Choď na obsah Choď na menu
 


Klusácky zápisník 2012

Zomrel Anton Mlčúch

   Viaceré dostihové portály vo vianočnom období priniesli smutnú správu o úmrtí Antona Mlčúcha vo veku nedožitých 72 rokov. Bývalý úspešný jazdec a tréner dostihových koní sa počas štyroch dekád minulého storočia dokázal presadiť nielen v rovinových a prekážkových zápoleniach, ale aj v klusáckom odvetí, kde podľa databázy Závodiska Bratislava nazbieral päť triumfov.

   „Malý veľký muž“ pochádzajúci z Duboviec neďaleko Senice, sa naposledy ako vodič v sulke objavil v sezóne 1997, keď s valachom Roxonom absolvoval štyri vystúpenia v Bratislave a Topoľčiankach. Tri roky predtým sa zase aktívne zúčastňoval dostihov ako kouč a vodič belky Didy, inak hrdinky Československého klusáckeho derby 1983, ktorú v pätnástich rokoch vrátil na dráhu. Vždy dobre naladený a usmiaty „Tondo“ zomrel 21. decembra. Priatelia a najbližší sa s ním rozlúčia na cintoríne v Dubovciach v sobotu 28. decembra. Česť jeho pamiatke!

 

Siesta Misi vo Viedni za 1:16,7

   Bývalá zástupkyňa stajne ADAMAS - PlayAda Stables, päťročná hnedka Siesta Misi (Fazimo - Sine Aspera, Arnie´s Aim) sa po takmer štvormesačnej pauze postavila na štart v rakúskej metropole, keď na viedenskom hipodróme v Krieau nastúpila pod vedením domáceho vodiča Gregora Krenmayera v Preis von Halifax (1600 m, 3-14r, 1500 eur, autoštart).

   Aktuálne zverenkyňa v Marcheggu pôsobiaceho sečovského rodáka Milana Červenáka stačila v nabitom trinásťčlennom poli na deviatu priečku, keď väčšinu trate absolvovala vzadu na bariére a platonickým finišom zvonka nestihla viac. Zástupkyňa stajne Michaely Bělkovej však dosiahla v chladnom počasí pozoruhodné tempo 1:16,7 - o takmer tri sekundy tak predčila svoj osobný rekord z minulej sezóny. Odchovankyňa doktora Milana Šímu tento rok absolvovala deväť vystúpení, dosiahla jeden triumf a päť dotovaných miest so ziskom 1074 eur. V polovici augusta ešte pre červeno-bielu kombináciu a kouča Dalibora Skladana vybojovala v Slušoviciach nečakaný triumf na ME amatérskych vodičov, keď ju viedol neskorší európsky šampión Miquél Vich Capó.

  

Klusáky sa v anketách Závodiska nestratili

   Začiatkom decembra Závodisko, š. p., Bratislava, konečne zverejnilo výsledky bilančných ankiet pre sezónu 2012. Aj keď sa klusácke dostihy z jeho termínovníka už v polovici sezóny predčasne vytratili, niektoré klusáky zostali v pamäti prívržencov dostihového športu.  A v nerovnom boji proti anglickým plnokrvníkom, ktoré boli v jednotlivých anketách preferované, získali aspoň symbolické body.

   Najvýraznejší úspech dosiahol v tradičnej ankete „Kôň roka“ sedemročný švédsky hnedák valach Västerbo Passad, ktorý v poli šiestich nominovaných koní dosiahol mimoriadne lichotivé druhé miesto. Bývalý zástupca stajne KC Nový Tekov získal 4 hlasy a takmer päťpercentnú podporu, hoci na suverénneho držiteľa klasického double Attacka výrazne strácal. Medzi jazdcami sa nestratil ani ratíškovický vodič a kouč Jaromír Kotásek, ktorý vďaka jedinému hlasu získal delené piate miesto. Do kategórie „Tréner roka“ sa dokonca prebojovali dvaja opatrovatelia klusáckych koní, keď bývalý novotekovský lodivod Ivan Trhan získal vďaka dvoch hlasom súčasnú druhú priečku a střelický školiteľ Jaroslav Dobrovolný obsadil jediným hlasom spoločné piate miesto s ďalšími dvoma trénermi plnokrvníkov.

   Aj v ďalších anketách o Najlepšie kone na Slovensku v sezóne 2012 bodovali niektoré klusáky. Tempár Ann Magic zo stajne Medprogress získal piate miesto medzi najlepšími šprintérmi, lanský Klusák roka Rudy Pierre uspel v kategórii míliarov ziskom spoločnej siedmej priečky a medzi vytrvalcami dokonca vybojovala štvrtú pozíciu demolátorka júnového testu z Topoľčianok Kavalerie z českej stajne Trot Centre Alet. V kategórii trojročných koní skončil za spomínaným Attackom francúzsky rodák Voyou Renka z ratíškovickej Ecurie Popcorn, keď obsadil druhú priečku spolu s mimoriadne populárnym plnokrvníkom Move Your Vision. Čiastkové úspechy si odniesli aj zástupcovia stajne ADAMAS - PlayAda Stables, keď augustová premiantka na ME amatérov v Slušovciach Siesta Misi skončila súčasne štvrtá medzi staršími kobylami, po májovom slušovickom triumfe penzionovaný veterán Sting získal delenú piatu priečku medzi staršími koňmi a dvojnásobný premiant z júlového Nového Tekova Lester zase obsadil šieste miesto v kategórii slovenských odchovancov.

  

Ann Magic prekvapivo Najlepším klusákom

   Po zrušení ankety o klusáckeho Koňa roka sa kategória Najlepší klusák stala jedinou súťažou určenou pre výlučne sulkové odvetie na Slovensku. Vzhľadom na takmer 80 hlasov, ktoré o jej výsledku rozhodli, má teda logicky aj najväčšiu výpovednú hodnotu. V sezóne 2012 získal tento titul prekvapivo sedemročný hnedý valach rakúskej proveniencie Ann Magic, ktorého v Střeliciach pripravuje Jaroslav Dobrovolný.

    Zástupca stajne Medprogress okolo pražského právnika Karla Kadleca štartoval na podtatranských ováloch päťkrát. V júni sa rozcvičil štvrtým miestom na strednej trati v Topoľčiankach, no v nasledujúcom mesiaci získal sériu štyroch triumfov na oboch novotekovských mítingoch, pričom časom 1:16,0 dosiahol aj najlepší výkon roka. V ankete získal takmer 59 percent hlasov a s prehľadom predčil dvojnásobného premianta z nižších kategórií Västerbo Passada, ktorý po presune do Čiech opanoval aj testy v Slušoviciach a Prahe. Pomyselný bronz získal český klasik Busby Cartouche, ktorý opanoval aprílový starohájsky test a júlový heat v Novom Tekove. Sklamaním bola až štvrtá priečka vlaňajšieho laureáta spomínanej ankety Rudy Pierra, ktorý rovnako ako minulý rok uspel v bodovacej súťaži Klusáckej asociácie Slovenska o Klusáka roka 2012. Piatu priečku obsadil dvojnásobný tekovský premiant Karel CZ.

 

Ocenenie pre PlayAda Stables

   Bilančné číslo Dostihového programu uvádzalo okrem už známych výsledkov šampionátov aj trochu iný pohľad na štatistiky. Hoci syndikát ADAMAS - PlayAda Stables obsadil v šampionáte majiteľov klusáckych koní na Slovensku štvrtú priečku, oveľa lepšie pochodil v rebríčku stajní pri započítaní výhier v zahraničí.

   Pätica klusákov v zložení JS Direktor, Lester, Siesta Misi, Sting a Zistancefortuna vybojovala pomyselné prvenstvo na úkor troch novotekovských stajní, keď z dvadsiatich siedmich štartov na dráhach v Bratislave, Slušoviciach, Topoľčiankach a Novom Tekove dokázala štyri zápolenia vyhrať a vybehať viac ako 4-tisíc eur. Chronologicky sa ako prvý presadil Sting, následne opakovane uspel Lester a zber triumfov zavŕšila Siesta Misi na ME amatérov. Sting pritom po májovom víťazstve odišiel predčasne do penzie. Následne zaregistrovaný trojročný Playboy DS sa pre zranenie pohybového aparátu na dráhe neobjavil.

 

Žrebčín Nový Tekov sa predáva

   Koncom júla sa uskutočnil zrejme posledný klusácky míting v novodobej histórii slovenského dostihového športu. Z areálu novotekovského žrebčína sa následne postupne vypratali nielen posledné klusácke kone v tréningu, ale aj lipicany, ktoré tu choval posledný vlastník. Zariadenie na chov koní s takmer 150-ročnou tradíciou už hľadá nového majiteľa.

   Na webovej stránke istej realitnej kancelárie sa nedávno objavil inzerát o predaji objektu, ktorý bol celé desaťročia najväčším a v postate jediným producentom amerického klusáka na Slovensku. Žrebčín sa podľa inzerenta rozprestiera na ploche vyše 106-tisíc metrov štvorcových. Okrem stajní a administratívnych budov majú byť súčasťou predaja aj priľahlé plochy o výmere 60 hektárov, ktoré sú v súčasnosti v prenájme od Slovenského pozemkového fondu a vraj je možné ich odkúpiť. Na spomínanom mieste sa nachádza klusácky dostihový ovál, na ktorom sa v posledných sezónach odbehla podstatná časť slovenského klusáckeho kalendára. Podľa realitky sa v blízkosti dráhy pripravuje umelá vodná plocha, ktorá bude súčasťou priľahlého vodného diela vo výstavbe. Záujemci o kúpu dostali podľa našich informácií ponuku, ktorá prevyšuje pol milióna eur.

 

Štát chov klusáka stále dotuje, aspoň na papieri

   Na Slovensku sa chová približne štyridsať plemien koní, pričom niektoré plemená sú zastúpené len v malom počte. Klusák patrí medzi tých štrnásť šťastnejších plemien, ktoré podporuje štát. Lepšie povedané, podporoval.

   Podľa platného zákona o šľachtení a plemenitbe Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky (MPRV SR) podporuje chov a plemenitbu plemien, pre ktoré je zriadená plemenná kniha. „Na Slovensku sa vedú plemenné knihy pre plemená Slovenský teplokrvník, Furioso, Nonius, Norik muránsky, Belgik, Norik, Hafling, Pony, Lipican, Hucul, Shagya arab, Arabský plnokrvník, Anglický plnokrvník, Klusák,“ uviedla pre harness.estranky.sk hovorkyňa rezortu Magda Tóth-Želeňáková. Chov koní sa podľa nej podporuje subvencovanými službami a formou národných, priamych či projektových podpôr. „Podpora chovu koní formou neviazanej dotácie za narodené žriebä sa realizovala v období, kedy SR nebola členskou krajinou EÚ. V súčasnosti sa takýto spôsob podpory v EÚ nerealizuje,“ tvrdí ministerstvo.
   Pre spomínané 90. roky bolo typické, keď sa napríklad cez Závodisko Bratislava vyplácalo aj niekoľko stotisíc korún ročne tým zahraničným chovateľom, ktorí mali v SR zaregistrované desiatky plnokrvných kobýl. Testácie ich potomkov na slovenských dráhach – čo je vlastne motívom dotačnej politiky štátu - sa však verejnosť nedočkala. Väčšina z nich skončila v Nemecku, Švajčiarsku či v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu.

   Absolvovanie určitých výkonnostných skúšok je pritom podmienkou pre zaradenie koní do plemenitby. „Výkonnostné skúšky spočívajú v posúdení vlastnej výkonnosti ako úžitkovej vlastnosti daného koňa, ktoré sa realizuje pri pohybe na ruke, vo voľnosti, pod sedlom a v záprahu v závislosti od plemena,“ argumentuje hovorkyňa MPRV SR. Výkonnostné skúšky sa podľa rezortu vykonávajú v súlade s STN 466310 „Plemenné kone“. Koľko peňazí štát len v minulom roku vyčlenil pre jednotlivé plemená koní, sme sa však nedozvedeli.
   O dočasnom pozastavení klusáckej dostihovej prevádzky pod Tatrami sme už informovali. „Závodisko, š. p. sa rozhodlo ukončiť organizovanie klusáckych dostihov z dôvodu rapídneho poklesu klusáka na Slovensku. V prípade zvratu tohto nepriaznivého stavu bude prevádzka obnovená,“ ubezpečujú na ministerstve. Podpora chovu klusáka na Slovensku vraj bude pokračovať aj v budúcnosti. Ako, keď sa momentálne žiadne dostihy nekonajú a platby za narodené žriebätá sa prestali uhrádzať vstupom Slovenska do EÚ, to už zostáva nedopovedané. Dobrou správou pre prípadných nadšencov, ktorí by chceli organizovať klusácke dostihy sami, je možnosť získať peniaze z ministerstva. „V súčasnosti platné právne predpisy umožňujú aj neštátnym organizáciám uchádzať sa o výkon kontroly úžitkovosti klusáka na Slovensku,“ dodala Tóth-Želeňáková.
   Ani druhé plemeno, chované kedysi v areáli žrebčína Nový Tekov, na tom nie je po privatizácii a zrušení stáda bohvieako. „Plemennú knihu Noniusa vedie Zväz chovateľov koní na Slovensku. V súčasnosti sa u nás chová približne 60 jedincov tohto plemena, z čoho je 40 kobýl,“ dozvedeli sme sa z ministerstva. Vlani sa narodilo len 6 žriebät. V pripúšťacej sezóne 2012 pritom pôsobí v plemenitbe až 6 žrebcov plemena Nonius.


Stredoeurópske vrcholy bez slovenskej účasti

   Pár týždňov po predčasnom ukončení slovenskej klusáckej sezóny pokračuje dostihové dianie v okolitých krajinách. Druhý septembrový víkend priniesol zaujímavé súboje na dráhach v budapeštianskom Kincsem Parku i Slušoviciach.

   Sobota 8. septembra bola dejiskom dvoch skúšok s medzinárodnu reputáciou. V tradičnom Marschall József Emklékverseny (1800 m, 3r+, 3 000 000 ft, autoštart) sa stretli kone zo šiestich európskych krajín, no domáca dvojica na stupne nedosiahla, keď o víťazstvo systémom štart-cieľ bojoval nemecký Alegro s talianskym rodákom Malabro Maderom (Running Sea, Boemia MB). Dlho vedúci zverenec Josefa Franzla juniora dva metre pred cieľom prešiel pod tlakom do cvalu, a tak si triumf pripísal mocne finišujúci zástupca rakúskej Stall AMG Agro, ktorý s podporou Rudolfa Hallera vyklusal najrýchlejší čas v histórii pretekov 1:13,6. Stupne doplnili slovinský Defender MS a rakúsky obhajca prvenstva Akkon. Českí zástupcovia nedokázali v poli jedenástich koní nadviazať na úspechy Sabbatha a Orlíka v tomto zápoloní: tempár Ocean Al sa v druhej stope postupne prepadol na siedme miesto a hneď za ním finišoval Kaizer Jamacan, ktorý po slabšom úvode útočil z posledného miesta.

   Budapešť videla i Hungáriu Díj (2560 m, 3r+, 3 000 000 ft,, méty), kde sa vďaka zrýchleniu v záverečnom okruhu presadili zverenci domáceho trénera Imreho Fazekasa. V koncovke mal na úkor preferovaného Orlando Blooma viac síl Ollyan Nincs (Pickaflick - C´est la guerre), ktorého v tempe 1:17,1 viedla koučova dcéra Andrea. Ďalšie priečky ukoristili zo základu štartujúce slovinské kone Principessa Ovi a Arrived Dream. Už šesťnásť ročný veterán Lester sa nedostal cez siedmu priečku.

 

Bob Harley potvrdil rolu favorita

   Nasledujúcu nedeľu sa zase v Slušoviciach premiérovo uskutočnil klusácky derby-deň. Napriek polemike o legitimite dráhy na usporadúvanie klasických dostihov vytvorili tri stovky divákov oveľa lepšiu atmosféru, akej sme boli svedkom v maďarskej metropole. A pražská Velká Chuchle sa v tomto smere žiaľ takisto nemôže porovnávať. Kompetentní by sa teda mali zamyslieť, či je cieľom dostihov pobavenie verejnosti, alebo len testácia koní sama o sebe. Prikláňam sa k názoru, že jedno bez druhého nemá so športom nič spoločné.

   Na tvrdom trávnatom ovále sa bežali rýchle časy, čo výborným výkonom korunoval líder najviac sledovaného ročníka Bob Harley (Love You - Miss Harley), ktorý s tradičnou podporou svojho lysolabského trénera Vjačeslava Šamšurina previedol na scéne KAJOTbet Klusácke derby (CH, 2300 m, 4r, 400 000 Kč, autoštart) tempo 1:18,4. O pol dĺžky späť finišoval jeho večný tieň a krajan z Holandska Busby Cartouche, ktorý sa pred dlho vedúceho favorita dostal na konci protiľahlej steny, ale napokon nestačil na jeho finiš. Osem dĺžok bez nároku najviac získala bronz polepšená Goldige, ktorú viedol morálny víťaz nemeckého derby Thorsten Tietz. V dvadsaťročnej histórii dostihov pritom išlo o prvého zahraničného účastníka, teda pokiaľ nerátame slovenskú štvoricu Cígeľa (6.), Lidren (5.), V. G. Starsboy (DN) a V. G. Royal Man (2.) v rokoch 1993 až 1996.

   Popri dvoch triumfoch Belgičana Josepha Verbeecka v zápolení francúzskych klusákov a budúceho derby-ročníka zaujala Stredoeurópska cena ako Veľká cena KAJOT (1700 m, 3r+, 120 000 Kč, autoštart), kde si po diskutabilnej diskvalifikácii vysoko favorizovaného Zazazoo v druhej rozjazde celkový triumf podelili Sir Viking (Sir Isaac - Otilda Staro) a I Can Fly Diamant (Prakas - Vixi), pričom druhý menovaný dosiahol kilometrovým časom 1:15,7 výkon, ktorý nemá na trávnatých ováloch Česka i Slovenska obdobu. Aspoň čiastkový úspech získal úradujúci slovenský Klusák roka Rudy Pierre, ktorý v druhej rozjazde už ako reprezentant českej stajne S-Club Foxies CZ finišoval po chybe favorita tretí v osobnom rekorde 1:16,2.

Česká televízia odvysielala z dostihov záznam, ktorý si môžete prezrieť tu:

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10150302913-ceske-klusacke-derby/412232400061047-ceske-klusacke-derby/video/

 

Česko sa otvára svetu, svojrázne

   Závodisko, š. p. Bratislava (ZB) eviduje na konci augusta už len štyri zaregistrované klusácke dostihové kone. Môže za to aktuálna politika Českej klusáckej asociácie (ČKA), ktorá zlanárila väčšinu koní v slovenskom tréningu na svoju stranu.

   Klusácka dostihová autorita v Česku zareagovala na kontrolu z nadriadeného ministerstva poľnohospodárstva a počnúc 16. augustom zaviedla doplňujúce ustanovenia svojho Dostihového poriadku. Všetky zápolenia tak de facto otvára potenciálnym zahraničným účastníkom. Zároveň však zaviedla kontroverznú povinnosť pre majiteľov koní žiadať o dočasné zaradenie do importného registra ČKA s poplatkom 6000 Kč, čo presahuje výhru za druhé miesto v bežných zápoleniach, ktoré tento rok na dráhe v Slušoviciach organizuje. Slovenskí majitelia, pre ktorých bratislavské ZB od augusta až do konca sezóny nevypísalo žiadne dostihy, tak majú jedinú možnosť – požiadať o trvalý import do susedného Česka, čo predstavuje oveľa lacnejšiu alternatívu. Preregistrovať svoje kone nechali podľa našich informácií viacerí z nich. Do českého tréningu tak smeruje približne pätica bývalých slovenských klusákov vrátane dvojice zo syndikátu ADAMAS – PlayAda Stables, konkrétne Playboy DS a Siesta Misi. Prvý menovaný si mal poslednú augustovú sobotu na spomínanom moravskom hipodróme odkrútiť celoživotný krst. Pre zranenie pohybového aparátu sa však jeho dostihová premiéra posúva na neurčito.

 

Siesta Misi bodovala na ME amatérov

   Aj keď klusácka sezóna na Slovensku predčasne skončila, niektoré kone zaregistrované pod Tatrami zostali v pohotovosti. V sobotu 11. augusta sa na moravskom hipodróme v Slušoviciach predstavila v rámci európskeho šampionátu amatérskych vodičov päťročná hnedka Siesta Misi (Fazimo - Sine Aspera, Arnie´s Aim), ktorá dokázala v tretej položke dňa senzačne zvíťaziť v osobnom rekorde na trávnatom povrchu 1:20,8.

   Zástupkyňu stajne ADAMAS - PlayAda Stables si pred KAJOTbet Championschip III. (1700 m, 3r+, 30 000 Kč, autoštart) vylosoval španielsky reprezentant Miquel Vich Capó. Ten viedol kobylu v poli siedmich koní spočiatku na poslednej pozícii, no na konci protiľahlej steny sa dokázali posunúť do stredu poľa a v cieľovej rovine sa odchovankyňa právnika Michala Šímu skvelým záverom zvonka dostala zo štvrtej priečky až na prvé miesto. Pol dĺžky strácal v cieli dlho vedúci veterán Ricky Rouge a bronz o trištvrte dĺžky späť vybojovala Atrakce.  „Španiela som upozornil, že hnedka zvykne cválať, tak nech presedí úvodný kilometer vzadu a dáva pozor najmä v prvom oblúku. Veril som, že by to potom mohlo vyjsť, ale víťazstvo ma milo prekvapilo,“  povedal Dalibor Skladan, ktorému Siesta Misi v majetku Michaely Bělkovej priniesla už štvrté trénerské víťazstvo sezóny - z toho druhé na slušovickom ovále.  „Dnes to nebola žiadna siesta, bol to poriadny finiš,“  tešil sa z nečakaného prvenstva 27-ročný obchodník z ostrova Mallorca, ktorý dokázal vyhrať aj záverečnú časť seriálu v sulke Lanzelota a zaslúžene získal európsky titul.

   V športovom vrchole slušovického mítingu o Veľkú cenu JS Kosorcium (2300 m, 3r+, 50 000 Kč, autoštart) sa predstavil úradujúci Najlepší klusák SR Rudy Pierre zo stajne S - Club Foxies, ktorého viedol pre nového kouča Jaromíra Tihelku strieborný český amatérsky reprezentant David Čabla. Bývalý zverenec Ivana Trhana z Nového Tekova - podľa databázy Závodiska Bratislava stále reprezentujúci slovenské farby - sa vo finiši prepadol z priebežnej tretej priečky na posledné šieste miesto. Šokujúci triumf získal tempár Sir Viking s Davidom Dobrovolným, ktorý dokonale využil vstupné zaváhanie Zazazoo. Toho pri prvej prehre sezóny predčil i Kaizer Jamacan.

 

Marion West Fox zvíťazila vo Fínsku

   Odchovankyňa Ladislava Belopotockého z Levíc je v životnej forme. V nedeľu 14. augusta dosiahla Marion West Fox (Rajon Jet - V. G. Miss Maker, Barbeque) na dráhe vo fínskom Kajaani už piaty tohtoročný triumf a to v poli jedenástich koní.

   Päťročná hnedka narodená na Zajačej Doline sa pod vedením svojho severského kouča Tuomasa Pakkanena presadila v handicape na 2100 metrov, keď v kilometrovom tempe 1:16,5 využila vstupnú výhodu. Na výherné konto jej pri pätnástom štarte sezóny pribudlo 500 eur. Tento rok pritom vyklusala už celkovo 4380 eur. Koncom júna dosiahla v Mikkeli svoje kilometrové maximum 1:15,1/1600 metrov.

 

Sezóna skončila, tituly pre Kotáska a Trhana

   Predposlednú júlovú nedeľu sa na dráhe v Novom Tekove predčasne uzavrela klusácka sezóna 2012. Po odbehnutí  dvadsiatich dostihov sú známe výsledky šampionátov na slovenských ováloch. V kategórii trénerov obhájil titul z minulej sezóny domáci kouč Ivan Trhan, ktorého osmička zverencov vybojovala dva triumfy a inkasovala viac ako 6-tisíc eur.

   Druhú pozíciu si po roku zopakoval Jaroslav Dobrovolný zo Střelíc pri Brne, keď strácal v rozhodujúcom kritériu zisku viac ako tisíc eur. Pri polovičnom počte štartov však jeho zverenci dosiahli až štyri víťazstvá. Bronz znova získal ratíškovický lodivod Jaromír Kotásek, ktorý nazbieral sedem prvenstiev. A keďže v šiestich prípadoch aj sám sedel v sulke víťazného koňa, na poste šampióna medzi vodičmi vystriedal minuloročného lídra Pavla Morozova. Striebro tak ako vlani pripadlo Jaroslavovi Dobrovolnému s piatimi zásahmi do čierneho. Na tretej pozícii skončila s dvoma triumfami Barbora Holubcová, ktorá veľmi tesne získala aj neoficiálne prvenstvo medzi amatérmi. V kategórii stajní premiérovo uspela česká Medprogress pred KC Nový Tekov a S-Club Foxies, ktorá zásluhou Najlepšieho klusáka roku Rudy Pierra úradovala vlani. Lichotivú štvrtú priečku obsadil syndikát ADAMAS - PlayAda Stables.

 

Lester úradoval v Novom Tekove

   Pravdepodobne posledné dostihy v novodobej histórii slovenského klusáckeho športu sa v nedeľu 22. júla nezaobišli bez reprezentantov stajne ADAMAS - PlayAda Stables. Viac ako päť stoviek divákov na pravom brehu Hrona nečakane tlieskalo zverencovi Dalibora Skladana Lesterovi (Mastermind Jago - Limesa, Super Edition), ktorý s prevahou získal obe rozjady prémiového heatu pre najslabšiu garnitúru.

   Päťročný tmavý hnedák sa síce už tento rok dva razy lúčil s dostihovými tribúnami, no majiteľka Margita Szabóová z Tekovských Lužian prijala ponuku, aby sa synovec niekdajšieho slovenského rekordéra Lidrena prebehol v rodisku svojej matky Limesy. Po škrte Lussa Oz nastúpila na štart Memoriálu Branislava Blatnického (1700 m, 3r+, 600 eur, letmý štart) len štvorica koní, ale Talianka v domácich službách Orma Holz bola pre indispozíciu zadržaná. Pomalé tempo na ťažkej a miestami rozmočenej dráhe udávala ostro sledovaná novotekovská Celestýna s Ivanom Trhanom, zatiaľ čo favorizovaný Christiano Dean sa po chybe pri skúšobnom prebiehaní cez cieľ zaradil až za Lestera, ktorý prepol na protiľahlej stene na vyšší prevodový stupeň a získal si rozhodujúci náskok. Napokon zvíťazil veľmi ľahko o 10 dĺžok v mimoriadne pomalom tempe 1:39,5.

   V druhej rozjazde už valach, ktorý neštartoval od začiatku júna a absolvoval len jediný rýchlejší tréning v sulke tri dni pred návratom na dráhu, nenechal nič na náhodu a systémom štart-cieľ opanoval Cenu spomienky na Antona Alkéra (1700 m, 3r+, 1200 eur, letmý štart), pričom na hlbokej dráhe dosiahol pri výroku „zadržane ďaleko“ čas 1:37,7. Prvorodený syn Limesy pritom začiatkom mája zabehol na trávnatom povrchu v Slušoviciach posledný kilometer za 1:25,5. V boji o striebro sa však dostal pod tlak a arbitri ho pre tri cvalové skoky tesne pred cieľom diskvalifikovali.  „Ďakujem veľmi pekne pani majiteľke, že mi umožnila, aby Lester zúročil to, čo odpracoval v úvode sezóny. Na štarte prvej rozjazdy mi preskočil kaluž, trochu stratil, ale okamžite sa sám zrovnal. Je to celkom iný kôň, ako vlani,“  tešil sa z druhého a tretieho triumfu kariéry amatér Dalibor Skladan, ktorý dvojnásobného víťaza nemusel počas dostihov ani raz pobádať.

 

Stopercentne aj Karel CZ a Ann Magic

   Pol hodinu po šokujúcom triumfe Lestera, ktorého len tesne pred štartom ukážkovo prekul v Marcheggu pôsobiaci Slovák Milan Panák, sa novotekovskému publiku predstavila jeho priateľka Michaela Bělková. Tá sa po dvojtýždňovej dostihovej pauze znova posadila do sulky Siesty Misi (Fazimo - Sine Aspera, Arnie´s Aim), ktorá takisto reprezentuje stajňu ADAMAS- PlayAda Stables v majetku trénera Dalibora Skladana.

   Bývalá zverenkyňa Ivana Trhana sa v oboch rozjadách prémiového heatu pre druhú najsilnejšiu spoločnosť nevyhla galopáde v oblúku po skúšobnom prebiehaní cieľovej roviny. V prvej rozjazde o Cenu Tekovskej ekologickej, s. r. o. (1700 m, 3r+, 700 eur, letmý štart) finišovala v tempe 1:24,1 nehonorovane piata, o poldruha hodiny neskôr ju v Memoriáli JUDr. Róberta Deáka (1700 m, 3r+, 1400 eur, letmý štart) arbitri pre nadmerné cválanie diskvalifikovali. V oboch prípadom suverénne triumfoval sedemročný hnedý valach Karel CZ (Castleton Magic - Kanjer BD, Cobra Lobell), ktorého pre stajňu Prduch Club Stržište navigoval jeho lysolabský kouč Filip Lajner. V druhej rozjazde dosiahol vzhľadom na stav dráhy solídny čas 1:21,9.

   Medzi elitou sa opakovane a s prehľadom presadil sedemročný hnedý valach Ann Magic (Castleton Magic - Ann Tribute, Firm Tribute), ktorého pre stajňu MEDPROGRESS pražského právnika Karla Kadleca viedol ostrieľaný tréner Jaroslav Dobrovolný. Tempár s rakúskym suffixom bodoval v Cene starostky obce Nový Tekov (1700 m, 3r+, 800 eur, letmý štart) i Cene Trotting Slovakia - Klusáckej asociácie Slovenska (1700 m, 3r+, 1600 eur, letmý štart), kde dosiahol expresné tempo 1:19,4. Zopakoval tak dva týždne starý dvojitý zásah a pravdepodobne sa stal aj posledným víťazom v novodobej historii slovenského klusáckeho športu, ktorá sa v nedeľu 22. júla v Novom Tekove uzavrela...

Fotogalériu k dostihom nájdete tu:

http://www.flickr.com/photos/41585112@N05/7631911564/in/set-72157630716806360

 

Marion West Fox zvíťazila vo Fínsku

   Vo výbornej forme sa tento rok prezentujú dvaja odchovanci Levičana Ladislava Belopotockého, ktorí pôsobia v Škandinávii. V stredu 18. júla si na fínskej dráhe vo Vermo pripísala už štvrtý tohtoročný a zároveň životný triumf  päťročná hnedka Marion West Fox (Rajon Jet - V. G. Miss Maker, Barbeque). Zverenkyňa Tuomasa Pakkanena dosiahla pri štarte z otočky mimoriadne kvalitné kilometrové tempo 1:15,6 na trati 2100 metrov, čím stanovila nový rekord slovenského odchovanca na stredných tratiach.

   Rodáčka zo Zajačej Doliny štatovala pod taktovkou S. Eerolu ako druhá favoritka so stávkovou kvótou 45:10, na konto jej pribudlo 1200 eur. Úspech Belopotockého chovu podčiarkol na štvrtom mieste doposiaľ lepšie sa prezentujúci Zafír West Fox (Rajon Jet - Zindy Reel, Native Reel), ktorý rovnako štartoval zo základu a vyklusal kilometrový čas 1:17,3. Šesťročný hnedák je pritom od konca júna držiteľom absolútneho slovenského rekordu 1:14,7. Vo Fínsku nazbieral už dva triumfy a dodačný zisk 8510 eur. Marion West Fox má aktuálne zárobok 5925 eur. Tretí odchovanec stajne West Fox - sedemročný Lucifer West Fox (Rajon Jet - Lotus Meerhoeve, Casting), sa tento rok na severských dráhach neobjavil. Na konte má 16 vystúpení, z ktorých vyťažil tri striebra, štyri štvrté miesta, zisk 3130 eur a rekord 1:16,8.

 

Pralinka vyhrala po tretí raz v kariére

   Ďalší driumf v priebehu dvoch týždňov dosiahla v polovici júla na klusáckom mítingu v moravských Slušoviciach štvorročná tmavá hnedka Pralinka (Sabbath - Plejáda, Acme Freight) zo stajne MAF TK inžiniera Tomáša Klvaňu. Dcéra zakladateľky stajne PlayAda Stables, ktorá bola posledným behajúcim odchovancom žrebčína Nový Tekov, opäť úradovala taktikou štart-cieľ. Tento raz predviedla proti piatim súperom tempo 1:24,7.

   V záverečnom oblúku Ceny Znovín Znojmo (1700 m, 3r+, 25 000 Kč, autoštart) sa na Pralinku dotiahla favorizovaná Stora Jet, no Klvaňova zverenkyňa z tréningovej centrály Ostrava - Hrabová dokázala vo finiši vystupňovať tempo a s prehľadom zvíťazila o poldruha dĺžky pred dobre útočiacim spolufavoritom Espace Giantom. Klvaňa sa zároveň druhým tohtoročným zásahom posunul do čela českého šampionátu amatérov, kde doposiaľ zásluhou jedného triumfu, dvoch druhých miest a jednej tretej priečky viedol slovenský zástupca Dalibor Skladan. Pralinka je prihlásená do druhej časti Breeders´ Crownu štvorročných, ktorý by sa mal uskutočniť koncom októbra. Plejáda dala život aj trojročnému hnedému valachovi menom Playboy DS (Crysta´s Best). Reprezentant stajne ADAMAS - PlayAda Stables by mal debutovať v druhej polovici sezóny a rovnako figuruje na prihláškach do českého Breeders´Crownu trojročných.

Fotogalériu z dostihov nájdete tu:

http://klusaci.rajce.idnes.cz/14.7.12_-_Slusovice_-_Klusacke_dostihy/#IMG_9326.jpg

 

Morava ovládla Nový Tekov

   Pravdepodobne predposledný klusácky míting slovenskej dostihovej histórie sa skončil absolútnym úspechom koní z moravských stajní, ktoré 8. júla vyhrali na pravom brehu Hrona všetkých šesť zápolení. Novotekovská pätica dokázala na výborne pripravenej domácej dráhe predstihnúť iba dvoch súperov...

   Celkovým víťazom prémiového heatu pre najsilnejšiu tuzemskú spoločnosť sa zaslúžene stal sedemročný hnedý valach Ann Magic (Castleton Magic - Ann Tribute, Firm Tribute), ktorého pre stajňu MEDPROGRESS okolo pražského právnika Karla Kadleca navigoval jeho kouč Jaroslav Dobrovolný. Tempár s rakúskym suffixom pritom v Cene Arguss, s. r. o. (1700 m, 3r+, letmý štart, celková dotácia heatu 2400 eur) kilometrovým časom 1:16,0 atakoval rekord dráhy. V odvetnej Cene Slovenských elektrární, a. s., člen skupiny Enel dokázal vyhrať napriek cvalovej vsuvke po kolízii, ktorú v druhom oblúku spôsobila česká amatérka Alena Čemusová v sulke domáceho Rudy Pierra, keď sa snažila natlačiť na bariéru pred lídra. Nezáujem o klusácke dianie na Slovensku potvrdila v zápolení so štyrmi účastníkmi aj Dostihová komisia, ktorá nebezpečný incident potrestala výstrahou. Podobné situácie v novotekovskom oblúku za cieľom pritom v minulosti končili nepríjemnými pádmi. Stačí si spomenúť na kauzu Qwantanamera vs. Kristyna Misi z roku 2005 či pád Karáta v sezóne 2000. Beluš Sordy dokonca začiatkom 90. rokov doplatil na incident v oblúku životom.

 

Zarobili aj Zistancefortuna a Siesta Misi

   Dva triumfy dosiahol v Novom Tekove aj štvorročný holandský hnedák valach Busby Cartouche (Juliano Star - Sugar Limburgia, Kramer Boy) z českej stajne S. Gloria, keď pod vedením svojho ratíškovického trénera Jaromíra Kotáska získal Cenu Tekovskej ekologickej, s. r. o. i Cenu primátora mesta Levice (1700 m, 3r+, celková dotácia heatu 2100 eur). Jeden zo spolufavoritov Českého derby dosiahol v prvej rozjazde tempo 1:19,8. V štvorčlennom poli koní sa dvakrát prezentovala aj šesťročná hnedka Siesta Misi zo syndikátu ADAMAS - PlayAda Stables, ktorá napriek progresu finišovala blízko posledná. Najmä v druhej rozjazde dlho siahala na popredné umiestnenie, no keď sa jej v cieľovej rovinke uvoľnilo miesto na bariére, nevyhla sa galopáde. „Žiaľ nám v závere odpadlo závažie,“ mrzelo po dobehu Michaelu Bělkovú, ktorá si mohla v jej sulke zaknihovať životné umiestnenie.

   Dobrovolný si z Pohronia odniesol celkovo tri triumfy, pretože uspel aj v sulke Kotáskovho zverenca Christiano Deana (Passing Renka - Paola Dean, Joie de Vie). Čerstvo vykastrovaný trojročný holandský hnedák zo stajne JOKR Bratislavčanov Jonatovcov odrazil v Cene starostky obce Nový Tekov (1700 m, 3r+, celková dotácia heatu 1800 m) nápor sparinga Voyou Renku. Bronz po chybe v úvodom oblúku ukoristila polepšená Zistancefortuna s amatérkou Janou Hračkovou, ktorá stajni ADAMAS - PlayAda Stables zabezpečila tretie miesto aj v Cene JK Merci Cheval. Tu sa do listiny víťazov dokonca zapísali dvaja vodiči: do tretice Kotásek zásluhou Voyou Renku (Ni Ho PeD´Ombree - Paola de Cenoman, Lutin D´Isigny) z Ecurie Popcorn a Pavel Vávra v sulke Cafu Boko (Flirtin Man - Valentina Boko, SJ´s Caviar) zo stajne Vávra Chropyně.

 

Västerbo Passad víťazne v Topoľčiankach

   Pravdepodpobne posledné klusácke dostihy na trávnatom povrchu v novodobej slovenskej histórii získal prvú júlovú nedeľu sedemročný švédsky hnedák valach Västerbo Passad (Joyau D´Amour - White Bow, Armbro Goal) zo stajne KC Nový Tekov, ktorý svojej majiteľke a amatérke Barbore Holubcovej priniesol druhý triumf kariéry.

   Tá si na rozdiel od bratislavského úspechu z konca mája víťazstvo trpezlivo vysedela a v Cene Ifiúra (1700 m, 3r+, 1400 eur, méty) neplytvala metrami, a tak mohol odchovanec Michaela Demmersa predviesť svoj povestný finiš, ktorým bez výraznejšieho pobádania zdolal rozdielom hlavy lanského účastníka Českého derby Aadje Boer (MEDPROGRESS) s Jaroslavom Dobrovolným v sulke. Obaja pritom na trať vybiehali s predpísaným dvadsaťmetrovým prídavkom. Deväť dĺžok vzdialený bronz ukoristila napriek vstupnej chybe polepšená Siesta Misi, ktorú pre stajňu ADAMAS - PlayAda Stables navigoval Pavlo Morozov. Jej sparing a stajňový kolega JS Direktor finišoval štvrtý. Favorizovaný druhý český delegát Royal Titan (Stáj Skree) zacválal Davidovi Dobrovolnému pri vybiehaní zo záverečného oblúka na druhej pozícii, a tak napokon iba uzavrel dobeh na piatej priečke. Víťazný zverenec Ivana Trhana, ktorý s najväčšou pravdepodobnosťou obháji triumf v šampionáte trénerov, dosiahol vzhľadom na kvality zostavy a pevný povrch skôr priemerný kilometrový čas 1:23,8.

 

Tri medaily z Moravy do Nového Tekova

   Hoci slovenskému klusáckemu dianiu už pravdepodobne zvoní umieráčik, tunajšie stajne sú počas aktuálnej sezóny mimoriadne aktívne aj v zahraničí. Poslednú júnovú sobotu zavítala trojica zverencov Ivana Trhana do moravských Slušovíc, kde sa konal šiesty míting českého klusáckeho kalendára. Novotekovské kone ani v jednom prípade nechýbali na stupňoch.

   Najprv sa predstavil osemročný tmavý hnedák Satan Misi (Leutnant - Sunshine Misi, Scooter) z KC Nový Tekov spoločne s hnedým rovesníkom Ewalsom (Vanity Lobell - Eris, Hanko) zo stajne Trotting Stars v Cene JS Konsorcium (1700 m, 3r+, 25 000 Kč, autoštart), kde víťazný štvorročný holandský hnedák valach Busby Cartouche (Juliano Star - Sugar Limburgia, Kramer Boy) dosiahol pod taktovkou Jaromíra Kotáska napriek cvalovej chybe časom 1:17,9 najlepší výkon sezóny. Niekdajší Kôň roka Satan Misi finišoval pod vedením Trhana o trištvrte dĺžky druhý v tempe 1:18,0 a Ewals v sulke s Milanom Majorom dosiahol bronz za 1:18,6. O poldruha hodiny neskôr sa vlaňajší Klusák roka Rudy Pierre (Dajuc - Karola November, Sugarcane Hanover) snažil opäť preniknúť medzi českú elitu, keď vo Veľkej cene KAJOT (2600 m, 3r+, 50 000 Kč, autoštart) finišoval priemerným výkonom 1:24,9 na treťom mieste. Zástupcu stajne S - Club Foxies navigovala česká amatérka Alena Čemusová. Svoju víťaznú šnúru bez problémov potiahol Kotáskov šesťročný holandský hnedák Zazazoo (Pasing Renka - Inside, Speedy Soma), keď vo falošnom tempe 1:24,4 zdolal dlho vedúceho I Can Fly Diamanta s Pavlom Morozovom.

 

Pralinka dosiahla druhý triumf

   Po druhý raz sa do listiny víťazov dokázala zapísať štvorročná tmavá hnedka Pralinka (Sabbath - Plejáda, Acme Freight), ktorá v sobotu 30. júna opanovala na moravskom hipodróme v Slušoviciach záverečné dostihy mítingu o Cenu Znovín Znojmo (1700 m, 3r+, 25 000 Kč, autoštart)), keď systémom štart-cieľ triumfovala zadržane o sedem dĺžok v solídnom tempe 1:24,4/km.

   Prvorodená dcéra rodáčky z Nového Tekova a účastníčky Slovenského klusáckeho derby z roku 2005 Plejády potvrdila v štvorčlennom poli koní úlohu favoritky. V dostihoch ju podobne ako pri vlaňajšom augustovom zásahu v Slušoviciach navigoval tréner a amatérsky vodič Tomáš Klvaňa. Ten je zároveň aj majiteľom stajne MAF TK, ktorú nevyspytateľná tempárka z chovu Stanislavy Maňuchovej reprezentuje. Druhým potomkom Plejády, po ktorej je pomenovaná stajňa PlayAda Stables, je o rok mladší hnedák valach Playboy DS (Crysta´s Best). Ten by mal v červenobielych farbách debutovať v priebehu leta.

 

Zafír West Fox prekonal slovenský rekord

   Tak to je naozaj sila! Len pár dní po vytvorení nového klusáckeho rekordu v podaní slovenského odchovanca zásluhou päťročnej Marion West Fox sa o ďalšiu zmenu historických tabuliek postaral jej pateritný brat a krajan Zafír West Fox (Rajon Jet - Zindy Reel, Native Reel). Šeťročný hnedák z chovu Levičana Ladislava Belopotockého dokázal na závodisku vo fínskom Lahti dosiahnuť v piatok 29. júna svoj druhý severský triumf , keď výborným časom 1:14,7 zároveň stanovil nový slovenský rekord.

   Zverenec Satu Likandera nastúpil na 1609-metrovej trati proti jedenástim súperom so štartovým číslom päť, no v cieli bol približne o dĺžku prvý, keď pri stávkovej kvóte 79:10 nastupoval ako štvrtý favorit. V jeho sulke bol fínsky vodič Arto Laaksonen. Z 39 štartov má Zafír West Fox podľa fínskej databázy na konte dva triumfy, štyri druhé a päť tretích miest. Na konte má momentálne 8010 eur. Hnedák sa narodil ako predposledné žriebä svojej švédskej matky v Jabloňovciach neďaleko Levíc u Marty Dalmadyovej, ktorá je zároveň majiteľkou jeho o rok mladšej pravej sestry Zafiry. Tá sa však na dostihové ovály nedostala. Spomínanú chovnú kobylu Zindy Reel (Native Reel - Sabina Scotch, Scotch Nibs), ktorá sa začiatkom 90. rokov dostala do žrebčína v Novom Tekove, možno označiť za absolútny klenot slovenského chovu. Z jej deviatich potomkov sa piati dokázali zapísať do listiny víťazov: okrem „Zafíra“ predovšetkým bývalá rekordérka slovenských kobýl Zirela (Super Edition), spoľahlivá Zindirela (Logan Kosmos), derby-účastník Zirus (Logan Kosmos) a ešte vlani behajúci Zendnwai West Fox (Super Edition). Okrem spomínanej Zafiry sa na dráhu nedostali ani Zarina (Hard Look) a Zeus L. D. (V. G. Starsboy), ktorý bol v maďarskom tréningu. Zippy West Fox (Acme Freight) si pre zranenie pripísala len jedno siedme miesto.

víťazstvo Zafíra West Fox môžete vidieť na videu:

http://flash.od.tv-radio.com/fintoto/archive/20120629/20120629_20_105_h.mp4

 

Šurda si polepšil a znova predčil Simona

   Riaditeľ Závodiska, š. p. Bratislava si splnil povinnosť, ktorú mu ako verejnému funkcionárovi ukladá zákon. Za rok 2011 uviedol Marián Šurda v oznámení o výške príjmu z verejnej funkcie a majetkových pomeroch sumu 35 098 eur. Dokázal tak predčiť aj bývalého šéfa rezortu pôdohospodárstva Zsolta Simona, ktorý parlamentnému výboru pre nezlučiteľnosť funkcií uviedol sumu 33 656 eur.

   Ex-minister však dosiahol príjmy aj z inej činnosti. Zaujímavé pritom je porovnanie, že celá minuloročná prevádzka klusáckych dostihov vyšla štátnu kasu na približne 37-tisíc eur. Tréneri a majitelia však Dostihovej autorite prispeli na prevádzku aj štartovným a zápisným či rôznymi ďalšími poplatkami sumou niekoľko tisíc eur. Po 22. júli pritom Závodisko k vypísaniu klusáckych zápolení nepristúpi. Dôvody sú prevažne ekonomické, ale výrazne sa pod radikálny krok Dostihovej autority podpísala aj kvantitatívna kríza, ktorá sulkové odvetvie pod Tatrami postihla.

 

Marion West Fox prepísala históriu

   V čase, keď sa v súvislosti s klusáckym športom na Slovensku hovorí o jeho definitívnom zániku, prišla dobrá správa z ďalekého Fínska. Päťročná hnedka Marion West Fox (Rajon Jet - V. G. Miss Maker, Barbeque) dosiahla minulý štvrtok na 1600-metrovej trati vynikajúci kilometrový čas 1:15,1 a prekonala doteraz platný rekord o pätnásť rokov staršej rodáčky z Nového Tekova Kaucie.

   Odchovankyňa Levičana Ladislava Belopotockého zo Zajačej Doliny stačila 21. júna na dráhe v Lahti síce iba na siedme miesto, no viac ako tri sekundy prekonala svoje doterajšie maximum a po dlhých desiatich rokoch prepísala historické tabuľky. Zároveň tak poprela všeobecnú skepsu o tom, že v tunajších podmienkach nemožno odchovať solídneho klusáka. Zaujímavé je, že práve z Fínska importovaná matka spomínanej kobyly V. G. Miss Maker sa na slovenských ováloch nedostala pod magickú hranicu minúty dvadsať: víťazka zo Šurian, Nového Tekova a Bratislavy odišla do chovu s rekordom 1:21,0. Otcom Marion West Fox je taliansky rodák Rajon Jet (Sharif di Iesolo) s rekordom 1:14,4. Bývalý zverenec Pavla Morozova takisto chvíľu reprezentoval stajňu West Fox. Vo Fínsku sa jeho potomkom darí, Marion West Fox nazbierala z 28 štartov už 3 víťazstvá a 4 druhé miesta. V akcii sú stále aj Lucifer West Fox (1:16,8) a najmä Zafír West Fox (1:16,2), ktorý má zatiaľ na konte jeden škandinávsky triumf.

 

Derniéra v Bratislave pre Kotáska

   S najväčšou pravdepodobnosťou posledné klusácke zápolenie v novodobej histórii slovenského dostihového športu na centrálnom hipodróme v Starom háji získal symbolicky jeden z najúspešnejších trénerov a vodičov bratislavského oválu Jaromír Kotásek.

   Kouč z moravských Ratíškovíc opanoval po rozvážnej jazde Cenu Västerbo Gangstera (1700 m, 3r+, 1200 eur, letmý štart) zásluhou štvorročného francúzskeho vraníka Unzena (Hermes de Pericard - Miyakejima, Renoso), ktorý pre stajňu KORA dosiahol tento rok už štvrtý triumf. Na konte má však už aj tri diskvalifikácie. Striebro rozdielom hlavy získala zvonka finišujúca Vanessa Victoria - dcéra na Slovensku pôsobiacej Very Venus - z rakúskej Stall Dante v opatere sečovského rodáka Milana Červeňáka z neďalekého Marcheggu. Päť dĺžok vzdialený bronz ukoristila Elisabeth s amatérkou Klárou Jelínkovou z českej stajne Trot Centre Alet, zatiaľ čo do finále vedúci Atlantic zacválal v rozhodujúcej fáze dostihov. Najlepšie z domáceho tria skončila polepšená Celestýna. V jej sulke sa tento rok slovenskému publiku premiérovo predstavil tréner Ivan Trhan, ktorý momentálne pôsobí v zahraničí. Šiesta Zistancefortuna, reprezentujúca značku ADAMAS - PlayAda Stables, doplatila na kolíziu v oblúku po štarte. Talianka Orma Holz zase na cvalové vsuvky  a bola diskvalifikovaná. Závodisko Bratislava cez týždeň zverejnilo propozície na zvyšné mítingy sezóny a zdá sa, že od konca júla v klusáckymi dostihmi už nepočíta...

 fotogalériu z dostihov nájdete tu:

http://canonprofi.eu/titul/Kone_-_Horses/Dostihy_-_Horse_Races/10-2012/20120623/index.htm

 

Dve striebra z Česka do Nového Tekova

   Dvaja zverenci novotekovského kouča Ivana Trhana sa v nedeľu 17. júna predstavili na hipodróme v Slušoviciach na piatom tamojšom klusáckom mítingu sezóny a obaja dosiahli na stupne. Oboch navigovala česká amatérka Alena Čemusová.

   Chronologicky prvý sa predstavil vlaňajší slovenský Klusák roka Rudy Pierre zo stajne S-Club Foxies, ktorý vo Veľkej cene KAJOT (1700 m, 3+, 50 000 Kč, letmý štart) obsadil druhú priečku v kvalitnom tempe 1:19,5. Sedemročný švédsky hnedák valach pritom finišoval súčasne s I Can Fly Diamantom, keď na víťazného Zazazoo strácali zhodne poldruha dĺžky. Zverenec Jaromíra Kotáska nenašiel ani pri piatom štarte medzi českou elitou na tráve premožiteľa.

   O pol hodinu neskôr napodobnil svojho rodáka aj Västerbo Passad z KC Nový Tekov, ktorý dosiahol na striebro v Cene Dostihy Slušovice o. s. (2300 m, 3r+, 25 000 Kč, letmý štart). Víťaz z májovej Bratislavy dosiahol priemerné tempo 1:24,1 a na premianta Sir Vikinga s Davidom Dobrovolným strácal v cieli jeden a štvrť dĺžky, no jeho výkon zvyšuje skalp lanského českého derbistu Kaizer Jamacana, ktorý finišoval tretí.

 

Kavalerie triumfovala aj v Topoľčiankach

   Pravdepodobne posledné zápolenie elitných klusákov na trávnatom povrchu pod Tatrami sa stalo korisťou šesťročnej rakúskej hnedky Kavalerie (Orlík - Kanjer BD, Cobra Lobell). Zverenkyňa Jindřicha Klaubenschalka, reprezentujúca stajňu Trot Centre Alet, zopakovala druhú júnovú nedeľu na hipodróme v Topoľčiankach triumf spred mesiaca, keď suverénne opanovala starohájsky test.

   O rýchly úvod Ceny V. G. Starsboya (2200 m, 3r+, 1400 eur, letmý štart) sa postaral vlaňajší Klusák roka na Slovensku Rudy Pierre, ktorého pre stajňu S-Club Foxies navigovala česká amatérka Alena Čemusová. Švédsky rodák v opatere novotekovského kouča Ivana Trhana odvodil v rezkom tempe dva kilometre, no v závere nenašiel recept na finiš polosestry Karla CZ, ktorú rozumne odjazdila amatérka Alena Tvrzová. Kavalerie pri ľahkom triumfe dosiahla na pevnej dráhe výborný čas 1:22,4/km. Viac ako desať dĺžok vzdialený brozn získal obhajca prvenstva spred roka Royal Titan s Davidom Dobrovolným pred svojím moravským sparingom Ann Magicom. Ďalšie novotekovské akvizície uzavreli v zápolení bez cvalových vsuviek rozťahaný dobeh, keď nenápadný Ewals predčil renomovanejšieho Satana Misi, ktorý prekvapivo nestíhal od protiľahlej steny. Najbližšie dostihy tuzemskej klusáckej elity sa pravdepodobne uskutočnia v júli na dráhe v Novom Tekove. To, či bude dostihové dianie v sulkách pokračovať na Slovensku aj potom, zatiaľ nik z kompetentných nepotvrdil.

 

Ďalšia medaila z Moravy

   V rámci štvrtého dostihového dňa u našich západných susedov na moravskom závodisku v Slušoviciach bola opäť v akcii aj slovenská stajňa ADAMAS - PlayAda Stables. Jej päťročný reprezentant Lester (Mastermind Yago - Limesa, Super Edition) sa pri svojom pravdepodobne rozlúčkovom štarte kariéry predstavil 2. júna v úvodných dostihoch mítingu o Cenu českej klusáckej asociácie (1700 m, 3r+, 25 000 Kč, letmý štart). A druhým miestom prekonal svoje životné umiestnenie.

   Po škrtoch debutantov Playboya DS a Cocy nastúpil čierny hnedák v poli štyroch koní v pozícii spolufavorita. Po pomalšom úvode za novotekovskou Celestýnou dokázal synovec slovenského ex-rekordéra Lidrena na protiľahlej stene vystupňovať tempo, pri vybiehaní zo záverečného oblúka však zacválal, stratil vedúcu pozíciu a napokon zostal na štíte víťazného Follow Me, ktorého pre stajňu JS Konsorcium viedol Jiří Svoboda v pomalom čase 1:30,2/km. Lester predviedol výkon 1:32,2 a výrazne zaostal za zlepšením, ktoré naznačil začiatkom mája na rovnakom hipodróme. „Mali sme ísť zrejme do čela, to bol pôvodný zámer. Premrhal som šancu vytvoriť si náskok na Follow Me, takto sme sa v závere zbytočne dostali pod tlak. Lester si zaslúžil vyhrať,“  zhodnotil dobeh majiteľ stajne, tréner a amatérsky vodič Dalibor Skladan. Valach sa po dostihoch vrátil na farmu do Tekovských Lužian k novým majiteľom manželom Szabovcom, ktorí pred pokračovaním dostihovej kariéry uprednostňujú jeho využitie na rekreačné jazdenie.

   Zverenkyňa slovenského šampióna Ivana Trhana Celestýna napokon uzavrela dobeh. Štvrtý honorár získal v lepšej spoločnosti aj ďalší novotekovský zástupca Ewals s Milanom Majorom. Västerbo Passad a Orma Holz sa vo svojich zápoleniach na tabuľu nedostali. Breeders´ Crown päťročných a starších (1700 m, 5r+, 50 000 Kč) prekvapivo opanoval Generál s Ivanom Coufalom vo výbornom tempe 1:19,1. Zrejme najlepší potomok slovenského rekordéra a štvornásobného Koňa roka V. G. Starsboya pritom pred dvoma týždňami podľahol Stingovi. Medzičasom penzionovaný odchovanec Jiřího Tihelku zo Strážnice bol z klasiky škrtnutý ešte skôr, ako bolo známe, že sa bude premiérovo behať na trávnatom slušovickom povrchu, ktorý zámerne ignorujú niektorí špičkoví českí tréneri. Stingova polosestra Sněženka finišovala tretia.

fotografie z dostihov nájdete tu:

http://klusaci.rajce.idnes.cz/2.6.12_-_Slusovice_-_Klusacke_dostihy/#IMG_6945.jpg

 

Lester sa vracia do Slušovíc

   Na ďalší zahraničný štart sa v Devínskej Novej Vsi pripravuje päťročný čierny hnedák Lester (Mastermind Yago - Limesa, Super Edition), ktorý reprezentuje syndikát ADAMAS - PlayAda Stables. Zverenec Dalibora Skladana sa prvú júnovú sobotu predstaví na moravskom hipodróme v Slušoviciach v rámci štvrtého dostihového dňa českej klusáckej sezóny.

   Synovec niekdajšieho slovenského rekordéra Lidrena by mal nastúpiť do úvodnej Ceny Českej klusáckej asociácie (1700 m, 3r+, 25 000 Kč, letmý štart) proti piatim súperom. V predchádzajúch štartoch na Morave sa mu vcelku darilo, keď dva razy finišoval na treťom mieste, no naposledy ho začiatkom mája arbitri diskvalifikovali pre cválanie v cieľovej rovine. Lester sa vtedy dostal pod tlak, keď bojoval o druhý honorár. Tento raz propozície jeho premožiteľov do dostihov nepustili a tak sa zdá byť konkurencia výrazne slabšia. Na štarovej listine sa pritom nachádza aj ďalší Skladanov zverenec a vlastný odchovanec s českým suffixom Playboy DS (Crysta´s Best - Plejáda, Acme Freight), jeho debut sa však s najväčšou pravdepodobnosťou odloží. Bez šancí by však v tomto zápolení nemusela byť novotekovská Celestýna s amatérkou Tünde Trhanovou. Vzhľadom na pauzu v slovenskom klusáckom kalendári budú na slušovickom trávnatom ovále v akcii aj ďalší traja zverenci Ivana Trhana: chronologicky Ewals, Västerbo Passad a Orma Holz. Vrcholom mítingu bude Breeders´ Crown päťročných a starších na trati 1700 metrov, kde bol pôvodne hlásený aj veterán Sting.

 

Striebro a bronz v Starom háji

   Zástupcovia klusáckeho syndikátu ADAMAS - PlayAda Stables bojovali v nedeľu 20. mája na dvoch frontoch. Približne v rovnakom čase, keď veterán Sting získal triumf v moravských Slušoviciach, dosiahli ďalší traja zverenci Dalibora Skladana dotované umiestnenia v bratislavskom Starom háji, kde sa bez zahraničnej účasti konala Cena Lidrena (1800 m, 3r+, 1200 eur, letmý štart). Sedemročný JS Direktor (Awesome Goal -Potomac Mills, Royal Prestige) pritom do posledných metrov nečakane bojoval o víťazstvo.

   Výborne idúci rakúsky odchovanec nasadil od začiatku svižné tempo a vďaka chybám súperov dlho na siahal životný triumf. Za dištanciou napriek razantnému pobádaniu zo strany sedemnásťročného žiaka Olivera Baluchu podľahol o pol dĺžky náporu vysoko favorizovaného Švéda Västerbo Passada (Joyau D´Amour - White Bow, Armbro Goal) zo stajne KC Nový Tekov, ktorý po opatrnom vstupe a rozdávaní metrov v záverečnom oblúku zabezpečil premiérové víťazstvo pre novotekovskú amatérku Barboru Holubcovú. Zverenec Ivana Trhana vyklusal priemerné kilometrové tempo 1:25,0.

   S odstupom pätnástich dĺžok na tretej pozícii príjemne prekvapila ďalšia akvizícia stajne ADAMAS - PlayAda Stables, už šesťročná Zistancefortuna (Kaliman - Sistancefortuna, Keller Lobell) s amatérkou Janou Hračkovou v sulke, ktorá sa na trati rozumne držala za lídrom. O triumf pritom mohla zabojovať aj o rok mladšia stajňová družka Siesta Misi (Fazimo - Sine Aspera, Arnie´s Aim), ktorá síce znova po cvalovej vsuvke zaostala na štarte, ale na protiľahlej stene zaujala stíhacou jazdou. Tú zabrzdilo až nezmyselné obiehanie lídra treťou stopou a galopáda v záverečnom oblúku. Novotekovský rekonvalescent Jack Slooper sa na konci dostihov vytratil z priebežne druhej pozície a napokon podľahol aj odvážne manažovanej kolegyni Orme Holz, ktorá prehrala už na štarte.

    

Sting sa rozlúčil víťazstvom

   Pravdepodobne posledné vystúpenie v kariére osemročného hnedáka Stinga (Sabbath - Space, Pearl, Near Me) prinieslo nečakaný triumf. Valach, reprezentujúci stajňu ADAMAS - PlayAda Stables, zvíťazil v nedeľu 20. mája na moravskom hipodróme v Slušoviciach najtesnejším rozdielom v novom osobnom rekorde na trávnatom povrchu 1:20,7. Svojmu chovateľovi Jiřímu Tihelkovi tak vyrobil krásny darček k 69. narodeninám.

   Menovec legendárneho speváka nastúpil v úvodnom a početne najsilnejšom zápolení mítingu o Cenu Mopos Communications (1700 m, 3r+, 25 000 Kč, letmý štart) proti osmičke výlučne českých súperov. S číslom šesť sa po rýchlom úvode zaradil za rekonvalescenta Zephir Meda, v sulke ktorého nasadil na Slovensku pôsobiaci vodič s českou licenciou Pavlo Morozov selektívne tempo. Na protiľahlej stene však líder zacválal a za ním sa vezúci Sting sa tak dostal do kolízie, čo si všimla aj Dostihová komisia, ktorá Morozova potrestala za nebezpečnú jazdu sankciou 400 Kč. Dopredu sa v tom čase zvonka posunul aj rešpektovaný účastník vlaňajšieho Českého derby Generál s Ivanom Coufalom. Pri točení do finále Zephir Medo opäť chyboval, no Stingovi sa podaril uhýbací manéver a začal stíhať Generála, v sulke ktorého mal jeho kouč plné ruky práce so strážením akcie. Zverenec Dalibora Skladana napokon dokázal udržať tempo a dostal nos pred spolufavorita, čím zabezpečil pre svojho trénera a amatérskeho vodiča premiérový triumf. „Sting bežal oveľa lepšie ako pred týždňom v Bratislave. Aj v nahrievaní prejavoval oveľa viac iskry. Pomohol nám rýchly úvod, no nemuseli sme dostihy vodiť, a tak zostali sily na záver.“  Vzdialenú tretiu priečku vybojoval favorizovaný Expert. Strieborný z minuloročného derby Aadje Boer finišoval pri sezónnom debute štvrtý. Radosť chovateľa víťazného koňa umocnila aj Stingova polosestra Sněženka (Orlík), ktorá so Zdeňkom Vávrom triumfovala v Cene Online System (1700 m, 3r+, 25 000 Kč, letmý štart) kilometrovým časom 1:20,5. Stinga teraz čaká odpočinok na rodnom statku v Strážnici neďaleko česko-slovenských hraníc. Spoločnosť mu bude robiť 25-ročná švédska rodáčka Space Pearl.

fotogalériu z dostihov nájdete tu:

http://klusaci.rajce.idnes.cz/20.5.12_-_Slusovice_-_Klusacke_dostihy/ 

 

Pohľad zvonku: Koniec klusákov v Čechách?

   Súboj medzi zástancami a odporcami organizovania klusáckych mítingov v moravských Slušoviciach nemôže mať víťazov. Iba porazených. A tými sú v konečnom dôsledku kone, ktoré stoja v maštali. Pre Slovákov, ktorí nemajú ani poriadnu dráhu ani peniaze na organizovanie vlastných dostihov a sú totálne odkázaní na omrvinky od štátu, je nepochopiteľné, prečo sa Česi a Moraváci nedokážu v tejto otázke dohodnúť. Sami sme pritom rozdelení na viaceré názorové tábory.

   Obnovenie mítingov na Slušovickom ovále som ako dlhoročný fanúšik tohto športu a najnovšie aj amatérsky vodič, tréner a majiteľ privítal všetkými desiatimi. Už pohľad na prvé prihlášky a najmä internetové diskusie, ktorými si niektorí moji kolegovia krátili dlhé zimné večery však nasvedčoval, že dostať na štartovú listinu potrebný počet koní bude problém. Mrzí ma nezáujem prevažne z českej strany i niektoré prezentované argumenty, ktoré majú byť hlavným dôvodom ignorovania sporných mítingov.

   Ak hovoríme, že je trávnatý ovál na slušovickom hipodróme neregulérny, ako si potom možno vysvetliť viac ako desaťročie trvajúci nájazd českých realizačných tímov na derby - míting do Bratislavy, kde sa na rovnakom povrchu konali Slovenské derby, Dunajský pohár, Veľká cena vytrvalcov a ďalšie ročníkové testy? A vždy za veľkého záujmu mnohých českých stajní a výborných výsledkov koní, ktoré predtým trávnatý povrch ani nevideli. Československé klusácke derby sa pritom na rovnakej „neregulérnej“ dráhe konalo celé desaťročia a nikomu to neprekážalo.

   Faktom je, že slušovická dráha nebola pri prvom mítingu ideálna, ale dosť rozbitá. Pred nasledujúcim mítingom však napršalo a tráva podrástla, čo dalo citlivým sulkám menej zabrať. Na druhej strane sa z môjho pohľadu pokazili letmé štarty, pretože niektorí účastníci začali bez povšimnutia arbitrov závodiť už vtedy, keď sa ich súperi ešte len otáčali do smeru dráhy. Ale to je iný príbeh. Mimochodom, keď sledujem reportáže zo „zablatených“ zimných mítingov z Nemecka, tamojšie dráhy veru tiež nevyzerajú ako ideálne pre mladé kone, o čom svedčia dosiahnuté kilometrové časy nad 1:20.

   Je argumentom cestovanie? Moravské kone roky dochádzali do vzdialenej Prahy. Nešlo pritom iba o malé stajne, ale i veľké centrály, ktoré si dokázali zariadiť prevoz desiatich koní do Chuchle. Ak je problémom práve prevoz štyroch či šiestich koní z Levína alebo Tochovíc, prečo nepríde do Slušovíc aspoň malá výprava s dvomi koňmi? Aj keď je dnes nafta historicky najdrahšia, mnohí majitelia využívajú dostihové kone na znižovanie daňového základu v podnikaní a diaľničnú známku si určite dovoliť môžu.

   O tom, že ide v tomto spore o viac, svedčí podľa mňa aj ďalšia skutočnosť. Väčšina klusáckych spravodajských serverov dianie v Slušoviciach absolútne ignoruje. V podstate vám na Slovensku môžeme vaše problémy len závidieť. Klusácky šport pod Tatrami stratil už dávno svoju budúcnosť. Štát ho dostal presne tam, kde ho chcel mať. Zato ten váš stráca v posledných mesiacoch svoj charakter. A je na vás, ako sa dohodnete. Nejaké dieťa sa na tribúne pýtalo otca: „A prečo sa nebehá striedavo v Slušovciciach a striedavo v Lysej?“ Ozaj, prečo vlastne? Kto chce, príde s koňmi behať na Moravu. Kto má iný názor, priviezie klusáka do Lysej nad Labem. A kto má rozum a naozaj dobrého zverenca, bude behať aj zahraničí. Veľa štastia, priatelia!

 

Sting do Slušovíc, následne zrejme do penzie

   Osemročný hnedý valach Sting (Sabbath - Space, Pearl, Near Me), reprezentujúci stajňu ADAMAS - PlayAda Stables, absolvuje v nedeľu 20. mája už piaty štart aktuálnej sezóny. S najväčšou pravdepodobnosťou potom odíde do dostihového dôchodku. Pri 73. životnom vystúpení ho povedie kouč s amatérkou licenciou Dalibor Skladan.

   Odchovanec Jiřího Tihelku zo Strážnice sa predstaví v Cene Mopos Communications a. s. (1700 m, 3r+, 25 000 Kč, letmý štart) v poli deviatich koní. Sedem dní predtým sa v Bratislave nedostal cez siedmu priečku, štartoval však proti oveľa silnejším súperom. Z moravského hipodrómu si tento rok odniesol druhé i piate miesto a dotované ambície bude mať účastník Slovenského klusáckeho derby 2008 aj tento raz. „Bude to zrejme naše spoločné vystúpenie na dráhe. Sting už na Slovensku nemá vhodné dostihy, dostal sa medzi miestnu elitu a nestačí na mladšie kone. Nemá zmysel chodiť stále na konci tabule, “ argumentuje hnedákov majiteľ, kouč a amatérsky vodič. Sting s aktuálnym ziskom 6814 eur behal pod Tatrami zápolenia pre kone do 15-tisíc eur zisku, pričom priaznivejšie hendikepy budú zrejme vypísané až v júlovom termíne. Vtedy by sa mali uskutočniť aj dva klusácke mítingy na novotekovskom ovále, ktorý však nepatril medzi Stingove obľúbené dráhy, hoci si tam vlani výrazne vylepšil osobný rekord na 1:17,6/km.

 

Zmeko v nemocnici, zaujíma sa o kone

    Slovenský amatérsky vodič Peter Zmeko, ktorý prvú májovú sobotu utrpel na dráhe v Slušoviciach ťažký otras mozgu, naďalej leží v zlínskej nemocnici. Podľa informácií harness.estranky.sk sa stále čaká na prevoz na oddelenie plastickej chirurgie do Olomouca, kde by sa mal podrobiť operácii zlomených lícnych kostí.

   36-ročný Bratislavčan absolvoval na moravskom hipodróme v rámci druhého mítingu českého klusáckeho kalendára štart s kobylou Box Wine a následne pomáhal pred dostihmi nahrievať kone pre svojho kouča Jaromíra Kotáska, keď ho podľa očitých svedkov trojročný Christiano Dean kopol do nekrytej časti hlavy. Záchranná služba ho následne transportovala z areálu dostihovej dráhy do neďalekej nemocnice. Aj keď musí stále ležať na lôžku a očividne je pod vplyvom silných liekov, počas našej návštevy sa šesť dní po incidente zaujímal o dostihové dianie. Bratislavčan má na konte 43 štartov, z ktorých vyťažil 5 triumfov. V minulosti bol majiteľom či spolumajiteľom klusákov ako Steve Nobell, Halla Crown alebo Korzár Misi.

 

V Bratislave triumfovala Kavalerie

    Druhú májovú nedeľu sa klusácke dianie vrátilo do Starého hája, kde sa v Cene divadla Malá scéna (1800 m, 3r+, letmý štart) stretla osmička koní tunajšej najsilnejšej kategórie. O osude dostihov sa rozhodlo prakticky už na štarte, keď sa pole roztiahlo na dobrých dvadsať  dĺžok. Podľa regulí však pri letmom štarte zodpovedá za nájazdovú rýchlosť kôň s najnižším číslom a ostatní súperi by ho nemali predstihnúť viac ako o jednu dĺžku...

   Z priebežného štvrtého miesta sa napokon výborným finišom presadila šesťročná hnedka s rakúskym pasom Kavalerie (Orlík - Kanjer BD, Cobra Lobell), ktorú pre stajňu Trot Centre Alet navigovala amatérka Alena Tvrzová. Zverenkyňa Jindřicha Klaubenschalka vyklusala na mäkkej dráhe solídne tempo 1:21,9 a stanovila tak najrýchlejší čas prebiehajúcej sezóny. Stupne doplnili dlho vedúci slušovický premiant Sir Viking a priebežne piaty Klusák roka 2011 Rudy Pierre, poradie ktorých napokon arbitri pre križovanie pred cieľom vymenili. Štvrtý honorár ukoristil nerozbehaný Royal Titan. Tabuľu po výbornej stíhacej jazde uzavrel „najchudobnejší“ člen zostavy Expert, ktorý prehral už na štarte. Indisponovaný Satan Misi predstihol v koncovke len matného Stinga a víťazku podobne proponovaného aprílového testu Roswithu Skal, ktorá sa v závere totálne prepadla z čela dostihov.

 

Amatér Zmeko po páde pri vedomí

    Slovenský amatérsky vodič Peter Zmeko, ktorý prvú májovú sobotu na dráhe v Slušoviciach skončil po kopanci do hlavy vo vážnom stave v zlínskej nemocnici, je momentálne pri vedomí. V najbližších dňoch by ho mali previezť na oddelenie plastickej chirurgie do Olomouca, kde by sa mal podrobiť operácii. 

   36-ročný jazdec absolvoval štart s kobylou Box Wine a následne pomáhal pred dostihmi nahrievať kone pre svojho kouča Jaromíra Kotáska, keď ho podľa očitých svedkov trojročný Christiano Dean kopol do nekrytej časti hlavy. Zmeko utrpel zlomeninu čelovej a lícnej kosti. Lekári tiež hovoria o ťažkom otrase mozgu, vylúčili však vnútorné krvácanie. Peter je pri vedomí, priviazaný k lôžku. Musí ležať len na chrbte, povedal predseda Klusácke asociácie Slovenska Peter Kajdi, ktorý je v kontakte s jeho rodinou. Bratislavčan má na konte 43 štartov, z ktorých vyťažil 5 triumfov. Premiérovo sa predstavil na dráhe v sezóne 2004. V minulosti spolupracoval s Ivanom Trhanom a Branislavom Blatnickým. Aktuálne má v tréningu u Kotáska dva kone.

 

Sting v novom rekorde na tráve

    Druhý dostihový míting aktuálnej českej klusáckej sezóny sa v sobotu 5. mája nezaobišiel bez dvojice zástupcov stajne ADAMAS - PlayAda Stables. Sting i Lester obhajovali medailový dobeh spred dvoch týždňov. Tento raz však na stupne nedosiahli, no obaja potvrdili dobré časy z tréningov.

   Ako prvý sa do akcie zapojil osemročný hnedák Sting (Sabbath - Space Pearl, Near Me), ktorý finišoval v osemčlennom poli nabitej Ceny města Slušovice (1700 m, 3r+, 25 000 Kč, letmý štart) na solídnom piatom mieste. „Súperi nám v rozháranom štarte trochu ušli. Navyše som sa obával, že bude Sting cválať. Vo štvrtok si totiž vo výbehu narazil do kopyta klinec, avizoval som preto u neho možnú negatívnu zmenu formy,“ povedal hnedákov majiteľ, kouč a amatérsky vodič v jednej osobe Dalibor Skladan. Odchovanec Jiřiho Tihelku si navyše v treťom tohtoročnom vystúpení vylepšil časom 1:22,3 osobný rekord na tráve. V sezóne 2007 ešte ako zverenec Jaromíra Kotáska zabehol v Starom háji tempo 1:22,6. O dva roky neskôr sa pri sezónnom debute v Bratislave zlepšil o desatinku a vlani na trati 2200 metrov v Topoľčiankach atakoval hranicu 1:22,6. Vo výbornom kilometrovom čase 1:20,7 zvíťazil Sir Viking (Sir Isaac - Otilda Staro, Union Shark) s Davidom Dobrovolným pred tréningovým partnerom Ann Magicom.

   Tieňom popoludnia bol pád slovenského amatérskeho vodiča Petra Zmeka zo sulky trojročného Kotáskovho zverenca Christiano Deana počas nahrievania po tretích dostihoch. Zmeko podľa očitých svedkov utrpel kopanec priamo do nekrytej časti hlavy. Vo vážnom stave ho previezli do zlínskej nemocnice. Podľa neoficiálnych informácií s lekármi krátko komunikoval. Momentálne sa nachádza v umelom  spánku. O incidente budeme informovať. 

   So štvrťhodinovým odstupom oproti pôvodnému plánu sa slušovickému publiku predstavil aj päťročný čierny hnedák Lester (Mastermind Yago - Limesa, Super Edition). Na štartovej listine Ceny českej klusáckej asociácie (1700 m, 3r+, 25 000 Kč, letmý štart) zostalo po škrte Follow Me päť aktérov, slovenský zástupca sa krátko po štarte zaradil na tretiu pozíciu. Na začiatku cieľovej roviny ho Skladan vytiahol do vonkajšej stopy, víťazného  Yantara Teč (Zoning America - Yankee Star, Imoko) s Romanom Chrastinom však ohroziť nedokázal.

   V súboji o striebro so svojou premožiteľkou spred dvoch týždňov Storou Jet žiaľ urobil asi 50 metrov pred fotobunkou niekoľko cvalových skokov a arbitri ho nekompromisne diskvalifikovali. „Urobil som chybu, že som nezostal sedieť za Chrastinom. Pri vybiehaní do finále sme rozdali veľa dĺžok. Cválanie beriem na seba, prvý raz v živote som si dovolil Lestera v závere skutočne pritlačiť . Keďže odchádza na farmu k novému majiteľovi, rozhodol som sa zariskovať, ale teraz ma to mrzí. Mohol si výrazne vylepšiť osobný rekord,“ povedal valachov tréner s amatérskou licenciou. Synovec slovenského ex-rekordéra Lidrena dosiahol napriek diskvalifikácii tempo 1:26,0 a predviedol náznak zlepšenia o ďalšie tri sekundy na kilometer.

fotografie zo slušovických dostihov nájdete tu:

http://klusaci.rajce.idnes.cz/5.5.12_-_Slusovice_-_Klusacke_dosthy/#IMG_6021.jpg

 

Sting a Lester znova do zahraničia

    Dvaja reprezentanti stajne ADAMAS - PlayAda Stables sa po dvojtýždňovej pauze znova vydajú na cestu k našich západným susedom. Sting s Lesterom sa totiž prvú májovú sobotu zúčastnia dostihov na hipodróme v moravských Slušoviciach, kde sa uskutoční druhý míting českej klusáckej sezóny 2012. Oboch povedie amatér, majiteľ a tréner Dalibor Skladan.

   Ako prvý sa publiku predstaví už osemročný hnedák Sting (Sabbath - Space Pearl, Near Me), ktorý nastúpi v Cene města Slušovice (1700 m, 3r+, 25 000 Kč, letmý štart) proti sedmičke kvalitných súperov na čele s jeho nedávnym premožiteľom Ann Magicom, vlaňajšou víťazkou českého Breeders´s Crown Sneženkou či starohájskym premiantom Busby Cartouche.

   Po slušovickom bronze a bratislavskej diskvalifikácii by sa mal do akcie zapojiť aj päťročný čierny hnedák Lester (Mastermind Yago - Limesa, Super Edition), ktorý má tento raz na štartovej listine Ceny českej klusáckej asociácie (1700 m, 3r+, 25 000 Kč, letmý štart) piatich konkurentov. Papierovým lídrom málo renomovanej zostavy by mala byť Stora Jet.

 

Cena Plejády na Moravu

    Potom, čo sa v sobotu 21. apríla darilo na hipodróme v Slušoviciach slovenským klusákom, sa na druhý deň presadili v bratislavskom Starom háji reprezentanti Moravy. Podľa očakávania získal prvý životný triumf nevyspytateľný francúzsky rodák Unzen (Hermes de Pericard - Miyakejima, Renoso), ktorého pre stajňu KORA viedol jeho kouč Jaromír Kotásek. Stupne doplnili trojročiaci Cafu Boko a Voyou Renka.

   V osemčlennom poli nastúpil aj zástupca stajne ADAMAS - PlayAda Stables Lester, ktorý sa necelých 24 hodín po zisku slušovického bronzu pokúsil ukoristiť druhé životné umiestnenie. Pre sobotňajší zisk ho arbitri vykázali na vonkajší okraj dráhy, kde sa po solídnom štarte dokázal v úvodnom oblúku posunúť na šieste miesto. Na protiľahlej stene však naznačil chybu a začal strácať. „Lester stratil zvon zrejme pri vybiehaní na kontrarovinu. Celkom sa rozsypal a žiaľ bolo po dostihoch. Ľutujem, že som ho ihneď nezadržal,“ povedal tréner a amatér Dalibor Skladan. Potomok rekordérky topoľčianskej dráhy Limesy si neodpustil ešte chybu v záverečnom oblúku a tiež tesne pred cieľom, a tak ho arbitri diskvalifikovali. „Najviac ma mrzí, že sme v závere tiesnili Tünde Trhanovú v sulke debutanta Lusso OZ,“ dodal. „Vydiskutovali sme si to, teším sa na ďalšie spoločné dostihy,“ uviedla na sociálnej sieti akutálna šéfka centrály v Novom Tekove.

   Spomínanú dvojicu, ktorá uzavrela dobeh bratislavskej Ceny Plejády (klusáky 1700 m, 3r+, 1100 eur, letmý štart) na tabuli zastúpili tréningoví partneri. Debutantka s talianskym pasom Orma Holz (S -Club Foxies) s premiérovo štartujúcou amatérkou Zuzanou Sahligerovou príjemne prekvapila štvrtou priečkou a ostrieľaná Zistancefortuna (ADAMAS - PlayAda Stables) s amatérkou Janou Hračkovou finišovala piata. Do polovice dostihov pritom udávala solídne tempo, no potom sa z boja o vyššie priečky vyradila galopádou.

 

Striebro a bronz zo Slušovíc

    Výborné výsledky dosiahli v sobotu 21. apríla na moravskom hipodróme v Slušoviciach reprezentanti stajne ADAMAS - PlayAda Stables, ktorí sa zúčastnili otvorenia dostihovej sezóny u našich západných susedov. Napriek tomu, že Sting ani Lester nepatrili k favoritom, dosiahli pod vedením kouča Dalibora Skladana na stupne.

   Už osemročný hnedý valach Sting (Sabbath - Space Pearl, Near Me) nastúpil v Cene JS Konsorcium (2200 m, 3r+, 25 000 Kč, letmý štart) na svoj 70. životný štart na dráhe proti piatim súperom v pozícii najväčšieho outsidera. A zrejme táto skutočnosť paradoxne rozhodla o výsledku. Odchovanec Jiřího Tihelku zo Strážnice totiž využil výhodné číslo a okamžite si vypracoval náskok, ktorí konkurenti podcenili. „Keď som sa v rovine krátko po štarte obzeral za súpermi, bál som sa, či je vôbec platný štart,“ povedal majiteľ a tréner s amatérskou licenciou Dalibor Skladan. Podľa miestneho komentátora viedol pri skúšobnom prebiehaní cez cieľ o 36 dĺžok, jeho náskok sa však neprestal znižovať ani na protiľahlej stene. „Sting v nahrievaní veľmi ťahal. Rozhodoval som sa, či pôjdeme zpredu alebo sa za niekoho schováme, aby dlhú trať prestál. Nakoniec sme však zvolili tretiu alternatívu. Keď sme vybehli na protiľahlú rovinu, stále som mal plné ruky a veril som, že to prestojí,“ dodal. Dramatické dostihy vyvrcholili v cieľovej rovine: z poľa sa začal najsilnejšie doťahovať sedemročný Ann Magic (Castleton Magic - Ann Tribute, Firm Tribute) zo stajne MEDPROGRESS, ktorého skúsený lišiak Jaroslav Dobrovolný doviedol k triumfu. „Ideme si len pre rýchlu prácu,“ referoval pred štartom. Na víťazstvo pritom siahal aj ďalší slovenský zástupca - výborne finišujúci Västerbo Passad (KC Nový Tejkov), ktorý však amatérke Barbore Holubcovej v rozhodujúcom momente pred cieľom zacválal a bol diskvalifikovaný. Sting, ktorý strácal na víťaza len jeden a pol dĺžky, dosiahol na strednej trati solídne kilometrové tempo 1:25,2.

   O hodinu neskôr sa do akcie zapojil aj päťročný čierny hnedák Lester (Mastermind Yago - Limesa, Super Edition), ktorý sa doteraz umiestniť nedokázal a v Cene českej klusáckej asociácie (1700 m, 3r+, 25 000 Kč, letmý štart) sa mu v sedemčlennom poli veľké šance nedávali. Napriek tomu ihneď po štarte nastúpil do čela dostihov a až v polovici oblúka ho vystriedala domáca Stora Jet, ku ktorej sa na protiľahlej stene pridala neskoršia víťazka Gesy (V. G. Starsboy - Gita, Sabbath) s Ivanom Coufalom. Synovec niekdajšieho slovenského rekordéra Lidrena sa ešte v záverečnom oblúku dokázal priblížiť, no potom už strážil tretie miesto. Novotekovská Celestýna dobehla piata. „V polovici trate začal Lester trochu miešať, tak som ho musel strážiť a čelo nám trochu uniklo. Kondične by bez problémov stačil na víťazku, no nechcel som riskovať diskvalifikáciu, tak som v rovine už len sedel,“ povedal na margo vystúpenia tréner a amatér. Lester si pri premiérovom zárobku kariéry o vyše sedem sekúnd vylepšil rekord na tráve a tempom 1:29,3 prekonal aj svoje doterajšie osobné maximum z rýchlej novotekovskej dráhy. Treba však povedať, že tá slušovická bola na slovenské pomery výrazne hrboľatá.

 

Sting a Lester smerujú do Slušovíc

    Dvaja reprezentanti stajne ADAMAS - PlayAda Stables sa v sobotu 21. apríla zúčastnia dostihov na hipodróme v moravských Slušoviciach, kde sa na druhý pokus otvára česká klusácka sezóna 2012. Oboch valachov povedie majiteľ a tréner s amatérskou licenciou Dalibor Skladan. Reprezentanti stajne budú v akcii aj o deň neskôr v Bratislave.

   Už osemročný hnedák Sting (Sabbath - Space Pearl, Near Me) nastúpi do piatej položky programu o Cenu JS Konsorcium (2200 m, 3r+, 25 000 Kč, letmý štart) proti piatim súperom vrátane novotekovského Västerbo Passada s najnižším štartovým číslom len šesť dní potom, ako finišoval šiesty v elitnej spoločnosti bratislavskej Ceny Satana. Odchovanec Jiřího Tihelku sa do niekdajšej mekky moravského dostihového športu vracia po trojročnej pauze. V júni 2009 vybojoval reprezentant červenobielej kombinácie po opakovanom štarte a nepriaznivom priebehu štvrté miesto z desiatich na identickej trati 2200 metrov v tempe 1:26,2 na kilometer.

   Premiérovo sa tento rok do akcie zapojí aj doposiaľ nulový päťročný čierny hnedák Lester (Mastermind Yago - Limesa, Super Edition), ktorý sa vlani v júli dostal na novotekovskom ovále pod minútu tridsať, potom všal bol vyradený z prevádzky. Do tréningu sa vrátil začiatkom roka a aktuálne smeruje do propozične priaznivej Ceny českej klusáckej asociácie (1700 m, 3r+, 25 000 Kč, letmý štart) proti šiestim málo otestovaným súperom. Jedným z nich bude aj novotekovská Celestýna, takže v Slušoviciach si to rozdajú aj posledné dva klusáky slovenského chovu, ktoré zostali v tréningu. V malom "slovenskom derby" je situácia otvorená: pre syna jednej z najrýchlejších novotekovských kobýl Limesy hovorí lepší osobný rekord, dcéra jej rodáčky Cígeli má zase na konte kvalitnejší výkon na tráve.

   Temperamentný synovec niekdajšieho slovenského rekordéra Lidrena bude mať v každom prípade možnosť na reparát - v nedeľu by mal nastúpiť aj do priaznivo pomenovanej starohájskej Ceny Plejády (1700 m, 3r+, 1100 eur). V osemčlennom štartovom poli figuruje aj jeho stajňová družka Zistancefortuna s amatérkou Janou Hračkovou.

 

 Nie je gesto ako gesto

    Posledné klusácke dostihy v Starom háji vyvolali na sociálnej sieti búrlivú diskusiu na tému regulérnosti letmých štartov na Slovensku. Niektorí odborníci, ktorí si v mojom článku neželajú byť menovaní, mali bezprostredne po dobehu predmetnej Ceny Satana pocit, že na štarte dostihov nemali všetci jeho účastníci rovnaké podmienky, čo by zakladalo dôvod na protesty voči samotnému výsledku.

   V spravodajskom článku zo 16. apríla som nespomenul, že ani amatérka Alena Tvrzová, ktorá štartovala s kobylou Crazy Madona z posledného miesta, voči "odmávnutiu" neprotestovala. Výkon na štarte mi po dobehu zdôvodnila tým, že kobyla sa "hrbila," čo samozrejme nie je pre vodiča príjemné ani v bežnom tréningu, a, nie to ešte v najrýchlejšej fáze dostihov. Spomínaná skutočnosť v kombinácii s nedostatkom času na otočenie sa a príchod na métu štartu napokon vyústil v galopádu, akú ste mohli druhú aprílovú nedeľu v Bratislave vidieť.

http://trotting.sk/index.php?mod=page&id=297

   Hoci podľa aktuálneho dostihového poriadku zodpovedá za nájazdovú rýchlosť pri letmom štarte kôň s najnižším číslom, treba si uvedomiť, že všetko je koniec koncom na jednotlivých vodičoch, ako svoje kone na štarte zvládnu. Alebo ako zvládnu vlastné emócie. Nie vždy sa medzi nimi nájde autorita, ktorá by 100 metrov od méty suplovala prácu rozhodcu a korigovala svojich kolegov, aby vydržali v kroku, kým sa všetci po slávnostnej prehliadke otočia. A vôbec, spoliehať sa v tomto smere na prácu arbitrov "na veži" by bolo naivné.

   Dostihová komisia však na rozdiel od kolízií na konci protiľahlej steny hravo rieši priestupky, ktoré má priamo pred nosom. V spomínanej Cene Satana napríklad bez mihnutia oka skasírovala víťazného amatéra Bedřiha Nováka sumou 10 eur "za nevhodnú gestikuláciu pred cieľom." Nemám však vedomosť, či Dostihový poriadok, na ktorý sa mocní na dostihoch často a radi odvolávajú, hovorí niečo o vhodnosti či nevhodnosti toho ktorého gesta. Z fotografie, ktorú Dostihová autorita na svojej stránke zverenila, nie je celkom zrejmé, či mal Novák na znak radosti vztýčený ukazovák hore, alebo dokonca prostredník.

http://www.zavodisko.sk/_img/2012ciel/02/6002_2.jpg

   Podľa všetkého iba zaťatou päsťou vyjadril radosť z víťazstva, čo je celkom pochopiteľné v prípade každého, kto denne drie okolí koní a popri vlastnej práci ešte rieši množstvo problémov spojených s prevádzkou dostihovej stajne. Smejem sa pri predstave, ako by arbitri postupovali v prípade, ak by sa každý jeden jazdec, ktorý sa v nedeľu dostane do cieľa, tešil svojim vlastným spôsobom...

   Na druhej strane, prevádzkové problémy možno niekedy úspešne riešiť s organizátorom dostihov. V sezóne 2010 som podal podnet, aby v prípade štartu z mét pri početne silnom poli a zúženej dráhe jednoducho nepúšťali do jedného radu viac ako päť koní. V júni sa totiž sedmička klusákov na méte 2000 nestihla otočiť tak, aby mali všetci rovnaké šance, a štart sa "podaril" až na tretí pokus. O dva mesiace neskôr arbitri zohľadnili logickú požiadavku, kone s vyššími číslami poslali do druhého radu a hneď prvý štart sa podaril.

 

 

Roswitha Skal víťazne medzi elitou

   Druhý dostihový míting sezóny okorenila v bratislavskom Starom háji klusácka Cena Satana (1700 m, 3r+, 1400 eur, letmý štart), v ktorej sa stretla osmička koní najsilnejšej tunajšej garnitúry. Z očakávaného česko-slovenského súboja medzi vlaňajšou víťazkou z Nemecka Roswithou Skal a novotekovským Klusákom roka 2011 Rudy Pierrom napokon vyšla víťazne zástupkyňa českej stajne Taxon Equistro.

   Roswitha Skal (Crysta´s Best - Rotfeder, Csinom Palkó) prevzala taktovku okamžite po štarte a napriek vyššiemu štartovému číslu sa už v úvodnom oblúku usadila na bariére pred našim Stingom a ďalším českým hosťom Dom Perignonom, ktorý sa vracal do diania po deväťmesačnej pauze . Na protiľahlej stene sa však tempo spomalilo. „Kvôli zlým podmienkam sme začali trénovať až v polovici marca. Bál som sa, že kobyla celé dostihy neprestojí, tak som ju trochu zobral späť,“ vysvetlil svoje počíňanie v sulke jej majiteľ, tréner a amatér v jednej osobe Bedřich Novák. V záverečnom oblúku došlo k miernej kolízii, keď sa zvonka nastupujúci Rudy Pierre snažil natlačiť do druhej stopy pred Dom Perignona, ktorý zase logicky obmedzil pri bariére klusajúceho Stinga z domácej stajne ADAMAS - PlayAda Stables. Cieľová rovinka už drámu nepriniesla, polosestra slovenskej derby-víťazky z roku 2002 ubránila triumf, keď na relatívne pevnej dráhe dosiahla priemerné tempo 1:23,2. Rudy Pierra, v sulke ktorého vystriedala Pavla Morozova skúsená česká amatérka Alena Čemusová, napokon finišoval až tretí, keď ho na páske predstihol výborne finišujúci sparing Satan Misi s amatérkou Tünde Trhanovou. Klusák roka 2010 pritom vlani laboroval so zraneniami, no už pred štartom vyzeral výborne. Vlani pri troch vystúpeniach na Slovensku neporazený Karel CZ finišoval bez výraznejšieho momentu štvrtý a ďalší kôň s osobným rekordom na hranici 1:14 Dom Perignon sa v cieli prepadol na piate miesto. Sting nezachytil nástup súperov na začiatku finále a skončil šiesty bez nároku na honorár. „Zachytila sa mi šnúrka, keď som chcel v rovinke vytiahnuť špunty z uší, ale aj tak som s výkonom Stinga spokojný,“  povedal amatér Dalibor Skladan. Dobeh uzavrel Ewals, diskutabilne diskvalifikovaný pre nadmerné cválanie pri výjazde zo záverečného oblúka. Rešpektovaná Švédka Crazy Madona prehrala už na štarte, keď sa nevyhla galopáde.

fotografie z dostihov nájdete čoskoro tu:

http://www.canonprofi.eu/titul/Kone_-_Horses/Dostihy_-_Horse_Races/10-2012/20120415/index.htm

 

Premiéra v Starom háji pre Kotáska

   Úvodné klusácke zápolenie v bratislavskom Starom háji sa druhú aprílovú nedeľu podľa očakávania skončilo triumfom štvorročného holandského hnedáka Busby Cartouche (Juliano Star - Sugar Limburgia, Kramer Boy), ktorý vyhliadkovo smeruje do českého klusáckeho derby. Na pravom brehu Dunaja premiérovo štartujúci zverenec ratíškovického kouča Jaromíra Kotáska, reprezentujúci stajňu S. Gloria, priletel v závere po pozične bezchybnej jazde z druhého sledu a s prehľadom odkontroloval snahu novotekovského Västerbo Passada.

Dostihy sprevádzalo mnoho jazdeckých chýb. Zástupca slovenskej stajne KC Nový Tekov doplatil na vysoké štartové číslo a útok štvrtou stopou na začiatku finálneho oblúka. O lepšie umiestnenie sa pripravil aj dlho vedúci spolufavorit Starboy BN, ktorý amatérovi Bedřichovi Novákovi zacválal dvesto metrov pred cieľom. Tabuľu bez nároku naviac doplnili starohájski debutanti Veren a Onward Iceberg, ktorý napriek rozdávaniu metrov v záverečnom oblúku predčil stajňového druha Västerasa JK. Viac sa čakalo od Box Wine, ktorá nezvládla prechod cez pieskový pás tesne pred finálnou fázou dostihov. „Organizátori by sa mali nad tým zamyslieť. Ten prechod robí problémy viacerým koňom. Vôbec to nebolo zakryté trávou ako v minulosti. Kobyla zrejme dostala v tej rýchlosti šok,“ povedal amatér Peter Zmeko. Dobeh uzavreli diskvalifikovaný JS Direktor a Siesta Misi, ktorí obstarali nevydarený vstup syndikátu ADAMAS - PlayAda Stables do sezóny.

fotografie z dostihov nájdete tu:

http://www.canonprofi.eu/titul/Kone_-_Horses/Dostihy_-_Horse_Races/10-2012/20120408/index.htm

České klusáky ovládnu Bratislavu

    Už úvodné zápolenie dostihovej sezóny naznačuje, že české realizačné tímy sa budú tento rok na slovenských dráhach objavovať častejšie. Proti domácej trojici v zložení Västerbo Passad (KC Nový Tekov), Siesta Misi a JS Direktor (obaja ADAMAS-PlayAda Stables) nastúpi sexteto klusákov spoza rieky Moravy.

   Pozornosť púta najmä štvorročný klasický adept Busby Cartouche (S. Gloria) z lotu Jaromíra Kotáska, ale priaznivcov atraktívnych súbojov na dráhe môže tešiť fakt, že sa do Starého hája chystajú aj ďalšie kone, ktoré tu v minulosti neštartovali. Vo farbách svojho nájomcu - stajne Horse Winner so slovenským majiteľským pozadím - bude v Petržalke zrejme pravidelne účinkovať účastníčka lanského českého derby Box Wine. Stall Iceberg druhú aprílovú nedeľu hlási dvojicu Onward Iceberg a Västeras JK. Vysoko môže zarúbať vlani v tretej kategórii mimoriadne úspešný beluš Starboy BN, reprezentujúci stajnu Taxon Equistro. Po piatich rokoch by sa mal v Starom háji objaviť aj kouč Jaromír Tihelka, ktorý na pravom Brehu Dunaja kraľoval najmä na prelome 80. a 90. rokov minulého storočia. Známejšiu značku ITC Napajedla však nahradí nový subjekt - jeho Veren pobeží pod stajňou Leopoldov.

   Nejasná situácia okolo dostihov v Prahe núti najmä moravských trénerov uvažovať o pravidelných štartoch na Slovensku. Jaroslav Dobrovolný patril vlani k najaktívnejším, prvú nedeľu však nútene vynecháva. „Ideme cez víkend do Talianska na Majstrovstvá Európy žiakov,“ hovorí Dobrovolný, ktorého syn David reprezentuje na tomto prestížnom podujatí Českú republiku. Medzi našou elitou by však už čoskoro nemali chýbať jeho najväčšie hviezdy Winterboy a Royal Titan. „Ann Magic by sa mal určite objaviť na mítingu v Novom Tekove,“ pokračuje vlaňajší vicešampión trénerov i vodičov. Do nižšej kategórie počíta s užitočným Atlanticom, ktorého by podľa aktuálnej formy mohli na Slovensko sprevádzať Dantes či Kiss Me Skree.  

   Ani stajňa JS Konsorcium v majetku prezidenta ČKA Jiřího Svobodu by tento rok nemala na Slovensku chýbať. „Ak prídeme, tak do Bratislavy určite s dvomi koňmi. Do Nového Tekova priveziem štvoricu koní,“ avizuje bravantický majiteľ, tréner a amatérsky vodič v jednej osobe. Vlani jeho dvaja zverenci vybojovali v štyroch zápoleniach na Pohroní jeden triumf, dve druhé a jedno tretie miesto. V najslabšej kategórii by nemali chýbať ani zverenkyne ostravského kouča Tomáša Klvaňu, aktuálne reprezentujúce stajňu MAF TK. „Na Slovensko sa chystám s Harlekýnou a Pralinkou, ale beriem to skôr ako rozbehanie pred Prahou,“ sľubuje dvojnásobný účastník Slovenského klusáckeho derby.   Domáce záujmy bude hájiť osmička zverencov úradujúceho šampióna Ivana Trhana, ktorý pracovne strávil zimu v Belgicku. Okrem spomínaného Västerbo Passada aj jeho nový stajňový druh Satan Misi. Štyroch reprezentantov má k dispozícii ambiciózna stajňa S-Club Foxies (Rudy Pierre, Jack Slooper, Celestýna, Orma Holz) a dvoch stajňa Trotting Stars (Ewals, Lusso OZ). Žiaľ, mimoriadne úspešná stajňa JK Misi Hartmanice SK cez zimu ukončila prevádzku.

   Početne najsilnejšou slovenskou klusáckou maštaľou tak predbežne zostáva syndikát ADAMAS-PlayAda Stables s piatimi koňmi z lotu Dalibora Skladana. „Sting zostáva na dráhe v najsilnejšej spoločnosti, ale pokiaľ mu to nepôjde, odíde do zaslúženého dôchodku.“ Druhú kategóriu by mala atakovať vyššie spomínaná dvojica z centrály Zákopčie Siesta Misi a JS Direktor, v sulkách s Michaelou Bělkovou a žiakom Oliverom Baluchom. V najslabšej kategórii sa zrejme objavia Lester a rekonvalescentka Zistancefortuna, ktorú bude v dostihoch sprevádzať majiteľka - amatérka Jana Hračková. Debutant Playboy DS zatiaľ čaká na registráciu. Nedávno podstúpil kastráciu a zrejme vybehne až v závere sezóny.


 

Bude sa behať aj tento rok?

 

 Podľa termínovej listiny by sa už o päť týždňov mali otvoriť brány starohájskeho Závodiska. Napriek tomu doteraz neboli zverejnené žiadne propozície dostihov. A všetky relevatné spravodajské stránky mlčia. To bol dôvod, aby sme pátrali po tom, či vôbec a ako sa tento rok bude behať.

Pred niekoľkými dňami preletela dostihovým svetom informácia o odvolaní dlhoročného riaditeľa Závodiska Bratislava Mariána Šurdu. Ten si podľa našich informácií odvolací dekrét z ministerstva pôdohospodárstva ešte neprevzal a momentálne je práceneschopný. Čo je však asi najviac podstatné v súvislosti so sezónou 2012, Dostihová autorita musí pre tento rok počítať s rozpočtom, ktorý je oproti predchádzajúcim dvom rokom výrazne menší. Podľa nášho zdroja tak jedna z alternatív počíta s totálnym vyškrtnutím klusáckych zápolení z dostihového kalendára. Vylúčené však nie je ani to, že Závodisko vypíše v najbližších dňoch propozície na mesiace apríl a máj s piatimi klusáckymi zápoleniami. Zvyšok sezóny sa potom operatívne dorieši v závislosti od pridelených peňazí a škrtov. Faktom ale je, že na Slovensku je v tejto chvíli zaregistrovaných na behanie 13 klusákov. Osmička je z lotu novotekovského kouča Ivana Trhana a ďalších päť má na tréningovej listine Dalibor Skladan. Minimálne ďalší jeden kôň na Slovensko smeruje. Oproti vlanajšiemu roku zanikli dve dostihové stajne -  Seedstar Agro a najnovšie aj JK Misi Hartmanice SK. Zvyšní majitelia však živili svoje kone celú zimu v domnienke, že klusácke odvetvie na Slovensku celkom nezanikne. „Behať sa bude,“  referoval začiatkom januára predseda Klusáckej asociácie Peter Kajdi po stretnutí so Šurdom. Posledné udalosti však vyvolávajú otázniky a tak nezostáva iné ako dúfať, že sezóna 2012 predsa len bude, hoci aj posledná. A prípadný zánik tohto športu na Slovensku bude postupným konsenzom všetkých zúčastnených, ktorí sa v momentálne v tomto športe ešte angažujú. 

 

Sezóna 2012 - len dva plemenné žrebce

 

Majitelia klusáckych kobýl na Slovensku majú tento rok len dve možnosti, pokiaľ chcú pripustiť svoje kobyly doma. Na Závodisku Bratislava boli pred začiatkom pripúšťacej sezóny 2012 zaregistrované len dva plemenné žrebce - štrnásťročný nemecký rodák Tesio a dvadsaťjedenročný fínsky express V. G. Starsboy.

Prvý menovaný vnuk legendárneho Američana Speedy Crowna stojí vo Vlkoch neďaleko Bratislavy, aktuálny slovenský rekordér a niekoľkonásobný Kôň roka SR zostáva po návrate z Čiech u svojho majiteľa v Želiezovciach. Zaujímavé je, že SOUP Šaľa sa ešte koncom minulého roka zbavila holandského žrebca Mastermind Jaga, ktorý doteraz pripustil len minimálne množstvo kobýl, a tak za navrhovanú sumu 200 eur putoval k novému vlastníkovi...

www.soupsala.edu.sk/chovkoni.html

www.soupsala.edu.sk/Predvadzaniekoni2011/mastermindjagopredvadzaaparigal.html

www.soupsala.edu.sk/Predvadzaniekoni2011/zendwaiwestfoxpredvadzambenkova.html

Zaujímavé je, že desaťročný valach Zendnwai West Fox, ktorý školu reprezentoval na dostihovej dráhe, bol ešte o 100 eur drahší.

Oveľa horšia situácia vládne paradoxne medzi chovnými kobylami. K 31. decembru minulého roka bratislavské Závodisko neevidovalo ani jednu. „Momentálne chce majiteľka kobyly No Bad Girl pripustiť menovanú kobylu Tesiom. Ak sa to podarí, bude to jediná kobyla v roku 2012,“  hovorí inžinierka Erika Steinerová, vedúca plemennej knihy na Závodisku Bratislava. O možnosti využiť svoju kobylu v klusáckom chove uvažuje aj majiteľka Zistancefortuny Jana Hračková. Ďalšie podobné úvahy mi však v tejto chvíli nie sú známe...

  

 

Rok 2011 v znamení rekordov

 

Vo verejných diskusiách často prevádla názor, že stav klusáckeho športu na Slovensku stagnuje. Predstavitelia Dostihovej autority navyše toto odvetvie pravidelne častujú prívlastkom doplnok cvalových zápolení, o ktorí nemajú záujem ani majitelia koní ani stávkujúca verejnosť. Nech už je úroveň klusáckych dostihov akákoľvek, faktom je, že chov amerického klusáka na účely jeho testácie na dráhe prakticky prestal v poslednom desaťročí existovať. Napriek tomu sme v roku 2011 zaznamenali štyri prieniky do pomyselnej TOP 20 slovenských odchovancov.  A to je vzhľadom na spomínané okolnosti obrovský úspech. Ale poďme pekne po poriadku.

Dlhé desaťročia predstavoval žrebčín v Novom Tekove jediné zázemie pre chov klusáka na Slovensku. Na jednej strane výhoda, že štátny podnik dokázal vytvoriť podmienky pre odchovanie a tréning týchto dostihových koní. Na stranej druhej totálna absencia konkurencie, ktorá by viedla k progresu chovných i tréningových metód. V prvých rokoch po vzniku samostatnej republiky teda logicky v tabuľke (pozri rubriku rekordy) dominujú práve odchovanci spomínaného žrebčína.

Chov klusáka dokonca nestagnoval ani vtedy, keď Závodisko začalo klásť výrazný dôraz na anglického plnokrvníka. Koncom 90. rokov minulého storočia sa za jedno odchované žriebä    A 1/1 často vyplácalo chovateľovi 20-tisíc korún. Chov klusákov sa začal dotovať s miernym oneskorením, pričom išlo približne o sumu 8-tisíc korún za jedno narodené žriebä, pri kobylách bez rekordu na dráhe dokonca bola táto suma ešte nižšia. Je zarážajúce, že žiadnym spôsobom neboli motivovaní chovatelia, aby dali svoje kone do tréningu (v severských krajinách sa napríklad štedro dotuje dosiahnutá kvalifikácia). A už vôbec neexistovali žiadne chovateľské ani majiteľské prémie, ktoré by zmiernili finančné straty spojené s chovom koní. Na Slovensku odchované klusáky tak často končili ako lacné "jazdecké", ktoré sú pre svoju pokojnú povahu vyhľadávané najmä začínajúcimi jazdcami a využívané na rozličné druhy športových disciplín od vytrvalostných pretekov až po western.

Napriek tomu sa objavili chovatelia, ktorí sa opierali o kobyly so solídnymi výsledkami na dráhe a ich odchovanci sa v dostihoch nestratili. V čele rebríčka je stále novotekovská odchovanyňa KAUCIA, dcéra málo využívaného Američana River Shanona (Nevele Pride) a maďarskej víťazky Dunajského pohára Katinky. Zaujímavé je, že bývalá zverenkyňa Romana Chrastinu a predovšetkých Jindřicha Lajnera v troch a štyroch rokoch vôbec neštartovala. V neskoršom veku sa dokázala začleniť medzi špičku českých kobýl a v Prahe si svoje maximum neustále zlepšovala. Treba dodať, že bola zapísaná ešte v Československej plemennej knihe klusáka, a tak v čisto slovenskej verzii kraľuje ZIRELA. Dcéra asi najlepšieho tekovského pepiniéra Super Editiona (Super Bowl) a maximálne užitočnej švédskej matky Zindy Reel často striedala trénerov, no už od útleho veku dokazovala svoje kvality. Výsledné tempo 1:16,1 dokázala zabehnúť v rozjazde Badenskej míle, kde dokonca vyklusala o takmer tri sekundy lepší čas ako niekoľkonásobný slovenský Kôň roka a rekordér V. G. Starsboy. Len škoda, že Zirele sa v chove Ladislava Belopotockého nepodarilo nadviazať na výsledky z dráhy.

Fínsky rýchlik V. G. Starsboy (Cold Comfort), ktorý pôsobil v stajni a chove Ľudovíta Dóku, má v rebríčku rovnako zastúpenie zásluhou DÉMONa L. D. Syn užitočnej Domiky pôsobil od juniorského veku v Maďarsku a na budapeštianskom ovále v troch rokoch zabehol tempo, ktoré mu zabezpečilo prvenstvo medzi rovesníkmi silnejšieho pohlavia. Jeho staršia sestra DOMINIKA, dcéra v Rakúsku úradujúceho Awesome Goala, sa dokonca výkonom 1:17,5 zaradila na šieste miesto celkového poradia.

Ešte vyššie sú však ďalší potomkovia Zindy Reel. Po ukončení dostihovej prevádzky na Zajačej Doline sa ZAFÍR WEST FOX i LUCIFER WEST FOX presunuli do fínskeho tréningu a dokázali sa presadiť aj na dráhe. Dá sa preto očakávať, že v našej tabuľke ešte nastane posun. Ide pritom o potomkov pôvodovo zaujímavého Taliana s rekordom 1:14,4 Rajon Jeta, ktorý po importe na Slovensko finišoval piaty vo Veľkej cene vytrvalcov, pri väčšine vystúpení sa však nevyhol cválaniu. Sklony ku galopádam mala aj Lotus Meerhoeve, holandská matka Lucifera West Fox. Oba spomínané kone sa pritom do dostihového diania zapojili až vo veku štyroch, respektíve piatich rokov.

V prvej desiatke sú okrem Kaucie a Zirely ďalší tekovskí odchovanci. Začiatkom 90. rokov, ešte pred ekonomickým kolapsom, vyrástlo pri Hrone mnoho zaujímavých koní. Otvorenie hraníc prinieslo chovné posily a progresívne tréningové metódy, čo sa logicky prejavilo na dráhe. Užitočný americký plemenník Inferno (Super Bowl) má v tabuľke dvoch synov, ktorí pôsobili na dráhe do vysokého veku a okrem tvrdosti ich charakterizovala spoľahlivosť. BONAN pretekal prevažne v Prahe, kde dokázal neskôr tromfnúť kilometrový čas LIDRENa, ktorý v štyroch rokoch vytvoril v juhoslovanskej Subotici nový slovenský rekor 1:18,2. K tomuto výkonu sa neskôr priblížili aj jeho mimoriadne užitočná polosestra LIMESA či najlepší potomok vynikajúcej Altény (držiteľky stále platného československého rekordu kobýl na dlhej trati z Budapešti) ALTAJ. Hnedák narodený v roku 1999 bol najlepším tekovským potomkom ďalšieho amerického žrebca Acme Freighta a zároveň príslušníkom posledného ročníka, ktorý sa dokázal výraznejšie presadiť na dráhe.

V prvej dvadsiatke sa stále drží ryšiak ŽIRLAN, ktorý bol výkonom 1:19,1 slovenským rekordérom až do roku 1994. Potomok sovietskeho žrebca Kristalla dokázal ešte v šestnástich rokoch vyhrať na Slovensku štyri dostihy! Osobitnú zmienku si zaslúži SOREA. Dcéra Hard Looka (Workaholic), ktorého účinkovanie v slovenskom chove sa skončilo absolútnym fiaskom, kraľuje kategórii dvojročiakov. Zverenkyňa Michala Kalčíka sa však k tempu 1:21,4 už v troch rokoch nedokázala priblížiť a z dostihového diania sa vytratila.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 


Posledné fotografie



Archív

Kalendár
<< február / 2024 >>


Štatistiky

Online: 1
Celkom: 437116
Mesiac: 3310
Deň: 94