Choď na obsah Choď na menu
 


Klusácky zápisník 2017

 

JS Solo Dancer diskvalifikovaný vo Viedni

   Štyri dni po Vianociach sa šesťročný hnedák valach JS Solo Dancer (Dale Qui - JS Step Dance, Awesome Goal) po takmer desaťmesačnej prestávke znova postavil na štart vo Viedni. Pod taktovkou Davida Dobrovolného ho však rakúski arbitri diskvalifikovali.

   Zverenec jeho otca Jaroslava Dobrovolného, ktorý aktuálne reprezentuje českú Stáj Skree, nastúpil v Krieau proti deviatim súperom s outsiderskou kvótou 1180:10 v Prix Omar Sy (2100 m, 3r+, 3500 eur, autoštart) a už na začiatku úvodného oblúka sa po galopáde porúčal z priebežnej piatej pozície. Následne sa síce ešte dotiahol na chvost pelotónu, ale to bolo všetko. Napokon ho diskvalifikovali pre nadmerné cválanie. Systémom štart-cieľ zvíťazil vo falošnom tempe 1:19,0 domáci horúci favorit Somebody´s Diamond s Gregorom Krenmayrom.

 

JS Solo Dancer v Bravanticiach nedosiahol na tabuľu

   Šesťročný hnedák valach JS Solo Dancer (Dale Qui - JS Step Dance, Awesome Goal) sa po pauze postavil poslednú novembrovú sobotu na štart v Cene obce Bravantice, kde pod vedením Davida Dobrovolného obsadil v poli ôsmich koní šiestu priečku.

   Reprezentant stajne PlayAda Stables CZ v opatere svojho majiteľa Dalibora Skladana doplatil na zacválanie pred začiatkom záverečného obúka, keď sa zvonka posúval na druhú priečku. Od decembra už bude dočasne hájiť farby českej stajne Skree, za ktorou stojí jeho nový tréner Jaroslav Doborovolný zo Střelíc neďaleko Brna. Ten mu naordinoval ďalšie vystúpenie tesne po Vianocnach na viedenskom hipodróme v Krieau. 

solo_david.jpgJS Solo Dancer s Davidom Dobrovolným v sulke finišuje v Bravanticiach na šiestej priečke.

Foto Martina Hubníková.

 

V Bravanticiach zahájili sezónu, nechýbal JS Solo Dancer

   Sobota prvého apríla prilákala na hipodróm do Bravantíc na severe Moravy stovky divákov. Po takmer päťmesačnej pauze v českom klusáckom kalendári sa totiž začala nová sezóna 2017. V úvodnom zo siedmich zápolení nechýbal ani šesťročný tmavý hnedák JS Solo Dancer (Dale Qui - JS Step Dance, Awesome Goal).

   Reprezentant stajne PlayAda Stables CZ nastúpil po štvorhodinovej ceste z Rakúska v Cene Rádia Impuls (2140 m, 3r+, 27 000 Kč, autoštart) proti šiestim súperom a s číslom štyri sa krátko po štarte dostal zvonka na tretiu pozíciu. V jeho sulke sa po dlhých piatich rokoch predstavil amatér a krátko aj tréner Dalibor Skladan, žiaľ jeho výkon sa podpísal pod celkový výsledok. Po skrumáži a krátkej galopáde v úvodnom oblúku sa valach dostal na bariéru a väčšinu trate absolvoval na priebežnej piatej priečke bez priestoru na progres. V cieľovej rovine ho tesne predstihli ešte dvaja súperi a napokon finišoval siedmy, keď výkonom 1:21,4 zaostal o jednu desatinu za svojím strednotratiarskym maximom z januára.

   Systémom štart-cieľ zvíťazil v tempe 1:20,0 štvorročný holandský rodák Gaudi Boko (Make It Happen - Uranie, Diamond Way) zo stajne Leopoldov s Pavlom Vávrom v sulke. V hlavnej položke programu pod názvom Veľká cena Moravskoslezského kraja (2140 m, 3r+, 27 000 Kč, autoštart) sa vo výbornom čase 1:15,9 presadil už deväťročný nemecký ryšiak Bob Harley (Love You - Miss Harley, Atom Knight), ktorého pre Ecurie Popcorn navigovala Veronika Poršová. Darilo sa aj ďalšiemu zverencovi Jaromíra Kotáska: Evian Boko (Make It Happen - Aqua, Super Arnie) zo stajne Trotting Stars v majetku Bratislavčana Petra Kajdiho opanoval v tempe 1:17,6 Cenu Rádia Kiss Morava (2140 m, 3r+, 30 000 Kč, autoštart).

   Sezóna v Česku pokračuje v polovici apríla v pražskej Veľkej Chuchli. Náš reprezentant JS Solo Dancer, ktorý od konca jesene do začiatku jari absolvoval jedenásť štartov, si už užíva na pastvine v Jabloňovciach neďaleko Levíc u Marty Dalmadyovej.

cena-radia-impuls.jpg

Cena Rádia Impuls sa práve začala: vedie neskorší víťaz Gaudi Boko pred Forestom. JS Solo Dancer bojuje o tretiu pozíciu.

Foto: Martina Hubníková

 

JS Solo Dancer na tabuli PMÚ testu vyrovnal rekord

   Prvú marcovú nedeľu zamieril šesťročný tmavý hnedák JS Solo Dancer (Dale Qui - JS Step Dance, Awesome Goal) do zatiaľ najťažšej skúšky kariéry, keď sa iba šesť dní po svojom životnom vystúpení predstavil na štarte jedného z výdatne dotovaných PMÚ testov vo Viedni.

   Naposledy počas svojho zimného rakúskeho turné tamojšiu Stall Dante v majetku Milana a Jarmily Červeňákovcov reprezentujúci valach nastúpil v Prix Lionell (1600 m, 3r+, 5500 eur, autoštart) proti jedenástim súperom. Zaujímavé je, že z tucta koní sa až päť z nich v minulosti predstavilo na moravskej dráhe v Bravanticiach. Okrem zástupcu PlayAda Stables aj dvojica Jiřího Svobodu Forest (Eilean Donon) a Revento J´ (Eilean Donon), ktorí vlani triumfovali medzi juniormi, respektíve do Rakúska importovaná Nordminka (Bay Mink) a populárny bratranec nášho koňa JS Tolstoy (Algiers Hall), čo sa minulý dokázal dva razy presadiť v prípravke Jaromíra Kotáska a teraz sa spolu s našim želiezkom pripravuje spoločne v dedinke Breitensee neďaleko slovenských hraníc.

   JS Solo Dancer mal opäť v sulke nemeckého catchdrivera Carstena Mileka, s ktorým v pondelok finišoval na štvrtej pozícii v novom osobnom rekorde 1:18,3 na krátkej trati. Napriek tomu bol zverenec Johanna Lichtenwörthera s kvótou 1379:10 najmenej preferovaným adeptom na víťazstvo. Odchovanec inžiniera Christiana Scheita sa však od úvodu pohyboval vpredu, štartoval z prvého radu s číslom šesť a vstupný polkilometer absolvoval zvonka na priebežnej tretej priečke, pri skúšobnom prebiehaní cez cieľovú čiaru sa zaradil k bariére na štvrtú pozíciu. Na konci protiľahlej steny sa síce prepadol na piate miesto, ale zostal v relatívnom kontakte a v cieľovej rovinke bez väčších problémov ubránil piaty honorár vo výške 430 eur, keď zopakoval rekordné tempo spred niekoľkých dní.

   „Sólista“, ktorý bol v posledných rokoch jediným na Slovensku registrovaným klusákom, sa teda po dvoch nie veľmi výrazných sezónach strávených na českých dráhach predstavil od začiatku lanského novembra dovedna v desiatich zápoleniach. Vyťažil z nich sedem dotovaných miest, dve diskvalifikácie a jedno nehonorované šieste miesto. Mrzí najmä premiéra, pri ktorej prišiel pre cválanie v cieli o solídnu štvrtú priečku po bojovnom výkone na strednej trati. Napriek tomu dokázal ísť päťkrát pod minútu dvadsať, čím o takmer päť sekúnd zlepšil svoje maximum z Moravy. Na stupne dosiahol jediný raz, keď koncom januára finišoval tretí v strednotratiarskom zápolení. Na dotáciách vyklusal 1130 eur.

solo_nelly_breitensee.jpg JS Solo Dancer zostáva v tréningu a pred návratom na pastvinu do Štiavnických vrchov by sa ešte mohol ukázať v Bravanticiach, kde štartuje sezóna  prvého apríla.

Foto: Dalibor Skladan

 

JS Solo Dancer štvrtý v Krieau v rekorde 1:18,3

   Po relatívne krátkej osemdňovej pauze sa koncom februára znova postavil šesťročný tmavý hnedák JS Solo Dancer (Dale Qui - JS Step Dance, Awesome Goal) na štart dostihov na viedenskom hipodróme Krieau. Na rozdiel od predchádzajúceho výpadku, ktorý zrejme zapríčinili problémy s prepravou, sa tento raz ukázal vo výbornej forme.

   Do sulky reprezentanta domácej Stall Dante v majetku Slovákov Jarmily a Milana Červeňákovcov tento raz premiérovo zasadol ostrieľaný nemecký vodič Carsten Milek, ktorý nahradil kouča Johanna Lichtenwörthera. V Prix Agen Le Passage (1600 m, 3r+, 1500 eur, autoštart) sa po škrte jedného zo súperov predstavilo desať koní, ktoré doposiaľ v kariére nedokázali zvíťaziť. JS Solo Dancer štartoval s vysokým číslom deväť z druhého radu, čo negatívne ovplyvnilo jeho výsledok. Väčšinu trate totiž sedel za debutantom Magic Estelle pri vnútornej bariére na siedmej pozícii. Až v poslednom oblúku sa odchovanec inžiniera Christiana Scheita dokázal treťou stopou posunúť zo šiesteho miesta a silnou koncovkou v cieľovej rovine vybojoval štvrtý honorár. Valach dokázal pri šiestom tohtoročnom vystúpení vo Viedni vylepšil svoje osobné maximum na krátkej trati na solídnych 1:18,3 na kilometer. Už prvú marcovú nedeľu sa premiérovo predstaví v nabitom teste pod patronátom francúzskej stávkovej spoločnosti PMÚ.

solo_milek.jpg

JS Solo Dancer a jeho nový partner Carsten Milen v nahrievaní pred štartom.

Foto: Dalibor Skladan

 

Diskvalifikácia vo Viedni pre stratenú podkovu

   Klusácky míting, ktorý pre zaplavenú dráhu vo Viedni presunuli rakúski organizátori na nedeľu 19. februára, neskončil pre slovenské farby dobre. Šesťročný tmavý hnedák JS Solo Dancer (Dale Qui - JS Step Dance, Awesome Goal) z PlayAda Stables po druhý raz v Novom roku nedosiahol na dotované umiestnenie.

   Aktuálne domácu Stall Dante Jarmily a Milana Červeňákovcov reprezentujúci valach nastúpil do propozične nevýhodnej Hannes Reichelt-Preis (2100 m, 3r+, 1500 m, autoštart) proti sedmičke súperov v pozícii druhého najmenej šancového koňa s eventuálnou stávkarskou kvótou 240:10 na prípadný triumf. Pod vedením Johanna Lichtenwörthera, ktorý trénersky zastrešuje jeho prípravu v dedinke Breitensee neďaleko slovenských hraníc, pracoval v mimoriadne rýchlom úvode na piatej pozícii, ale v menej výhodnej druhej stope. Stopky ukazovali tempo 1:16,0. Pri vybiehaní na záverečnú protiľahlú stenu stratil rakúsky rodák podkovu, prepadol sa na siedmu priečku a v poslednom oblúku sa nevyhol ani cválaniu, po ktorom nasledovala diskvalifikácia. Víťazstvo systémom štart-cieľ ukoristila vo výbornom čase 1:18,3 Glamour Dancing (Alv Peacepipe) s podporou skúseného Franza Konlechnera, ktorú JS Solo Dancer pri predchádzajúcom štarte bez problémov porazil.

16732005_10208296130752875_1524705447_o.jpg

JS Solo Dancera počas zimného rakúskeho turné zrejme naposledy viedol Johann Lichtenwörther. Koncom februára bude v jeho sulke Carsten Milek.

Foto: Monika Kalmanová

 

JS Solo Dancer vybojoval bronz v Krieau

   Čoskoro šesťročný tmavý hnedák JS Solo Dancer (Dale Qui - JS Step Dance, Awesome Goal) zo slovenskej stajne PlayAda Stables sa posledný januárový deň už po štvrtý raz v priebehu mesiaca predstavil na dráhe Krieau vo Viedni. Po predchádzajúcom šiestom, piatom a štvrtom mieste sa valach s rakúskym pasom konečne prepracoval na stupne víťazov.

   Odchovanec inžiniera Christiana Scheita nastúpil v záverečných dostihoch mítingu, ktorý poznamenalo predovšetkým husté sneženie a tiež absencia štartovacieho auta. V Prix de l´Enlévement au Serail (2100 m, 3r+, 1500 eur, letmý štart) sa malo pôvodne ukázať až desať koní, ale traja z nich vrátane spolufavorita Folies Bergére (Oiseau de Feux) boli škrtnutí. To malo po dvoch predchádzajúcich tabuľových dobehoch zvýšiť ambície JS Solo Dancera, ktorý počas zimného rakúskeho turné reprezentuje domácu Stall Dante Jarmily a Milana Červeňákovcov.

   Ten však opäť nastupoval ako jeden s najväčších outsiderov s kvótou 219:10 a pod vedením tradičného partnera Johanna Lichtenwörthera začal na atypicky hlbokej trati mimoriadne opatrne. Dve sezóny na českých dráhach bez efektu behajúci  valach sa v prvom z dvoch kilometrových okruhov posúval z posledného siedmeho miesta na piate. Na záverečnej protiľahlej stene síce zvonka predstihol slabnúcu súperku, ale nezachytil trhák zvyšného tria. Po cvalovej vsuvke jedného z lídrov sa dokázal v polovici posledného oblúka dostať na priebežnú tretiu pozíciu, ktorú bez nároku na víťaznú ryšku Fireandice SR (Quick Wood) ubránil.

   JS Solo Dancer pri svojom siedmom vystúpení počas rakúskeho turné dosiahol piate honorované umiestnenie a celoživotným ziskom sa priblížil k hodnote tisíc eur. Výsledné tempo 1:22,9 na strednej trati ovplyvnil predovšetkým stav dráhy, pre ktorú dokonca arbitri posunuli časový limit úvodných skúšobných dostihov o jednu sekundu navrch. Vo februári by sa mal do Krieau vrátiť dva razy.

2.jpg

JS Solo Dancer sa musel o pol desiatej večer vysporiadať so snežením.

Foto: Monika Kalmanová

 

JS Solo Dancer v Krieau piaty za 1:19,4

   Už po tretí raz od začiatku Nového roka sa na viedenskej dráhe Krieau predstavil šesťročný tmavý hnedák JS Solo Dancer (Dale Qui - JS Step Dance, Awesome Goal). Valach s rakúskym pasom po aktívnom priebehu finišoval v nedeľu 22. januára na piatom mieste v solídnom tempe 1:19,4 na krátkej trati.

   Domácu Stall Dante Jarmily a Milana Červeňákovcov aktuálne reprezentujúci zástupca PlayAda Stables sa predstavil napriek miernemu zraneniu spred niekoľkých dní na úvod klusáckeho mítingu v Prix Call Me Keeper (1600 m, 3r+, 1500 eur, autoštart). Znova bol v jeho sulke Johann Lichtenwörther, ktorý trénersky zastrešuje jeho prípravu v dedinke Breitensee neďaleko slovenských hraníc. Odchovanca inžiniera Christiana Scheita čakalo po škrte dvoch koní len šesť súperov, štartoval však s číslom päť ako najväčší outsider s eventuálnou kvótou na triumf 149:10

   Po relatívne rýchlom úvode sa JS Solo Dancer zaradil za neskoršieho víťaza Mister Bemms (Bemms Starfighter), pri úvodnom klusaní cez cieľovú rovinu ho zvonka prikryl spolufavorit Flower Venus. Náš reprezentant absolvoval dostihy na priebežnej tretej pozícii, ale v záverečnom oblúku sa dlho nemohol dostať cez spomínaného súpera, v sulke ktorého si Albert Plschek vyslúžil od rozhodcov za nerovnú jazdu 40-eurovú pokutu. JS Solo Dancer napokon bez výraznejšieho pobádania ešte dokázal zrýchliť a dosiahnuť na piaty honár. „Toto pre neho neboli žiadne dostihy. 31. januára môže kľudne znova štartovať,“ povedal po dobehu Lichtenwörther.  

   Víťaz dosiahol pod vedením suverénneho lídra rakúskeho šampionátu Huberta Brandstättera juniora osobný rekord 1:18,8. JS Solo Dancer, ktorý by sa mal do Viedne vrátiť posledný januárový deň, vyklusal v tesnom dobehu tempo 1:19,4.

1.jpgJS Solo Dancer začiatkom januára na dráhe Krieau vo Viedni.

Foto: Monika Kalmanová

 

JS Solo Dancer neprestál novoročný test

   Hneď na Nový rok zahájil sezónu 2017 už čoskoro šesťročný tmavý hnedák JS Solo Dancer (Dale Qui - JS Step Dance, Awesome Goal) zo stajne PlayAda Stables. Valach s rakúskym pasom sa opäť predstavil na hipodróme Krieau vo Viedni. Na rozdiel od predchádzajúcich dvoch vystúpení v decembri minulého roka tento raz na tabuli chýbal.

   Aktuálne už reprezentant domácej Stall Dante Jarmily a Milana Červeňákovcov nastúpil v mrazivom počasí na štart záverečného testu pod názvom Prix Clara du Pontseuil (2100 m, 3r+, 1500 eur, autoštart) a v poli ôsmich koní mal tretiu najvyššiu stávkovú kvótu 179:10. Johann Lichtenwörther, ktorý trénersky zastrešuje jeho prípravu v obci Breitensee neďaleko slovenských hraníc, ho krátko po štarte postal zvonka do druhej stopy za lídrov. Na tretej - štvrtej priečke bez problémov absolvoval poldruha kilometra, no pred záverečným zo štyroch oblúkov začal evidentne strácať a do cieľa doklusal bez tlaku na šiestej pozícii. Kilometrovým tempom 1:21,3 oficiálne vytvoril svoje strednotratiarske maximum, hoci koncom novembra pri svojej premiére na rovnakej dráhe klusal približne o poldruha sekundy rýchlejšie. Vtedy ho však rakúski arbitri diskvalifikovali zo štvrtého miesta. Systémom štart - cieľ triumfovala ani nie štvorročná v Česku narodená hnedka Osey Venus (Charmy Skeeter), ktorú v tempe 1:19,6 navigoval Christoph Fischer. JS Solo Dancer by sa do konca januára mohol predstaviť vo Viedni ešte dvakrát.

solo1.jpg

JS Solo Dancer a Johann Lichtenwörther tesne pred novoročným štartom vo viedenskom Krieau...

solo3.jpgPo vstupnom polkilometri zvonka atakoval tretiu pozíciu...

solo2.jpg

JS Solo Dancer (druhý zľava) pri vybiehaní z predposledného oblúka na štvrtej pozícii.

Foto: Monika Kalmanová

 
 

 


Posledné fotografie



Archív

Kalendár
<< február / 2024 >>


Štatistiky

Online: 1
Celkom: 437109
Mesiac: 3318
Deň: 99