui - JS Step Dance, Awesome Goal) zo stajne PlayAda Stables nepodarilo vybojovať honorované umiestnenie, hoci mal k tomu počas debutu na rakúskej scéne poriadne blízko.

Aktuálne Stall Dante Jarmily a Milana Červeňákovcov reprezentujúci valach sa poslednú novembrovú nedeľu predstavil v Preis von Simmering (2100 m, 3r+, 1500 eur, autoštart) vo Viedni, arbitri ho však dodatočne diskvalifikovali zo štvrtého miesta.  Odchovanec Johanna Scheita s rakúskym pasom nastúpil v poli desiatich koní po nevýrazných českých výsledkoch s outsiderskou stávkovou kvótou 362:10 v sulke Johannom Lichtenwörtherom, ktorý jeho prípravu v Breitensee neďaleko slovenských hraníc trénersky zastrešuje.

   Rakúsky rodák štartoval pri svojom jubilejnom desiatom životnom vystúpení v dostihoch z druhého radu, no napriek opatrnému úvodu sa dokázal popri voľnej bariére už po prvom oblúku prepracovať na priebežnú tretiu pozíciu, ktorú si dokázal udržať v podstate až do záverečného oblúka. V cieľovej rovine sa však dostal pod tlak a hoci ubránil štvrtú priečku pred dvoma dotierajúcimi súpermi, na cieľovej čiare zacválal, takže nasledovala diskvalifikácia. „Vôbec to nie je zlý kôň,“ referoval po vystúpení v Krieau Lichtenwörther, ktorý bol v jeho sulke vôbec po prvýkrát.  

   Diskvalifikácia však mrzela, pretože JS Solo Dancer sa pri svojej premiére na strednej trati konečne dostal pod minútu dvadsať na kilometer, jeho osobným maximom tak stále zostáva bravantický výkon 1:23,7 zo sezóny 2015. V decembri by mal mať tmavý hnedák ďalšie dva viedenské pokusy o reparát.

solo_lichtenworther.jpgJS Solo Dancer a Johann Lichtenwörther počas nahrievania pred štartom na viedenskom hipodróme v Krieau.

Foto: Dalibor Skladan

 

JS Solo Dancer absolvoval probelauf vo Viedni

   Päťročný tmavý hnedák s rakúskym pasom JS Solo Dancer (Dale Qui - JS Step Dance, Awesome Goal) sa po takmer polročnej dostihovej prestávke po prvý raz v kariére predstavil vo svojom rodisku. Dve sezóny vo farbách slovenskej PlayAda Stables pôsobiaci valach nastúpil prvý novembrový pondelok na dráhe vo viedenskom Krieau do Probelaufu (1600 m, 3r+, 0 eur, autoštart), ktorý absolvoval v tempe 1:21,3.

   JS Solo Dancer sa po exporte do rodného Rakúska, kde by mal stráviť zimu, dostal na tréningovú listinu Johanna Lichtenwörthera a aktuálne už reprezentuje Stall Dante v majetku Jarmily a Milana Červeňákovcov. Z doterajších deviatich bravantických vystúpení dosiahol len dve umiestnenia, pričom v sezóne 2016 sa nevyhol ani jedinému cválaniu. Teraz pod taktovkou miestneho catchdrivera Ericha Kubesa absolvoval v poli piatich koní relatívne pohodový priebeh, hoci v záverečnom polkilometri stratil kontakt so štvoricou súperov. Výsledným kilometrovým tempom však predčil svoje doterajšie maximum 1:23,7 z minulej sezóny.

solo_milan_krieau.jpgPäťročný tmavý hnedák JS Solo Dancer s Milanom Červeňákom v sulke pri nahrievaní v Krieu pred štartom v takzvanom Probelaufe.

Foto: Dalibor Skladan

 

Dexter získal štvrtý triumf za 1:15,9

   V poradí už ôsmy klusácky míting na hipodróme v Bravanticiach pri Ostrave priniesol poslednú septembrovú sobotu niekoľko zaujímavých momentov aj pre fanúšikov niekdajšieho slovenského klusáckeho športu. Hneď v úvodnej Cene TALPA-RPF s. r. o. (1640 m, 3r+, 30 000 Kč, autoštart) sa štvrtým triumfom pri šiestom životnom vystúpení blysol iba trojročný hnedák Dexter (Pegasus Boko - Dominika, Awesome Goal), ktorý vylepšil svoje osobné maximum na 1:15,9.

   Reprezentant domácej stajne JS Konsorcium, ktorého tradične viedol majiteľ a tréner Jiří Svoboda, je prvým potomkom želiezovskej rodáčky Dominiky. Tá pochádza z vynikajúcej novotekovskej rodiny, ktorú založila švédska tmavá hnedka Dominique E. (Ideal du Gazeau). Plemenári ju získali krátko po revolúcii v rámci transferu niekoľkých desiatok kobýl zo Škandinávie. Zverenkyňa Josefa Kotouča pred odchodom do materského stáda vyhrala niekoľko elitných pražských testov.    

   Na narodení jej vnučky Dominiky má zásluhu aj riaditeľ bratislavského Závodiska Marián Šurda, ktorý dohodol pripustenie jej matky Domiky v rakúskom Gestüt Schönfeld americkým plemenníkom Awesome Goal. Túto skutočnosť nám pri nedávnej návšteve Bravantíc pripomenul niekdajší majiteľ spomínaného žrebčína Johann Scheit. Podľa našich starších informácií bolo pripustenie slovenskej kobyly v Rakúsku špeciálnou cenou za triumf V. G. Starsboya zo stajne Agrofarma Ferrari Želiezovce v Dunajskom pohári.

   Po druhý raz v kariére sa naplno presadil i Scheitov odchovanec, trojročný hnedák JS Tolstoy (Algiers Hall - Last Dance, Meadow Road) zo stajne Kora Ratíškovice, ktorý sa pod taktovkou svojho kouča Jaromíra Kotáska zlepšil v Cene Hipodrom Central a. s. (1640 m, 3r+, 30 000 Kč, autoštart) na 1:18,8. O bratrancovi nášho JS Solo Dancera sme v minulosti písali, že takisto ako on prežil náročné podmienky na slovenskej farme neďaleko Malaciek a až vo dvoch rokoch ho odstavili od matky a poslali do tréningu.

   Kotásek triumfoval aj v sulke štvorročnej tmavej hnedky Konstans Misi (Steakhouse - Krystýna Misi, Scooter) zo stajne JK Misi Hartmanice. Prvorodená dcéra niekdajšej zverenkyne Ivana Trhana v Novom Tekove vybavila Cenu obce Bravantice (2140 m, 3r+, 30 000 Kč, autoštart) za 1:16,5.

   Naopak, prekvapivo sa do listiny víťazov nezapísal päťročný holandský hnedák Evian Boko. Zástupca stajne Trotting Stars v majetku predsedu Klusáckej asociácie Slovenska Petra Kajdiho našiel po dvoch rokoch a desiatich štartoch bez prehry premožiteľa v Cene Moravskoslezského kraja (2140 m, 3r+, 27 000 Kč, autoštart), kde zostal na štíte šesťročného českého tmavého hnedáka a niekdajšieho sparinga Magicmatcha JDS (Capetown Hall - Margit Boko, Super Bowl), ktorého v tempe 1:16,0 viedol amatér Lukáš Bříza.

dexter_js.jpg

Prvorodený syn želiežovskej rodáčky Dominiky Dexter vyrastá pod vedením Jiřího Svobodu na koňa klasického formátu.

Foto: Martina Hubníková

 

Caberneto Misi prevalcoval Tamtam OK

   Hipodróm v Bravanticiach má za sebou vydarený vrchol sezóny. V ideálnom počasí pred vyše piatimi stovkami divákov sa prvú septembrovú sobotu potvrdila stará dostihová pravda, že derby nevyhráva najlepší kôň ročníka, ale ten najšťastnejší.

   Dva týždne po nenápadnom piatom mieste z predskúšky sa dostal na špicu hneď v úvode XXIV. Českého klusáckeho derby (CH, 2410 m, 4r, 4000 000 Kč, autoštart) hnedý valach Caberneto Misi (C Toj Frokjaer – Calamity Rex, Pine Chip), ktorého navigoval 45-ročný rakúsky rodák Martin Redl, držiteľ viac ako štyroch stovák triumfov. Ten výborne odhadol tempo, čo rezultovalo do tretieho najlepšieho času histórie 1:16,3. Reprezentant stajne JK Misi Hartmanice si tesne pred vbiehaním do cieľovej roviny vypracoval rozhodujúci náskok, ktorý bez problémov udržal. „Všetko bolo perfektné,“ referoval po dobehu skromne pôsobiaci cudzinec v jeho sulke. Slzy neskrýval chovateľ i majiteľ víťaza, bývalý právnik Milan Šíma, ktorý sa pred dvadsiatimi rokmi usadil na Šumave a konečne sa dočkal vavrínového venca. Doteraz bolo jeho vrcholom v derby druhé miesto z roku 2010. „Doma poráža všetky kone, ale až teraz ukázal na dráhe, čo v ňom je. Martin si ho pred dvoma týždňami vyskúšal v dostihoch a poradil nám niekoľko zmien, ktoré vyšli,“ dodal ratíškovický tréner Jaromír Kotásek, pre ktorého to bol naopak už deviaty triumf v českom vrchole sezóny. Potomok dánskeho plemenníka a vnuk niekdajšieho svetového rekordéra urobil veľkú radosť aj Zuzane Maršálkovej-Beňovej, ktorá pracuje s mladými klusákmi na Šumane. „Bolo to také nenápadné žriebä,“ dodala krátko po derby-ceremoniáli.

   Veľká favoritka a líderka ročníka Tamtam OK sa napriek dobrej pozícii v priebehu trate nedostala cez druhé miesto. Talianskej ryške však sympaticky vzdorovala bravantická Nanana, ktorá vyzerala nádejne na začiatku cieľovej roviny. Jej sparing Quantity of Charge na rozdiel od avizovanej taktiky absolvoval dostihy zo stredu poľa a v závere sa snažil popri bariére dostať na stupne, dobrým finišom zvonka sa priblížila aj víťazova stajňová družka Konstans Misi. Zvyšní aktéri nehrali dôležitú úlohu, Flair ani Aida V nedokázali udržať kontakt s elitou, zatiaľ čo Tedo OK a Tamtam OK prehrali už na štarte.

caberneto_team.jpg

České klusácke klusácke derby zásluhou Caberneta Misi s Martinom Redlom v sulke získala po prvý stajňa JK Misi Hartmanice. Jej majiteľ Dr. Milan Šíma (v klobúku) začínal s klusáckymi koňmi na prelome milénia v Novom Tekove, kde mal niekoľko koní v opatere srbský kouč Ivan Vukov.

Foto: Monika Kalmanová

 

Spanilá jazda Boccaccia, Svobodov hetrik

   Aj sprievodné vrcholy derby-mítingu ponúkli zaujímavé momenty. Tradičná Cena Labirinta Českej klusáckej asociácie (CH, 1640 m, 2r, 50 000 Kč, autoštart) mala byť súbojom troch favoritov.

   Po zaváhaní Candyhouse Misi a Kurta Cobaina sa ale k ľahkému triumfu dopracoval najskúsenejší člen zostavy Crazy Alet (Wine And Blues – Crazy Madona, Alf Palema) zo stajne Trot Centre Alet. Dvojročného hnedáka navigoval kouč Jindřich Klaubenschalk. Na druhú pozíciu sa dopracovala polepšená Gina.

   Po prvý raz v sezóne sa domácemu publiku predstavil päťročný hnedák Boccaccio (Carpe Diem – Haria des Champs, Varum d´Omrée). Hviezdny reprezentant stajne JS Konsorcium sa po úspešnom francúzskom turné postavil na štart ultravytrvaleckej Prix du Trotteur Francais XIV. (3140 m, 3r+, 50 000 Kč, autoštart) a pod taktovkou trénera, majiteľa a chovateľa Jiřího Svobodu sa trpezlivo posúval dopredu, aby napokon zadržane zvíťazil v druhom najlepšom čase bravantickej histórie 1:17,8. Striebro v medzinárodnom zápolení klusákov vybojovala dlho vedúca poľská zástupkyňa Saga pred rakúskym matadorom Tilburym.

   Svoboda pritom v sulke nádejného plemenníka zavŕšil hetrik, keď predtým dva razy uspel zásluhou ďalších vlastných odchovancov. V úvodnej Cene TALPA-RPF, s. r. o. (1640 m, 3r+, 25 000 Kč, autoštart) sa premiérovo v kariére presadila trojročná belka s rakúskym pasom Replay J´, ktorá vyklusala kilometrové tempo 1:19,6. V Cene ALPEX servis, a. s. (1640 m, 3r+, 30 000 Kč, autoštart) už po tretí raz úradoval perspektívny Dexter (Pegasus Boko – Dominika, Awesome Goal), ktorý predviedol výborný výkon 1:16,6.

dexter.jpg

Tretí triumf kariéry v novom osobnom rekorde 1:16,6 dosiahol na domácej bravantickej dráhe trojročný hnedák Dexter (Pegasus Boko), ktorého pre stajňu JS Konsorcium kočíroval tréner a majiteľ Jiří Svoboda. Ide o prvého potomka želiezovskej rodáčky Dominiky (Awesome Goal), čo pochádza z úspešnej novotekovskej rodiny, ktorú založila Švédka Dominique E.

Foto: Martina Hubníková

 

Remíza Busby Cartouche a Beautiful Yankee medzi elitou

   Elitné zápolenie tuzemských starších koní o Cenu Moravskoslezského kraja (1640 m, 3r+, 25 000 Kč, autoštart) prinieslo mimoriadne dramatický a vyrovnaný záver v podaní trojice koní, ktoré útočili zozadu. Napokon sa k súčasnému triumfu dopracovali päťročná ruská hnedka Beautifull Yankee (Yankee Glide – Breathtaking Tune, Conway Hall) zo stajne Sochor s. r. o. a osemročný holandský hnedý valach Busby Cartouche (Juliano Star – Sugar Limburgia, Kramer Boy) zo stajne S.Gloria, vedení v expresnom tempe 1:14,9 svojimi trénermi Mykolom Volfom a Jaromírom Kotáskom. Tretí Donadonitranss R strácal vo finiši len hlavu.

   Do prestížnej listiny víťazov sa na vrcholnom mítingu zapísali aj dvaja amatéri. Cenu obce Bravantice (2140 m, 3r+, 27 000 Kč, autoštart) ovládol po úvodnom polkilometri šesťročný hnedý valach Viking Cub (Chips and Fish – Vanessa Tilly, VIP Tilly), ktorého viedol v tempe 1:18,0 pre rodinnú Stáj Dobruský jeho tréner Jozef Dobruský mladší. Záverečný Handicap Equi Forum, z. s. (1640 m, 4r+, 25 000 Kč, autoštart) sa stal od štartu korisťou šesťročnej švédskej hnedky G.G.´s Sweet Dream (Was It A Dream – Dream of Louisiana, Dreamaster) v sulke s Alenou Tvrzovou. Trénerské double si tak zapísal jej manžel Jindřich Klaubenschalk i stajňa Trot Centre Alet.

dobeh_cmk.jpg

Cenu Moravskoslezského kraja si po dramatickej koncovke rozdelili zvonka finišujúci Busby Cartouche a Beautiful Yankee (v strede).

 

Štyri triumfy Kotáska a povinná jazda Tamtam OK

   Tretiu augustovú sobotu sa po šesťtýždňovej pauze vrátil dostihový ruch na hipodróm do Bravantíc. V príjemnom letnom počasí videli diváci dvoje skúšobné dostihy a deväť regulérnych zápolení.

   Najviac pozornosti pútala Prípravná derby – cena (CH, 2140 m, 4r, 40 000 Kč, autoštart), ktorá rozhodla o definitívnej podobe vrcholnej skúšky sezóny. Podľa očakávania sa presadila suverénka ročníka Tamtam OK (Love You – Corona OK, Lindy Lane). Talianska ryška zo stajne Sochor s. r. o., podporovaná zo sulky tochovickým trénerom Mykolom Volfom, však musela bojovať do posledných metrov, aby v tempe 1:17,2 rozdielom hlavy pokorila od štartu vedúceho bravantického rodáka Quantity of Charge. Zaujala tiež bronzová Konstans Misi, ktorá v koncovke nemala kade útočiť. Dobrý dojem zanechali nenápadný Tedo OK a tiež pod taktovkou zahraničného catchdrivera konsolidovane idúci Caberneto Misi. Naopak, viac sa čakalo od líderky ročníka spred dvoch sezón Nanana. Aida V napokon predstihla len Flair a Touchdowna OK, ktorí od štartu reálne nehrozili.

   Solídnu úroveň mala Veľká cena Hipodrom Central a. s. (ŠD, 2140 m, 3r+, 40 000 Kč, autoštart), kde sa od úvodných metrov presadila už sedemročná holandská hnedka Charming Oreau (Eilean Donon – Oreau Hendrika, Buvetier d´Aunou) zo stajne EURO KOBERCE s. r. o., ktorú zveril holandský tréner Alle Loman do rúk amatérke Alene Čemusovej. Absolútna česká rekordérka a rekordérka bravantického oválu na krátkej trati zabehla stredný dištanc v rezkom tempe 1:14,7 a len o tri desatiny zaostala za tunajším maximom. Druhú pozíciu v medzinárodnom teste s námahou ubránil tempár Sir Viking pred zvonka finišujúcim Donadonitranss R. Po zranení neskoro do kampane vstupujúci tunajší suverén dvoch posledných sezón Busby Cartouche finišoval štvrtý, tesne pred rakúskym zástupcom Tilburym. Rovnaký realizačný tím uspel aj v Cene Moravskoslezského kraja (1640 m, 3r+, 30 000 Kč, autoštart) zásluhou päťročnej holandskej hnedky Euforie (Muscles Yankee – US Wowie, Frisian Dragon), ktorá zvíťazila v kilometrovom tempe 1:16,3.

   V ďalšom vrchole mítingu Prix du Trotteur Francais (2140 m, 3r+, 50 000 Kč, autoštart) sa do listiny víťazov zapísal nováčik na českých dráhach, štvorročný hnedý valach Cyrano du Jal (Offshore Dream Riva Pellois, Kiwi), ktorého pre stajňu Kora Ratíškovice viedol v tempe 1:20,3 jeho kouč Jaromír Kotásek. Identický tím sa tešil z triumfu aj po Cene TALPA-RPF, s. r. o. (1640 m, 3r+, 27 000 Kč, autoštart), ktorú pri svojej premiére za 1:21,7 opanoval trojročný hnedák s rakúsky pasom JS Tolstoy (Algiers Hall – Last Dance, Meadow Road). Chronologicky prvý zo štyroch triumfov získal Kotásek zásluhou dvojročného hnedého valacha Candyhouse Misi (Steakhouse – Calamity Rex, Pine Chip), ktorý v čase 1:20,1 ovládol dobre obsadenú juniorskú Cenu Českej klusáckej asociácie (1640 m, 2r, 30 000 Kč, autoštart). Úspešnú sériu zavŕšil v Cene Kora Ratíškovice (2140 m, 3r+, 25 000 Kč, autoštart) po zranení sa vracajúci päťročný holandský hnedák Evian Boko (Make It Happen – Aqua, Super Arnie), ktorý triumfoval pre stajňu Trotting Stars vo falošnom tempe 1:19,1.

   V úvodnej Cene ALPEX, a. s. (2140 m, 3r+, 27 000 Kč, autoštart) sa po taktických manévroch po druhý raz v kariére presadil trojročný hnedák Dexter (Pegasus Boko – Dominika, Awesome Goal) zo stajne JS Konsorcium, ktorého v tempe 1:18,5 navigoval jeho tréner a majiteľ Jiří Svoboda. Záverečný Handicap Equi Forum, z. s. (1640 m, 4r+, 25 000 Kč, autoštart) ovládla za 1:18,3 štvorročná hnedka Midsommar (Valley Guardian – Made for Me, Super Arnie), vedená Jindřichom Klaubenschalkom pre Divadlo v Dlouhé.

tamtam_quantity.jpgOčakávané prvenstvo v Prípravnej derby - cene vybojovala Tamtam OK (vľavo), ktorej však dlho dokázal vzdorovať domáci Quantity of Charge.

Foto: Monika Kalmanová

 

JS Tolstoy ušiel pred bitúnkom aj súpermi na dráhe

   Presne pred dvoma rokmi sme spustili kampaň na záchranu stáda koní, ktoré sa po finančných problémoch rakúskeho chovateľa ocitlo na slovenskej farme neďaleko Malaciek. Niekoľko klusákov uhynulo, nadšencom sa však podarilo odviesť pár koní a dva z nich sa dokonca dostali do tréningu. Jeden sa nedávno pri svojej dostihovej premiére zapísal do listiny víťazov. Bol to JS Tolstoy (Algiers Hall - Last Dance, Meadow Road).

   Tridsaťhlavé stádo sa v augustovej horúčave tlačí uprostred provizórnej ohrady z balíkov slamy. Bez trvalého prístupu k vode. Bezradný farmár ich po našej intervencii na krátko vypúšťa von. Kone letia k blízkemu potoku, hlcú vodu a potom sa rútia k náprotivnej strane lúky, ktorú lemuje labilná drevená ohrada. Dva kone po kolízii s autom nedávno uhynuli, jedna z chovných kobýl ich totiž vedie cez cestu na lepšiu pastvinu. „Za trest“ tak stádo zostáva 23 hodín denne zavreté, jedno zo žriebät po plemenníkovi Pegasus Boko uhynulo pod ťarchou balíka slamy, ďalšie si zlomilo nohu. Perspektíva zostávajúci koní je minimálna. Ak si rakúsky vlastník nevyplatí svoje záväzky, slovenský farmár sa zastrája, že kone pomelie v mlynčeku na mäso.

   Trvalo ďalší rok, kým sa z farmy podarilo vykúpiť vtedy dvojročného žrebca s dlhými sponkami. Ešte stále pil materinské mlieko a nepoznal ohlávku. Manželia Jarmila a Milan Červenákovci ho previezli do Rakúska, dostal meno po ruskom spisovateľovi a napokon zamieril do Ratíškovíc k Jaromírovi Kotáskovi. Uplynulo ďalších dvanásť mesiacov a JS Tolstoy sa po prvý raz predstavil na dráhe. Už ako reprezentant stajne Kora Ratíškovice sa 20. augusta postavil na štart Ceny TALPA-RPF, s. r. o. (1640 m, 3r+, 27 000 Kč, autoštart) v Bravanticiach. Odchovanec bývalého diplomata Johanna Scheita sa v šesťhlavom poli držal na druhej pozícii, no v cieľovej rovine prešiel bez výraznejšieho pobádania do ofenzívy a triumfoval časom 1:21,7. Kiež by bolo podobných príbehov zo šťastným koncom viac...

tolstoy.jpg

JS Tolstoy (vľavo) nenechal pri svojej dostihovej premiére v Bravanticiach vyniknúť domácu Replay J´ a pod taktovkou kouča Jaromíra Kotáska triumfoval v tempe 1:21,7. Bratranec nášho JS Solo Dancera je iba druhým klusákom, ktorý sa zo spomínanej smrtonosnej farmy dostal na dráhu...

Foto: Monika Kalmanová

 

Dorian pokračuje v kariére aj po zime

     Posledný na Slovensku odchovaný klusák pokračuje v dostihovej kariére aj v novej sezóne. Trojročný tmavý hnedák Dorian (V.G. Starsboy - Domika, Awesome Goal) ešte vlani v juniorskom veku prepísal historické tabuľky, keď pri svojom debute na budapeštianskej dráhe predviedol výkon 1:22,8.

   Odchovanec spoločnosti Adre Energ s. r. o. z Trávnika neďaleko Komárna je posledným potomkom fínskeho žrebca, štvornásobného klusáckeho Koňa roka na Slovensku V.G. Starsboya a novotekovskej rodáčky Domiky, ktorá bola vnučkou legendárneho francúzskeho klusáka Ideala du Gazeau. Pravý brat trojnásobného premianta Démona LD, ktorý patrí s rekordom 1:18,8 k najrýchlejším slovenským odchovancom, sa dostal do opatery maďarského šampióna Imreho Fazekasa.

   Po dlhej zimnej pauze reprezentant Adre Energ istaló absolvoval od mája do júna na hipodróme v Kincsem Parku až troje skúšobné dostihy, pričom v jednom z nich dosiahol kilometrové tempo 1:22,6/1900 m. Tento výkon sa však do jeho kariéry nezapočíta. Oficiálne sa potom predstavil budapeštianskemu publiku až koncom júla, keď vo Williams Díj II. Rész (1980 m, 3r+, 360 000 Ft, méty) obsadil pod vedením svojho kouča v poli dvanástich klusákov vzdialenú deviatu pozíciu. Na strednej trati vyklusal tempo 1:26,8.

fot3c2d.jpg

Dorian zo stajne Adre Energ i. v sulke s popredným maďarským trénerom Imre Fazekasom.                                                              

Foto: Réka Péter

fotfcf0.jpg

Mohutný Dorian svojou hlavou a vysoko nasadeným krkom pamätníkom pripomenie svojho fínskeho otca V.G. Starsboya. Výrazná lysina pri pohľade spredu však vyjadruje skôr podobu s jeho pravým bratom Démonom LD. 

Foto: Réka Péter

fot1e05.jpg

Dorian počas rýchlej práce v Kincsem parku.                        

Foto: Réka Péter

fotcfc4.jpg

Dorian sa po dlhej zimnej pauze po prvý raz predstavil až koncom mája, keď ho v skúšobných dostihoch viedla amatérka Andrea Nagyváry. 

Foto: Réka Péter

 

Sir Viking zdemoloval elitu, Tamtam OK favoritkou derby

     Piaty míting prebiehajúcej sezóny prilákal na hipodróm do Bravantíc asi dve stovky návštevníkov. Tí videli na začiatku prázdnin v príjemnom oblačnom a veternom počasí deväť zaujímavých zápolení, vrcholom bola Veľká cena Moravskoslezského kraja (2140 m, 3r+, 30 000 Kč, autoštart).

   V elitnom teste sa v poli ôsmich koní tradične systémom štart-cieľ presadil už jedenásťročný hnedý valach s rakúskym pasom Sir Viking (Sir Isaac – Otilda Staro, Union Shark) zo stajne Skree, ktorého střelický tréner Jaroslav Dobrovolný zveril do rúk syna Davida, aby v kvalitnom tempe 1:16,9 odrazil v cieľovej rovine nápor štyroch koní. Z nich mala prekvapivo najviac síl vo finiši Beutiful Yankee, ktorá predstihla rakúskeho favorita Tilburyho, polepšeného Bob Harleya i opäť zvonka mohutne doťahujúceho Donadonitranss R.

   Spomedzi dvoch ročníkových testov pútala pozornosť najmä Letná cena štvorročných (CH, 2140 m, 4r, 50 000 Kč, autoštart), ktorú necelé dva mesiace pred derby vyhrala vo falošnom tempe 1:19,8 talianska ryška Tamtam OK (Love You – Corona OK, Lindy Lane) z tochovickej stajne Sochor s. r. o. „Pohoda, ani som nemusel stiahnuť uši,“ referoval po dobehu večne usmiaty tréner a vodič Mykola Volf. Stupne doplnili dobre finišujúca domáca Nanana a tečovická Aida V.

   Oveľa vyrovnanejšia zostava sa stretla v Letnej cene trojročných (CH, 1640 m, 3r, 50 000 Kč, autoštart), ktorú po rezolútnom úvode ovládla hnedka zo stajne Tečovice Sarna Teč (Valley Guardian – Sahara Teč, Grimaldi). Zverenkyňu Romana Chrastinu kočíroval v solídnom tempe 1:16,8 Zdeněk Vávra, aby ako jediná kobyla v poli odrazila nápor polepšených žrebcov Made No Feara a Tipsport Boya.

   Po troch striebrach získal dva triumfy bravantický tréner a vodič Jiří Svoboda, ktorý najprv za 1:23,0 doviedol k premiérovému víťazstvu štvorročnú hnedku Cestarinu (Aristote – Haria des Champs, Varum d´ Ombrée) vo vytrvaleckej Prix du Trotteur Francais X. (2640 m, 4r+, 50 000 Kč, autoštart). V záverečnom Handicape Českej klusáckej asociácie (1640 m, 4r+, 25 000 Kč, autoštart) sa zase po druhý raz v sezóne presadila ďalšia členka francúzskej plemennej knihy Blondie (Jardy – Iena de Mosta, Corot) zo stajne Horse Agro s. r. o., ktorá predviedla výkon 1:19,4.

   O najrýchlejšie tempo mítingu sa prekvapivo postaral už osemročný beluš Starboy BN (Sabbath – Star Hammering, Ex Hammering) zo stajne FVE-Relay-J.O.Levín. Trojnásobný tohtoročný premiant z Prahy v Cene TALPA-RPF s. r. o. (1640 m, 3r+, 25 000 Kč, autoštart) pod taktovkou svojho kouča Michala Kalčíka vylepšil výkonom 1:15,4 o rovnú sekundu svoje doterajšie životné maximum. Stupne doplnili bravantická Karolina Nova a tochovická Bikala.

dobeh_vc.jpgVo Veľkej cene Moravskoslezského kraja sa systémom štart-cieľ presadil jedenásťročný hnedák valach Sir Viking s Davidom Dobrovolným. Na stupne sa prebojovali aj Beautiful Yankee (tretia sprava) a Tilbury (amatér Manfred Klausner má nohu dole zo stupačky).                                            

Foto: Monika Kalmanová

 

Rodisko šampióna a konský raj pod Sitnom

   Klusácky šport i chov na Slovensku po dramatickom verdikte štátneho Závodiska z roku 2012 prakticky zanikol. Stále sa však nájdu jednotlivci, pre ktorých tieto kone po skončení aktívnej kariéry nestratili zmysel. Jednou z nich je Marta Dalmadyová z Jabloňoviec v levickom okrese, u ktorej sa presne pred desiatimi rokmi narodil slovenský rekordér Zafír West Fox (Rajon Jet - Zindy Reel, Native Reel).

   Hnedák z chovu Ladislava Belopotockého urobil kariéru vo Fínsku, kde počas troch sezón absolvoval 44 štartov, z ktorých vyťažil dve prvenstvá a ďalších dvadsať dotovaných miest, pričom dovedna vybehal viac ako osem a pol tisíc eur. Presne pred štyrmi rokmi na dráhe v Lahti prepísal kilometrovým tempom 1:14,7 slovenské historické tabuľky. Málokto však vie, že rekordér sa narodil v malebnom prostredí Štiavnických Vrchov, majiteľ jeho matky totiž v tom čase už tlmil dovtedy ambiciózne dostihové aktivity a takmer dvadsaťročná matka šampiónky Zirely sa sťahovala zo Zajačej Doliny pod Sitno. „Dal nám Zindy Reel s tým, že už od nej nevie odchovať žriebä a že ju ešte pripustí. A ak by sa to predsa len podarilo, že si za ňu vezme žriebä,“ spomína Marta Dalmadyová. Tej sa podarilo o rok neskôr odchovať aj pravú sestru neskoršieho šampióna Zafiru, ktorá je poslednou pokračovateľkou úspešnej rodiny, do tréningu sa však zrejme ako jediná nedostala.

   Kráčame náročným terénom do kopca a hoci horúce leto vrcholí, stádo koní má stále dostatok prirodzenej potravy. V Jabloňovciach majú aj po úhyne zaslúžilej matky Zindy Reel prevahu klusáky. Hlavou partie je deväťročná hnedka Zafira, prezývaná Zaira, ktorá býva v staršej maštali spoločne s matadorkou Postilou (Meadow Frank - Pointa, Hanko). Už dvadsaťosemročná rodáčka z moravského Tlumačova kariéru v dostihoch takisto neurobila, hoci ju kedysi v Želiezovciach pre Stáj Belvedere trénoval legendárny Imrich Alkér. Veľmi dobre sa v kopcoch cíti už štrnásťročný hnedý valach Zendnwai West Fox (Super  Edition - Zindy Reel, Native Reel), ktorý prišiel po skončení kariéry a strastiplnej ceste zo Šale. Trojnásobný premiant na dráhe patrí s rekordom 1:18,5 k najrýchlejším slovenským odchovancom histórie. Trojicu amerických klusákov nedávno doplnil päťročný rakúsky hnedák valach JS Solo Dancer, ktorý po rozpačitých výkonoch na dráhe prerušil dostihovú sezónu.

zafir-west-fox.jpg

Zafír West Fox s matkou Zindy Reel ako statný žrebček na pastve v Jabloňovciach....

zafir_sulka.jpg

... a neskôr na dráhe vo Fínsku, kde dokázal svoje kvality v sulke aj pod sedlom...zafir_monte.jpg

zafira_marta.jpg

Pravá sestra šampióna Zafira alias Zaira s Martou Dalmadyovou...

pastva.jpg

Jabloňovské pasienky poskytujú stádu maximálny komfort. Na snímke vpredu JS Solo Dancer, ktorý ešte donedávna trénoval pod vedením Ivana Coufala v Sudetoch....

jablonovce.jpg

Foto: archív Marty Dalmadyovej, www.sukuposti.net a Dalibor Skladan

 

Niekdajší slovenský Kôň roka po smrti

  Vo veku jedenásť rokov odklusal na nebeské pastviny posledný držiteľ niekdajšieho titulu Kôň roka na Slovensku Ann Magic (Castleton Magic - Ann Tribute, Firm Tribute). Zverenec Jaroslava Dobrovolného zo Střelíc neďaleko Brna získal ocenenie Najlepší klusák počas ich poslednej sezóny pod Tatrami v roku 2012.

   Hnedák zo stajne Skree dosiahol v spomenutom roku štyri slovenské triumfy na dostihovej dráhe v Novom Tekove, keď počas dvoch letných mítingov nenašiel v elitných heatoch premožiteľa. Dovedna absolvoval odchovanec doktora Ladislava Vojáčka s rakúskym pasom 63 testov, z ktorých 15 vyhral a zarobil takmer 14-tisíc eur. Naposledy sa predstavil vlani v máji na hipodróme v Bravanticiach. O utratení informovala v tradičnom Vestníku na svojom webe Česká klusácka asociácia, odvolávala sa pritom na správu z kafilérie...

ann_magic.jpgAnn Magic s Jaroslavom Dobrovolným počas derniéry v Bravanticiach...

 

Magicmatch JDS sa po prvý raz presadil medzi elitou

  Druhá júnová sobota prilákala na hipodróm do Bravantíc takmer stovku klusákov. Organizátori totiž na štvrtý míting sezóny pripravili zápolenia v skúšobnej prevádzke pre svojich francúzskych partnerov zo stávkovej spoločnosti PMU, aby sa v nasledujúcom roku mohli uchádzať o vypísanie dostihov Premium Races, ktoré by boli podporené vysokou finančnou čiastkou a vysielané v zahraničí. A bolo sa na čo pozerať.

   Hneď úvodný Handicap  Equi Forum, z. s. (2140 m, 4r+, 80 000 Kč, autoštart) prilákal tucet koní a medzi nimi aj dve špičkové zástupkyne derby-ročníka. Nanana dostihy režírovala, no v koncovke sa vo výbornom kilometrovom čase 1:16,1 presadila talianska rodáčka Tamtam OK (Love You – Corona OK, Lindy Lane), ktorú pre stajňu Sochor s. r. o. viedol jej tochovický kouč Mykola Volf. Stupne doplnili progresívny Ready Get a výborne finišujúci Starboy BN.

   Najslabšia spoločnosť si to rozdala v Cene Hipodrom Central a. s. (1640 m, 3r+, 80 000 Kč, autoštart), kde sa napriek chybe v priebehu dostihov presadil dobrým záverom debutujúci domáci trojročný hnedák Dexter (Pegasus Boko – Dominika, Awesome Goal) zo stajne JS Konsorcium, ktorému pod taktovkou chovateľa, trénera a vodiča Jiřího Svobodu stačil výkon 1:19,5 na kilometer. Nordminka, jedna zo štvorice bez chyby klusajúcich aktérov, odvolila väčšinu trate a skončila druhá. Na stupne sa tiež dostala rakúska reprezentantka Angel Eyes.

   Mimoriadnu drámu priniesla Veľká cena PMU (1640 m, 3r+, 80 000 Kč, autoštart), v ktorej sa ku druhému zásahu popoludnia dopracoval Mykola Volf v sulke štvorročného talianskeho hnedáka Tedo OK (Self Possessed – Matilda Grif, Varenne). Zástupca stajne Sochor s. r. o. výkonom 1:17,9 odrazil mohutný atak Made No Fear. Progresívna poľská zástupkyňa Daugava dlho vyzerala na triumf, v závere sa však prepadla na tretie miesto a počas vyklusávania po dostihoch skolabovala na dráhe. Menovkyňa lotyšskej rieky sa tak stala prvou obeťou nového hipodrómu. O niekoľko dní sa objavila fotografia, na ktorej mala byť ukrajinská rodáčka v cieľovej rovine mimo dráhy. Disciplinárna komisia ju preto dodatočne diskvalifikovala a na tretiu pozíciu sa posunul polepšený Donato Power.

   Seriál pre francúzske kone pokračoval v Prix du Trotteur Francais VII. (3140 m, 3r+, 80 000 Kč, autoštart) defilírkou poľských koní, z ktorých najdlhšie vydržala na špici Thetis des Neuzy. V cieľovej rovine ju však predstihol takticky lepšie odjazdený rakúsky reprezentant Tilbury (Kasting d´Urzy – Joscanita, Allegro) s majiteľom a amatérom Manfredom Klausnerom v sulke. Deväťročný zverenec Klausa Schartlmüllera predviedol výkon 1:19,1. Neskoro finišujúca favoritka Ukamaya Verderie skončila tretia.

   Vzápätí sa konala Cena rádia Helax – Prix du Trotteur Francais VIII. (2640 m, 3r+, 70 000 Kč, autoštart), kde dokázal na svoj jarný triumf nadviazať šesťročný hnedý valach Azov (Offshore Dream – Melodine Marceaux, Coctail Jet) zo stajne O.K., čerstvo presunutý k bravantickému koučovi Jiřímu Svobodovi. Pod taktovkou ostrieľaného Jaroslava Dobrovolného si vytvoril dostatočný náskok a časom 1:17,4 odkontroloval záverečný nápor poľskej Bavella Jeep i niekdajšej tréningovej kolegyne z Tochovíc Bikaly.

   Náročný program vygradoval v Grand Prix de la Société du Cheval Francais (1640 m, 3r+, 40 000 Kč, autoštart), ktorú odvodil májový víťaz z Prahy Sir Viking. V cieľovej rovine ho však napriek nadmernému pobádaniu opratami (jeho vodič mal odňatý bič za predošlý prehrešok) pokoril rozdielom krátkej hlavy šesťročný tmavý hnedák Magicmatch JDS (Capetown Hall – Margit Boko, Super Bowl) zo stajne Lukas, ktorého kočíroval nemenej dôrazný Filip Lajner. Zverenec Jana Lašku vyklusal výborný kilometrový čas 1:15,4. Tretí po tradične silnom finiši doklusal Donadonitranss R.

   Ďalší zahraničný úspech sa zrodil v Cene TALPA-RPF, s. r. o. (2140 m, 3r+, 40 000 Kč, autoštart) zásluhou päťročnej francúzskej hnedky Baliverne Buroise (Gogo – Olympe d´Odyssee, Bengali du Loir) z poľskej stajne Alba-Vel, ktorú pre kouča Wieslawa Kaluźu viedol v tempe 1:17,4 pozorný Pawel Ostrycharz. Striebro po aktívnom priebehu vybojoval Caberneto Misi pred Tempura Wise.

   Záverečný Handicap Českej klusáckej asociácie, z.s. (1640 m, 4r+, 80 000 Kč, autoštart) v rekordnom poli štrnástich koní priniesol defilírku šesťročnej francúzskej hnedky Apia des Etisses (Hibiscus du Rib – Oasis des Etisses) zo stajne Skree, ktorú v čase 1:17,7 navigoval jej tréner Jaroslav Dobrovolný. Druhá finišovala Megan Kemp a tretia mohutným záverom skončila Gilli.

solo_lajner.jpgV Cene Hipodrom Central a. s. sa rozlúčil so sezónou JS Solo Dancer zo slovenskej stajne PlayAda Stables. Po zaváhaní na štarte finišoval pod vedením Filipa Lajnera v poli dvanástich koní na ôsmej pozícii...

 

Sarna Teč opanovala Jarnú cenu trojročných

   Poslednú májovú sobotu sa po šesťtýždňovej pauze vrátilo dostihové dianie na hipodróm do Bravantíc. Asi tri stovky divákov sledovalo v letnom počasí klusácky maratón, ktorý pozostával z desiatich testov. Opäť nechýbali dramatické súboje a kvalitné výkony. Vrcholom bola Jarná cena trojročných (CH, 1640 m, 3r, 80 000 Kč, autoštart).

   V poli siedmich koní sa pomerne prekvapivo presadila výborne finišujúca moravská odchovankyňa Sarna Teč (Valley Guardian - Sahara Teč, Grimaldi) zo stajne Tečovice, ktorú pre trénera Romana Chrastinu v tempe 16,2 pilotoval Zdeněk Vávra. Striebro dobrou koncovkou vybojoval švédsky rodák Made No Fear pred dlho vedúcim domácim zástupcom Fredy J´.

   Šiesty diel seriálu pre francúzske klusáky Prix du Trotteur Francais VI. (2140 m, 4r+, 50 000 Kč, autoštart) získala časom 1:19,5 bravantická päťročná hnedka Blondie (Jardy - Iena de Mosta, Corot). Zástupkyňa stajne Horse Agro s. r. o. uspela až pri dvadsiatom ôsmom pokuse kariéry. Jej kouč a vodič Jiří Svoboda získal triumf aj v Cene Hipodrom Central, a. s. (2140 m, 3r+, 25 000 Kč, autoštart) zásluhou vlaňajšej jarnej klasickej víťazky Nanana (Chips and Fish - Nynke Frisia, On The Take). Štvorročná hnedka zo stajne Davida Svobodu predviedla výkon 1:18,6.

   Výbornú úroveň mal Breeders´ Crown päťročných a starších I. (CH, 1640 m, 5r+, 40 000 Kč, autoštart), kde sa po zaujímavých taktických manévroch a nedávnom pražskom zásahu silným záverečným spídom v osobnom rekorde 1:15,3 presadil päťročný čierny beluš Ready Get (Orlík - Ruleta Skal, Sabbath) zo stajne Lukas od trénera Jana Lašku. V jeho sulke si pri troch tohtoročných štartoch udržal čisté konto jazdec Filip Lajner. Ďalšie medaily vybojovali Karolina Nova a Unkas.

   Najlepší výkon popoludnia predviedla päťročná francúzska hnedka Balade du Lys (Buvetier d´Aunou - Floriane de Vonnas, Florestan) zo stajne Kora Ratíškovice, ktorú v Cene TALPA-RPF, s. r. o. (1640 m, 3r+, 27 000 Kč, autoštart) pre trénera Jaromíra Kotáska systémom štart-cieľ v kilometrovom čase 1:15,0 navigoval 42-ročný belgický jazdec Jean-Marc Bertrand. Kotásek triumfoval aj sám v sulke v záverečnom Handicape Českej klusáckej asociácie (1640 m, 4r+, 25 000 Kč, autoštart), a to zásluhou štvorročnej tmavej hnedky Cecilky Misi (Steakhouse - Celebrity Misi, Fazimo) z JK Misi Hartmanice, ktorá sa zlepšila na 1:19,3.

   Príťažlivé súboji videli diváci aj na prevádzkovej scéne. Úvodnú Cenu Equi Forum, z. s. (1640 m, 3r+, 25 000 Kč, autoštart) iba rozdielom hlavy v solídnom čase 1:17,4 udržal prvý raz v živote bodujúci štvorročný hnedý valach Juillet V (Valley Guardian - Juillenne, Tarass Boulba) zo stajne FVE-Relay-J.O.Levín pod taktovkou Michala Kalčíka. Vabank taktika priniesla ovocie aj v prípade Viking Cub (Chips and Fish - Vanessa Tilly, Vip Tilly) zo stajne Dobruský. Šesťročný hnedák valach o pol dĺžky v tempe 1:16,7 ubránil triumf v Cene hitrádia Orion (2140 m, 3r+, 27 000 Kč, autoštart) s podporou trénera s amatérskou licenciou Josefa Dobruského juniora.

   Dočkal sa aj úradujúci šampión medzi trénermi Mykola Volf, ktorý v sulke štvorročného talianskeho hnedáka Touchdown OK (Pine Chip - Gliding Fashion, Yankee Glide) zo stajne Mishano.com ukoristil v tempe 1:17,3 Cenu obce Bravantice (1640 m, 3r+, 25 000 Kč, autoštart). Medzi najslabšou garnitúrou si čistý štít udržala trojročná nemecká hnedka Mamma Cass Elliot (Quick Wood - Tamara Groenhof, Express Ride) zo stajne EUROKOBERCE s. r. o., ktorú v Cene rádia Helax 93,7 FM (1640 m, 3r+, 30 000 Kč, autoštart) viedol v čase 1:18,6 tréner a vlaňajší šampión medzi amatérmi Alle Loman.

 

JS Solo Dancer neuspel ani v Prahe

   Po druhý raz v aktuálnej sezóne sa postavil na štart päťročný hnedý valach JS Solo Dancer (Dale Qui - JS Step Dance, Awesome Goal) zo slovenskej stajne PlayAda Stables. Rakúsky odchovanec vycestoval druhú májovú premiérovo do pražskej Veľkej Chuchle, kde ho čakala Cena Českého klusáckeho spolku (1670 m, 3r+, 25 000 Kč, autoštart). 

   Reprezentant českého kouča Ivana Coufala sa ani tento raz nevyhol cvalovej chybe, keď zaváhal ešte pred samotným štartom a dostihy absolvoval s veľkou stratou. Rozhodcovia ho napokon klasifikovali v poli desiatich koní na deviatej priečke. Vzhľadom na poruchu cieľovej kamery však chýbal jeho výsledný čas. Až dva dni po dobehu sa  na internete organizátora objavili oficiálne výsledky, ktoré pri jeho mene uvádzajú cválanie, hoci samotné dostihy absolvoval bez chyby. Absurdné tiež je, že Coufal vyviazol s pokutou pre nezaujatie štartovej pozície, hoci v tomto prípade nešlo o zámer. Sobotné výsledky však obsahovali viacero nezmyslov, ako napríklad pád Jindřicha Klaubenschalka (skratka ZN) zo sulky Made No Fear, ktorého mal podľa výroku rozhodcu iba zadržať.

   V stovežatej Prahe sa naopak darilo ukrajinskému trénerovi Mykolovi Volfovi, ktorý vyhral dvoje dostihy vrátane klasickej Veľkej jarnej ceny štvorročných (1670 m, 4r, 100 000 Kč, autoštart) v sulke Tamtam OK (Love You - Corona OK, Lindy Lane). Dva razy sa pri svojej tohtoročnej premiére presadil Filip Lajner, ktorý viedol zverencov kouča Jana Lašku Ready Geta (Orlík - Ruleta Skal, Sabbath) a Magicmatcha JDS (Capetown Hall - Margit Boko, Super Bowl).

solo_praha.jpg

JS Solo Dancer pred štartom na hipodróme vo Veľkej Chuchli.

 

Orange Venus za 1:14,0 pokorila českú elitu

   Jarné počasie a asi tri stovky návštevníkov vytvorili tretiu aprílovú sobotu na Hipodróme v Bravanticiach príjemnú kulisu. Druhý míting sezóny 2016 tvorilo osem dobre obsadených zápolení, ktoré okorenili viaceré dramatické súboje i výborné výkony.

   Vrcholom popoludnia bol prvý diel Zlatého okruhu KR Ostrava a. s. (ŠD, 1640 m, 3r+, 40 000 Kč, autoštart), kde sa hneď pri sezónnom debute blysla štvorročná rakúska tmavá hnedka Orange Venus (Incredible Hulk - Orange Bluelady, Bosphorus), ktorá natiahla sériu triumfov z domácich i nemeckých dráh. Zverenkyňa Michaela Hönemanna z rakúskej stajne Lenz Johann pod taktovkou sedemdesiatnika Dietera Marza vyklusala pri zadržanom prvenstve výborné tempo 1:14,0. Z domácich koní sa na stupne prebojovali derby-víťazi z posledných dvoch ročníkov, aktívna Damalia a výborne finišujúci Salet Teč.

   Zahraničný úspech sa mohol zrodiť aj v následnej Prix du Trotteur Francais II. (3140 m, 3r+, 50 000 Kč, autoštart), ale Poliaci nedokázali absolútnu početnú prevahu využiť. Po dlhšej pauze sa totiž solídnou koncovkou presadil osemročný vraný valach Unzen (Hermes de Pericard - Miyakejima, Renoso) zo stajne FVE-Relay-J.O.Levín, ktorého v čase 1:19,9 na ultravytrvaleckej dištancii viedol jeho tréner Michal Kalčík. Striebro dobrým záverom ukoristila Saga pred víťazom spred mesiaca Azovom.

   Dva razy sa do listiny víťazov zapísal ratíškovický kouč Jaromír Kotásek, keď v mimoriadne dramatickom finiši získal časom 1:17,2 Cenu Hipodrom Central a. s. (1640 m, 3r+, 30 000 Kč, autoštart) v sulke štvorročného hnedáka Caberneto Misi (C Toj Frokjaer - Calamity Rex, Pine Chip) zo stajne JK Misi Hartmanice. O poldruha hodiny neskôr sa presadila aj päťročná francúzska hnedka Balade du Lys (Buvetier d´Aunou - Floriane de Vonnas, Florestan) zo stajne Kora Ratíškovice, ktorá v expresnom tempe 1:16,6 opanovala Cenu TALPA-RPF, s. r. o. (2140 m, 3r+, 27 000 Kč, autoštart).

   Dvojitý úspech v sulke dosiahol aj spomínaný rakúsky matador Dieter Marz, keď v záverečnom Handicape Českej klusáckej asociácie (1640 m, 4r+, 25 000 Kč, autoštart) doviedol za 1:16,6 víťazne do cieľa štvorročnú hnedku a zverenkyňu domáceho kouča Jiřího Svobodu Nanana (Chips and Fish - Nynke Frisia, On The Take) zo stajne Davida Svobodu. Úvodný Handicap Equi Forum (1640 m, 4r+, 25 000 Kč, autoštart) zase suverénne ovládla päťročná hnedka Alet Conch (King Konch - Ann Tribute, Firm Tribute), ktorú pre rodinnú stajňu Trot Centre Alet viedol v tempe 1:19,3 jej tréner Jindřich Klaubenschalk.

   Zvyšné zápolenia priniesli prekvapivý výsledok. Nabitú Cenu obce Bravantice (1640 m, 3r+, 30 000 Kč, autoštart) v poli deviatich menej výkonných koní ukoristil po viacerých galopádach na špici čisto klusajúci trojročný hnedák Tipsport Boy (Wine and Blues - Topinka, Allison Hollow), ktorého pre Stáj Květná viedol vo výbornom tempe 1:17,8 jeho nový tréner Ivan Coufal, aby pre svojho otca zabezpečil prvý triumf v kariére plemenníka. Následne vybojoval nečaký úspech v Cene Look de Star (2140 m, 3r+, 30 000 Kč, autoštart) štvorročný taliansky hnedák Touchdown OK (Pine Chip - Gliding Fashion, Yankee Glide) zo stajne MISHANO.COM, ktorý pod vedením svojho školiteľa Mykolu Volfa predviedol tempo 1:18,1.

 

Slovenský úspech v Budapešti, debakel na Morave

   Druhú aprílovú sobotu sa k mimoriadne cennému výsledku dopracovala v Česku registrovaná stajňa Trotting Stars v majetku Bratislavčana Petra Kajdiho. Jeho päťročný hnedák Evian Boko (Make it Happen - Aqua, Super Arnie) zvíťazil rozdielom hlavy na hipodróme Kincsem Park v maďarskej metropole.

   Holandský rodák vyklusal v spomínanej Diós Díj (2400 m, 3r+, 400 000 HUF, autoštart) pod taktovkou svojho ratíškovického kouča Jaromíra Kotáska solídne tempo 1:17,7. Zaujímavé je, že maďarskí organizátori omylom uviedli pri názve stajne skratku SVK, pretože zástupcovia Trotting Stars chodili kedysi pokúšať šťastie do Budapešti z prípravky Ivana Trhana v Novom Tekove...

   Tretiu aprílovú nedeľu sa do akcie zapojil aj reprezentant slovenskej stajne PlayAda Stables, päťročný rakúsky hnedák JS Solo Dancer (Dale Qui - JS Step Dance, Awesome Goal), ktorý je aktuálne zverencom Ivana Coufala v Květnej. Pod vedením amatéra Jána Valentoviča ho však arbitri v Cene obce Bravantice (1640 m, 3r+, 30 000 Kč, autoštart) v poli deviatich koní diskvalifikovali zo siedmeho miesta pre nadmerné cválanie. Zástupca červeno-bielej kombinácie sa pri vstupe do novej sezóny opakovane nevyhol chybe na tradičnom mieste v oblúku pred cieľovou rovinou, hoci mu po rýchlom štarte patrila priebežná tretia priečka. Vo výbornom tempe 1:17,8/km zvíťazil jeho sparing Tipsport Boy. Pokus o reparát bude mať v máji na dráhe v pražskej Veľkej Chuchli.

solo_priahanie.jpgŠtyri diskvalifikácie zo šiestich štartov, to je nelichotivá bilancia JS Solo Dancera po najnovšom vystúpení v Bravanticiach. Na snímke počas tréningu v Šali koncom roku 2014.

 

JS Solo Dancer vstupuje do sezóny

   Po zimnej prestávke sa do dostihového kolotoča už druhú aprílovú sobotu zapojí aj reprezentant aktuálne jedinej slovenskej klusáckej stajne PlayAda Stables. Čoskoro päťročný hnedý valach s rakúskym pasom JS Solo Dancer (Dale Qui - JS Step Dance, Awesome Goal) nastúpi na hipodróme v Bravanticiach neďaleko Ostravy do druhých dostihov mítingu.

   Reprezentanta červeno-bielych farieb čaká v Cene obce Bravantice (1640 m, 3r+, 30 000 Kč, autoštart) v poli desiatich koní mimoriadne náročná úloha, podľa Dostihového programu až sedem súperov dokázalo v minulosti vyprodukovať lepší výkon ako je jeho aktuálny rekord 1:23,7. Pri šiestom životnom vystúpení navyše nastúpi z limitujúcej druhej rady s číslom deväť. V sulke však bude mať vôbec po prvý raz vodiča, ktorý ho už pozná z predošlého štartu, a to slovenského amatéra Jána Valentoviča. Ten je momentálne u kouča Ivana Coufala v Květnej a odchovanca inžiniera Christiana Scheita pozná z tréningu. „Posledné rýchle práce chodí veľmi dobre. Je však trochu nervózny, a tak bude mimoriadne dôležité vyhnúť sa cvalovej chybe,“ hovorí niekdajší slovenský šampión zo sezóny 2005. JS Solo Dancer si v doterajších piatich štartoch vyslúžil až tri diskvalifikácie, dva razy sa nevyhol galopáde v cieľovej rovine.

img_5812.jpg

Do sulky JS Solo Dancera zo slovenskej stajne PlayAda Stables sa vráti niekdajší amatérsky šampión Ján Valentovič. Pri premiére v sezóne 2016 nastúpi znova bez biča a kôň zrejme aj s novým udidlom a klapkami na očiach.

 

Stingova matka odklusala na nebeské pastviny

   Smutná správa prišla nedávno z Moravy. V úctyhodnom veku 29 rokov uhynula ešte koncom februára v Strážnici neďaleko česko-slovenských hraníc švédska hnedka Space Pearl (Near Me - Space Flower, Lep Hanover). Informáciu potvrdil jej majiteľ Jiří Tihelka, u ktorého chovná klusácka kobyla úspešne pôsobila.

   Bývalá reprezentantka Plemenárskeho podniku Tlumačov, ktorá sa na územie bývalej federácie dostala začiatkom 90. rokov spoločne s ďalšími desiatkami škandinávskych koní, sama patrila k tuzemskej elite. Darilo sa jej najmä v bratislavskom Starom háji, kde zverenkyňa Jana Demeleho vyhrala dva jednotkové súboje a vo Veľkej cene vytrvalcov ´93 finišovala tretia. V chove dala napokon desať koní, z toho až šesť víťazov. Okrem iného aj štvornásobného premianta Stinga (Sabbath), ktorý bol so ziskom 7264 eur a rekordom 1:17,6 doposiaľ najlepším  zástupcom stajne PlayAda Stables.

   Najviac ju však zviditeľnili strieborná z českého derby Sahara Teč (Grimaldi, 13 triumfov, zisk 26190 eur, rekord 1:16,2) a tamojšia rekordérka Sněženka (Orlík, 11 triumfov zisk 11171 eur, rekord 1:14,0). Zmienku si tiež zaslúžia aj Speed Sydney (Ultra Yankee, 5 triumfov, 1610 eur, 1:19,4) či Sunny (Sundown Yankee, 2 triumfy, 2424 eur, 1:16,7), ktorá robila na juhomoravskej farme svojej matke spoločnosť až do smrti.

img_0029.jpgŠvédska rodáčka Space Pearl koncom roku 2011 na farme Jiřího Tihelku v Strážnici.

Foto: Dalibor Skladan

 

Donadonitranss R vrátil Damalii porážku z derby

   Úvodný míting klusáckej sezóny 2016 pripadol na veľkonočnú sobotu, takže v chladnom počasí si cestu do dostihového areálu v Bravanticiach našli len najodolnejší fanúšikovia tohto športu. Ďalšie desiatky však mohli sledovať online prenos po novom vo full HD kvalite. Osem zápolení prinieslo strhujúce súboje.

   Prvý z vrcholov pod názvom Prix du Trotteur Francais I. (2640 m, 4r, 50 000 Kč, autoštart) sa skončil pomerne prekvapivo úspechom šesťročného hnedáka Azova (Offshore Dream – Melodine Marceaux, Coktail Jet) zo stajne O.K. Zdravotne indisponovaného majiteľa Ondřeja Kozla v sulke nahradil skúsený Jaroslav Dobrovolný a pod jeho taktovkou valach systémom štart-cieľ nadviazal v tempe 1:18,6 na tri minuloročné triumfy. Keďže cez zimu zmenil pôsobisko, do listiny víťazov sa zapísal tréner Ladislav Vojáček. Veľmi tesné striebro vybojovala poľská zástupkyňa Albane de Mortree pred zvonka finišujúcou Bogdankou. Minuloročná líderka francúzskeho seriálu Bikala v koncovke predčila iba domácu spolufavoritku Voulez Vous.

    Kombinácia prvej a druhej výkonnostnej triedy na dvoch métach priniesla v Březnovej cene (2140 m, 3r+, 32 000 Kč, méty) mimoriadne dramatický súboj, keď šesťročný holandský čierny hnedák Donadonitranss R (Ken Warkentin – The Best Fanatic, Armbro Goal) pod vedením kouča Zdeňka Vávru vrátil derby-porážku spred dvoch rokov svojej krajanke Damalii. Zástupca stajne Vávra Chropyně 2 predviedol výkon 1:18,1. Pomyselný bronz v tesnom finiši obsadil víťazov sparing Unkas.

   Najrýchlejší čas popoludnia však dosiahla poľská reprezentantka Baliverne Buroise (Gogo – Olympe d´ Odyssee, Bengali du Loir) zo stajne Alba-Vel, keď s podporou Pawla Ostrycharza nadviazala v Cene obce Bravantice (2140 m, 3r+, 25 000 Kč, autoštart) na novembrový miestny triumf. Zverenkyňa Wieslawa Kaluźu kontrolovala dostihy od začiatku a napriek krátkej cvalovej vsuvke po štarte zvíťazila veľmi ľahko v tempe 1:16,8 pred Tempurou Wise a Yokerom Teč.

   Dva triumfy dosiahli na mítingu tréneri i vodiči v jednej osobe Roman Chrastina a Jaromír Kotásek. Prvý menovaný najprv priviedol k úspechu víťazku jesenného kritéria, štvorročnú hnedku Aidu V (Valley Guardian – Alies, Allison Hollow) z chovu Ladislava Vojáčka, ktorá solídnou koncovkou opanovala výkonom 1:17,3 nabitú Cenu KR Ostrava a.s. (1640 m, 3r+, 30 000 Kč, autoštart) na úkor domáceho lídra Quantity of Charge a veterána Pirate de Jour. O hodinu neskôr sa premiérovo presadila aj druhá zástupkyňa stajne Tečovice, tento raz z chovu Jaroslava Chrastinu Sarna Teč (Valley Guardian – Sahara Teč, Grimaldi). Trojročná hnedka v novom osobnom rekorde 1:17,2 ovládla Cenu TALPA-RPF, s. r. o. (1640 m, 3r+, 27 000 Kč, autoštart).

   Ratíškovický školiteľ Kotásek uspel hneď v úvodnom teste o Cenu Českej klusáckej asociácie (1640 m, 3r+, 25 000 Kč, autoštart) a to zásluhou trojročnej francúzskej ryšky Daphne Frazeenne (Melchior Jet – Rebelle du Reverdy, Cygnus d´ Odyssée), ktorá hodinu po nevýraznom Probestarte predviedla pri dostihovom debute slušný výkon 1:19,6 a nechala za sebou bravantickú Quest for Rival i tochovického Švéda Ubinasa. Ostro sledovaný jarný klasik Evian Boko (Make It Happen – Aqua, Super Arnie) po zdravotnej pauze dokázal nadviazať na sériu piatich triumfov z minulej sezóny a v tempe 1:18,3 sa presadil vo Veľkonočnej cene (2140 m, 3r+, 25 000 Kč, autoštart) na úkor Karoliny Nova a Chroma Victorie.

   Záverečný Handicap Equi Forum (1640 m, 4r+, 25 000 Kč, autoštart) získala za 1:17,4 šesťročná švédska hnedka G.G.´s Sweet Dream (Was It a Dream – Dream of Luisiana, Dreamaster) zo stajne Trot Centre Alet. Zverenkyňu nového prezidenta ČKA Jindřicha Klaubenschalka viedla jeho manželka s amatérskou licenciou Alena Tvrzová.

quest.jpgPremiérový míting českého klusáckeho kalendára priniesol viaceré zaujímavé momenty aj z pohľadu fanúšika slovenského klusáckeho športu. V úvodnom zápolení si po striebro doklusala napredujúca Quest for Rival s domácim chovateľom a majiteľom stajne JS Konsocium Jiřím Svobodom. Trojročná hnedka je dcérou vynikajúcej fínskej rodáčky Qwantanamery, ktorá úspešne reprezentovala stajňu West Fox zo Zajačej Doliny... Po diskvalifikácii doposiaľ v Česku neporazeného Gember Attacka si chuť napravil štatutár Klusáckej asociácie Slovenska Peter Kajdi, keď druhý reprezentant jeho stajne Trotting Stars Evian Boko zvládol na výbornú návrat na ovál po zdravotnej pauze, kvôli ktorej vynechal aj minuloročné derby.

evian.jpg

 

Latisana boduje na rakúskej scéne

   Nedávno sme priniesli sériu článkov, ktoré mapovali stopy slovenského chovu klusáka. Sezóna v susednom Česku štartuje už o pár týždňov a do akcie sa zrejme zapojí aj niekoľko koní, ktoré majú slovenské majiteľské pozadie, respektíve predkov, čo pôsobili pod Tatrami. V Rakúsku však už počas celej zimy úspešne pôsobí kobyla, ktorú vychovali a trénujú Slováci.

   Hnedka Latisana (Dale Qui - Lisa´s Goal J, Awesome Goal) prišla na svet 5. mája 2011 v žrebčíne Schoenfeld neďaleko Marcheggu len pár kilometrov od slovenských hraníc, kde v tom čase pôsobili aj manželia Milan a Jarmila Červenákovci. Rodák zo Sečoviec pripravoval kone rakúskeho majiteľa dlhé roky a tak si spolu s manželkou, ktorá kobylu odchovala, zaobstarali ďalšieho klusáka. Pred tromi rokmi ale žrebčín zmenil majiteľa a Slováci si museli hľadať nové pôsobisko. Tesne pred kvalifikáciou si dvojročná nádej zlomila sezamské kosti a nasledovala operácia, ktoré zredukovala jej ďalšie dostihové šance. „Podvedome si šetrila operovanú nohu a v lepšom tempe robila taký medzikrok. Náhoda bola, že som odišla pracovať do Breitensee a Latisana išla so mnou. Je tu mierne zvlnený terén, takže musela začať zaťažovať operovanú ľavú zadnú nohu,“ spomína Jarmila Červenáková. Jej zverenkyňa síce kvalifikáciu v troch rokoch urobila, ale pri debute s Milanom Červenákom v sulke neoslnila. „Ona je široko ďaleko jediný klusák, všetko sa učí sama. A ako sa má správať v dostihoch, to sa učí priamo tam,“ dodáva chovateľka.

   V minulom roku už reprezentantka Stall Dante absolvovala 16 vystúpení, z ktorých dva razy finišovala štvrtá a až šesťkrát získala piaty honorár. V sulke mala prevažne catchdrivera Ericha Kubesa, ale aj Haralda Sykoru, ktorý ju zobral na svoju tréningovú listinu. Koncom mája dosiahla v Krieau výborné tempo 1:17,9/1600 metrov, ale hneď na to utrpela škaredé zranenie kopyta na pravej zadnej. „Vtedy som si myslela, že už nikdy nevybehne, ale je to obrovská bojovníčka. O štyri mesiace už zase stála na štarte,“  hovorí žena, ktorá predvlani rozbehla akciu na záchranu stáda koní na Záhorí a zaslúžila sa aj o angažovanie aktuálne jediného na Slovensku registrovaného dostihového klusáka JS Solo Dancera stajňou PlayAda Stables.

   Po Silvestri sa Latisana ukazuje v mimoriadne dobrom svetle a naznačila, že s ňou súperi v prevádzkových rakúskych PMU testoch musia počítať. Z piatich pokusov obsadila dva razy striebro aj bronz a svoje tohtoročné konto zastavila na cifre 3115 eur. Škoda len, že jej mladšia sestra Lisa Slovakia (November), ktorá vyrastala na Slovensku, sa pre zranenie na dostihovej dráhe nikdy neobjaví.

latisana_s_matkou.jpg

Latisana spolu s matkou Lisa´s Goal J vo výbehu na Schoenfelde. 

Foto: Jarmila Červenáková

latisana.jpg

Latisana s Milanom Červenákom počas tréningu.

Foto: Jarmila Červenáková

 

Po stopách slovenského chovu...

   Aj keď sa dlhé zimné večery postupne skracujú, do vypuknutia dostihovej sezóny ešte stále zostáva dosť času, ktorý sa snažíme vyplniť nasledujúcou sériou článkov. Inšpirovala nás istá majiteľka jednej klusáckej kobyly, ktorá sa nikdy nedostala na dráhu. Chcela iba vedieť, ako vyzerá žrebec, potomka ktorého vlastní.

   Aj keď klusácka dostihová prevádzka bola z rozhodnutia riaditeľa Závodiska Bratislava ešte počas sezóny 2012 zastavená, stopy chovu klusáka pod Tatrami sa ešte kde tu sporadicky objavia. Zameriame sa preto na posledných štyroch plemenníkov, ktorí boli u nás licentovaní a zhodou okolností predtým pôsobili na tunajších ováloch.

   Paradoxne najviac sa v chove zadarilo talianskemu hnedákovi Rajon Jet (Sharif di Iesolo - Crenadyn, Gallant Man), ktorý prišiel v roku 2002 ako jedenásťročný s rekordom 1:14,4 do stajne West-Fox, kde bol v opatere Pavla Morozova. Hoci on sám na Slovensku v dostihoch neskončil lepšie ako tretí, jeho potomkovia vyhrali desiatky zápolení, avšak všetky za hranicami našej krajiny. Na našich stránkach sme už dávnejšie venovali priestor trojici Zafír West Fox (z matky Zindy Reel - s rekordom 1:14,7), Marion West Fox (V. G. Miss Maker - 1:15,1) a Lucifer West Fox (Lotus Meerhoeve - 1:16,8), ktorí dokázali na fínskych ováloch zmeniť historické slovenské tabuľky. Ďalších osem na Slovensku narodených potomkov Rajon Jeta však nikdy nevybehlo. Talian následne pôsobil v maďarskom chove, kde dal osmičku koní. Ešte aj v tejto sezóne by sa mali objaviť šesťnásobný premiant Primusz (Herodias - 1:16,4) či dvojnásobná víťazka Puszedli (Vivian King - 1:18,9).

   Pôvodovo atraktívny nemecký tmavý hnedák Tesio (Chergon - Evamariann C, Speedy Crown) sa narodil v roku 1998 a na Slovensku sám bodoval ako zverenec inžiniera Jaromíra Tihelku a Patrície Follaufovej až desaťkrát s maximálnym výkonom 1:17,5. Jeho krátka chová anabáza priniesla len päť žriebät, pričom na dráhu sa dostala iba rakúska hnedka Matilda (Mustique - 1:24,6), aj to iba pri jedinom životnom vystúpení. Tesio koncom roku 2014 uhynul vo Vlkoch pri Bratislave. Veľkú šancu nedostal ani holandský hnedák Mastermind Jago (Harmonious - Yanneke Sun, Sun Hanover), ktorý sa narodil v roku 1995 a ako zverenec Jaromíra Kotáska vyhral na Slovensku päť testov pre svojho holandského vlastníka, pôsobiaceho v Nitre. Ako osemročný získal v dramatickom súboji v Starom háji skalp fenomenálneho V. G. Starsboya a neskôr s rekordom 1:15,0 krátko pôsobil ako pepiniér v Šali. Z jeho šiestich potomkov sa však do tréningu podľa našich informácií dostali len dvaja, reálne však vybehol iba najstarší z nich. A tým bol práve reprezentant PlayAda Stables Lester (Limesa - 1:29,9), ktorý dokázal suverénne vyhrať dve zápolenia počas rozlúčkového slovenského mítingu v Novom Tekove.

lester_klus.jpg

Potomok Limesy Lester bol posledným slovenským víťazom na dostihovej dráhe v Novom Tekove.    

(Foto: Margit Szabó)

 

V.G. Starsboy boduje aj po smrti

   Osobitnú kapitolu si zaslúži štvornásobný slovenský Kôň roka V. G. Starsboy (Cold Comfort - Offender, Bonefish), ktorý sa narodil v roku 1991 vo Fínsku a na Slovensko sa dostal v štyroch rokoch ako akvizícia Žrebčína Nový Tekov. Jeho chovné pôsobenie by sme mohli rozdeliť do dvoch etáp.

     Zverenec Ivana Vukova a Josefa Kotouča v novotekovskej ére pripustil ešte pred plánovaným štartom v Slovenskom derby viac kobýl, z ktorých sa mu narodili dvaja potomkovia. Salinas (Sáva - 1:22,6) vyhral v sezóne 2003 tri dostihy. Ďalšia etapa prišla po ukončení kariéry v želiezovskej stajni Agrofarma Ferrari, kde pôsobil pod taktovkou Pavla Morozova, neskoršie aj Ivana Coufala a Jaroslava Kopeckého. Držiteľ slovenského rekordu 1:15,8 splodil ďalších sedemnásť koní, z ktorých sa do listiny víťazov dokázalo zapísať šesť z nich. Elboy (Ella Reel J - 1:21,9) dva razy triumfoval v Budapešti, na rovnakej dráhe sa dvakrát presadila aj Diana LD (Domika - 1:20,7). Slovenskí diváci si určite pamätajú mohutného zverenca Ivana Trhana Démona LD (Domika - 1:18,8), ktorý opanoval tri zápolenia v Kincsem Parku a Topoľčiankach. Ešte väčší úspech však dosiahla dvojica zverencov Ivana Coufala v Česku: Generál (Geisha - 1:16,3) vyhral päť dostihov vrátane českého Breeders´ Crownu a stále aktívna Gesy (Gita - 1:16,1) dokonca zvíťazila v šiestich testoch. Ich stajňový kolega Dominik LD (Domika - 1:21,4) uspel na českých dráhach dva razy ešte počas sezóny 2012 a spolu s vyššie spomínaným Lesterom a novotekovskou Celestýnou (Zooning America - Cígeľa, Inferno) patril k posledným trom slovenským odchovancom, ktorí sa objavili na dostihovej dráhe.

   V. G. Starsboy podobne ako Tesio uhynul v roku 2014, no jeho krv bude možno na dostihových ováloch ešte aj v budúcnosti. Postarať by sa o to mohol jeho posledný potomok Dorian, ktorý sa narodil v roku 2013 a podľa Závodiska Bratislava je absolútne posledným žriebäťom, čo zapísali do Slovenskej plemennej knihy klusáka. Odchovanec spoločnosti ADRE ENERG, s. r. o. z Trávnikov pri Komárne je pritom už v poradí siedmim produktom spojenia V. G. Starsboy - Domika (Logan Kosmos - Dominique E., Ideal du Gazeau). Vlani v septembri ako zverenec renomovaného maďarského kouča Imreho Fazekasa opanoval kvalifikáciu a v polovici septembra na budapeštianskej dráhe debutoval solídnym štvrtým miestom v poli desiatich koní. Tmavý hnedák dosiahol solídne kilometrové tempo 1:22,8 a priblížil sa k absolútnemu rekordu dvojročných koní slovenského chovu, ktorý drží ešte z roku 1999 Sorea (Hard Look - Storm Wind, Barbeque).

vgstarsboy.jpgFenomenálny V.G. Starsboy s Ivanom Coufalom pred štartom v bratislavskom Starom háji.                                          

Foto: Karel Němec

 

Česká sezóna štartuje v marci so slovenskou účasťou

   Po dlhých týždňoch zimnej prestávky zverejnila v polovici februára Česká klusácka asociácia (ČKA) predbežnú termínovú listinu na rok 2016. Obsahuje 20 dostihových mítingov, polovica sa odbehne v pražskej Veľkej Chuchli a zvyšok na severe Moravy v Bravanticiach, kde sa pobeží aj septembrové derby.

   Očakávaný kompromis medzi českými a moravskými zástupcami klusáckeho športu, ku ktorému došlo krátko po Novom roku na Valnom zhromaždení ČKA, sa pretavil aj do prvého nástrelu termínovej listiny. Český klusácky spolok zorganizuje počas sezóny v Prahe rovných 10 klusáckych popoludní, rovnaký počet má k dispozícii spoločnosť Equi Forum, ktorá v posledných dvoch ročníkoch pripravovala dostihové dni v Bravanticiach neďaleko Ostravy. Vrcholná skúška pod názvom České klusácke derby sa začiatkom septembra po tretí raz za sebou odbehne na severe Moravy, ďalšie významné dostihy sa striedavo budú konať v Prahe i Bravanticiach.

   ČKA stanovila prvý registračný termín pre majiteľov, trénerov a jazdcov na 22. februára 2016. Registračnú procedúru zvládol ešte začiatkom mesiaca aktuálne jediný slovenský klusák v tréningu JS Solo Dancer, ktorého zaevidovalo Závodisko Bratislava na tréningovej listine inžiniera Jána Cagáňa. Päťročný rakúsky hnedý valach zo stajne PlayAda Stables bude musieť v prípade štartu u našich západných susedov opätovne absolvovať procedúru dočasného exportu do Českej republiky, ako to vyžaduje tamojšia Dostihová autorita u každého zahraničného účastníka. Okrem slovenského zástupcu vlani v Bravanticiach často štartovali kone z Rakúska a Poľska.

solo_kvetna2.jpgJS Solo Dancer sa vo svoje druhej sezóne bude chcieť presadiť v českých prevádzkových testoch. Pravdepodobne sa zameria na bravantický ovál.

 

 
 

 


Posledné fotografie



Archív

Kalendár
<< február / 2024 >>


Štatistiky

Online: 1
Celkom: 437131
Mesiac: 3315
Deň: 91