Choď na obsah Choď na menu
 


História PlayAda Stables

V júni 2002 som kúpil svojho prvého koňa, 15-mesačnú klusácku kobylku Plejádu zo Žrebčína Nový Tekov. Najväčší producent amerického klusáka na Slovensku sa od konca 90. rokov zmietal vo vážnych ekonomických problémoch, ktoré vyústili do privatizácie podniku s niekoľkými desiatkami chovných kobýl prevažne plemena klusák a nonius. V spomínanom roku ani zďaleka nebola výživa koní v optimálnom stave, takže tmavú hnedku bez odznakov som skôr kúpil zo snahy o záchranu ako s perspektívou získavania vavrínov na dostihovej dráhe. Žiaľ, na záchranu jej nemeckej matky Perliny (ročník 1982, 102 štartov, 2 víťazstvá a 49 umiestnení, rekord 1:18,6/1900 m a zisk 15 288 eur podľa databázy hvt.de) som vtedy nemal dosť odvahy ani peňazí.

S Plejádou som si splnil detský sen. Napriek tomu, že v čase nákupu táto vyplašená subtílna kobylka nedokázala chodiť ani na ohlávke, v priebehu šiestich týždňov zvládla abecedu klusáka na jednotku - postroj, udidlo, kráčanie i klusanie „na opratách“ a logickým vyvrcholením dennodennej práce so žriebäťom bolo pochodovanie v sulke. Po troch mesiacoch strávených v maštali a záhrade mojich nebohých starých rodičov v Drženiciach neďaleko Levíc sa Plejády ujal novotekovský privátny tréner Ivan Trhan, u ktorého dcéra Američana Acme Freighta strávila dve sezóny, počas ktorých nazbierala z deviatich štartov jedno tretie, štvrté a piate miesto so ziskom 245 eur a rekordom 1:28,9/1800 m.

Osud napokon zavial Plejádu na sever Moravy k trénerovi Ing. Tomášovi Klvaňovi. Po vystrábení sa z vážnych problémov s pohybovým aparátom prednej nohy kobyla štartovala prevažne v Prahe, čomu zodpovedalo aj zlepšovanie osobného maxima. V štyroch rokoch dosiahla hranicu 1:24,9/1670 m a o rok neskôr dokonca km. tempo 1:22,4/1670 m. Spomenul by som aj coubertinovskú účasť v historicky najlepšie obsadenom Slovenskom klusáckom derby (2800 m, dotácia 330 000 Sk), kde si zástupkyňa stajne Artspace.sk (dva roky predtým reprezentovala značku Natur Product) zmerala sily s rovesníkmi z Česka, Slovenska, Rakúska, Talianska, Ukrajiny, Slovinska a Chorvátska. V boji o majiteľské prémie s ďalšími dvomi slovenskými kobylami Ritou Raymond a Kachinou žiaľ nepochodila, osudnou sa jej stala kolízia pred štartom, po ktorej amatér Klvaňa opustil jej sulku a oveľa horšie dopadol matador Jan Demele pod páde zo sulky favorizovanej Sahary Teč. Plejáda odkentrovala kilometer na dráhe, podarilo sa nám ju chytiť a znova zapriahnuť, ale otrasenej kobyle chýbali sily a po 2400 metroch ju jej partner v dostihoch zastavil.

V roku 2007 odišla PLEJÁDA do chovu s vizitkou 26 štartov, 0 víťazstiev, 13 umiestnení do piateho miesta a ziskom 574 eur. Jej prvým partnerom sa stal tlumačovský víťaz Československého klusáckeho derby a Kôň roka SABBATH (Labirint). Z tohto spojenia vzišla tmavá hnedka PRALINKA, ktorej chovateľkou je Stanislava Maňuchová - nájomníčka Plejády v úvode jej pôsobenia v chove. Pralinku (narodenú vo februári 2008) odchoval v Beňove pri Přerove František Sobota (strýko trénera Klvaňu), u ktorého si Plejáda užíva zaslúžený dôchodok. Jej druhým a zatiaľ posledným žriebäťom je PLAYBOY DS, ktorý sa narodil 27. januára 2009. V prípade hnedáka figuruje v kolonke chovateľ Dalibor Skladan. Valach získal v štyroch rokoch na dráhe tri umiestneniana, no pre zdravotné problémy musel byť vyradený z prevádzky. Jeho staršia sestra sa však trikrát zapísala do listiny víťazov.

Myšlienka založiť vlastnú dostihovú stajňu dozrievala dlho. Ako som spomínal vyššie, Plejáda sa vlastného názvu stajne nikdy nedočkala. Najprv v sezónach 2003 a 2004 reprezentovala sponzorský subjekt Natur Product, v ďalšom roku som po jej exporte do Českej republiky v Prahe zaregistroval stajňu MOR HO!

Výraznejšieho úspechu som sa však nedočkal ani vtedy, keď som sa s kamarátmi podieľal na importovaní holanskej hnedky Striider Frisia pred sezónou 2004. Tak ako Plejáda, inak posledný behajúci odchovanec novotekovského žrebčína, tak aj táto zverenkyňa Ivana Trhana štartovala v Slovenskom klusáckom derby za stajňu Artspace.sk

Po odchode Plejády do materského stáda som sa pokúsil znásobiť svoje chovateľské ambície, v roku 2007 som si zobral do prenájmu trinásťročnú tmavú hnedku Doménu, vnučku fenomenálneho Ideala du Gazeau. Žiaľ, pripustiť sa nám ju pre zdravotné problémy nepodarilo...

Koncom roku 2007 som sa rozhodol pre svoj životný nákup, od trénera Jaromíra Kotáska som angažoval trojročného hnedáka Stinga. Odchovanec Jiřího Tihelku, syn derby-víťaza Sabbatha a švédskej premianty Veľkej ceny vytrvalcov Space Pearl, strávil zimu u trénera Klvaňu v Bílovci. No začiatkom sezóny sa už ako prvý reprezentant stajne Play Ada Stables presunul do súkromnej stajne pani Jany Hračkovej v Devínskej Novej Vsi a pod taktovkou zosnulého Branislava "Bruna" Blatnického posobil niekoľko sezón. Začiatkom zimy som bol veľmi krátko spolumajiteľom úspešnej rakúskej kobyly Halla Crown.

Ďalší životný sen som si splnil v máji 2009 absolvovaním trénerských skúšok pre udelenie licencie "C" tréner -majiteľ. Stinga sme pripravovali prevažne na dostihy konané v Bratislave, sporadicky štartoval v Topoľčiankach či Novom Tekove, ale zamieril aj do Slušovíc a českej metropoly, odkiaľ priviezol cenné štvrté miesta.

V roku 2011 som dostal ponuku jazdiť nespoľahlivého Lestera, ktorého som v lete kúpil. Stajňu som zaregistroval až v polovici sezóny, Sting dovtedy repezentoval stajňu ADAMAS pani Hračkovej. Lestera som po niekoľkých týždňoch predal, no osud zariadil, že sa mi pred začiatkom sezóny 2012 do tréningu vrátil. Zimná drina napokon priniesla svoje ovocie v podobe série medailových umiestnení a najmä dvoch triumfov na júlovom novotekovskom mítingu.

Oba kone však ešte v máji zmenili majiteľa: tmavý hnedák Lester odišiel do Tekovských Lužian k Margite Szabóovej a matador Sting sa vrátil k svojmu chovateľovi Jiřímu Tihelkovi, ktorému však ešte stihol urobiť nečakaný darček k 69. narodeninám, keď triumfoval v rozlúčkovom štarte kariéry v Slušoviciach. Aj Lester dokázal novej majiteľke urobiť nečakanú radosť a to koncom júla víťazstvom v prémiovom heate na dráhe v neďalekom Novom Tekove.

V sezóne 2014 reprezentovala subjekt PlayAda Stables CZ Plejádina dcéra Pralinka, po sezóne som však kúpil trojročného rakúskeho hnedáka JS Solo Dancera. Išlo skôr o záchrannú akciu, keďže kôň sa nachádzal na farme neďaleko Malaciek bez perspektívy, jeho chovateľ slovenskému farmárovi dlhoval peniaze a hrozilo, že skončí ako potrava pre psy.

Aby som nezabudol, prvý štart v dostihoch mi ešte v roku 1999 zásluhou veterána Nemecseka sprostredkoval novotekovský kouč Ivan Trhan, u ktorého som občas jazdieval ako amatér. Pôvodný modrý dres som vymenil v polovici sezóny 2008 za červeno-biely s logom komerčnej televízie. Aj keď stajňa medzitým prešla modifikáciou názvu, farby dresu, sulky i dostihového postroja sa odvtedy nezmenili.

 
 

 


Posledné fotografie



Archív

Kalendár
<< február / 2024 >>


Štatistiky

Online: 2
Celkom: 437140
Mesiac: 3313
Deň: 96